istina ili zabluda?

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
zasto se grlo topli kad nas isto boli tj kad je upaljeno? Zar nije logicnije da se hladi? Koliko to zapravo pomaze topljenje/hladjenje i zasto je zabranjeno piti gazirano? I kakve to ima veze sa grlom? Hvala u napred na odgovoru!:)

Postoji pretpostavka da organizmu ne treba "udariti kontru". Ne treba leti lizati sladoled, kao sto ne treba zimi piti caj, vec obrnuto.
Ova vrsta terapije podrazumeva odsustvo agresivnog pristupa. Ne bavim se alternativnom medicinom, ali je prihvatam... tako da mi sve to zvuci jako logicno.
A za gazirani sok nisam sigurna da ima veze sa grlom :)

to svima doktori savetuju kad se prehlade. Pijte tople cajeve,grejte grlo,nema gazirano pice,vitamini ovo ono. Samo ne znam kako to topla obloga na grlo i vitamini pomazu? Koliko znam bela krvna zrnca se bore protiv virusa i bakterija i kako to pomaze belim krvnim zrncima? Nigde veze nema.

..toplota koja shiri krvne sudove i olakshava dolazak belih krvnih zrnaca na "mesto borbe".. :)
..hladne obloge skupljaju krvne sudove i smanjuju otok koji nastaje na mestu upale ili povrede,
koriste se ako je otok tako veliki da tkivo pochinje da puca zbog njega..npr kad uganesh nogu ili slichno..
..a gazirano - stavi prst u koka kolu ili kiselu vodu i obrati paznju kako se mehurici lepe za toplu kozu i pucaju na njoj..
..to se deshava i u grlu, a ta dodatna iritacija ti ne treba.. :)

Ako se ne varam lekari preporucuju da se piju topli napici da bi se virusi koji su se zakacili na sluzokozu sprali i "saterali" u zeludac, a tamo su bezopasni. Zato je u vreme gripa i prehlada dobro piti tople napitke kao preventiva jer jednostavno ne dozvoljavas da se virusi zakace na sluzokozu grla, da udju u nju i iskoriste DNKa tvojih celija da bi se razmnozavali.

Neka me neko ispravi ako gresim ...

...prvo pravilo koje su meni rekli je zapravo da na grlo, kad boli, ide HLADNA obloga.
a onda sam ja bila pametna pa pitala, a sto se stavljaju onda tople obloge od komovice? a?a? a onda su mi rekli, a ja sam ispala glupa, da se obloga od komovice, kao i bilo koji alkohol, hlade vanrednom brzinom, i da se ta obloga u stvari nosi hladna, a topla se samo stavi. (i jes`, kad je drzis 5 minuta vec je ledena...)

Back