Iskorištavanje

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Iskorištavanje svakako ne spada u moralne postupke, ali je jedna od psiholoških nužnosti (nekih) ljudi izgleda ..Način rješavanja konflikta da bi se postiglo željeno.?
Posljednji izlaz i/ili izbor? Da li je iskorištavanje zaista nužno(za neke ljude) i da li može biti opravdano?

Vaš odnos prema iskorištavanju ...

Iskorištavanje svakako ne spada u moralne postupke, ali je jedna od psiholoških nužnosti (nekih) ljudi izgleda ..Način rješavanja konflikta da bi se postiglo željeno.?
Posljednji izlaz i/ili izbor? Da li je iskorištavanje zaista nužno(za neke ljude) i da li može biti opravdano?

Pa ima jako ljigavog sveta, dok im koristiš sve je ok ali kad više nemaju koristi od tebe onda su na rezervi.To su obični manipulatori i nema tu opravdanja o nekoj nužnosti.

Svako svakog koristi, u emocionalne, materijalne ili neke treće svrhe...I uvek postoji prećutni dogovor obe strane, bilo da su ga one svesne ili ne. Tako da ne postoje 'neki ljudi' koji to rade, svaki odnos funkcioniše po principu trgovine. Varijacija na temu ima nešto više od 7 milijardi, ali je suština svuda ista.

Nisam imala vremena kad sam postavljala temu da se malo više pozabavim ovom pojavom ... Iskorištavanje ..:think: uvijek pretpostavlja dobiti korist za sebe oduzimanjem tuđe bilo fizičke bilo psihičke sigurnosti ... drugim riječima - naškoditi drugome i u većini slučajeva osoba koja ne preza da iskoristi drugu osobu smatra da ima puno pravo da to uradi ... neka vrsta hijerarhijskog samoobilježavanja, viđenja i postavljanja osoba, okoline prema svom nahođenju ... Da li zaista postoji nesvjesno iskorištavanje ili snalaženje, postizanje vlastitih ciljeva preko taktike ostalih pojedinaca ..mnoštva .. Prodornost genetičke jedinke ...
To bi bilo iskorištavanje na biološkom nivou, nesvjesnom nivou..a postoji i iskorištavanje na svjesnom nivou ..po tipu postizanja zadovoljenja svoje ličnosti i ne biranja sredstva da se to zadovoljenje postigne ..Po pitanju svjesnog iskorištavanja možemo učiniti mnogo toga kao pojedinci i na kraju krajeva kultura jednog naroda se ogleda u samosvjesnosti pojedinca da svoje potrebe neće zadovoljiti osujećenjem potreba drugog te da na mjestu gdje moramo oštetiti drugoga da bi postigli nešto stoji recipročni vlastiti nedostatak koji život (sredina, priroda, drugi) neće zaobići ...
Iskorištavanje je samo pokušaj nadoknađivanja onog što nemamo ...

Iskorištavanje je nacin na koji se ljudi u zajednici povezuju. Vaspitanje odredjuje odnos onoga ko iskoriscava i onoga koji je iskoriscen.

U Crnoj Gori ljudi se radjaju duzni. Njima je rodjenjem obezbedjeno mesto u skoli, u studentskom domu, u partiji, u preduzecu... Tako sto koriste rodjacku liniju.
Nisu puzevi koji posle sedam dana ostave svoje mlade da se sami snalaze.
Oni vode svoju decu od kolevke do direktorske fotelje, tako sto im snazniji iz istog plemena krce put.
Kada dodju do polozaja direktora, oni nisu slobodni ljudi. Duzni su deci onih koji su njima pomagali.
I tako vekovima.

Biti za vjek vjekova duzan je nacin zivota koji je odredjen vaspitanjem. Dug je toliko veliki da se prenosi i na decu, koja ne svojom voljom upadaju u duznicko ropstvo..
Ali to je jedini nacin zivota za koji znaju.
Da li se takav odnos moze nazvati iskorištavanjem?

Poslednja izmena:

na svu srecu, nemam potrebe odavno da bilo koga koristim, na bilo koji nacin
jedno je primanje usluge, koju otvoreno trazim, kad moram i koju uzvratim kad treba i kad mogu
druga stvar je iskoristiti nekoga i to se ne secam da sam radila jos od nekih kvazi pokusaja u tinejdzerskom dobu
da li neko mene koristi? iskreno, nemam pojma...kada primetim takav pokusaj, oduprem mu se, nekada otvoreno, nekada samo povlacenjem, kad ne vidim i ne primetim, verovatno bivam izmanipulisana...ali, c'est la vie....ja tu ne mogu mnogo, sem da do neke mere biram ljude sa kojima dovodim sebe u situaciju da mogu biti iskoristena...u principu ne razmisljam mnogo o tome, verovatno jer se u zivotu nikada nesto nisam osetila iskoristenom, pa nemam fobiju od toga, ni neke velike strepnje i bojazni

Свако искориштавање полази од интереса како појединца тако и групе. По природи интереси су различити као и начини њиховог остваривања. Начини могу бити друштвено прихватљиви или неприхватљиви, у оквиру правних, законских норматива и усмерени противу истих. Термин искориштавање је социолошка категорија и односи се на оне начине остваривања како личних тако и колективних, групних интереса који спадају ван формалних законских оквира и ван неформално друштвено прихватљивих норми понашања.

pa nekim ludima je čitava životna filozofija - da ućare
da iskoriste, izmuzi, maznu, smuljaju...
u principu to je odnost prema davanju i uzimanju
neko ko bi samo da grabi preko tuđe grbače...
pa nema tu osnova za kvalitetan odnost
mada naravno u širem smislu
svi zadovoljavamo neke interese u svim odnosima
i uzimamo nešto za sebe
ili ima balansa ili nema

Iskoriscavanje je lose jer ima los motiv...

...naškoditi drugome i u većini slučajeva osoba koja ne preza da iskoristi drugu osobu smatra da ima puno pravo da to uradi ... neka vrsta hijerarhijskog samoobilježavanja, viđenja i postavljanja osoba, okoline prema svom nahođenju ...

Ovo je jako dobro receno... Ja radim sa takvim osobama... Samo me zaista interesuje kada neko drugi njima uradi nesto sto oni misle da je iskoriscavanje... Onda postaju zatvorene, neizvesni igraci, jednom recju, kao da hodas po minskom polju! :dash:

Sa takvim osobama bolje je nemati nista... Jer se one promeniti ne mogu. Treba ih jednostavno udaljiti iz svog Zivota, i svoje Smrti.

_nobody_

Ovo je jako dobro receno... Ja radim sa takvim osobama... Samo me zaista interesuje kada neko drugi njima uradi nesto sto oni misle da je iskoriscavanje... Onda postaju zatvorene, neizvesni igraci, jednom recju, kao da hodas po minskom polju! :dash:

Sa takvim osobama bolje je nemati nista... Jer se one promeniti ne mogu. Treba ih jednostavno udaljiti iz svog Zivota, i svoje Smrti.

_nobody_

У том случају ради се о бескурпулозним особама који користе позицију моћи у неком односу и жртва је у неку руку зависна од такве особе. Дешава се да врло често жртва упадне у зачарани круг из кога је врло тешко изаћи.
Постоји и други тип људи који играју на прљав начин, ткз лицемери, користе се лукавошћу и никада не стичу трајније облике пријатељства.

У том случају ради се о бескурпулозним особама који користе позицију моћи у неком односу и жртва је у неку руку зависна од такве особе. Дешава се да врло често жртва упадне у зачарани круг из кога је врло тешко изаћи.

Cekao sam dugo... Cela ta bulumenta direktora je igrala jednu prljavu, strahovito beskrupuloznu igru, a ja sam cekao da oni postanu zavisni od mog znanja... Sada ih sibam, tako hladno i tako jezivo da oni ne znaju gde su... Igram se igara: toplo - hladno i gledam kako su hladno besni, jer mi ne mogu nista... Pustam ih da budu licemeri i da poveruju da im verujem... A onda ih samo osinem, ledom...

Njihova podla igra ih je sacekala u zasedi... Nemocno gledaju kako sam im dao otkaz, jer ne mogu ni da me smisleno zamene.. Ali njihov haos OSTAJE njihov haos, ja svoj posao radim krajnje profesionalno, sa vrhunskom virtuoznoscu... Dobice sve nazad (kontrolu) kada zavrsim moj posao, za par nedelja. Pverovali su da su Bogovi (igrali su neverovatne igre dok su imali kontrolu)! :dash:

(i Bogovi padaju na teme!) :roll:

_nobody_

poceo sam da mislim da je jedino tako i moguce..ili iskoristavas ili bivas iskoristen..
Dok vreme curi kroz prste nezadrživo...:ok:

iskoristavanjem se moze nazvati sve: od nosenja kesa iz samoposluge nekoj bakici uz stepenice, do depilacije nogu, jer partner voli nase glatke noge
samo je stvar u tome koliko ono sto radimo, radimo jer zelimo, ili radimo zato sto se osecamo prinudjeni na to
Kao Marlonova nečista savest mogu pokajnički da priznam da za tu depilaciju osim zahvalnog pogleda vrhunskog doživljaja slede komplimenti duše za trud ...Od bakice sledi nagrada u vidu mudre i lepe priče ili običnog (?)čeretanja...Uh kakva je bila bakica pre 50 leta!!! Maštovitima ne treba ni pista za poletanje!:heart::cvet:

poceo sam da mislim da je jedino tako i moguce..ili iskoristavas ili bivas iskoristen..

..ili se oboje dešava istovremeno .. Razlika je samo u dostupnosti moći iskorištavanja.. postojanje mogućnosti reverzibilnosti procesa bi bila mjera ravnopravnosti bilo kakavih odnosa..ali bilo da su rodni odnosi ili hijerarhijski (druge vrste) u pitanju težnja ljudi da postoji mjesto sa kojeg će reakcija biti onemogućena je posljedično vezana za nemogućnost sagledavanja dalekosežnosti takvog postupka ili nepostojanja razvijenosti kritičnosti unutar sistema vlastitih moralnih vrijednosti ..

Cekao sam dugo... Cela ta bulumenta direktora je igrala jednu prljavu, strahovito beskrupuloznu igru, a ja sam cekao da oni postanu zavisni od mog znanja... Sada ih sibam, tako hladno i tako jezivo da oni ne znaju gde su... Igram se igara: toplo - hladno i gledam kako su hladno besni, jer mi ne mogu nista... Pustam ih da budu licemeri i da poveruju da im verujem... A onda ih samo osinem, ledom...

Njihova podla igra ih je sacekala u zasedi... Nemocno gledaju kako sam im dao otkaz, jer ne mogu ni da me smisleno zamene.. Ali njihov haos OSTAJE njihov haos, ja svoj posao radim krajnje profesionalno, sa vrhunskom virtuoznoscu... Dobice sve nazad (kontrolu) kada zavrsim moj posao, za par nedelja. Pverovali su da su Bogovi (igrali su neverovatne igre dok su imali kontrolu)! :dash:

_nobody_

pa zaj*ban si igrach...
nego shto se tiche teme mnogo je big shit kad dominira koristoljuble,iskorishcavanje...bash shit...nisam fan toga,volim fer osobe...

_nobody_

Treba li po čika Frojdu protumačiti sve simbole iz ovog sna ili je dovoljno pozvati se na kompleks inferiori na način kako ga A.Adler predstavlja?
Imaginacija ili java-poruka ovog je jasna...Tu čak i ne treba znanje psihologije...:heart:

Treba li po čika Frojdu protumačiti sve simbole iz ovog sna ili je dovoljno pozvati se na kompleks inferiori na način kako ga A.Adler predstavlja?
Imaginacija ili java-poruka ovog je jasna...Tu čak i ne treba znanje psihologije...:heart:

Adler sve svodi na volju za moć i nemoć da se ona ostvari ... ne bih se baš pozivala na njega ... kompleks inferiori prema 'sposobnosti' biti nemoralan ... ili 'sve je dozvoljeno' kao Superego sadržaj ... Ali sjetih se Dostojevskog i Zločina i Kazne - 'Vlast zadobija samo onaj ko se usudi da ju uzme ...sve je u tome Usuditi se ...' a koje su preference za to dovoljne je malo širi spisak ...

Back