Iskustvo sa vrticima

Pa kako onda znas sa sigurnoscu kakav je ritam vrtica ako tamo ne radis?
Ja sam vaspitač i zato znam ali u tom "tamo" ne radim. Radim u državnom vrtiću. Postoje određeni zakoni, pravilnici o predškolstvu koji moraju da se poštuju. Zakonom je obuhvaćena i ishrana dece ...

http://www.pravno-informacioni-sist...rep/sgrs/ministarstva/pravilnik/2018/39/3/reg

ПРАВИЛНИК

о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи
Члан 6.

Дневни ритам исхране представља редослед и време сервирања оброка, који се планирају у зависности од дужине времена боравка деце у установи, односно од времена доласка и одласка деце из установе.

Појединачни оброци сервирају се у одређеним временским интервалима, у складу са физиолошким потребама деце, при чему се мора поштовати временски размак од три сата између оброка, и то:

– доручак – 7.30–8.30 h;

– ужина – 10.30–11.30 h;

– ручак – 13.30–14.30 h.

За децу која у установу долазе у раним јутарњим сатима (до 6.30 h), односно за децу која остају у касним поподневним сатима, потребно је обезбедити мали оброк/ужину пре доручка, односно после ручка

znaci jesi ta zla teta :lol:

nije ni prvi ni poslednji slucaj da se deca pozuruju, mozes ovde da prosipas price koliko hoces

pravila su jedno a sprovodjenje pravila i nadrkane vaspitacice realnost......
Ne volim kad neko pljuje nekoga bez argumenata. Tačno je da nas ima raznih, međutim te koje ti pominješ su manjina koje narušavaju ugled većini. Nažalost mnogi i ne znaju koji je posao vaspitača, da u radu predškolske ustanove učestvuju ravnopravno i roditelji, preko Saveta roditelja. Da su oni ti bez kojih ni jedna odluka ne može da prođe. Najlakše je pljuvati i generalizovati. Žao mi je ali se ne pronalazim među tim zlim tetama, jer to nisam.

Ne volim kad neko pljuje nekoga bez argumenata. Tačno je da nas ima raznih, međutim te koje ti pominješ su manjina koje narušavaju ugled većini. Nažalost mnogi i ne znaju koji je posao vaspitača, da u radu predškolske ustanove učestvuju ravnopravno i roditelji, preko Saveta roditelja. Da su oni ti bez kojih ni jedna odluka ne može da prođe. Najlakše je pljuvati i generalizovati. Žao mi je ali se ne pronalazim među tim zlim tetama, jer to nisam.
Niko nije "pljuvao" bez razloga....ljudi su se pozalili na konkretne stvari.

Mozda nemaju pravo na to?????????

Takodje niko nije generalizovao da su "sve vaspitacice" takve.

Nazalost nekad vaspitacice i ne vide realno sa strane koliko su nervozne i narndane- a posao im jeste svakako stresan.

Niko nije "pljuvao" bez razloga....ljudi su se pozalili na konkretne stvari.

Mozda nemaju pravo na to?????????

Takodje niko nije generalizovao da su "sve vaspitacice" takve.

Nazalost nekad vaspitacice i ne vide realno sa strane koliko su nervozne i narndane- a posao im jeste svakako stresan.
Upravo generalizujete. Imaju pravo da se žale, nigde nisam napisala da nemaju.

Živelo na ćevapima i prženicama, a vaspitač kriv što u vrtiću dete odbija da jede drugu hranu . Počelo da jede, pa brzo jede, upropastilo želudac...pa bolje tri zalogaja nego li da pojede sve:dontunderstand:

Da, nije htela da jede nista drugo, ja je ostavim gladnu i tanjir pasulja ispred nje, ona bude gladna 3 dana, ali nece apsolutno nista da pojede. Kad dodje dan za cevape, fasirane, ona jede, pa opet 3 dana gladna. Znaci, ne zato sto sam ja tako htela, nego odjednom samo kad smo se vratili sa mora prestala je da jede, a pre toga je jela sve. I pokusavali smo bukvalno sve zivo, nije htela nista ni da proba, onda smo u saradnji sa vaspitacicom hteli da je privolimo da jede. I ok sve, i treba sve da jede, ali ne da trpa

Deca se odvajaju na dobre i kose, neki se nagradjuju neki ne, sede u zatvorenom po ceo dan, jer su lenje da im stave prsluke i prosetaju, imaju jedan tanjir klope, repete ne postoji, kao u drzavnom. Moja verka je jednom rekla vaspitacici, preda mnom :vidiii imam nove patike, ova joj je odgovorila sa JAKA STVAR, i to cinicno. Znaci, nisu svi isti, ali ima dobrih i kosih ustanova. Ova je ocaj.

Ali zato odluka da sa 28 000 vrtic ode na 30 000, to moze 😂😂😂 tu se niko nista ne pita. Ma, idi bre, samo lovaaaaaa

Nisu isti privatni i drzavni vrtici, to je 100%. Vi ste u drzavnom. Ja verujem svojoj deci i drugarima njihovim.
Nisam radila po privatnim vrtićima i ne mogu da komentarišem njihov način rada. U državnim vrtićima, bar u mom gradu se pridržavamo zakona. Ukoliko neko od nas ne radi u skladu sa zakonom popije kaznu, pa može i otkaz da dobije. Zato i ne razumem to strogo gledanje na sat što se obroka tiče. Ukoliko neko dete sporije jede, sačekamo. Odnesemo kasnije posuđe servirkama kad dete završi ili ako je više takve dece, servirka sačeka.

Прво, не разумем да малтретирате децу зато што вам је тешко да их пребаците у други вртић. Превоз се усклади, обавезе се ускладе и то је то.
Друго, не разумем како то да дозвољавате да вам власник вртића малтретира дете (као и његови запослени), све се то лако решава инспекцијом и адвокатом.
У свим приватним вртићима је принцип да се плаћа унапред за месец, тек ако је дете дуже од 6 радних дана одсутно иде умањење. Верујем да је то из разлога да се не би десило да се приватницима преполове зараде јер неко упише дете а онда га не доводи сваки пут кад се детету спава или није расположено да иде у вртић.
Иначе, средства за вртић се рефундирају до 28.000 па је заправо додатак који родитељ плаћа само пар хиљада за приватан вртић. Одбијеница за државни се добија по правилу.
Исхрана у вртићу је разнолика, мислим да вртићи имају законску обавезу да ангажују нутриционисту који ће правити месечни план исхране. Тај план се доставља родитељима на почетку месеца. Уколико неко дете има посебан режим исхране, то се нагласи и за то дете се прави посебан мени.
У вртићима има васпитачица које су изузетно посвећене деци и које им пружају и пажњу и образовање али децу понекад морају и да смире, да им поставе границе које ипак не могу да се прелазе.
Јесте, деца имају фазе исхране кад наглашено конзумирају само одређене намирнице а онда одједном промене то и пређу на нешто друго, то је нормална ствар. Позитива код вртића је што деца једу у друштву па много лакше прошире листу намирница које једу.
Ово је све искуство из приватног вртића.
Верујем да има бољих и горих али зато се прави избор и зато постоји понуда. Сад, питање је колико је родитељ заинтересован да му дете има добро друштво и добре васпитаче а колико је заинтересован само да му дете буде "негде" док је на послу.

Postoji li kod vas subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima ili sami plaćate cenu koju ste naveli? Mislim na nadoknađivanje novca od strane gradskih vlasti do pune tržišne cene.
Objasnila sam na pocetku. Vrtic je sad 30 000, mi imamo 22 000 od drzave, ali sami placa o nedolaske. Ja imam dvoje dece, svaki mesec me kosta po 22, 23000 i vise, jer imam sina sa scanom manom, koji je stalno bolestan

Objasnila sam na pocetku. Vrtic je sad 30 000, mi imamo 22 000 od drzave, ali sami placa o nedolaske. Ja imam dvoje dece, svaki mesec me kosta po 22, 23000 i vise, jer imam sina sa scanom manom, koji je stalno bolestan
Zar to ne možete da regulišete sa vlasnikom vrtića? Imam bratanicu koja je takođe išla u privatni vrtić. Znam da su im zbog bolesti brata činili razne ustupke.

Прво, не разумем да малтретирате децу зато што вам је тешко да их пребаците у други вртић. Превоз се усклади, обавезе се ускладе и то је то.
Друго, не разумем како то да дозвољавате да вам власник вртића малтретира дете (као и његови запослени), све се то лако решава инспекцијом и адвокатом.
У свим приватним вртићима је принцип да се плаћа унапред за месец, тек ако је дете дуже од 6 радних дана одсутно иде умањење. Верујем да је то из разлога да се не би десило да се приватницима преполове зараде јер неко упише дете а онда га не доводи сваки пут кад се детету спава или није расположено да иде у вртић.
Иначе, средства за вртић се рефундирају до 28.000 па је заправо додатак који родитељ плаћа само пар хиљада за приватан вртић. Одбијеница за државни се добија по правилу.
Исхрана у вртићу је разнолика, мислим да вртићи имају законску обавезу да ангажују нутриционисту који ће правити месечни план исхране. Тај план се доставља родитељима на почетку месеца. Уколико неко дете има посебан режим исхране, то се нагласи и за то дете се прави посебан мени.
У вртићима има васпитачица које су изузетно посвећене деци и које им пружају и пажњу и образовање али децу понекад морају и да смире, да им поставе границе које ипак не могу да се прелазе.
Јесте, деца имају фазе исхране кад наглашено конзумирају само одређене намирнице а онда одједном промене то и пређу на нешто друго, то је нормална ствар. Позитива код вртића је што деца једу у друштву па много лакше прошире листу намирница које једу.
Ово је све искуство из приватног вртића.
Верујем да има бољих и горих али зато се прави избор и зато постоји понуда. Сад, питање је колико је родитељ заинтересован да му дете има добро друштво и добре васпитаче а колико је заинтересован само да му дете буде "негде" док је на послу.
Do 22 000+ se placa svaki izostanak. Bar kod nas. Vrtic oce da da nekad pola od pola, ali od svake druge nedelje, pa opet sa dvoje dece to nije isplativo. Uskladis obaveze kad imas sa kim, ja sam po 6 meseci sama sa njim, posao mi je i danju i noću ( konobar) i zato su to sve muke, ali proci ce. Nasla sam boravak sjajan kao vrtic, drzi jedna fantasticna vaspitacice koja nema para da napravi pravi PPU, ali je predivna, kuva im sama, sprema, ima 2 vaspitacice, sve im je prilagodila mislim da ce im se svideti

Kod nas se od nedavno plaća puna cena vrtića (plaćalo se 50% od ukupne cene ukoliko dete ne dolazi) nezavisno da li dete boravi ili ne boravi u vrtiću. Lično mi se nije dopalo, pošto ja plaćam vrtić za moje unuke, međutim dešava se da roditelji upišu decu koja se pojave nekoliko dana u godini, a neko čeka na upis jer su mesta popunjena, a neophodno im je da dete boravi u vrtiću jer stvarno nemaju nikoga ko bi brinuo o detetu dok su na poslu. Tako da je i ovo u redu.

Ne. Ova ne cini nikakve ustupke. Od kad su otisla moja deca, evo jos cetvoro odlaze, sto na 30ak dece nije malo. Prosto, samo su im pare bitne i svi to vide..
E pa onda im je loša politika poslovanja. Kod nas se napiše zahtev sa obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom i uglavnom se to odobri. Moraju postojati neke povoljnosti za roditelje, a i dete ukoliko postoji neki problem.

Back