Iskoriscavanje civilne vojske i njihova prava

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
trebalo bi da bude po mestu stanovanja, opštini ali nema mesta na "finim" poslovima...sa olovkom....nemam podatke koliki je % služenja civilne vojske...jedno vreme je bio neznatan, al ja koga god sretnem od klinaca uglavnom svi idu civilno...
mislim da grešiš za prebacivanje u redovne jedinice, služenje sa oružjem, jer je osnovni argument za služenje civilne vojske "prigovor savesti"... misim da je tu uredba izričita, to bi bilo već bio ozbiljan prigovor...

Po mestu stanovanja idu na obuke i imaju ona predavanja, to znam pouzdano pošto to radim.
Kako ih rapoređuju ne znam, verovatno tu rade veze, ali ne mogu po mestu stanovanja jer nemaju sve opštine isti broj ustanova. Mislim da i ustanove ''konkurišu'' koliko im vojnika treba. Npr. Crveni krst na mojoj opštini je imao u početku i po 30 vojnika, poslednjih godinu dana jedva se izbore za 1, jer se povećao broj ustanova.
Ne grešim, mislim da je 5 - ili izostanaka sa redovnog služenja automatski prebacivanje na redovno (sigurna sam da jeste ali nisam sigurna za broj!). Da vidiš kako se cimaju kad zakasne na obuku pa jure ove iz vojnog odseka da im upišu + :mrgreen:

stfarno?? totalna besmislica... nisam to znao, pa čemu onda "prigovor savesti" i uopšte takvo služenje vojnog roka... ( ; oni kad se prijavljuju moraju da napišu da nisu k. osuđivani, nikad nisu bili u posedu vatrenog oružja, misim da čak ne smeju da budu streljačkog sd-a...

Da, sve to stoji. Ali znaš kad imaš neka prava moraš da imaš i obaveze. Tako blejači neće da dolaze u ustanovu u koju su raspoređeni i kako da ih sankcionišu? Jedan moj poznanik je priveden na utakmici u periodu dok je služio vojsku, nije se pojavio 5 dana u ustanovi, oni su morali da jave vojnom odseku da ovog nema i tako je izgubio pravo da civilno služi.
Ako se već pozivaju na prigovor savesti valjda treba da bude te... savesti :)

Znam tipa koji mi je uz pomoć jakih veza preoteo radno mesto u jednoj osnovnoj školi. Lepo čovek od svih krio da je na civilnom služenju u staračkom domu i tamo preko direktora sredio da ''radi'' samo noću. Prko dana se javljao na konkurse i još se zaposlio u dve škole sa po pola radnog vremena. To ti je kada čovek ima prave veze na sve strane (da ne pominjem iz koje je stranke). I još se po forumima bune...... Čak je njegova mama koja radi u toj školi pretila da će za to radno mesto pištolji da rade.
Moj muž je imao samo jednu dilemu: da li da mu se prvo javi pa da ga bije ili posle batina da mu objasni neke stvari. Na svu sreću po njega mene primiše u drugu školu.

Probivach VI definitivno treba da se lecite i da posle sluzenja vojske u civilnoj ustanovi za mentalno obolele tamo ostanete duze vremena. Umesto da kazes nesto pametno , mislite da imate pravo da vredjate , a uopste memas pojma sa kime pricas, a osecas potrebu da se dokazes svojim oholim ponasanjem ,tatinog sina.
Civilna vojska je smisljena da bi tatini sinovi ugodno odsluzili svoj dug otadzbini.
Vecina ljudi u civilnoj vojsci ne radi nista , vec se jednom u 3 dana pojavi u ustanovi i kad se pojavi onda kafenise. Imas takvih primera koliko hoces.A oni koji su iskorisceni ili se tako osecaju neka odu u vojni odsek i prijave svoje drugare sto nista ne rade.
Za skupljanje smeca je svako obucen,,, Umesto da nam po gradovima lete kese i papiri lepo civilnom vojniku narandzasto prsluce i neka skuplja smece.
A sad ti meni navedi koji posao radi civilna vojska a da za to nije obucena/?
Mozda ne znaju da nose ormare, da brisu tablu. da cackaju nos???

Probivach VI definitivno treba da se lecite i da posle sluzenja vojske u civilnoj ustanovi za mentalno obolele tamo ostanete duze vremena. Umesto da kazes nesto pametno , mislite da imate pravo da vredjate , a uopste memas pojma sa kime pricas, a osecas potrebu da se dokazes svojim oholim ponasanjem ,tatinog sina.
Civilna vojska je smisljena da bi tatini sinovi ugodno odsluzili svoj dug otadzbini.
Vecina ljudi u civilnoj vojsci ne radi nista , vec se jednom u 3 dana pojavi u ustanovi i kad se pojavi onda kafenise. Imas takvih primera koliko hoces.A oni koji su iskorisceni ili se tako osecaju neka odu u vojni odsek i prijave svoje drugare sto nista ne rade.
Za skupljanje smeca je svako obucen,,, Umesto da nam po gradovima lete kese i papiri lepo civilnom vojniku narandzasto prsluce i neka skuplja smece.

Kao prvo,kad pogledas globalno vecina radnika u vecini sluzbi nista ne radi.Pocevsi od lekara koji se po vazdan nalivaju kafama a pacijente ako je moguce skidaju s vrata,a vi koji nemate nikakve koristi ni stete od civilne vojske zalite se na njih sto nista ne rade.
Ajde ne izigravajte mentole

svoj dug otadzbini.

Dug otadzbini?
Da placas dug sto si sve vreme svog zivota do gole koze bio iskoristavan od njih?

VI definitivno treba da se lecite

Hvala na preporuci ali to je skupo zadovoljstvo leciti se ovde u RS,
nemaju svi takve financijske mogucnosti.

Vecina ljudi u civilnoj vojsci ne radi nista
A ko sebi daje pravo da ih iznudjuje da bilo sta rade za njega, i odakle im takvo pravo?
Pa da, imaju vojsku u ruci i njenom silom imaju i to pravo, iskoristavati te kako robijasa.

Poslednja izmena:
trebalo bi da bude po mestu stanovanja, opštini ali nema mesta na "finim" poslovima...sa olovkom....nemam podatke koliki je % služenja civilne vojske...jedno vreme je bio neznatan, al ja koga god sretnem od klinaca uglavnom svi idu civilno...
mislim da grešiš za prebacivanje u redovne jedinice, služenje sa oružjem, jer je osnovni argument za služenje civilne vojske "prigovor savesti"... misim da je tu uredba izričita, to bi bilo već bio ozbiljan prigovor...

Mogu biti rasporedjeni bilo gde, ali se vojska trudi da to bude na udaljenosti ne vecoj od par kilometara da ne bi morali da im placaju prevoz... Procenat ljudi koji idu civilno je dosta velik... A, cesto im se preti vracanjem u redovnu vojsku, ali su to prazne price... Da bi mogao da sluzis vojsku civilno, mora da ti se uvazi prigovor savesti i to prvenstveno na nosenje oruzja... Ako ti je uvazen taj prigovor savesti, onda niko nema pravo da ti gurne oruzje u ruke...

Zloupotrebe sa civilnom vojskom su velike... Nije tacno da se njima moze dati da rade sta god ko pozeli... Tacno je utvrdjeno sta oni mogu da rade... Treba imati na umu da oni za vecinu tih poslova su samo amateri koji su tu igrom slucaja... Ja znam za one koji sluze vojsku na faksu... Njihovi poslovi bi prvenstveno trebali da budu vezani za pomoc profesorima i studentima u nastavi... Trebali bi da pomazu bibliotekaru, ali ih je on oterao jer mu smetaju dok pije kafu... Onda da rukuju projektorima, i prenesu ga po potrebi... Uglavnom takvi poslovi... Ali, kod nas se sve okrene... Dali su im da brisu tablu za vreme pauza, sto nije neki problem, ali ima ljudi koji su placeni za to... Dali su im da svaki dan kose travu, seku neko granje, i rade vecinu fizickih poslova (utovaruju domaru granje da vozi kuci koje su prethodno posekli po dvoristu fakulteta) itd, a ima nekoliko ljudi koji su placeni da to rade... Desava se da ima problema sa civilnom vojskom, ali su cesto ti problemi izazvani u samim institucijama... I isto tako cesto, nisu unapred dogovorena pravila igre i sa tom ustanovom i sa vojnim odsekom i sa tim vojnicima, nego oni ocekuju da nista nece da rade pa cak i da ne dolaze, ovi iz tih ustanova da ce im oni raditi apsolutno sve (cak i ono sto ne trebaju) a vojni odsek zabole za sve to... Zacaran je to krug...

A, za postavljaca teme imam poruku, da nemaju pravo tako da te iskoriscavaju... Ali da ce to raditi sve dok se neko ne pobuni...

Poslednja izmena:

Tvoj recnik pomalo postaje naporan... Svi treba da se lece, samo ti zdrav... Bice da je tako... Kazes "a uopste memas pojma sa kime pricas"... Da nisi ti mozda iz te pomenute dusevne bolnice, pa sve ovo primas licno...

"Civilna vojska je smisljena da bi tatini sinovi ugodno odsluzili svoj dug otadzbini." - Cista budalastina... Kod mene na fasku sam video masu civilnih vojnika, i nijedan nije tatin sin... Vecinom su to studenti, koji na taj nacin mogu i tokom sluzenja vojske da polazu ispite... E, sad, ne znam... Mozda su tatini sinovi oni koji po grobljima kopaju rake... To stvarno ne znam... A, ako vec imas tako lepo misljenje o redovnoj vojsci, reci mi zasto je nema da cuva svoj narod i svoje drzavljane na Kosmetu... Cemu nam trenutno sluzi redovna vojska... Da udje u NATO??? Zadnjih par godina je mnogo korisnija civilna vojska nego redovna iz vise razloga... Makar neko od civilaca uradi nesto korisno... Zatim, redovna vojska nas kosta "ko svetog Petra kajgana", a nikakve vajde od nje... Osim ako nece da ide po Iraku i Afganistanu da odrzava red i mir... To, ne znam...

"Vecina ljudi u civilnoj vojsci ne radi nista" - Opet laz... Ima sigurno i onih koji nista ne rade... Ali ono sto sam ja video i sto ja znam, (opet govorim za vojnike koji su na mom faksu), svaki dan dolaze i svaki dan imaju gomilu poslova... Neki rade po sluzbama fakulteta.... Neki dezuraju na ulazu gde se javljaju na telefon i rade slicne poslove... Neki kose travu, ciste dvoriste, popravljaju stolove i stolice, i slicne stvari... Svako je angazovan i kod nekog profesora, tako da i tu skenira knjige, sprema predavanja i slicno... Svi imaju dane kada rade kod domara, kada brisu tablu... Neko je zaduzen za postu i slicno... Siris lazi pricajuci napamet...

"civilnom vojniku narandzasto prsluce i neka skuplja smece", "da nose ormare" - Ti definitivno nemas veze sa ovom tematikom, kao ni sa gomilom drugih, gde se javljas iz dosade da se svadjas i vredjas druge korisnike... To neka ide na dusu moderatorima... Ja cu da te trpim...

"A sad ti meni navedi koji posao radi civilna vojska a da za to nije obucena/?" - Na primer desavalo se da ga domar tera da se bakce nesto oko struje... Nije za to obucen... Sta ce biti ako ga udari struja... Ko ce biti odgovoran... Poslovi koje moze da radi civilna vojska su utvrdjeni, a to sto ti nabrajas su ciste gluposti...

"da cackaju nos" - Znas kako se kaze deci... Ajde idi, brisi nos...

Ма, раде, није да не раде....надасве корисне послове... Ево, рецимо, код нас по болници све по двојица гурају по једну бабу у колицима од собе до ординације и назад...

Sta se korisnije moze ocekivati od njih... Oni ne mogu ni da pregledaju, ni da operisu, ni bilo sta slicno... Ako ih ima vise, i nije lose sto guraju po dvojica... Bolje za babu... Em ima vise njih za razgovor, em ako se jednom slosi, drugi je tu da nastavi... :hahaha:

Sve ono za sta postoji neka veca odgovornost, njima se ne sme dati da rade... jer ako bude nesto sto ne treba, ko je onda odgovoran...

И ја сам изабрала да подигнем кредит а да га не вратим. Но рекли су ми да ће у том случају мој избор бити ћуза - милом или силом!

Неправда, брате, па то ти је! :mrgreen:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back