Ispostovati gosta ili ne?

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Naime jedna moja prijateljica me je nagnala da pisem o ovoj temi.
Prijateljica je strastveni pusac,bukvalno ni 5 minuta ne moze bez cigarete(pitam se kako pregura noc).Inace uvek su u skripcu sa novcem,a puse i ona i muz!Ja sam bivsi pusac i cigarete sam ostavila pre deset godina,tako da ne prihvatam teoriju "ne mogu bez cigara!"
Dodjose tako pre neko vece,ja taj dan okacila ciste zavese,ali ona ne moze bez cigara!!!!:besna:Na moje"moras li?",ona kaze evo pored prozora cu!Ajd,kazem,jednu uz kafu,a cupkam od nervoze jer posle ne mogu kucu izluftirati!
Ona besna,prica mi sta joj se desilo kod buducih prijatelja(roditelja cerkinog momka)da su zabranili pusenje u kuci,jer imaju malu bebu,jer im se druga snajka porodila!Moja prijateljica komentarise:"Sta ce beba tu u dnevnoj sobi,nek je stave u drugu sobu!"Ja ne mogu da verujem o cemu govori!I jos kaze:"Necu vise ici kod njih,jer oni mene kao gosta ispostovali nisu!!!!"A i ti ljudi kod kojih je bila su takodje pusaci,ali zbog bebe sada duvane u garazi.
Kod mene je popila kafu,popusila tu jednu,uzela novac na zajam i brze bolje poterala muza da idu!
Neverovatno,pitam vas pusace i nepusace,da li je nepostovanje gosta,ako kazete da se u vasoj kuci cigarete ne pale?Da li je nepristojno traziti da vas ne truju,ili je nepristojno od pusaca da zahtevaju da i vama zagadjuju vas zivotni prostor?
P.S.Prosle godine bili smo kod njih pozvani na Slavu,kod njih se ne sluzi alkohol,jer joj je muz bivsi alkoholicar.Mi smo taj njihov zakon u njihovoj kuci ispostovali,mada ni ja ne pijem,pa mi to nista i ne znaci,ali drugi bi mozda popili koji rakicu ili pivo ili vino nakon jela!?:dontunderstand:

Ako je njen muz BIVSI alkoholicar, zasto drugi ne smeju da piju? Znaci, posto ja ne jedem prasetinu, za moju slavu ne treba da bude prase je l? Kao da me nesto ugrozava u ovalu...:roll: Ona tvrdi kako nju nisu ispostovali kao gosta, a to sto ona nije ispostovala domacine to nema veze. Em ti je pusila u kuci, jos ti uzela i pare na zajam. :lol: Naravno da nije nepristojno, ako ne moze da se strpi tih sat - dva onda no comment. Stvarno me nerviraju bezobrazni gost. :evil:

Kao realtivno svez bivsi pusac, ne bih mnogo da komentarisem, jer se jos uvek jako dobro secam kakva sam bila ja.

Mogu samo da kazem da dok sam pusila, nisam se druzila sa nepusacima ni sa bivsim pusacima, da ne bih dosla u situaciju da moram da se branim od agresivnih napada, a ne zato da im ne bi smetala. Jednostavno cim cujem da osoba ne pusi, svaka mogucnost druzenja je padala u vodu.

Sada ne branim pusacima da puse u mom prisustvu iako mi nekad smeta, a nekad ne. Moja sestra i zet puse i dalje. \Ne zelim da zabranjujem pa da prestanemo da se vidjamo.
Jer osoba , ako ne moze da se kontrolise, ona prekida kontakte. Nema drugog resenja.

ispostovati domacina da ili ne
na svojoj teritoriji svako odredjuje pravila,tako da pitanje moze da se postavi samo u suprotnom smeru
kod mene nema pusenja i to im sto im je,imaju balkon
kad odem kod drugog ne bunim se ako oni puse,ne mogu im ja menjati pravila
jedino bih se bunila da dodjem s malim detetom,a ovo moje malo vece dete isteram negde gde nema cigareta ako smo vec u gostima
ako se kod njih izuva izujem se,sta cu
ako se pusi pretrpim,mada sad nije da nesto patim,ako mi je vec stalo do osobe nije mi to uzasna zrtva

pa viš
kako se kod nje ne služi alkohol, jer muž ne sme da pije--(to je meno savim ok)
tako ni ona ne bi trebalo da puši kod nekog ko ne puši....
kraj priče

meni lčno ne smeta da neko puši kod mene, mada obično ljudi kad dođu, zapale napolju ako baš moraju...

pa viš
kako se kod nje ne služi alkohol, jer muž ne sme da pije--(to je meno savim ok)
tako ni ona ne bi trebalo da puši kod nekog ko ne puši....
kraj priče

Rekoh joj ja da se kod nje ne sluzi alkohol,tako se i kod mene ne pale cigare,ali ona kaze da je ALKOHOLIZAM nesto drugo?

:dontunderstand:
Uglavnom,njen muz je skolski drug moga muza,odatle se znamo,i ne druzimo se nesto preterano,uglavnom nas se sete kada im treba na zajam,mada smo se mm i ja dogovorili da prekinemo sa tom praksom,ali to sada i nije bitno,vec bezobrazluk njenog stava!Ja moram njih kao goste ispostovati,ali ona nas ne mora?
Imam ja i pored nje par prijatelja pusaca,ali ljudi ispostuju moju molbu da ne pale!
Mene je samo iznervirao njen komentar,da ljudi izbace svoju bebu u drugu sobu da bi ona pusila!Svasta!

Uzas uzas uzas... Znaci ako nesto mrzim to su cigare, a jos vise prezirem miris tj smrad onog odvratnog dima. Ja u mojoj sobi zabanjujem i da se unese ugasena cigara, ako neko ne moze bez cigare fala Bogu pa moze bez mene, nek ide na drugo mesto, moju okolinu mi nece zgaditi tim otrovom. Cigare poistovecujem sa drogom, to je apsolutno isto, i svoje roditelje kada zapale cigaru u dnevnoj sobi isto momenta teram u donju kucu da idu da puse ili na dvoriste, terasu ako je toplo... To sto truju sebe ne daje im za pravo da truju druge! Ta tvoja prijateljica je nevespitana kao prvo, a kao drugo samoziva je, samo na sebe misli. A zao mi u celoj prici tebe i tih prijatelja njenih. Ja striktno kazem da se u mojoj sobi ne pusi, i nemam problema, niko se do sad nije naljutio od gostiju. Cak i da me mole i kume da zapale samo jednu isterala bi ih na terasu ili dvoriste, apsolutno me ne zanima... Ja necu da trujem sebe zbog nekog. I da, jedva cekam da jednom (za 100god) i u prokletoj Srbiji zabrane pusenje na javnim mestima! Prestala sam da izlazim, i u kafice i u diskoteke zbog dima. Pa onda vapim za letom kad mogu da sedim u basti i ne udisem to *****.

Naime jedna moja prijateljica me je nagnala da pisem o ovoj temi.
Prijateljica je strastveni pusac,bukvalno ni 5 minuta ne moze bez cigarete(pitam se kako pregura noc).Inace uvek su u skripcu sa novcem,a puse i ona i muz!Ja sam bivsi pusac i cigarete sam ostavila pre deset godina,tako da ne prihvatam teoriju "ne mogu bez cigara!"
Dodjose tako pre neko vece,ja taj dan okacila ciste zavese,ali ona ne moze bez cigara!!!!:besna:Na moje"moras li?",ona kaze evo pored prozora cu!Ajd,kazem,jednu uz kafu,a cupkam od nervoze jer posle ne mogu kucu izluftirati!
Ona besna,prica mi sta joj se desilo kod buducih prijatelja(roditelja cerkinog momka)da su zabranili pusenje u kuci,jer imaju malu bebu,jer im se druga snajka porodila!Moja prijateljica komentarise:"Sta ce beba tu u dnevnoj sobi,nek je stave u drugu sobu!"Ja ne mogu da verujem o cemu govori!I jos kaze:"Necu vise ici kod njih,jer oni mene kao gosta ispostovali nisu!!!!"A i ti ljudi kod kojih je bila su takodje pusaci,ali zbog bebe sada duvane u garazi.
Kod mene je popila kafu,popusila tu jednu,uzela novac na zajam i brze bolje poterala muza da idu!
Neverovatno,pitam vas pusace i nepusace,da li je nepostovanje gosta,ako kazete da se u vasoj kuci cigarete ne pale?Da li je nepristojno traziti da vas ne truju,ili je nepristojno od pusaca da zahtevaju da i vama zagadjuju vas zivotni prostor?
P.S.Prosle godine bili smo kod njih pozvani na Slavu,kod njih se ne sluzi alkohol,jer joj je muz bivsi alkoholicar.Mi smo taj njihov zakon u njihovoj kuci ispostovali,mada ni ja ne pijem,pa mi to nista i ne znaci,ali drugi bi mozda popili koji rakicu ili pivo ili vino nakon jela!?:dontunderstand:

Kratko i jasno bolesnici..bicevanje je za njih

Inace moj burazer dolazi kod keve u bolnicu i ne moze isto tako 5 minuta izdrzati bez cigarete..izlazi ladno bez trunke grize savesti..keva opet posle 2-3 dana pocinje po starom pusiti..iako joj lekar govori ako imate samoubilacke namere nastavite s pusenjem i takvim nacinon zivota..za njih je kashalj onaj najgori ko dobar dan..neko bi pomislio ovi imaju nonstop grip..ali ne oni su naucili s tim ziveti..bolest

ja sam pusac i ne pusim, ako odem u goste kod nekoga ko ne pusi, ali se onda zadrzim kratko, jer mi nije udobno da pijem kafu bez cigareta i da sedim i neobavezno caskam bez cigareta. sa druge strane, u mojoj kuci se pusi i kome smeta dim od cigareta ne mora ni da dolazi. jednostavno, moj stan, moja pravila, jer ja postujem pravila u tudjem stanu.

al' najbolji deo je da je dosla pare da pozajmi.:lol: :lol: :lol: el za cigarete? evo ja kao pusac odgovorno tvrdim, kada bi mi neko rekao da ostanem npr. u nekoj prostoriji 24 sata i da biram da li cu da ponesem hleb ili cigarete, izabrala bih cigarete. a pusim plafon paklu dnevno.

Ma svako nek odlucuje sta ce sa sobom,ali da se gost oseti neispostovan zato sto ne zelim da se pale cigare jer ne podnosim taj njihov smrad,i na kraju krajeva deca su mi tu,to je van svake pameti!
Na njihovoj Slavi nije se moglo disati od dima,ali to im je uredu,ali da gosta posluze pivom ili vinom,to je katastrofa!:dash:

pa kazi joj da vise nema pusenja u tvojoj kuci i to je to. reci joj, na kraju krajeva, da kako se u njenoj kuci ne sluzi alkohol, tako se u tvojoj kuci ne pusi. druzite se leti, kada mozete da sedite na terasi.

ne mislim da je nisi ispostovala posto svako u svojoj kuci odredjuje pravila ponasanja. ne ispostovati gosta znaci nesto drugo.

ja sam pusac i ne pusim, ako odem u goste kod nekoga ko ne pusi, ali se onda zadrzim kratko, jer mi nije udobno da pijem kafu bez cigareta i da sedim i neobavezno caskam bez cigareta. sa druge strane, u mojoj kuci se pusi i kome smeta dim od cigareta ne mora ni da dolazi. jednostavno, moj stan, moja pravila, jer ja postujem pravila u tudjem stanu.

al' najbolji deo je da je dosla pare da pozajmi.:lol: :lol: :lol: el za cigarete? evo ja kao pusac odgovorno tvrdim, kada bi mi neko rekao da ostanem npr. u nekoj prostoriji 24 sata i da biram da li cu da ponesem hleb ili cigarete, izabrala bih cigarete. a pusim plafon paklu dnevno.

Ja ni u cijoj kuci gde se pusi ne odredjujem pravila,ali poenta je bas u tome sto su pusaci sebicni i jedino im je vazno da sebi ispune cef,bez obzira da li to nekom smeta!Ako je pusacu na svetu najvaznija cegareta,blago njima,ja volim da se druzim i razgovaram sa prijateljima,i iznecu im svo jelo i pice koje imam u kuci i na taj nacin cu ih ispostovati i pokazati im da mi je drago sto su moji gosti!Ali,ako je njima najvaznija cigareta,ne treba onda ni da se druze,sem sa pusacima!

I ja isto ovako.
Ispoštujem pravila kuće u koju ulazim, ako se ne puši, ne pušim i kraj. Ako mi je baš mučenje, dogovaramo se za viđanje na otvorenom, tako da svima bude ok.
U mojoj kući zahtevam da se poštuju moja pravila i to je to.

A primer iz uvoda....prosto postoje ljudi koji nemaju obzira, koji samo mere koliko su oni jel'te ispoštovani, a ne razmišljaju o tome da li ikako uzvraćaju.... i to nema veze sa tim da li si pušač ili nisi.

I ja isto ovako.
Ispoštujem pravila kuće u koju ulazim, ako se ne puši, ne pušim i kraj. Ako mi je baš mučenje, dogovaramo se za viđanje na otvorenom, tako da svima bude ok.
U mojoj kući zahtevam da se poštuju moja pravila i to je to.

A primer iz uvoda....prosto postoje ljudi koji nemaju obzira, koji samo mere koliko su oni jel'te ispoštovani, a ne razmišljaju o tome da li ikako uzvraćaju.... i to nema veze sa tim da li si pušač ili nisi.

Potpisujem!

Svaki pusac bi zamerio kada bi osoba pored njega konstantno pustala telesne gasove ali se nikada ne zapita kako se oseca osoba koja mora da udise smrad koji izlazi iz njegove cigarete ili ga jednostavno nije briga.
Izbegavam mesta na kojima se konzumiraju cigarete pa tako ne konzumiram ni hranu na proslavama, a kada neko kaze da sam razmazen jednostavno pitam kako bi se osecao/la da sednem pored i da pustam telesne gasove dok konzumira hranu i da li bi se osecali prijatno u tom slucaju?

Ma svako nek odlucuje sta ce sa sobom,ali da se gost oseti neispostovan zato sto ne zelim da se pale cigare jer ne podnosim taj njihov smrad,i na kraju krajeva deca su mi tu,to je van svake pameti!
Na njihovoj Slavi nije se moglo disati od dima,ali to im je uredu,ali da gosta posluze pivom ili vinom,to je katastrofa!:dash:

Bio sam na xxx decjih rodjendana..od 3 do 10 god..i svi normalno puse bez pardona..i domacini i oni koji su doveli decu..znaci to je sve polupismena samoziva stoka koja bi coveka prodala za cigaretu

Ja ni u cijoj kuci gde se pusi ne odredjujem pravila,ali poenta je bas u tome sto su pusaci sebicni i jedino im je vazno da sebi ispune cef,bez obzira da li to nekom smeta!Ako je pusacu na svetu najvaznija cegareta,blago njima,ja volim da se druzim i razgovaram sa prijateljima,i iznecu im svo jelo i pice koje imam u kuci i na taj nacin cu ih ispostovati i pokazati im da mi je drago sto su moji gosti!Ali,ako je njima najvaznija cigareta,ne treba onda ni da se druze,sem sa pusacima!

Znam ja par sličnih nepušača, za koje isto ovo mogu da kažem.
To je do čoveka. Da nije pušenje u pitanju, takvo ponašanje bi isplivalo na nečem drugom.

Ali, ako ti je lakše, ispovraćaj se ovde po pušačima generalno i prekini druženje sa njima (ovo drugo već znam da nećeš uraditi) i milina.

Znam ja par sličnih nepušača, za koje isto ovo mogu da kažem.
To je do čoveka. Da nije pušenje u pitanju, takvo ponašanje bi isplivalo na nečem drugom.

Ali, ako ti je lakše, ispovraćaj se ovde po pušačima generalno i prekini druženje sa njima (ovo drugo već znam da nećeš uraditi) i milina.

Zar nisi sad sebicna?
Tema nije da li podrzavam pusenje ili ne,vec da li je nepostovanje gosta ako mu se ne dozvoli pusenje u mojoj kuci!

pa da, ali pusaci nisu sebicni, ne svi. ja postujem pravila u tudjoj kuci i uvek cu postovati, ali ako bi neko pokusao da u mojoj kuci odredjuje pravila izleteo bi napolje, u delicu sekunde. ne vidim da je sebicno traziti da se u sopstvenoj kuci postuju tvoja ili moja ili bilo cija pravila. pusenje nije cef, to je bolest zavisnosti.

medved_bg:

e bas to. posotje takvi ljudi koji kada odu u goste samo nesto izmisljaju. te ne valja im hrana, te nevalja im ovo, ono, stalno nesto traze. :lol:

Mislim da je totalno nebitno sto je necija kuca u pitanju i stav..covek je ipak bitniji..oni znaju da je to i po njih stetno ali se prave blesavi i svoju decu ugrozavaju sebicno

paz molim te, nebitno je cija je cija kuca. e pa bitno je. moja kuca je moja teritorija. kapiras? da je nebitno cija je cija kuca, neko bi poceo da izmislja i druge zahteve i da kroji i prekraja po tudjoj kuci, a sve pod parolom ispostovati gosta. znaci ne samo sto s etice pusenja, nego bilo cega. mada, neki ljudi to pokusavaju da rade i ovako i onako, ali z atakve se zna- eno, vrata su tu u hodniku, malo napred, pa levo.

[/B]
Zar nisi sad sebicna?
Tema nije da li podrzavam pusenje ili ne,vec da li je nepostovanje gosta ako mu se ne dozvoli pusenje u mojoj kuci!

Zašto sam ja sebična?
Tebe je iznervirala gošća, potpuno razumem i zašto, i misliš da ti to daje za pravo da generalizuješ sve pušače po jednoj vrlo negativnoj liniji?
Iako su te i pušači na ovoj temi podržali?
I ja, među ostalima. Ponavljam, u svojoj kući ti postavljaš pravila i praviš izuzetke ako smatraš da imaš dobar razlog za to. To što sa nekim ljudima ne možeš da postigneš dogovor koji nijednu stranu neće iznervirati, to je problem sa tim ljudima, nisu ti svi pušači za to krivi.

Back