Ispovest jedne devojke koja treba psiholosku analizu

filozofzauvek

Zainteresovan član
Poruka
112
Sramota me dok ovo sad pisem u nadi da cu naci neku pomoc. Opisacu svoje svakodnevno ponasanje i moje probleme sa kojima se susrecem.Po ceo dan placem,smeta mi ova vrucina,nezadovoljna sam sama sobom.Niti studiram niti imam posao,trazim ga ali svakim danom sve vise i vise ludim jer ne mogu da ga nadjem.pritom sve moje drugarice imaju decu i muzeve,uzivaju u putovanjima,izlascima a ja sedim kod kuce jer nemam dinara.tesko mi je jako.razmisljam ponekad i da se ubijem jer iskreno ne vidim nigde svoju buducnost.agresivna sam plasim se uradicu nesto lose ili cu sebe ili druge povrediti a i kroz glavu mi prolazi da mozda ludim. Nadam se da ce mi neko dati neki pametan savet kako da se izborim sa ovim svojim ludilom u kojem tonem svaki dan.I jos da dodam,veoma sam lena i ne volim raditi mnogo,takva sam od malih nogu,razmazena,drska i arogantna,ali zar nisu sve takve zenske osobe ako se ne varam jesu!

Sramota me dok ovo sad pisem u nadi da cu naci neku pomoc. Opisacu svoje svakodnevno ponasanje i moje probleme sa kojima se susrecem.Po ceo dan placem,smeta mi ova vrucina,nezadovoljna sam sama sobom.Niti studiram niti imam posao,trazim ga ali svakim danom sve vise i vise ludim jer ne mogu da ga nadjem.pritom sve moje drugarice imaju decu i muzeve,uzivaju u putovanjima,izlascima a ja sedim kod kuce jer nemam dinara.tesko mi je jako.razmisljam ponekad i da se ubijem jer iskreno ne vidim nigde svoju buducnost.agresivna sam plasim se uradicu nesto lose ili cu sebe ili druge povrediti a i kroz glavu mi prolazi da mozda ludim. Nadam se da ce mi neko dati neki pametan savet kako da se izborim sa ovim svojim ludilom u kojem tonem svaki dan.I jos da dodam,veoma sam lena i ne volim raditi mnogo,takva sam od malih nogu,razmazena,drska i arogantna,ali zar nisu sve takve zenske osobe ako se ne varam jesu!

Ovde je definitivno depresija uzela maha, bar pocetne faze, a sigurno je da distimija vec uveliko traje....

Ono sto se moze pomoci ovako preko foruma i ukazati na nesto je sledece:

1) Prevelika ocekivanja, mala aktivnost ka resavanju ciljeva.
2) Uporedjivanje sa drugima i idealizacija njihovih zivota.
3) Zivljenje u ne toliko realnom svetu - Nije zivot sve u fullu - Extra posao, velika plata, a malo se radi - extra za lenje i neodgovorne ljude, + nema stresa na poslu, najlepsi i najpametniji muz, 2 deteta - jedno musko jedno zensko, letovanja 2 puta godinsnje, niakda na istoj destinaciji, zimovanja 2 puta godisnje, nikada na istoj destinaciji....Svi zdravi svi zivi, svi odnosi idealno funkcionisu....

Nije to zivot i tako ne funkcionise. svako ce biti depresivan ako sebi postavi tako visoke ciljeve koje je tesko dostignuti, neke jer to zavisi od tebe pa ne mozes/neces/ne umes, a neke jer to zavisi od drugih - ljudi/drustvo, drzava itd.

Ja sve sto joj mogu reci nece joj poboljsati ovakav zivot kakav sada ima, ali zato moze se poboljsati perspektiva pogleda na taj zivot. On kao takav joj moze subjektivno biti tezi i laksi....

Duge su to teme i potrebna je detalja psihoterapija i rad, ona sada hoce instant resenje za sve, a to je skoro pa nemoguce. Tako covek trpi sve u sebi, ne razresava an vreme nego sa protokom vremena samo se vise frustrira i jednom se ta casa napuni koja preliva...

Koliko godina ima ta osoba? Da li moze napraviti nick i da dodje na forum, lakse je kada se direktno pise i odgovara nego preko gluvih telefona kada se igramo?

To u kakvom je ona stanju, mnogi su ljudi u istom ili slicnom.... I taj neko ko ima posao, zenu decu, tj muza decu, ide na putovanja, ne znaci da je srecan....Da ispred tebe ce da se prikazuje kako je srecan i kako je njegov zivot savrsen ali to nije istina.

Kao sto ljudi kazu - "Svako ima svoju muku" svaki covek ima nesto zbog cega mu nije sve po volji ali eto sta da se radi.....Razlog za tugu i nezadovoljstvo uvek mozemo naci....

Ova zemlja je takva kakva je , mislim da ne trebam mnogo da pricam o tome i kako deluje na ljude.

Prema tome neka zna da niej jedina.... Nema posao, i jeste ga tesko naci ali mnogi ga nemaju pa sta sada? Hajdemo da se svi ubijemo. Jer koja je svrha zivljenja onda?

SVRHA ZIVLJENJA JE BORBA....BORBA I ZIVLJENJE. ZNACI SVRHA ZIVLJENJA JE ZIVLJENJE I NEPOSUSTAJANJE, GREBANJE DA IDES NAPRED.

Sve moze da nema, ali neka maksimalno koristi besplatne stvari - Lepo vreme, prirodu, druzenje i sto vise da bude sa ljudima....Postoji puno muskaraca koji su u istom stanju a oni se tripuju da su sve devojke prebogate i da sve traze bogate pa isto tako leze kuce ne izlaze van 4 zida i upadaju u depresije. Treba pronaci takvu neku osobu, takva osoba ce je najbolje i razumeti a i ona njega....I ko zna mozda se iz toga i izrodi nesto za brak, sasvim neocekivano a gle cuda, dese se stvari tako da se i oboje zaposle.

Sve je moguce....I kada si milijarder da sve izgubis, da bankrotiras da pukne banka, da te opljackaju da te ucene zbog deteta da im das sve, a i kada nemas dinara u dzepu da ogrebes srecku i dobijes pola miliona evra.

I jedno i drugo se puno puta desilo do sada u realnosti. Zato je bitno da covek ide napred, da gura i da se nada, ali umereno. Prevelika nada i preveliko ocekivanje donosi nepotrebnu frustraciju.

Isto tako ako osoba zeli da menja svet i nesto u svom zivotu na bolje mora promeniti sebe. Ne moze ocekivati ni kada nadje neki posao da je neko trpi jer je eto takva kakva je. Mora to da menja. Ako zeli novac mora da bude vredna. Niko nam nece doci ispred vrata i pitati nas - Da li biste zeleli da radite? Svi mi kao trazimo posao u teoriji ali u praksi to i nije bas tako. Neki "traze" posao a Boga mole u sebi da ga ne nadju kako bi posle imali elemenata da se ljute i hejtuju eto kakva nam je drzava i poslodavci...

A kada neko i ponudi onda pocinju da biraju kao da su doktori nauka pa necu ovo necu ono nisam tako zamislio posao iz snova iz moje glave....

Neka se devojka zapita malo - da li zeli da bude ceo zivot na nekim lekovima i zivi kao zombi ili ce da skoci da se protrese i da odlucno krene napred borbeno kao borac, pa koliko uradi uradi! Nema stajanja nema ocajavanja, neka napise na papiru svoje ciljeve:

1)__________
2)_________
3___________

I neka krene odlucno da radi na ostvarivanju istih. pod stavkom 1 neka napravi ispod sta je sve potrebno uraditi da bi se stavka 1 odradila, pa onda nove subkategorije i akcije

1-a) _____________
1-b)_______________
1-c)________________itd.

Mozda deluje smesno ali nekada postajemo odlucniji i motivisaniji kada nesto napisemo na papir i to okacimo npr iznad monitora ili iznad ogledala na kome se stalno ogledamo, da nas podseca, nego kada samo kazemo sebi verbalno - Uh trebam to i to da uradim....I tako stalno covek sebi prica i nista....

PSIHICKI DEO:
Da, to je depresija ili distimija....suicidalne misli, ako nisu neko izigravanje i trazenje paznje i detinjasto "histerisanje" su pokazatelj depresije i manjka serotonina, "hormona srece". Osecaji da ce da poludi su isto simpromi anksioznih i depresivnih stanja, neka se ne brine nece poludeti...Strah da ce se povrediti ili druge je isto povezana sa depresijom, kada je osoba maksimalno ocajna i iam osecaj da gubi kontrolu pa otud i strah - Ako gubim kontrolu i u rusvaju sam a kako da se uzdrzim da se ne povredim ili druge...

Znaci razmazenost mora da stopira, isto i aroganciju, mora sebi da "lupi samar" i da okrene novi list, kao neko ko ide sporo, trom je, a onda se iznervira i potrci najbrze u zivotu a nije ni znao da to moze.Mora da bude mnogo kreativna, mnooogo radna i vredna kako bi iscackala nesto za posao...Od toga sto ce biti vredna ima i sekundarne koristi - vise ce biti napolju, vise ce se kretati, nece iamti toliko vremena da razmislja o egzistencijalistickim mislima, i vise ce se umarati pa ce imati i bolji i jaci san jer ce uvece biti umorna.

Najgore je kada se sedi i tone, onda je covek nervozan i sto se niej fizicki aktivirao i izbacio iz sebe tu neku fizicku energiju pa odmah se ona pretvara i u psihicku losu koja dodatno pritiska coveka.

Neka ode kod psihologa nekog obavezno na razgovor, a ako joj je bas tesko i kod psihijatra po mozda neke antidepresive, da depresija ne uzme maha, kada bukvalno nece moci ni pricati nego samo da spava i kuka po celi dan i noc.

Kako mislis drska i arogantna to nigde ne prolazi
to se mora menjati kao i lenjost
i ocekivanja od zivota
takodje drugi foliraju da im je dobro
ovaj svet tone a ti ne ludis
suoci se sa istinom
postavi manje ciljeve i realizuj ih
nadji neku zanimaciju u zivotu
setaj druzi se

Prvo nauči da postaviš svoj statusni pol u profilu koji stvarno jesi, nauči da pišeš po forumima bez ovolikih dugih rečenica
koje nemaju zareze(nepismeno), onda treba da shvatiš da nije bitno postaviti temu samo da bio postavo/la,
nego da želiš njom nešto reći ili pitati a da to nisu nebuloze u startu koje odmah odaju tvoj psiho-profil

Kad to naučiš, sve ostalo na dalje, biće lakše :)

...
SVRHA ZIVLJENJA JE BORBA....
BORBA I ZIVLJENJE.
ZNACI SVRHA ZIVLJENJA JE ZIVLJENJE I NEPOSUSTAJANJE,
GREBANJE DA IDES NAPRED.
...

To što si ti naveo nije ni svrha ni smisao.

Kao prvo smisao života nije u svim uzrastima isti !

- Smisao života dece do puberteta je igra i uključivanje u život kroz igru.
- Smisao života omladine je ljubav i produženje vrste.
- Smisao života zrelih osoba je rad i sticanje.

Po ovoj mojoj šemi
naša pacijentkinja je na prelazu iz omladinskog u zrelo doba.
Zapravo ona pokušava da pobegne nerealizovana
iz božije naredbe "produži vrstu",
u mirnije vode zrelog doba !

E, ali !
Isprečila se svetska ekonomska kriza
i oni koji se ne pomuče neće dobiti ništa na tacni ..
Heh !

Bas interesantan govor.Uvek u ovakvim situacijama prvo predlozim strucnu pomoc.To ti je najbolje resenje za takve probleme.Ali tome moras pristupiti sa potpunim poverenjem.Ja sam sam isao kod njih mnogo,tek sa zadnjim sam uspeo onos to nisam pre toga.A jedini razlog tome je sto sam znao da moram da mu verujem potpuno i bezrezervno.Mada sam ja puno puta sumnjao,ali sam imao par ljudi u mom zivotu koji su mi pomogli da nesumljam i da verujem u uspeh.
A ono sto ti mogu reci je sledece.NEMOZES POLUDETI.To ne ide tako kako ti mislis.Ja sam isto bio u takvoj situaciji i isto sam se plasio toga,medjutim toga nema.Zato to odmah bezrezervno izbaci iz glave.A to sto ti se desava,a sto ti lici na ludilo je PANIKA.Ta rec zvuci jednostavno kada se ovako kaze,ali veruj mi uopste nije jednostavna kada shvatis sta je ona u stvari.Takodje sam bio,mada sam i sada u veoma losoj finansiskoj situaciji.Verujem mozda goroj od tvoje.Verujem da si ti iz grada,ja nisam.Pa tako tu je razlika povelika.Jer na selu imas more stvari koje mozes raditi da ti nikad nebude dosadno.Ali ipak verujem da to moze u gradu.Znaj jedno u zivotu imas mnogo,ali bas mnogo stvari koje mozes raditi,samo treba svoj um otvoriti prema tome.LJudi imaju neku,neznam kako da nazovem,naviku da sebi stvore neke "kocnice"barijere koje ih drze u nekom nerealnom neznanju i misljenju da mogu samo to sto su navikle i nista drugo.Te navike,nisam dovoljno siguran jer nisam doktor pa da sam to proucavao na primerima ili sta vec to ide uz njih vec na sebi i onome sto sam sam video,ali sam primetio da jednostavno verovatno zbog mnogo cinilaca:okruzenja(mozda najvise)vaspitanja i mnogo cega jos ,nemogu se setiti svega,se ucaure i zive tako ucaureni,SPUTANI ne verujuci u mnogo stvari.Takodje covek ima jednu osobinu da ako samo dovoljno vremena prodje navikne se na SVE.Ali bukvalno.Cak i na nepodnosljiv bol.I cak toliko da nemoze drugacije da zivi.Ali to nije tacno.U stvari je to sasvim drugacije.Covek moze SVE samo ako DOVOLJNO ZELI.Tako isto i ti.
Nemoras nesto da zelis ,voli da bih radila.Veruj mi ja sam veliki deo vremena,ali bukvalno,kada mi je bilo najteze radio na silu,kao robot.Bez ikakve zelje,motivacije,sa ogromnom prazninom u sebi i nekim osecajem strasnim u grudima koji ,cini ti se,kida utrobu.Stvarnost mi je izgledala sasvim drugacije.Ali to ti nemogu opisati jer je nenormalno strasan osecaj.Kao da si u paklu.Neznam ni ja.Mozak ti non stop salje neke signale,ali ja ih ignorisem i radim.I tako sve do "kraja".To kraja neznam kako da kazem drugacije,ali ides dok sve nestane.Prestani da mislis o tome kako ti je.Od toga kao ni od loseg razmisljanja nemas NIKAKVE KORISTI.Samo gubis vreme.Nemoze nista da ti se desi,ali mozes bez veze da se sikiras, a tako nemoze promeniti nista nabolje.Moras se pomiriti sa stanjem i krenuti nesto raditi.Ja ti mogu dati par primera koje verujem da mozes raditi.Mozes izradjivati razne predmete,ukrasne od raznih stvari(dekupaz,mozaik,pirografija) tu ti je bezgranicno mnogo ideja.Mozes odlaziti na selo,kod ljudi i raditi za novac kod njih.Toi se zove raditi za dnevnicu.Posao uopste nije tezak,a moze biti zanimljiv,plus zaradjujes solidan novac.I u drustvu si.Toga ima svuda,samo se trebas malo aktivirati potraziti.Ukljuci malo mozak,siguran sam da i sama mozes smisliti gomilu stvari koje mozes raditi.I nemoj da mislis,a to je glupo,ili nema buducnosti u tome.Sve je glupo ako gledas tako "ucaureno"na to,ali u stvari nista nije glupo.
Bori se i veruj.Eto to ti ja mogu reci.Nadam se da ce ti makar malo pomoci.Pozdrav!!!

...
PANIKA.Ta rec zvuci jednostavno kada se ovako kaze,ali veruj mi uopste nije jednostavna kada shvatis sta je ona u stvari.
...

Panika je veliki strah.
Tako veliki strah nastupa usled neposredne opasnosti po život.

Obično je ta opasnost realna,
a sa strane gledano nije !

Kako to ?

Pa paničar ostane bez vazduha ( zaustavi disanje )
a bez vazduha umiremo za dva-tri munuta, jel' da !?

Sa strane gledano
ugroženi nije u velikoj opasnosti ..
Hebiga !

A zašto paničar zaustavlja disanje u nekoj situaciji ( recimo zaglavljen u liftu ) ?
Zato što zaustavljanjem disanja provocira mozak na bolji rad ne bi li našao rešenje.

A šta će ti mozak u liftu ?
Nazovi pomoć i mirno sačekaj !

Eto to je taj konflikt !

Panika je veliki strah.
Tako veliki strah nastupa usled neposredne opasnosti po život.

Obično je ta opasnost realna,
a sa strane gledano nije !

Kako to ?

Pa paničar ostane bez vazduha ( zaustavi disanje )
a bez vazduha umiremo za dva-tri munuta, jel' da !?

Sa strane gledano
ugroženi nije u velikoj opasnosti ..
Hebiga !

A zašto paničar zaustavlja disanje u nekoj situaciji ( recimo zaglavljen u liftu ) ?
Zato što zaustavljanjem disanja provocira mozak na bolji rad ne bi li našao rešenje.

A šta će ti mozak u liftu ?
Nazovi pomoć i mirno sačekaj !

Eto to je taj konflikt !
Neznam gde si ti ovo cuo,ali meni nije poznato.Deluje mi da pricas napamet.Izvini,ne zelim biti grub.Mozda i gresim,jer ima toga raznih oblika,a i nisu svi propraceni samo tim,mozda tu postoi jos neki psihicki problem.Ako postoi,onda nije rec samo o panici,ankcioznosti,depresiji,vec i o necem drugom.Ali to je vec posao za psihijatra.Svaki strah gledano sa jedne strane je realan,ali s druge strane nije.Realan strah treba imati svako jer to je u stvari nas obrambeni mehanizam.Strah sluzi da bi nas zastitio.Stara je poslovica da se udavi onaj koji pliva,a ne onaj koji se plasi vode i nepliva.Mada to i nije dobro poredjenje.Ali PRETERANI strah je problem.On nije dobar i uvek je nerrealan.Mada mi nismo svesni toga.Onima koji prolaze kroz njega to sve drugacije deluje.STVARNO.A da nepricam koliko strasno.Ja sam prosao i to dosta puta kroz paniku nijednom nisam zaustavio disanje ,a pomisljao sam mnogo puta i da cu da poludim,a i da cu da umrem.Pomisljao sam da bi spas postojao i u smrti.Panika ne ugrozava nas zivot.Od nje nemoze niti da se poludi niti da se umre,ali stvara strasne probleme.I oni,iako taj srah jeste nerealan,uopste nisu naivni vec veoma ozbiljni.Ali prva stvar koju treba USADITI u sebe jeste da od njega nemoze da se umre niti da se poludi.A u sutini,u korenu panike na kraju leze upravo ta dva straha kao najjaca.
Ali ponavljam psihickih problema ima mnogo i nisu svi "nestvarni"kao panika.Postoje i oni koji su veoma ozbiljni i koji nemogu da se rese tako jednostavno,vec moraju da se koriste lekovi i jos raznorazne druge stvari.
Ali kada govorimo o panici,anksioznosti,depresiji i sl.to je tako.
I takodje bih te zamolio da nepricas ovako nesto.Meni deluje kao prica "rekla kazala".Ja ovo sto pricam jeste ono sto sam proverio kod doktora,a i sam sam prosao kroz to i to uspesno.Samim tim mislim da sam relevantan da kazem nekom nesto o tome.Jer ako sam ja uspeo mogu i drugi.

Poslednja izmena:
@Pink.Pearl .Potpuno si u pravu.Male stvari su odlican pocetak.Treba se naravno truditi misliti pozitivno.Ali je to veoma tesko kada imas tako te psihicke probleme.Mada ja prvo pomislim na krajnjost,a kod nje mozda to nije toliko strasno.Mada po njenim recima nedeluje bas bezazleno.
@PerfectOne.Tako u sutini i krecu veliki problemi.Uvek krecu prvo od malih,pa se gomilaju,gomilaju dok na kraju ne naprave jedan veliki ozbiljan problem.Ali po meni je uvek bolje spreciti nego leciti,tj.bolje to sredjivati dok jos nije uhvatilo velikog maha,jer je posle neuporedivo teze,ali opet izvodljivo.

Postoji bezbroj dobrih saveta kako pobediti anksioznost. Jedino sto bi trebalo uraditi ako zelimo da osiguramo uspeh u pobedi te posasti koja razorno deluje na ljudsku psihu je odluka i ono sto prethodi toj odluci. Treniranje discipline jedno vreme. Recimo plan u toku dana o obavljanju svojih obaveza, satnica koja se postuje i ma koliko besmisleno izgledalo u pocetku covek se vremenom navikne na niz odredjenih radnji u toku dana i lagano pocinje da vraca svoje samopouzdanje. Kad se samopouzdanje vrati vrati se i volja za zivotom. A anksioznost ostaje kao ruzan san. Ali ljudi su prelenji, preslabi i dekoncentrisani da bi uspeli sami da se izvuku. Obicno traze pomoc od drugih ljudi, neki od strucnjaka koji im prepisuju lekove koji na zalost deluju jos razornije na organizam od anksioznosti, jer kada posle jednog ksalola resite problem aritmije i uznemirenosti toliko ste obamrli da niste u stanju ni da se pomerite ni da razmisljate a o nekakvim aktivnostima nema ni govora. U tom ruznom stanju totalnog besmisla covek gubi dragoceno vreme svog zivota. Neki traze pomoc od prijatelja, neki od porodice, neki od vidovnjaka i gatara, neki na forumima ali pomoc jedina i prava ne dolazi iz spoljnjeg sveta vec iz onog unutrasnjeg. Iz donete odluke da se zivi u skladu sa samim sobom.

Kad imaš gomilu problema, razgrni !
Utvrdićeš da postoji glavni problem
koji kada otkloniš - svi drugi se razrešavaju sami od sebe !
;)
Tacno.Ovog puta si u pravu.;)Samo sto sam to ja vec uradio i na sitnim i na krupnim problemima.Medjutim ima trenutaka kada pokleknem,ali sada znam sta trebam da radim.Sada je ,moze se reci,sve u redu.Dodje neki put ponovo tezak period ,ali se sada vise neplasim toliko,pa ga prevazidjem.

...Medjutim ima trenutaka kada pokleknem,...
Dodje neki put ponovo tezak period ,ali se sada vise neplasim toliko,pa ga prevazidjem.

Zrelost ćeš prepoznati po tome
što više nećeš imati nikakvih nerealnih problema !

Evo ja,
takve sam ograde napravio oko sebe
i u okviru tog prostora tako se lepo slobodno ponašam ...
Ma savršenstvo !

Kada neko napadne tu tvrđavu ?
Opustim mišiće ( relaxiram se ),
dišem,
gledam svoja posla.

Zrelost ćeš prepoznati po tome
što više nećeš imati nikakvih nerealnih problema !
Moram ti reci da ovo nema veze sa zreloscu bas potpuno.Ali jednim delom si i u pravu.Sa zreloscu covek nauci da se bori sa "zivotom".Kazem ti da nema veze sa zreloscu jer poznajem mnogo ljudi,a ponajvise mislim jednog mog velikog ,mani i najveceg prijatelja zahvaljujuci i kom sam i resio moje probleme,koji ima takodje iste ovakve probleme kao i ja.A sa sto posto sigurnosti mogu da tvrdim da je covek veoma zreo.Ne samo zbog toga sto ima porodicu vec i njegov pogled na stvari,stavovi mi govore to.A jedan je od inteligentnijih ljudi koje znam.Zato ti kazem da nije to bas sto posto tako.Jeste da covek kada sazreva jednostavno na neke stvari nauci,gleda drugacije,ali "strah"uvek nadje nacina da se se pojavi.Obrini ,okreni svak se plasi ludila i smrti,ali ne razmislja o tome.Ali ima momenata kada te jednostavno situacije u zivotu,problemi jednostavno nateraju na to.Dobrim delom odredjeno "sablonsko ponasanje"dovede do toga.Obicno je to dugotrajna izlozenost negativnim osecanjima.Bilo koja da su u pitanju.Meni je trebalo ravno oko 6 godina da dobijem prvu paniku.Primetices da sam bio bas uporan.:lol:

Back