Историјски квиз

E lepo. Evo novog pitanja.

Na pocetku neslavno zavrsene operacije Market garden, saveznicki planovi su pali u ruke jednog vaznog nemackog oficira, zato sto je jedan Britanski oficir, ciji je avion oboren, poneo sa sobom sve planove.
Nemci su znali gde su zone iskakanja, gde ce biti dopremana oprema... Posto je taj nemacki oficir bio strucnjak za operacije tog tipa, uopste mu nije bilo tesko da sve lepo organizuje i da saveznickim padobancima pripremi topao docek.
Kako se zvao taj nemacki oficir?

Na pocetku neslavno zavrsene operacije Market garden, saveznicki planovi su pali u ruke jednog vaznog nemackog oficira, zato sto je jedan Britanski oficir, ciji je avion oboren, poneo sa sobom sve planove.
Nemci su znali gde su zone iskakanja, gde ce biti dopremana oprema... Posto je taj nemacki oficir bio strucnjak za operacije tog tipa, uopste mu nije bilo tesko da sve lepo organizuje i da saveznickim padobancima pripremi topao docek.

Zar ti planovi nisu zanemareno od strane nemaca, jer su mislili da su namerno postavljeni radi obmane?

A ime oficira stvarno ne znam

Поздрав,ево мене на овом пдф...историју обожавам...па да почнем са
питањем z:)

Пелопонески рат...последње године рата.Који СПАРТАНСКИ војсковођа
је са војском дошао до града Амфипоља и уз велике напоре га
освојио...умро је одмах после вести да су заузели град...ко је то био ??z:poz:

Skorzeny?

kako nisu majke ti?
Pa pravi naziv je Junkers Ju87 Stuka (Sturzkampfflugzeug).Inache prvi avion tog tipa (da kazhemo stare stuke) su bili HS-123.
I nemoj vishe da shaljesh gluposti na net.

Pozzzdrav.

Ah da oficir...Jel mislish glanokomandujuci.....feldmarshal Walter Model.On je bio na terenu u Arnhemu sa 9SS i 10SS divizijom.

Siguran sam da je Model na kraju dobio planove. Mislio sam na Kurta Studenta, "oca" padobranskih desanta. Covek je lepo sa par hiljada padobranaca osvojio Krit (dobro, malo su mu i Englezi pomogli), isplanirao je oslobadjanje musolinija...

Aj` nek neko postavi novo pitanje.

Pa ako mogu ja :)

Kada je pocela ofanziva TET, i sta je sve oslobodjeno u toj ofanzivi ?

i, ko je ovo ?
johnmccainuniform.jpg

Back