Историја Мађара, средњи вијек

Погледао сам прву епизоду мађарске историјске серије Rise of the Raven (може се погледати са српским преводом овдје) кроз коју су обрађени лик и чињења Јаноша Хуњадија те догађаји у првој половини XV вијкека.
Прва епизода обећава, примјетна је тежња личности и догађаје што реалистичније приказати, уважавајући историјске чињенице. Истина очекивати је неизбјежну тенденциозноист кроз коју ће улога Ђурађа Бранковића (глуми га Раде Шербеџија),бити вјерујем почесто негативно приказана, видјећемо колико ће рђаво дочарати лик Маре Бранковић. Мађарски глумци и глумице који глуме Србе и Српкиње веома добро зборе српскимг. Глумица која глуми Мару Бранковић је барем у уводној епизоди на више него добар начин одглумила своју улогу.
Како написах, прва епизода обећава, ако тај ниво задрже кроз 10 епизода, Мађари су урадили баш добру серију.

Одгледао сам комплетну мађарску историјску серију Rise of the Raven (може се погледати са српским преводом овдје) кроз коју су обрађени лик и чињења великог мађарског јунака и војсковође Јаноша Хуњадија те догађаји у првој половини XV вијкека.
Кроз серију има подоста нетачности, произвољног приказа личности и догађаја. Ликови султана Мегмеда II, Влада II Цепеша и Влада III Цепеша су баш "прекомотно" обрађени..
Серија може помоћи бољем упознавању са тим временом, догађајима, личностима, начину живота, схватањима. Прикази борке и суровост тог времена су по мени доста вкјеродостојно дочарани.
Кроз серију са животом Јаноша Хуњадикја је паралелно обрађена судбина и трагични живот Маре Вранковић. Кроз трагедију Маре Бранковић дочарана је и трагедија Србије у том ропцу одумирања српске државе у позном средњем вијеку

Poslednja izmena:

Back