Istina i Put Istine

aeternum

✿ forever and ever ✿
Poruka
25.948
ISTINA I PUT ISTINE – ZAŠTO GA TAKO MALO LJUDI PRIHVATA?

Isus je rekao:
Poznaćete istinu, i istina će vas osloboditi.“ (Jovan 8:32)

Ali ako je istina tako dragocena i oslobađa, zašto je toliko ljudi ne prihvata? Biblija daje nekoliko odgovora.

🔹 Put istine je uzak
Uska su vrata i tesan je put koji vodi u život, i malo je onih koji ga nalaze.“ (Matej 7:14)
Božji put zahteva trud, promene i poniznost – zato nije uvek privlačan većini.

🔹 Sotona zaslepljuje umove
Bog ovoga sveta zaslepio je um nevernima da im ne zasja svetlost dobre vesti o Hristu.“ (2. Kor. 4:4)
Postoji duhovna borba. Istina nije samo pitanje logike – potrebna je duhovna budnost.

🔹 Ljudi često biraju tradiciju
Uzalud me obožavaju, jer kao učenja predaju ljudske zapovesti.“ (Matej 15:9)
Mnogi veruju ono što su nasledili, bez da provere da li je to u skladu sa Biblijom.

🔹 Bog nagrađuje iskrene
Tražićete me i naći ćete me kad me potražite celim srcem.“ (Jer. 29:13)
Istinu nalazi onaj ko je stvarno traži – iz ljubavi prema Bogu.

✅ Put istine nije lak, ali vodi u život. Iako je malo onih koji ga slede, Isus nas podseća:
Ne boj se, malo stado, jer je vašem Ocu bilo po volji da vam da Kraljevstvo.“ (Luka 12:32)

Zato, ne odustajmo. Istina nije stvar većine – nego Božje Reči.

Dat nam je izbor:

Uzak put istine koji vodi u vecni zivot i sorok kojim ide vecina i koji vodi u unistenje.

Matej 7
13 „Uđite na uska vrata. Jer širok je i prostran put koji vodi u uništenje i mnogo je onih koji njime idu.
14 A uska su vrata i tesan je put koji vodi u život i malo je onih koji ga nalaze.

Poslednja izmena:
KAKO PREPOZNATI ISTINU?

Danas postoji mnogo religija i različitih učenja, ali Biblija nas uči da postoji jedna istina (Efescima 4:5). Kako je onda možemo prepoznati?

🔹 1. Istina dolazi iz Božje Reči
Tvoja reč je istina.“ (Jovan 17:17)
Prava istina nije zasnovana na osećanjima, tradiciji ili većini, već isključivo na Svetom pismu.

🔹 2. Istina proslavlja Jehovu Boga, a ne ljude
Ja sam Jehova, to je moje ime; i svoje slave neću dati drugome.“ (Isaija 42:8)
Prava religija veliča Boga kao Stvoritelja – ne ljude, kipove, ni dogme koje nemaju temelj u Pismu.

🔹 3. Istina se slaže sa svim delovima Biblije, a ne samo sa delovima
Cela Božja reč je čista.“ (Priče 30:5)
Ako neko učenje protivreči drugim delovima Biblije – nije od Boga.

🔹 4. Istina se primenjuje u životu
Bićete poznati po plodovima svojim.“ (Matej 7:16)
Pravi hrišćani žive po onome što propovedaju – ne samo rečima, već i delima.

🔹 5. Istinu šire oni koji idu od kuće do kuće, kao što su činili apostoli
Nismo prestajali da vas opominjemo… po kućama… da objavljujemo dobru vest.“ (Dela 20:20; Matej 28:19, 20)

✅ Zaključak:
Istina se ne bira po osećaju ili porodičnoj tradiciji.
Ona se nalazi kada iskreno tražimo Boga kroz proučavanje Biblije i kada je spremno primenjujemo u životu.

Ko je od Boga, sluša reči Božje.“ (Jovan 8:47)

osim što je Bog život, svesnost i ljubav on je i istina i pravda...zato istina oslobađa jer nas vraća u vezu sa Bogom....mala deca govore istinu... zato nas je Isus između ostalog pozvao da budemo kao deca tj. bezazleni, radoznali i istinoljubivi...istina je put ka Bogu...samo teško je u životu znati šta je istina...ja lično mislim da mnoge stvari u Bibliji su stvar predanja i legendi a ne istina

Evo zasto ljudi ne prihvataju istinu

2. Korinćanima 4:4

2 Mi smo prekinuli sa sramnim, podmuklim prevarama, ne služimo se lukavstvom i ne izvrćemo Božju reč
nego objavljujući istinu pred Bogom pružamo dobar primer svakom čoveku*.
3 A ako je i skrivena* dobra vest koju objavljujemo, skrivena je od onih koji odlaze u propast,
4nevernicima kojima je bog ovog sveta* zaslepio um, da do njih ne prodre svetlost slavne dobre vesti o Hristu, koji je Božja slika.

1. Jovanova 5:19

„Znamo da smo od Boga, a ceo svet je pod vlašću Zloga.“

U Mateju 13:19 i 13:38–39, Isus objašnjava da je „Zli“ Sotona.

Ceo svet je pod Sotoninim uticajem – što potvrđuje da je on „bog ovoga sveta“ iz 2. Korinćanima 4:4.

Stih iz 2. Korinćanima 4:4 nas upozorava da postoji nevidljiva duhovna sila (Sotona) koja sprečava ljude da razumeju i prihvate dobru vest o Hristu.
Zato vera nije samo stvar logike – potrebna je poniznost, molitva i duhovna budnost. Samo tako možemo „progledati“ i videti Božju svetlost.

Sotona upravlja načinom razmišljanja većine ljudi, kroz:
  • Pogrešne religije
  • Lažne filozofije
  • Medije, zabavu, propagandu
  • Sebičnost, materijalizam, nemoral

Sotona ne koristi fizičku silu, već duhovni uticaj:
  • Sprečava ljude da jasno vide istinu iz Biblije.
  • Podstiče neveru, sumnju, predrasude prema Bogu i Isusu.
  • Ismeva veru ili je prikazuje kao besmislenu, staromodnu.

Mnogi ljudi ne žele da proučavaju Bibliju jer misle da je samo „ljudska knjiga“ – a da to nikada nisu ni proverili.
To je duhovna slepoća.

osim što je Bog život, svesnost i ljubav on je i istina i pravda...zato istina oslobađa jer nas vraća u vezu sa Bogom....mala deca govore istinu... zato nas je Isus između ostalog pozvao da budemo kao deca tj. bezazleni, radoznali i istinoljubivi...istina je put ka Bogu...samo teško je u životu znati šta je istina...ja lično mislim da mnoge stvari u Bibliji su stvar predanja i legendi a ne istina
Da Bog je ljubav i svesnost , takodje istina i pravda, lepo si to rekao.

Da, Isus je zato rekao da budemo kao mala deca - ponizni da bi smo mogli prihvatiti istinu.

Bog je izvor istine tako da je put istine put ka Bogu.

Nije tesko znati sta je istina, Biblija nam je merilo istine.

Да би разумео Библију не можеш је читати као било коју књигу. Ослободи простор за Бога и за чуда. Па ако се теби не деси чудо, некоме твоме од фамилије или пријатеља хоће сигурно. А што да не и теби лично

Да би разумео Библију не можеш је читати као било коју књигу. Ослободи простор за Бога и за чуда. Па ако се теби не деси чудо, некоме твоме од фамилије или пријатеља хоће сигурно. А што да не и теби лично
Kakva crna čuda? Pa da upadne u kakvu đavolsku prelest ili obmanu. I ti si neki duhovnik.

Ćuda se dešavaju ili ne dešavaju nezavisno od čitanja Biblije...siguran sam da Bog kad čini čuda ne mari dal čitaš Bibliju nego kakav si čovek, koliko radiš na tome da se desi nezamislivo, u šta veruješ, i kako će eventualna božanska intervencija uticati na tebe duhovno... nije za svakog dobro da mu se ostvari san...može da se pogordi ili osili i prozli...

Ćuda se dešavaju ili ne dešavaju nezavisno od čitanja Biblije...
Кад будеш доживео разумећеш.
siguran sam da Bog kad čini čuda ne mari dal čitaš Bibliju nego kakav si čovek
Не иде то тако.
koliko radiš na tome da se desi nezamislivo, u šta veruješ, i kako će eventualna božanska intervencija uticati na tebe duhovno... nije za svakog dobro da mu se ostvari san...može da se pogordi ili osili i prozli...
Ја на пример знам човека који није веровао у демонизоване људе. Кад је једном лично видео, одмах му се разданило

Кад будеш доживео разумећеш.

Не иде то тако.

Ја на пример знам човека који није веровао у демонизоване људе. Кад је једном лично видео, одмах му се разданило
demoni postoje i Bog postoji...ali da je Biblija čista istina to sumnjam

Back