Istorijska prevara u Kini

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.523

Otkrivena najveća prevara u istoriji Kine​

Kineski regulatori optužili su Evergrande i njegovog osnivača za naduvavanje prihoda za 78 milijardi dolara, stavljajući nesolventnu kompaniju u središte najvećeg slučaja finansijske prevare u zemlji.

Kineska regulatorna komisija za vrednosne papire (CSRC) odredila je kaznu od 4,175 milijardi juana (580 miliona dolara) Hengda Real Estateu, glavnoj kineskoj jedinici grupe, objavila je firma u podnescima berzi u Šenženu.
Sju Điajin, osnivač i predsednik Evergrande grupe, kažnjen je sa 47 miliona juana (6,5 miliona dolara) zbog preuveličavanja i drugih navodnih kršenja, prenosi portal Biznisinfo.
Bivši najbogatiji čovek u Kini dobio je doživotnu zabranu pristupa tržištima vrednosnih papira.
Nalazi su otkriveni nakon osam meseci duge istrage CSRC-a. Istraga je prethodno izbacila iz koloseka Evergrandeove razgovore o restrukturiranju duga s njegovim inostranim vlasnicima obveznica u jesen jer firma nije mogla da izda nove zapise.

Nekoliko dana kasnije, Evergrande je rekao da su kineske vlasti pritvorile njegovog predsednika pod sumnjom da je počinio krivična dela. U januaru 2024, sud u Hong Kongu naredio je likvidaciju Evergrandea.
U podnesku od ponedeljka, Hengda je rekao da je CSRC optužio kompaniju za nekoliko kršenja, uključujući naduvavanje prodaje u svojim finansijskim izveštajima, oslanjanje na te navodno krivotvorene brojke za prodaju obveznica i neobjavljivanje relevantnih informacija prema potrebi.
Regulator je rekao da je Hengda lažno prikazala 214 milijardi juana (30 milijardi dolara) u prodaji za 2019, što je činilo polovinu prihoda te godine. Još 350 milijardi juana (48,6 milijardi dolara) u prodaji za 2020, što čini 78% prihoda, takođe je lažirano.
Kao rezultat toga, neto dobit u 2019. naduvana je za 63%, a neto dobit u 2020. za 87%, navodi se.
Navodna prevara, koja iznosi ukupno 564,1 milijardu juana (78 milijardi dolara) tokom dve godine, najveći je slučaj finansijske prevare ikada na tržištima vrednosnih papira u kontinentalnoj Kini, prema prethodnim regulatornim izjavama i izveštajima državnih medija.
Uz kazne izrečene Hengdi i Sjuu, CSRC je novčano kaznio šest drugih rukovoditelja.


https://www.b92.net/biz/svet/vesti/6562/otkrivena-najveca-prevara-u-istoriji-kine/vest
 

Back
Top