Историја кроз фотографије и слике

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Merenje kupaćih kostima, ako su bili prekratki, žene bi bile kažnjavane, 1920-ih​

1753888306739.png

515437821_4177743905836714_1642033898343103123_n.jpg

Džesi Ovens je osvojio zlato na OI u Berlinu, 1936. Čovek koji salutira iza njega je Luc Long, Nemac, osvajač srebrne medalje.
Džesi i Luc su se tokom priprema za skokove zajedno savetovali i hrabrili, Luc je otvoreno čestitao suparniku medalju.
Posle Olimpijade , njih dvoje su ostali u kontaktu putem pošte.

Luc u svom poslednjem pismu 1943. piše iz Severne Afrike gde je bio stacioniran sa nemačkom vojskom:
"Ovde sam Džesi gde izgleda ima samo suvog peska i mokre krvi.
Džesi, bojim se za svoju ženu kod kuće i za svog nikad viđenog sina Karla.
Moje srce mi govori da je ovo poslednje pismo koje ću ikada napisati. Ako je tako, pitaću te nešto, nešto veoma važno za mene.
Idite za Nemačku, kada se ovaj rat završi, pronađite mog Karla i ispričajte mu o njegovom ocu. Reci Džesi kakva su vremena bila kad nas nije razdvajao rat.
Kažem- reci mu kako stvari mogu biti među ljudima na ovoj zemlji...
Tvoj brat Luc."

Luc Long je poginuo na Siciliji 1943. nakon savezničkog iskrcavanja

Novi Zeland prva država na svetu u kojoj su žene dobile pravo glasa
U ovoj državi žene imaju pravo da glasaju još od 1893. godine.

Pogledajte prilog 1768466
Пар ствари само:
Слика је из 1915. године, из Орегона, Илиној. Ана Блаунт и још неке сифражеткиње.
Прича о женском праву гласа по британским империјалним колонијама је бесмислица. Тамо је чак и мушко право гласа било ограничено личном имовином.

Najstarije čarape na svetu
1756666725427.png
1.600 godina stare čarape. (Otprilike)

Ovi parovi čarapa napravljeni su u drevnom Egiptu i otkriveni su u grobljima negde krajem 1800-ih ili početkom 1900-ih.

Dizajnirani su da se nose sa sandalama, zbog čega je palac odvojen od ostale četiri - da se savršeno uklapaju između traka za sandale.

Ove čarape nisu pletene kao one koje imamo danas. Umesto toga, napravljeni su tehnikom koja se zove nålbindning, ili pletenje sa jednom iglom. To je spor i detaljan proces koji zahteva mnogo vremena i veštine.
Čarape su izložene u Victoria and Albert Museum, British Museum i u Nacionalnom muzeju Škotske.

Back