Историјски квиз

Ur Namu, Lipit Ištar, Hamurabijev i još jedan... hbg, davno se učila Opšta pravna istorija...

Ok, da uzmemo kao tacan odgovor, jer je skoro sve nabrojano. Nedostaje Ešnunski zakonik, nastao u gradu Ešnune(poznat i pod nazivom Bilalamin Zakonik, prema imenu vladara u vreme cije vladavine je najverovatnije nastao). S'tim sto Ešnunski zakonik spada na trece mesto, pre Hamurabijevog.

Poslednja izmena:
Tacan odgovor.

Prokseni je predstavljao zajednicki naziv za 'diplomatske predstavnike'(modernim recnikom receno). Bili su podeljeni na: glasnike(oni koji donose vesti, izvestaje o vaznim pitanjima, kako u doba mira tako i u doba rata), poslanike(sa ovlascenjima da postizu dogovore o pojedinim vaznim pitanjima, u mirnom periodu) i vojne poslanike(sa ovlascenjima da vode pregovore u vreme ratova, u periodima primirja). Svaki grcki polis imao je svoja interna pravila, vezana za 'diplomatsku proceduru'. Npr Spartanci su imali pravilo da salju nekoliko poslanika u isto vreme, koji se pri tom medjusobno ne trpe. Na taj nacin su postizali da se poslanici medjusobno kontrolisu, kako ne bi dolazilo do podmicivanja, prevare i sl, koja bi ugrozila interese Sparte tokom pregovora.

Poslednja izmena:
Da, postojali su. Mada, neki izvori ih razdvajaju od prethodno pomenutih kategorija, shodno razlicitoj funkciji. Npr. Gligorije Gersic u knjizi 'Diplomatsko i konzularno pravo', izdanje 1898 ih pominje, i razgranicava od izaslanika, poslanika i vojnih poslanika. Ali napominje da sve njih mozemo podvesti pod zajednicki naziv prokseni. Isto to recimo ima i u knjizi Diplomatski predstavnici Mirko Kisovac, izdanje 1939(str7-13), ali on pod proksene stavlja izaslanike, poslanike, vojne poslanike, ali ne i one koji su zastupali polis u polisu. Dok recimo u knjizi 'Diplomatsko i konzularno pravo' od Stevana Djordjevica, izdanje 2007(str 15-16), on iz perioda anticke Grcke pominje samo izaslanike i poslanike

Poslednja izmena:
kako ih oni svrstavaju u svojoj kategorizaciji je stvar njihove metodologije, ali u Grckoj se sam termin proksen upotrebljavao u smislu koji sam ja naveo tj. u smislu gradjanina koji zastupa drugi polis u svom polisu, ne znam koji se termin koristio za poslanike mozda su i oni bili proskeni ili mozda apokrisijari? mada samo znacenje reci ukazuje da je u pitanju osoba koja zastupa strance, a sam poslanik je stranac.

Kao sto rekoh, u ovim izvorima koje ja imam(iz kojih sam i dosao na ideju da postavim pitanje) u prvom se pod proksenima tretiraju svi, dakle naziv se koristi kao zajednicki, stim sto se kao sto rekoh pravi funkcionalno razgranicenje izmedju zastupnika polisa u polisu, izaslanika, poslanika, vojnog poslanika. U drugom izvoru se pod proksenima svrstavaju prve tri kategorije, ali ne i cetvrta. Dok u trecem izvoru se pominju samo izaslanici i poslanici. Ne znam, po mom misljenjenju, mozemo kao tacan odgovor uzeti sve varijante. Jer, neko ko je zastupao polis u polisu mogao je takodje biti smatram 'diplomatskim predstavnikom'(to ti je nesto otprilike slicno danasnjem tzv zajednickom diplomatskom predstavljanju recimo, kada se jedna drzava zastupa u drugoj drzavi putem ambasade trece drzave). A isto tako izaslanici i poslanici su imali ulogu 'diplomatskih predstavnika', jer su bili zaduzeni za pregovore oko vaznih dogovora izmedju polisa, putem direktnog neposrednog izaslanstva. Evo, ovako, da ne bi duzili uzecemo da je u svakom navedenom slucaju odgovor tacan. Ti si na redu da postavis sledece pitanje.

Poslednja izmena:
Ovde su pitanja u vezi istorije postavljaju ko pogodi on postavlja itd.
prvo ja :
Ko je vecinom 6-tog aprila bombardovao beograd?(mislim koji avioni najvishe)

+

- Ukoliko forumaš čiji je red da postavi pitanje ne učini isto u 48 časova od davanja odgovora, pitanje može da postavi bilo ko - i niz se nastavlja.
- Ukoliko nemamo tačan odgovar na pitanje duže od pet dana, postavljač je dužan da postavi drugo pitanje i napiše odgovor.

Uh bas "tesko" pitanje, Nemacka. Teraj dalje.

Etiopija i Liberija.
u stvari sad si me naterao na razmisljanje, u vezi sa Etiopijom. I ona je u jednom periodu bila pod italijanskom okupacijom, da li se to racuna kao kolonija? I teoretski Egipat i Maroko su bili suverene drzave pod protektoratom evropskih drzava.

Poslednja izmena:
Maриja?

- - - - - - - - - -

Рокнула мужа

она :D

Марија Ангелина (а уз то и Дукена Палеологина) Немањић, ћерка цара Симеона (Синише) Уроша Палеолога Немањића.

не само да је рокнула мужа, него се и удала за љубавника. као у некој Шекспировој драми :lol:

Back