Istina o janicarima....

Tu ne trebas poznavati historiju da bih znao da je vecina stanovnistva an ovim prostorima prihvatila Islam...
Na ove prostore mislim Srbija,Hrvatska,BiH i Crna gora...
Ako danas ima minimum 10 miliona potomaka sa ovih prostora u Turskoj,3 miliona minimum u ostatku svijeta,to je vise nego pravoslavaca odnosno krscana sa ovih prostora.....

Океј, хајде нам дај неке податке којим ћеш поткрепити то да је већина људи на овим просторима прихватила ислам? Ево ја могу исто тако произвољно да кажем да у свету има 35 милиона Срба, што би теби било смешном је ли тако? И јесте, јер ничим није поткрепљено и лили на наклапање. Е исто тако мени изгледа твоја прича о 13 милиона муслимана пореклом са ових простора.

Видим, ништа ни си изнео о масовном прихватању ислама у БиХ по доласку Турака. Има ли сведочења о томе, или нема?

Дакле овако:

Имамо документ који је издао он лично, и за који је наредио да се изда на српском језику у 2 примерка.

Немамо документ у коме се помиње босански језик.

Исто тако немамо документ (из Босне тога доба) у којем се помиње кинески језик. Да ли је онда, следећи твоју логику Стефан Други Котроманић причао кинески? :per:
Mislis Stjepan II Kotromanic?
Ako ste imali u to vrijeme tako razvijen jezik zasto se niste sjetili napisati rijecnik srpskog jezika prije nego sto smo mi napisali rijecnik bosasnkog jezika...

Mislis Stjepan II Kotromanic?
Ako ste imali u to vrijeme tako razvijen jezik zasto se niste sjetili napisati rijecnik srpskog jezika prije nego sto smo mi napisali rijecnik bosasnkog jezika...
Немој ми молим те одговарати заменом теза - какве везе има Мухамед Хеваија из 17. века са Котроманићима?

Даље ако хоћеш да цепидлачиш око имена горепоменутог владара, дај да видимо како га је човек написао:

S2_K.png

С-Т-Е-Ф-А-Н, замисли!

Немој ми молим те одговарати заменом теза - какве везе има Мухамед Хеваија из 17. века са Котроманићима?

Даље ако хоћеш да цепидлачиш око имена горепоменутог владара, дај да видимо како га је човек написао:

S2_K.png

С-Т-Е-Ф-А-Н, замисли!
oprosti druze...ali ta vasa srpska historija nema nikakve logike...
Kako su Bosna i Raska ratovali ako su isti narod,zasto imaju razlicitu kulturu ako su isti narod???

Joj... Pa na dvorovima su braća ubijala jedni druge k'o zečeve, bez milosti, na najsurovije načine... Svako je gledao svoj interes... A i tada nacija nije postojala u smislu u kom danas postoji...
I o kakvoj tačno različitoj kulturi pričaš?

С-Т-Е-Ф-А-Н, замисли!

Radimlja,Stolac
A se lezi Dinko Vlkac,mladji od dvaest proletja,a berzi od jesenjeg vjetra. Ubi me na nevjeru Semrad,lojs sin od gorjega otca Zleba izdanek. Bozje,Ti ak hos,i ak moz,oprosti im.Ja nit molgu,nit hotju,nit njem,ni teb ni ojnom kog kam ovi pokriva. Kam usijetce Vitaca,a biljeg upisa Miltos vojenom ruhkom,ali samo ono tsto mu ona rijetce. Boze,ako ovud projdes i projtcitas Dinkov kam jos dulgo cemo se glijdati u otci.U godini Gospoda nasega 1327,kad u Bosni bjese Stjepan Kotromanic Ban..

Kao i mnoge stvari iz srednjovekovne srpske istorije i pitanje janicara je doslo pod ozbiljnu sumnju nauke.

Izgleda da je i tu crkva dobro umesala prste i da istina nije ni blizu onakava kakva smo do skora verovali da jeste.

Nepobitno je dokazano da su janicari TACNO ZNALI ODAKLE SU, ko su im roditelji, rodjaci i porodica i da su u velikom broju slucajeva obilato pomagali svoj rodni kraj.

"Danak u krvi" je takodje jedna od VELIKIH IZMISLJOTINA jer je tada u Srbiji bilo mnogo dece koja su bukvalno gladovala i umirala neishranjena.

Odlazak u vojne skole u Tursku je znacilo spas od gladi i garanciju visokog drustvenog statusa u carevini.

Nesto slicno kao da danas roditelji salju decu u West point....

Naravno, negde su majke vristale i pravile scene kada su deca odlazila, ali sutina svega toga nije bila NI BLIZU onakva kakvu nam kroz narodne pesme, slepe pevace i gusle crkva pokusava da docara...

Ma kakve su ovo nebuloze?! Ti očigledno zaboravljaš ili možda, još gore, zanemaruješ jednu veoma bitnu činjenicu. Janjičari nisu srpska (ovde ću se fokusirati na Srbiju, naravno da je sličnih slučajeva bilo i u drugim porobljenim zemljama) pojava. Janjičari i danak u krvi je nametnuta stvar od strane osvajača, samim tim je loša, i drukčije se ne može posmatrati, mada je i u njoj bilo svetlih primera, poput Mehmeda Sokolovića.
Odlazak u vojne škole, u TURSKU je značio spas od gladi i garanciju visokog društva. Hmm... Znači srpska deca su išla u okupatorsku zemlju, da tamo uče i iskazuju svoj talenat, da ratuju za drugog, mesto da ostanu u Srbiji, da nju uzdižu, u njoj rade i za nju ratuju. Naravno, to nisu mogla jer je taj isti okupator to ONEMOGUĆIO!!! I živo me zanima zbog čega su bila gladna i siromašna. Verovatno sama od sebe. Jadni Srbi, debili, ne umeju ni zemlju da okopaju kako bi se, makar, prehranili.

Da, West Point je identična priča! Američke majke šalju američku decu da bivaju obučavana u američkoj vojnoj školi a deca koja nisu iz amerike imaju potpunu slobodu da se vrate u zemlju iz koje su došli i da u njoj nastave život, ako žele.

O Bože, majke su vrištale i pravile scene? Ja ne razumem, ako je to bio jedini način, ako ih taj dečak nikada ne bi zaboravio, ako bi pomagao svoj rodni kraj, zašto bi majke vrištale i pravile scene? Možda zato, što strani okupator, druge vere, dolazi da pokupi malu decu, koje one moraju da puste, jer je to jedini način da prežive, zbog sveopšteg sranya, čiji je uzrok sam taj okupator, da odu u drugu zemlju, stotinama km daleko, promene ime, veru i više nikada se ne vrate. Ja stvarno ne vidim nijedan ralog za plač.

Da su Turci doneli sto dobrih stvari u Srbiju, a nisu, i dalje bi im suština bila ista. Okupatorska sila koja je izrabljivala pokoren narod u čiju je zemlju došla nakon što je u bitkama pobila mnoge pripadnike tog naroda. Došli su nepozvani i nametali svoju volju. To je suština!!! :rtfm:

p.s. Filip Višnjić, veliki agent crkve! Opštepoznata stvar... :roll:
Ceo ovaj post je posledica hororne, antisrpske, ''nove'' istorije koja ima za cilj da sve, ama baš sve što se ikada desilo na ovim prostorima ''demistifikuje'' i proglasi ''onako kako je stvarno bilo'' a to gotovo uvek ide na štetu svakog istorijskog događaja koji je važan za Srbe. E tu je njihov zayeb! Da su opovrgli jednu, dve, pet stvari pa da me još i nekako ubede ali u svojoj alavosti i besramnosti oni sve što se ikada Srbima dogodilo pokušavaju da spuste na neki drugi nivo, na nivo nekih beznačajnih, malih naroda čije bi se postojanje primetilo samo onda kada bi nestali. E pa to Srbija nije! Divio nam se svet jednom, diviće se i opet! Kolo sreće se okreće...
Rekao je veliki pesnik jednom:

''Pokradeni svi hramovi i ćivoti,
Ismejane sve vrline i poštenje,
Poniženi svi grobovi i životi,
Uprljano i opelo i krštenje.''

To je srž celog ovog posta i celokupne te politike.

Poslednja izmena:
oprosti druze...ali ta vasa srpska historija nema nikakve logike...
Kako su Bosna i Raska ratovali ako su isti narod,zasto imaju razlicitu kulturu ako su isti narod???

Како су Босна и Херцеговина ратовале међу собом?

Иначе, заниљиво је да помињеш то ратовање - Босна и Рашка су се само двапут сукобиле, колико ми је познато - када је Стефан Други Котроманић заузео Захумље, и када је Душан Немањић ишао да га поврати.

Реци ти мени, јесу ли Немци међ` собом ратовали, и скоро се истребили у 30годишњем рату? Је су ли се `талијани клали међ` собом 100 пута? Јесу ли Руси спалили, срушили, разорили Новгород, њихов најнапреднији град тога доба? О Грцима и да не причам шта су једни другима радили.

Него како видим, ти чим немаш чиме да контрираш на јасне аргументе, прелазиш на неку другу причу.

Radimlja,Stolac
A se lezi Dinko Vlkac,mladji od dvaest proletja,a berzi od jesenjeg vjetra. Ubi me na nevjeru Semrad,lojs sin od gorjega otca Zleba izdanek. Bozje,Ti ak hos,i ak moz,oprosti im.Ja nit molgu,nit hotju,nit njem,ni teb ni ojnom kog kam ovi pokriva. Kam usijetce Vitaca,a biljeg upisa Miltos vojenom ruhkom,ali samo ono tsto mu ona rijetce. Boze,ako ovud projdes i projtcitas Dinkov kam jos dulgo cemo se glijdati u otci.U godini Gospoda nasega 1327,kad u Bosni bjese Stjepan Kotromanic Ban..
Имаш ли како је у оригиналу записано или само овај транскрипт?
И ти за име дотичне особе, извору који је потписао и дао да се састави Стефан лично, супротстављаш гроб неке друге особе у Столцу?
Ваљда ако ја напишем да се зовем Ђока, то је веродостојније него ако ти напишеш да си се на форуму расправљао са Ђеком?

Back