Историјски квиз

Likurg je uveo zajedničke menze – sisitije u kojima su svi odrasli Spartanci zajednički obedovali.
moze biti zanimljivo... (: ...Plutarh (Uporedni zivotopisi, biografija Likurga): ''A da bi josh vishe suzbio raskosh i sasvim iskorenio teznju za bogatstvom, stane uvoditi tretju i najlepshu ustanovu tj. sisitije, tako da su se svi gradjani morali sastajati i zajedno jesti propisani hleb i jela; a niko nije smeo da se kod kutje hrani sedetji na skupocenim jastuchetima i za raskoshnim sofama, ili da se kao prozdrljive zivotinje u mraku tovi iz ruke kuvara i poslastichara i da upropashtjuje ne samo lepo ponashanje nego i telo...."

AKHENATON:
Gledano sada - greska. Cini mi se da je problem sa Kosovom zapravo jos tada poceo, a sad kulminirao......

mmmm zapadosmo u politiku...
al...
mislim da ako nismo imali pravo da, u onim krvavim godinama, trazimo i kosovo i deo koji su naselili kosovari iliti vojnu krajinu.
a sto nesposobnoshcu, shto sticajem okolnosti, ostali smo i bez jednog i bez drugog :(

vujadin:
Да ли је то Митровица, сремска и косовска?

Вујадин

Ma ne, neam veze s tim.

Ajde da odgovorim kad niko ne zna.

Prilikom opsade Soluna od strane Slovena, Solunci jednog trenutka nisu znali sta da rade, bilo je ocigledno da ce grad uskoro pasti ako se ne desi neko cudo. Molili su se svom zastitniku Sv. Dimitriju i vrlo brzo su se Sloveni iznenada povukli. Od tad su mu nadenuli nadimak Sv. Dimitrije Slavenoubica, a istog tog Slavenoubicu mi danas itekako slavimo....Eto to smo mi Srbi.

То нису били Срби него Бугари са Јованицом где је он и умро а војска се повукла да не би била уништена без поглавара. А ја сам нашао на Википедији да су по њему добили име Митровица која се звала Сиринум као и она косовска.

Вујадин

vujadin:
То нису били Срби него Бугари са Јованицом где је он и умро а војска се повукла да не би била уништена без поглавара. А ја сам нашао на Википедији да су по њему добили име Митровица која се звала Сиринум као и она косовска.

Вујадин

Ko je uopste pominjao da su ti Sloveni izricito bili Srbi? I koji sad Bugari? Govorimo li mi o istom napadu na Solun?

Back