Истина

Многи филозофи су размишљали а и ткз. обични савремени људи размишљају о томе шта је уствари истина? Па јел имате неко своје виђење истине? :)

Мени се чини да је истина уствари све око нас, реалност, али само је питање на који начин неки појединац схвата реалност у којој је и живот који поседује као и могућности које му он пружа а ваљда од тога како ко види реалност, делимично зависи и како ће му живот изгледати. Нпр. неко види истину искључиво као неку светску правду, неко је види кроз уметност без обзира да ли је за њега уметност сликање, музика или техника и проналасци, неко као смисао живота итд...

Stvarnost je širi pojam od istinitosti:

Stvarnost je ono što ima dejstvo.

Iluzija, laž, mašta, san, fatamorgana, halucinacija, pogrešno razumevanje, sagledavanje stvarnosti u pogrešnoj perspektivi... ... ... sve to ima dejstvo, - stvarno je, događa se ima uticaj, ali nije istinito! U stvarnosti postoji puno toga čega u istinitosti nema. Tako je stvarnost širi pojam - ona obuhvata i istinitost i razne oblike neistinitosti, dok u istinitosti nema ništa od neistinitosti. Istinitost je pod-skup skupa - stvarnost.

Istinitost je ona stvarnost koja je oslobođena iluzornih (neistinitih) predstava o njoj.

Mi, živa bića imamo svoj izvorni i večni položaj a imamo i privremena stanja postojanja, koja su suštinski iluzorna (stvarna ali ne i istinita).Što je neko bliže tom izvornom, večnom i konstitucionalnom stanju postojanja - bliže je istini a dalje od iluzorne, privremene i nama ne konstitucionalne stvarnosti, koja iako postoji i dejstvuje, nije istinita.

Poslednja izmena:
Na pr.

Od konopca pomisliš da je zmija. I konopac i zmija postoje u istinitosti. Ali ne postoji zmija tamo gde je ti vidiš, tamo postoji konopac. No, ti ga vidiš kao da je zmija - to je iluzija (stvarnost koja nije onakva kakva u istinitosti ona jeste), ali tvoj strah, koji je proizveden tom iluzijom je - ISTINIT (po svemu osim po uzroku ekvivalentan istinskom)! :mrgreen: Iako je uzrok iluzoran - njegova posledica (njegovo dejstvo) je ekvivalentna istinitoj! Iako, paradoksalno u istinitosti, ne postoji razlog za takav doživljaj. Iluzoran uzrok izaziva posledicu koja je ekvivalentna istinitoj! Ti ne možeš da se oslobodiš posledice tog iluzornog uzroka sve dok je iluzorno dejstvo na snazi, dok si u toj iluziji (kao što u snu ne možeš da se oslobodiš utisak da je to što stanjaš istinitost, dok je zapravo samo san).Čim se oslobodiš te iluzije slobodan si i od straha a uviđaš, istovremeno da u istini nije bilo ni razloga za njega!

Čitavo materijalno postojanje duhovne duše je takvo, ono je stvarno, ali nije istinito! Kao san, dok ga sanjaš doživljavaš ga kao da je istinitost - i ono zaista i ima takvo dejstvo na tebe, tek kada promeniš NIVO SVESTI (sa sna na javu - kada se probudiš!) ti spoznaješ da je to samo san, a ne istinitost! Ali ti STVARNO sanjaš, nije da taj san ne postoji i da nema njemu svojstveno dejstvo. Slično tome je i stanje svesti kojeg zovemo java, - ono je stvarno - ima baš to dejstvo koje ima na nas (i ono je ekvivalentno istinitom dejstvu, kad u njemu patiš, iako je uzrok iluzoran i u istini nepostojeći - ti zaista patiš!!! ali ne postoji nikakav razlog u istinitosti za tom patnjom, ona potiče samo od iluzornog uzroka, zato što u iluziji materijalnog postojanja (nivoa svesti koji se tiče jave) doživljavaš da je materijalno postojanje istinito, a ne tek - stvarno, slično kao u snu dok sanjaš, stvarno sanjaš, ali to nije istina. Tek ako se duhovno PROBUDIŠ (dostigneš četvrti nivo svesti, osim tri nama poznata nivoa, snova, jave, i dubokog sna bez snova), shvatiš da je to što ti se događalo samo san duše, stvaran, ali ne i istinit. Tek tada, ali ne pre toga! Dokle god si nesposoban da se oslobodiš i odvežeš od trog stanja svesti, ti ćeš ga doživljavati kao da je istinit i njegova posledica, iako izazvana iluzornim uzrokom, će delovati na tebe potpuno ekvivalentno kao da je istinita - tvoj doživlja, patanja, sreća i sve ostalo je u svemu tome istinski, iako u istini nema osnovanog razloga za njega. ;) :bye:

Poslednja izmena:
U suštini, sve se svodi na pormenu nivoa svesti, na duhovnu spoznaju i samospoznaju. Jer iako ti možeš koliko toliko intelektualno razumeti ovo što sam opisao, samo to razumevanje, iako je potrebno, nije DOVOLJNO, (jer obuhvata samo jedan naš fragment - intelekt) da te oslobodi iz tog stanja svesti, NEOPHODNA je promena nivo svesti; to nije toliko pitanje intelekta, koliko pitanje svesnosti. No PRAVILNIM intelektualnim razumevanjem, započinje taj proces osvešćavanja...

Obrasci jacaju opazanje,a opazanje jaca osecanja.Vecina osecanja su odgovori na opazanje-ono sto mislis je istina u datoj situaciji.Ako je tvoje opazanje pogresno onda ce i tvoje osecanje biti pogresno.To sto cvrsto verujes u nesto ne cini to istinitim.

Smestio bih je u apsurd...Iz jednog jedinog razloga,a to jeste nas mentalni sklop koji kao kroz kaledioskop stvara sliku desavanja i piomanja stvari oko i u nas
Svi imamo svoje socivo kroz koje gledamo i procesiramo stvari

E ovako sto se tice istne,istina je ono sto svi prihvatamo kao tako,pa da to bi mozda bio lep zakljucak za nekoga ko bi tako zapravo zeleo da bude.Ali istina se posmatra iz nekog drugog ugla,neki ga zovu cinjenicnim stanjem a opet drugi vole da kazu da je to apstrakcija realnosti koja nas okruzuje.O cemu se zapravo radi istinu su kao takvu izmislili ljudi da bi sebi olaksali rasudjivanje u raznoraznim okolnostima.Nesu mogli u tom trenutku da budu svesni kave ce razmere zapravo to tvrdjenje necega da dobije.Ali kako obicno biva to se i desilo preko istine smo poceli da objasnjavamo svet oko sebe,iz jednog vrlo prostog razloga,to je svima kao tako bilo blisko i sama pomen reci to je istina sagovorniku je davala neku tezinu o stvarima koje su predmet te rasprave.E sad zbog opste mogucnosti da se nekom nesto sto nazivamo istina nesvidi,dosli smo do one druge strane medalje a to je laz.To se inace objasnjava kao ravnoteza idealnog stanja.Zato sto jedno uvek povlaci drugo ali i obrnuto.Ako niste znali to cak vazi i za ovako delikatnu temu.Gore sam pokusao da objasnim sta se zapravo desava pa da nesto moze da postane predmet rasprave da li je istina ili nije.Ako neko ima neko misljenje o ovome nek mi ga iskaze.Unapred hvala.

NEKE SILE POSTOJE U TO SAM 100% UVEREN
PRIRODU TOGA NE MOGU DA ODGONETNEM

POKUSAO SAM UMOM TAKO STO SAM CITA SVE I SVASTA LOGICKI KOMBINUJUCI
DRUGI POKUSAJ BICE DUHOVNOST ALI ZA TO JOS NISAM SPREMAN

ISTO TAKO SAM SIGURAN DA CU SE KROZ PAR GODINA VRATITI OVDE I DONETI VAM ISTINU
NARAVNO TO CE ZA VAS BITI ISTO ONO STO SAM POKUSAVAO CITAJUCI

Istina je relativna stvar. Svaki covek je drugacije dozivljava i percipira. Nikada PRAVU istinu necemo saznati. Najvise do cega cemo uvek moci da dodjemo je ono sto vecina ljudi smatra opste prihvacenom verzijom koju uzgred nazivaju i istina. Jedina istina je da ta verzija moze biti jako blizu istine ali verovatno ne i sama ISTINA.

Pozdrav svima

Back