Истанбул се у недељу враћа на биралишта

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
14.546
Истанбул се у недељу враћа на биралишта
Два табора иду на све или ништа у турској економској пријестолници с око 16 милиона људи.
Екрема Имамоглуа и Биналија Yилдирима је крајем марта дијелило једва 13.000 гласоваЕПА-ЕФЕ
Становници Истанбула у недјељу ће поново бирати градоначелника, након поништења локалних избора одржаних у марту, на којима је побиједио политички противник турског предсједника Рецепа Таyyипа Ердогана.

binali_yildirim_in_secim_slogani_belli_oldu_h87955_60c50.jpg

Бинали, кандидат Ердоганове АК.

597

Имамоглу опозиција, слика све говори.

Избори се понављају готово три мјесеца након локалних избора 31. марта, на којима је у Истанбулу побиједио истакнути опозициони челник чија је каријера у успону Екрем Имамоглу.

С изнимно малом разликом побиједио је Ердогановог човјека, бившег премијера Биналија Yилдирима.

Резултати избора су поништени након великог броја притужби Ердоганове Партије правде и развоја - АКП, која се жалила на "масовне неправилности".

Огорчена опозиција види у томе знак ауторитарности турске власти.

Бисер у Ердогановој круни
Два табора иду на све или ништа у турској економској пријестолници с око 16 милиона људи.

"Ко побиједи у Истанбулу, побјеђује у Турској", више пута је истакао Ердоган.

Предсједник жели задржати власт у граду чији је био градоначелник и који његовој странци осигурава потребну финансијску базу.

Опозиција, пак, жели на изборима преотети предсједнику бисер у његовој круни.

Какав год био исход недјељних избора, аналитичари оцјењују да турски предсједник неће из њих изаћи неокрзнут.

Други пораз био би "још болнији ударац од онога који је задобио 31. марта", истиче Јеан Марцоу, хонорарни сарадник у француском Институту за истраживање Турске.

Ако побиједи Yилдирим, бит ће то "Пирова побједа", јер су "разлози поништења [првих избора] толико сумњиви и спорни да ће АКП бити неславни побједник", додаје.

Бирачи су на изборима казнили АКП због тешког економског стања у земљи, гдје су први пут у задњих десет година забиљежени рецесија, велик пад турске лире и висока стопа незапослености.

'Бира се тек градоначелник'
Премда су предсједникова странка и њен партнер Партија националног покрета - МХП остварили побједу на државном нивоу, кажњени су у великим градовима попут Истанбула и Анкаре, гдје су били на власти у задњих четврт стољећа.

Прије нове битке за Истанбул Ердоган је промијено стратегију: овај пут се мало појављивао у јавности, пошто је у првој кампањи био свеприсутан.

Ердоган не жели да се избори у Истанбулу претворе у референдум о њему.

"О исходу ових избора одлучит ће неодлучни бирачи", истиче Сонер Цагаптаy из института Неар Еаст Полицy у Wасхингтону.

Турски предсједник, који је за изборе 31. марта рекао да одлучују о "опстојности народа", сада настоји умањити њихову важност и истиче да се на њима "тек бира градоначелник".

Имамоглуа и Yилдирима је у марту дијелило једва 13.000 гласова, па АКП сада настоји мобилизирати присталице који први пут нису изашли на биралишта.

Yилдирим (63) је настојао привући младе бираче, обећавајући бесплатан интернет и помоћ младим породицама.

Имамоглу (49) је поново позивао на јединство, за разлику од поларизацијске реторике АКП-а.

Његов је слоган овај пут био "Све ће бити добро".

'Неправда' и 'борба за демократију'
Као и прије три мјесеца, излази у коалицији с Републиканском народном партијом - ЦХП (социјалдемократи) и с Лyием (националисти), уз подршку прокурдске Демократске народне партије - ХДП (лијеви).

Упозоравајући на "неправду" коју је претрпио на изборима у марту, Имамоглу, који је дужност истанбулског градоначелника обнашао непуне три седмице прије него су поништени, рекао је да ће поновљени избори бити "борба за демократију".

Без обзира на исход, његове присталице га већ сматрају опозиционим прваком, који је кадар супротставити се Ердогану на сљедећим предсједничким изборима 2023. године.

Извор: Агенције

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/istanbul-se-u-nedjelju-vraca-na-biralista
 
Следбеник Ердогана или Ататурка на челу Истанбула?
Становници Истанбула у недељу поново бирају градоначелника. Избори се одржавају након што су поништени локални избора одржани у марту на којима је победио политички противник председника Реџепа Тајипа Ердогана.


Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у трку за градоначелника Истанбула послао политичара великог калибра. Бинали Јилдирим из исламско-козервативне странке АКП је религиозан, пореклом је из провинције Ерзинџан, поред политичке каријере је и успешан предузетник фирме којим у међувремену управљају његова деца. Јилдирим је веома дуго на политичкој сцени у Турској и сматра се да је поред министра финансија Берата Албајрака, иначе Ердогановог зета, можда најважнији сарадник турског председника.

Двојицу политичара АКП-а (Јилдирим и Ердоган) блиско пријатељство повезује још од 90-их година. Упознали су се у време док је Ердоган био градоначелник Истанбула. Тада је Јилдирим, иначе инжењер бродоградње, био на челу државне трајектне службе (ИДО).

Изборни плакати, Истанбул
Изборни плакати, Истанбул

Када је Ердоган 2002. године са АКП победио на парламентарним изборима и касније постао премијер, узео је Јилдирима у круг ближих сарадника: до 2016. године је скоро без прекида био турски министар за саобраћај.

2016. године Јилдирим прави искорак у политичкој каријери. Председник Ердоган га је именовао за премијера Турске. Ништа боље није показало Јилдиримову везу са Ердоганом него када се 2017. године у предизборној кампањи заложио за увођење предсендичког система што је истовремено значило укидање његове функције премијера.

Турски председник Ердоган је на локалним изборима 31. марта свим средствима желео да задржи метрополу на Босфору јер је знао колико је град, у којем живи више од 15 милиона становника, важан за његов политички опстанак. Зато је у трку за градоначелника послао свог „најбољег човека". Владајућа партија АКП је толико била сигурна у победу тако да је још за време пребројавања гласачких листића по граду лепила плакате на којим се Јилдирим захваљује бирачима на изборној победи.

Имамоглу Јилдириму мрси рачуне

Славље се прерано завршило јер је један човек Ердогану стао на пут. Социјалдемократа Екрем Имамоглу је пре локалних избора становницима Истанбула био потпуно непознат. Нису га познавали чак ни најпознатији стручњаци. Међутим, овај 49-годишњак је на крају дана имао мало већи број гласова од Јилдирима и могао је бити именован за градоначелника Истанбула. Жалба председника Ердогана Изборној комисији је довела до тога да избори буду поништени и да се распишу нови.

Имамоглу је пет година био начелник истанбулске четврти Бејликдузу на истоку Истанбула. Имамоглу, отац троје деце, потиче из Трабзона, конзервативног града на Црном мору. Одрастао је у предузетничкој породици која је власник средње грађевинске фирме.

Имамоглу - Кемалиста

Имамоглу се сматра либералним и прогресивним. У предизборној кампањи је радо истицао да се види у „Кемалистичкој традицији". Он каже да су му важне вредности које се приписују оснивачу државе Мустафи Кемалу Ататурку, а то су демократија, напредак, секуларизам и једнакост. Пажњу јавности је привукао за кратко време на дужности градоначеника Истанбула, дакле пре него што је Изборна комисија поништила изборе, када је на зид у канцеларији поставио Ататурков портрет.

Имамоглу је имао веома успешну предизборну кампању јер има таленат да се приближи бирачима. Имамоглу за разлику од већине представника Социјалдемократске странке (ЦХП) без проблема говори језиком народа. Радо на истанбулским улицама започне разговор са „обичним људима" и обећа им да ће размотрити њихове потребе.

Без обзира на његову прогресивну орјентацију Имамоглу је истовремено занимљив и конзервативно-религиозним бирачима. Код ове категорије бирача је покупио поене и за време предизборне кампање у марту која је вођена у време рамазана. Имамоглу је присуствовао ифтарима код разних породица у Истанбулу, а повремено је и цитирао делове Курана.

Истанбул
Ко ће владати у граду на Босфору

Имамоглу је за многе симбол помирења. У телевизијском дуелу са противкандидатом Јилдиримом је истакао да жели да оконча поларизацију и да жели заједништво свих Турака.

Без обзира на неочекивано поништавање избора и горко губљење позиције градоначелника Истанбула, Имамоглу је неуморан и жели победу. Шансе за победу су добре. Према резултатима испитивања јавног мњења Иммаоглу има и до шест одсто више више гласова од противкандидата Биналија Јилдирима.

Његова евентуална победа на изборима, како тврде многи Турци, имаће последице за целу земљу. Многи му верују. Многи становници Истанбула га пореде са председником Ердоганом који је на почетку каријере представљао велику промену и који је након тешке борбе за градоначелника Истанбула са те дужности освојио целу Турску.

https://www.dw.com/sr/sledbenik-erd...GLfkLf1xMNZfRBsCgCT4cQXHmscdNi2Z0xuWUCCOX8a_4
 
Пола Турака је секуларно, што се не може рећи за балканске муслимане, па је сасвим нормално да тако затуцани гледају у Ердогана као у Бога и то је оно што их разликује од многих муслимана.
Далеко од тога да имам лепо мишљење о Имамоглу-у, који је западни плаћеник, али то је њихов избор да се опет врате основним идејама К. Ататурка којег цео запад диже у небо, а човек је био диктатор.
Ердоган какав год да је исламиста, бар је демократским путем дошао на власт, препрородио Истанбул док је био градоначелник, али власти ће га коштати амерички нож у леђа који је добио и инфлација која је подигла цене 2-3 пута, док су плате остале исте. Џабе сва цензура, улагање у кампању, остаје му само диктатура и да распусти парламент ако мисли да избегне пораз.
За туристе то је рај, јер је све јефтино, али тај народ тамо не живи сјајно. Ко је био скоро у Истанбулу, видео је њихову свакодневницу, а то је да тамо чак и деца раде. Нека деца по радњама вуцарају робу, нека продају на улици воду или сувенире итд.
Рецимо рецепционар ради 2-3 смене, ноћу спава и пошто је чек-ин нон-стоп, он на звоно реагује буди се, устаје да дочека госте који имају ноћни лет и долазе у неко глуво доба ноћи. Рецимо то је Истанбул, који је топ 10 дестинација у Европи. Е сад замисли какав је живот у неким забитима, где нога туристе никада не крочи.
 
Haha, na kraju ispala veća razlika nego na prethodnim izborima. Bilo je mnogo tesnije pre dva meseca a sada je ubedljivo. Sultan sve više tone, sad će da krene masovno preletanje jer za dva meseca samo u Stambolu masa je već preletela.
Ovaj će verovatnije da gazi tenkovima ako bude trebalo....takav je soj." Posle mene ništavilo"
Mislim da će sad malo opet Kurde da bije a moguće i Siriju a ako to ne pomogne...:lol:

Ni državni udar br. 2 nije isključen u bliskoj budućnosti ali ovaj put do kraja...(ala Aljende ili Draga Mašin).
 

Back
Top