ISP

iblagojevic

Primećen član
Poruka
541
Nakon sto usvojise Zakon o dobrobiti zivotinja, i nakon sto ministar poljoprivrede i ostalih grana privrede donese pravilnik o nacinu drzanja 'opasnih pasa', sredinom juna ove godine, policijska jedinica na Bezanijskoj kosi organizuje prvi ispit za proveru socijalizovanosti psa. Na internetu se moze naci sledeci dokument, u kome se nalaze vezbe i nacin ocenjivanja: Ispit za pse

Da napomenem, imam mladu zenku skotskog ovcara, po mojim kriterijumima sasvim socijalizovanu, ali koja nema formalne obuke. Iskreno se nadam da me moj utisak ne vara i da moj pas nije preko 55com, inace ce biti osudjena na povodnik i korpu u svakoj setnji :D

Sta kazu ostali vlasnici pasa iz grupe '55cm+'? :lol:

Hvala za ovaj link, iblagojevic. Na tenane ću da ga pročitam, analiziram i pokušaću da pronađem Odluku, Zakon ili Uredbu gde se ovaj Ispit stavlja u Zakonske okvire.
Iskreno, ovako "na brzaka" kako sam pročitao, vi iz prve grupe ste na udaru.

Znas kako, imam u opciji ili da polozimo taj ispit i silne zivce da pogubimo, ili da dam 350 dinara za korpu. Da li nazires odgovor? :D

A sto se tice ostalog, kreni od zakona o dobrobiti zivotinja i od pravilnika ministarstva o drzanju pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, u narodu poznatiji kao pravilnik o drzanju opasnih pasa, pa ces negde u nekom stavu nekog clana na sredini naci taj neki zakonski okvir. Mozes i pozvati ministarstvo da ih pitas da li je upravo ovo taj ispit, koji se pravilnikom trazi, pa podeli sa nama saznanje!

Naravno, u Ministarstvu sede svi poznavaoci rasa, i po ceo dan se svađaju koja je rasa ujedljiva, koja je srednje ujedljiva, a koja je pile.

Dok mene jure da me kazne što Zara nema korpu, oko nas pet-šest jadnih uličara na Zaru kidiše.
Oni su van Zakona. Oni su zaštićeniji, oni su Rebels. Opozicija.
Orca ima da se digne ako se nekome nešto desi. A ako mene kazne što Zara nema korpu, pa, sam sam kriv što sam je registrovao, čipovao i vakcinisao.

Koja se poruka šalje ovakvim represivnim merama?

(Možda sam i odgovorio na retoričko pitanje iblagojevic)

Ne znam, meni je nacelno cela ta ideja ok. Nije stvar do pasa, nego je stvar do ljudi. Moj pokojni deda je govorio: ima nas vise ludih, nego pametnih.

Zelim da kad izadjem na ulicu, ne zagledam svakog kerovodju sa psom odredjene rase ili odredjenih dimenzija, i da se pitam da li je u stanju da obuzda psa ili ne. Ili jos gore: ne zelim da se ni na trenutak zapitam da li je kerovodja neki psihopata, koji je od psa napravio zver ili ne. Jer dok ja pridjem, da se empirijski uverim, ode meni moj pas (u onom losem scenariju).

Zato se apsolutno slazem da postoje ti ispiti, a onaj ko psa ne moze ili nece da nauci potrebnim vezbama (a ja sam jedna od njih :D ), eto mu opcija korpe i povodnika. Do prve zabacene njive ili sumarka u Zemunu meni nije daleko. A jos cu druge, koji setaju mog psa, da razveselim, jer kuja nece ici ulicom i usisavati komade hleba, kosti i slicne stvari, sto voli da radi kad je ne geldamo.

Meni je velika nedoumica pod kakvom i koliko snaznom kontrolom ce se izdavati sertifikati socijalizovanosti. Kod nas mozes pazariti sve! Pedigre, diplomu visoke skole, pasos, zasto ne bi pazario socijalizaciju? Meni sve nesto deluje da ce na kraju dana ovaj papir biti samo sredstavo za dranje postenih. Bice ljudi koji ce, kada cuju za ovo, potrcati na dresuru, platiti tamo 200, 300 i 500e, pa onda jos i taksu za ispit (ovo ce sigurno isto postojati), dok ce neko drugi sve to lepo pazariti za neko evro manje... S druge strane, masa realno socijalizovanih ali nedovoljno utreniranih pasa ce ostati na povodniku i sa korpom, ali meni nekako i to jevtinije, nego da ucim kera da ide pored noge veselo (!) i da mi se okrece iza ledja kod "nalevo krug" :D

Ne znam, meni je nacelno cela ta ideja ok. Nije stvar do pasa, nego je stvar do ljudi. Moj pokojni deda je govorio: ima nas vise ludih, nego pametnih.

Zelim da kad izadjem na ulicu, ne zagledam svakog kerovodju sa psom odredjene rase ili odredjenih dimenzija, i da se pitam da li je u stanju da obuzda psa ili ne. Ili jos gore: ne zelim da se ni na trenutak zapitam da li je kerovodja neki psihopata, koji je od psa napravio zver ili ne. Jer dok ja pridjem, da se empirijski uverim, ode meni moj pas (u onom losem scenariju).

Zato se apsolutno slazem da postoje ti ispiti, a onaj ko psa ne moze ili nece da nauci potrebnim vezbama (a ja sam jedna od njih :D ), eto mu opcija korpe i povodnika. Do prve zabacene njive ili sumarka u Zemunu meni nije daleko. A jos cu druge, koji setaju mog psa, da razveselim, jer kuja nece ici ulicom i usisavati komade hleba, kosti i slicne stvari, sto voli da radi kad je ne geldamo.

Meni je velika nedoumica pod kakvom i koliko snaznom kontrolom ce se izdavati sertifikati socijalizovanosti. Kod nas mozes pazariti sve! Pedigre, diplomu visoke skole, pasos, zasto ne bi pazario socijalizaciju? Meni sve nesto deluje da ce na kraju dana ovaj papir biti samo sredstavo za dranje postenih. Bice ljudi koji ce, kada cuju za ovo, potrcati na dresuru, platiti tamo 200, 300 i 500e, pa onda jos i taksu za ispit (ovo ce sigurno isto postojati), dok ce neko drugi sve to lepo pazariti za neko evro manje... S druge strane, masa realno socijalizovanih ali nedovoljno utreniranih pasa ce ostati na povodniku i sa korpom, ali meni nekako i to jevtinije, nego da ucim kera da ide pored noge veselo (!) i da mi se okrece iza ledja kod "nalevo krug" :D

Ovaj bold je i meni pao na pamet. Pa sad... :whistling: Kod nas prostora za korupciju uvek ima ali to je vec za neki drugi forum. I, opet, za drugi forum, pretpostavljam da se donosioci propisa ne razlikuju puno od onih koji su napravili haos po NS i od onih koji pozivaju na linc napustenih pasa u Obrenovcu, a sve u cilju nekog senzacionalizma i skupljanja poena u predizbornim kampanjama.

Drago mi je sto su moja oba premala i ovo ih ne kaci. A ona treca planirana ce svakako morati da prodje neku obuku ali o tom po tom. Zasad, nemam ni pribliznu predstavu kad cu imati uslova da je nabavim, a to ce biti svakako tek po postavljanju ograde oko celog imanja-sasvim dovoljno prostora cak i za tako velikog i aktivnog psa. Imacemo dovoljno prostora i vremena da prodjemo same ceo IPO program, a komsiju fizikalca cu da angazujem kao markera! :lol:

Nego, sta kazu, gde ce sve moci da se polazu testovi? Pretpostavljam da u gradu sa zandarmerijskom jedinicom ja necu imati tih problema ali sta je sa drugim gradovima?

Naravno, u Ministarstvu sede svi poznavaoci rasa, i po ceo dan se svađaju koja je rasa ujedljiva, koja je srednje ujedljiva, a koja je pile.

Dok mene jure da me kazne što Zara nema korpu, oko nas pet-šest jadnih uličara na Zaru kidiše.
Oni su van Zakona. Oni su zaštićeniji, oni su Rebels. Opozicija.
Orca ima da se digne ako se nekome nešto desi. A ako mene kazne što Zara nema korpu, pa, sam sam kriv što sam je registrovao, čipovao i vakcinisao.

Koja se poruka šalje ovakvim represivnim merama?

(Možda sam i odgovorio na retoričko pitanje iblagojevic)

Znaš kako mene i mog psa nikada nije ni jedan pas lutalica napao, ali me je zato prekjuče malo zakačio za ruku pit bul. Ništa strašno nije bilo, na svu sreću. Ali moglo je da bude prilično gadno. Pogotovu za mog psa da ga nisam podigla.
Vlasnik je bio tu odmah, ali pas je bio pušten, bez korpe. Dok je on dotrčao, ja sam već dobila jednu dobru modricu i ogrebotinu na ruci. Pas nije hteo da me ujede, ali, taj pas ima dooobar zagrižaj i dobru težinu, a i lepu sklonost da skače.
A i ne vidim razlog da pas bude pušten, dakle bez povodca, ako gazda ne može da ga u potpunosti kontroliše, a da on svojom korpulencijom može da ugrozi druge pse, ljude, decu na ulici.

Što se tiče pasa lutalica, tj bolje rečeno pasa bez vlasnika, oni po definiciji nemaju nikoga ko bi o njima vodio brigu i samim tim i treba da budu zaštićeni od strane države. Kamo sreće da je situacija takva kako je opisuješ (deo koji se tiče o zaštiti pasa bez vlasnika).
Najveći broj tih pasa je vrlo vrlo miroljubiv i čak preplašen, tako da na najmanji trzaj oni beže. Naravno postoje i oni koji umeju da budu dominantni i neki čak i da napadaju. Takve pse treba skloniti sa ulice. Ali broj tih pasa je minoran naspram broja ovih drugih.

A da ne pričamo o tome da je najveći broj napada na ljude upravo od strane vlasničkih pasa. I da postoji jako veliki broj vlasničkih pasa koji uopšte nisu socijalizovani i koji bi se klali i sa lutalicama i sa vlasničkim psima. I sa ljudima.
Poruka je da ljudi treba da brinu o svojim psima da ne bi bilo povećanja broja lutalica, da bi ljudi koji nemaju pse i boje se istih normalnije prihvatali nas koji ih imamo, i pse uopšte.

A takođe svako na svom nivou može i da pomogne psima bez vlasnika - hranjenjem, brigom, sterlizacijom i zaštitom - zbog sebe, zbog svog psa, zbog tih jadnih pasa koji nemaju nikoga, i da bi pomogao u širenju svesti ljudi u Srbiji o psima kao živim bićima.

Dakle, mislim da je poruka malo šira.

Poslednja izmena:
ja imam dva malinoa i setamo ih nocu pored keja bez korpe i pustimo ih sa povoca
Setamo ih vrlo kasno, kada nema setaca, poneki usamljeni lika ili takodje setac psa
oni tada i bey komande dolaze do nas i idu uy nogu ili ako vidimo da je u pitanju pas stavimo im povodac

u toku dana ako ih iyvodimo imaju povodac, Dona ima i korpu, ali je to mucenje, non-stop hoce da je skine

e sad mene zanima posto su malinoi psi kojima imam utisak mirna setnja nista ne znaci, tj vole da jure, otrce od nas nekih 20m pa dotrce do nas, pa opet tako *ako mi presetamo 8 km oni najmanje 20
da li kaznjivo setati psa sa korpom, a bez povoca, tako da on moze da jurio a nikog da ne povredi &cak je i vrlo ranjiv u slucaju da ga neko napadne a on ima korpu

Easy, ne zbunjuj! :azdaja::pms:

dala sam ti literaturu: zakon i pravilnik ministarstva, i to najfriskiji moguci. ne mi saljes gradsku odluku od pre 100 godina :rtfm:

:p

Nisi, bre, dala si mi samo onaj PDF za obuku (ISP). Ako imaš Zakon i Pravilnik, davaj.

Btw, donamileva, povodac se podrazumeva za sve rase, a korpa samo za pojedine. "A koje rase", pitaš - a pitam se i ja.

kakav si ti gotovan, to je strasno :besna:

Zakon trazi ovde http://www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=593&t=Z

Правилник о начину држања паса који могу представљати опасност за околину mozes naci ovde http://www.mpt.gov.rs/documents/list/125/zakoni-poljoprivreda.html?menu_id=74

obrati paznju na datume donosenja. Gradske odluke dolaze na kraju 'po staresinstvu', da tako kazem. Dakle, prvo primenjujes/citas zakon, pa pravilnik ministarstva, pa odna pojedine gradske odluke, koje se skidaju za svaki pojedini sajt sa prezentacije pojedinog grada/opstine (pretpostavljam da se moze naci).

kad sve to procitas i zavrti ti se u glavi od zakonskih i 'pravilnickih' resenja, onda ces se na kraju sloziti sa mnom da se prakticno svi psi iznad 55cm moraju izvoditi sa brnjicom i povocem, dok ne poloze isp. izuzetno, pas koji se smatra opasnoscu po okolinu, kako ja razumem, ne sme se pustati sa povoca, niti mu se sme skidati brnjica, sve i da 3x prodju taj ispit.

sve u svemu, ja sam i dalje za kupovinu brnjice :D (za slucaj da mi je pas preko 55com. jos ga nisam merila, ali mislim da nema sanse da prebacimo tu granicu)

Moja kuja uskoro puni godinu dana, i dosta stvari je navezbala, sa sve onim BELGIJSKIM OKRETOM :hahaha: ali nikako ne ide VESELO pored. Taj deo mi nije bash jasan, shta ako neko ima smorenog psa!? koji je poslushan ali nije veseo po standardu ;)

Mi moramo josh 5 meseci da chekamo pravo na polaganje (donja starosna granica), pa mozda uspem da je nauchim i taj trik "hodaj veselo" kao i trik "nemoj da se plashish zvuka motora automobila" :mrgreen: ni taj deo mi nije bash najjasniji, pas ne sme da reaguje na zvuk paljenja motora ili lupanje vratima :think:, pa ja se cimnema kad chujem tako neki zvuk u neposrednoj blizini a ne pas koji je u visini tog zvuka... al ok... ako je to uslov da ne nosi korpu, jer zivimo u kraju u kojem na svakih 100 metara postoji chopor od 5-6 velikih pasa. Za sada je ja gotovo uvek uspeshno branim od istih, ali nemam nameru da joj stavljam korpu i onemogucim je da se i sama brani ako dodje do toga.

Back