Isplativost trgovanja na pijaci da ili ne?

ajd bas paradajz, mada mu nije vreme vise

koliko god da ga pazis - plitke gajbe, jedan-dva reda (sprata, kako god), dok to ubacis u gepek, dok izvadis, dok prodje nase fala bogu ravne puteve, odstoji na tezgi... izmelja se deo uvek. ne toliko da je neupotrebljiv, naravno, ali dovoljno da bude ruzan pa da ga niko ne kupi

e sad, koliko je problem znacajan - nisam siguran, treba videti sa onima koji to i rade.
ali s obzirom da je prvi odgovor na pitanje - a sto ne nosis to na pijac? - teca rekao - ma de mi se isplati, pola se pomelja usput - verujem da ipak nije zanemarljiv

koliko god da ga pazis - plitke gajbe, jedan-dva reda (sprata, kako god), dok to ubacis u gepek, dok izvadis, dok prodje nase fala bogu ravne puteve, odstoji na tezgi... izmelja se deo uvek. ne toliko da je neupotrebljiv, naravno, ali dovoljno da bude ruzan pa da ga niko ne kupi

e sad, koliko je problem znacajan - nisam siguran, treba videti sa onima koji to i rade.
ali s obzirom da je prvi odgovor na pitanje - a sto ne nosis to na pijac? - teca rekao - ma de mi se isplati, pola se pomelja usput - verujem da ipak nije zanemarljiv

Taj gubitak se uracunava u marzu koju stavis.

(Primer: kada preprodajes nekvarljive proizvode marza moze biti 5-20% na nabavnu cenu, a kada prodajes recimo cvece - marza je 100% na nabavnu cenu).

Osteceno povrce ponudis nekom restoranu po niskoj ceni da ga iskoristi, a ti izvuces svoj ulog ili deo uloga.

Nema on sta da radi osim da ustaje rano i doveze robu..plati nekog prosecnu platu 150e i mirna backa

Al cekaj odakle seljak dovozi robu pa mu je sveza..+ nema nikakvu ambalazu nego se dovija kesama i cegerima..onda sto su do pre par godina bile tezge po gradu isto se baca vrlo malo da je zanemarljivo..znam sta je kvarljivija roba radio mi je ortak na tezgi i smesno je koliko se baci..sto se paradjza tice sad se pravi zimnica i trazi se meksi koji je odstojao ne onaj svez..znaci da ne bude covek alav samo 100kg dnevno da valja nevidjena zarada:ok:

Nema potrebe da se prepucavate, ajmo svi da kazemo ono sto znamo.

Moja tetka radi sa paradajzom i situacija je sledeca:
Nazalost, nema para da ulozi u veliki plastenik, pa ima tek 100 kila nedeljno, tako da izlazi samo jednom nedeljno na pijacu. Proda sve kao od sale, Smederevo je u pitanju (u Bg-u znatno vise), i prodala bi jos da ima. Dakle, zavisno od godine, ali ove godine je prosek mozda bio i veci od 60 din po kilu, znaci ona ima 6000 za jedan dan (ne govorim o zaradi jer ne znam koliko ulaze). E sad, ono sto postavljaca teme zanima: nju cekaju bukvalno svaki put kad izadje ujutru u pola 6 ispred pijace (dakle ne na kvantasu) ljudi i nude joj tacno upola cene. Ako je taj dan 60 dinara kilo, oni joj nude da otkupe sve za 30. Znaci, ako nadjete nekog da vam to proda (jer moja tetka ne zeli), imate duplu zaradu. A mozete ici i na vise od 100 kila, ali neka bude to neki prosek. Znaci, 3000 dnevno. Pijaca u Smederevu radi svaki dan sem ponedeljka, znaci oko 25 dana puta 3000, to dodje 75 000 dinara sto je ekstra.

Znaci, treba da se ustane jako rano, da se ide na kvantas, ili da se rizikuje kao u ovom mom primeru da ti neko proda ispred pijace. Ono sto ja ne znam, a to je da li je i na kvantasu upola cene u odnosu na pijacu?

Tih 75 000 zaradis za jedno prepodne dnevno. Ustajanje rano, pecenje na suncu, stajanje na kisi, gorivo do kvantasa (podrazumeva se da imas svoj auto, jer bez toga ne vredi), jelo svaki dan....

Mislim da se itekako isplati, i da ostane znatno vise od prosecne plate u Srbiji.

Znaci, treba da se ustane jako rano, da se ide na kvantas, ili da se rizikuje kao u ovom mom primeru da ti neko proda ispred pijace. Ono sto ja ne znam, a to je da li je i na kvantasu upola cene u odnosu na pijacu?

Tih 75 000 zaradis za jedno prepodne dnevno. Ustajanje rano, pecenje na suncu, stajanje na kisi, gorivo do kvantasa (podrazumeva se da imas svoj auto, jer bez toga ne vredi), jelo svaki dan....

Mislim da se itekako isplati, i da ostane znatno vise od prosecne plate u Srbiji.

Tako je. :ok:

Doslo je vreme kada se nema za razbacivanje, tako da dobro analiziraj trziste. Uvek moze da se zaradi na pijacama, al ne moze bilo sta da se prodaje jer narod nema para! Uvek postoje stvari koje moramo kupiti kolko god da kostaju, tako da je moj savet " Saznaj koje su to stvari i stavi ih na tezgu".

Kako god se nema - da se jede uvek se mora.

I uopste nije tacno da NIKO nema.

Uvek ima onih koji imaju.

I na njih treba racunati.

Back