Историјски квиз

Slazem se sa tobom, ali njega su se odrekli sami egipcani smatraju ga covekom koji je pogazio egipatske principe i tradiciju... To sto je bio ozenjen sa Nefertiti ne predstavlja neki + jer kao sto se zna tada su se faraoni zenili sa svojim sestrama i bliskim rodjakama...Nadam se da nisam pogresio ali drago mi je sto sam naisao na nekoga ko studira istoriju toliko siroku oblast a da se interesuje posebno za Egipat...

Ono za Nefertiti sam rekao iz sale. Svakom muskarcu imponuje da ima zenu koju smatraju najlepsom u zemlji, pa i meni (posto sam ja Akhenaton :smile::smile::smile:)

Naravno, da su ga Egipcani smatrali nekim ko skrnavi njihovu kulturu i religiju, ali ako se malo dublje posvetis proucavanju kulture koju je on propagirao videces da je ona nesto poput renesanse. A u pogledu religije je bio jako napredan, jer kao sto vidis danas u svetu ne postoje politeisticke religije, vec samo monoteisticke, kakvu je propagirao Akhenaton (dobro, ako izuzmemo neka Africka plemena).

S obzirom da je prosecni zivotni vek u to doba bio izmedju 40-50 godina, nije bas bio mlad kad je umro. Nije dokazano da su ga ubili, ali sta znas mozda i jesu.

Mlad je umro njegov sin Tutanaton, odnosno Tutankamon kako se prekrstio posle oceve smrti, u 18. godini. I najverovatnije jeste ubijen.

A znas li mozda zasto su prkazani sa tako izduzenim licima ? Smatra se da su bili genetski poremeceni pa se odrazilo na fizicki izgled... jesam li u pravu?
Da tacno zato naslednika nije ni bilo jer ubistvom Tutankamona nestala je ta vladajuca loza koja nije ostavila naslednike...

Pa kad se medju sobom zene brat i sestra, otac i cerka, sin i majka i ostali rodjaci, ni deca ne mogu da budu normalna. Zbog toga je skoro svaki faraon imao neki genetski poremecaj. Za Tutankamona je na primer dokazano da je imao Klipel-Fejlov sindrom (vratni prsljenovi su mu srasli tako da nije mogao da okrece vrat, nego je morao da okrece ceo torzo). Verovatno je i Akhenaton imao neki genetski poremecaj.

Back