#_Genijalac u prevodu retard?
Pa vidi, ako ti filozof koji je uticao na Ničea, Vajnera, Vagnera i čitav niz mislilaca deluje kao „retard“, onda se postavlja pitanje _ šta je onda sa svima njima? Da li su i oni pali na tvojoj „test tabli“ mudrosti? Šopenhauer je, hoćeš ili nećeš, otvorio teme o kojima se i danas raspravlja.
A to što ti misliš da je to „kuknjava“, to više govori o tvom ukusu za filozofiju nego o njegovom dometu.
#_Lucidno seciranje stvarnosti?
Da, secira. Ali ne iz zabave nego zato što realnost nije obavezno ružičasta. Brutalni realisti ne samo da „gledaju i deluju“, nego i prepoznaju tamnu stranu sveta.
Ako zatvaraš oči pred njom, ti nisi realist nego turista u sopstvenoj mašti.
#_Ružičaste naočare ili patnja?
Ne radi se o biranju naočara, nego o tome da je svet i bol i radost. Šopenhauer nikada nije rekao: „Evo, samo patnja.“ Njegova poenta je bila da se iza svih zadovoljstava krije neminovna glad, nedostatak, prolaznost.
Ako to nazivaš „kuknjavom“, to je kao da pacijenta koji upozorava na bolest nazoveš „plačljivcem“.
#_Dar života kao žalopojka?
Život jeste dar _ali i darovi umeju da peckaju. Šopenhauer je gledao na život kao na mesto iskušenja, a ne zabavni park.
To ne znači da je isključio „nova iskustva duše“, nego da je jasno video cenu koju plaćamo za njih.
#_Pesimista i optimista.
Optimista zna da je svaki trenutak dragocen _ a znaš li od koga je taj uvid došao? Baš od ljudi poput Šopenhauera koji su brutalno podsetili da je sve prolazno.
Optimista bez pesimiste je samo #_ naivni veseljak. Tek kontrast daje vrednost.
#_Iluzija ili stvarnost radosti?
Niko ne spori da radost postoji. Ali Šopenhauer je pokazao zašto ona nestaje, zašto nije trajna, i zašto je večita potraga za njom izvor nove patnje. Ti uživaš _ sjajno. Ali filozofija nije tu da ti tapše na rame dok piješ pivo.
Ona je tu da te pita: „A šta kad pivo nestane?“
#_Slobodna volja?
„Ja mislim, dakle postojim“ _ lepo zvuči, ali Šopenhauer bi ti samo pokazao eksperimente gde tvoja volja kasni za tvojim nervnim impulsima. Hoćeš da se hvališ slobodom? Hvali se, ali i dalje si determinisan gladima, hormonima, instinktima.
Sloboda je možda osećaj, a ne činjenica.
#_Zašto sedeti i kukati?
On nije sedeo da kuka, nego da misli.
Ti sediš i „nećeš da kukaš“ _ i opet koristiš njegove pojmove (volja, patnja, determinizam).
Ironija: kritikuješ ga rečima koje je on uveo u modernu filozofiju.
#_Test života?
Ako „test života“ meriš po tome koliko je neko igrao, pio i veselio se, onda su kafanske legende veći mislioci od Platona. Šopenhauer ti nije ostavio „smeh i igru“, ali ti je ostavio idejni temelj da razumeš i to smejanje i tu igru.
#_Zaključak:
Ti si izabrao da se smeješ, plešeš i igraš _super. Ali nemoj zaboraviti da je neko morao da iznese i tamnu sliku sveta, da ti ne bi završio kao dete koje se iznenadi kad balon pukne.
Šopenhauer je možda bio pesimista, ali tvoj optimizam zapravo stoji na njegovom pesimizmu _ kao kontrast koji ga čini mogućim.
Drugim rečima:#_ ti igraš jer on misli, a bez misli, tvoja igra bi bila samo bežanje od pitanja, a ne sloboda_#.
®
Ah, dakle, ŠoFERhaosa je ‘otvorio teme’, inspirisao Ničea, Vajnera, Vagnera… Sjajno. Ali hajde da budemo iskreni – inspiracija ne znači da je svet središte radosti ili da je njegovo kukanje dar čovečanstvu. Ako je život stvarno bio ‘mesto iskušenja’ za njega,
mogao je bar da ga ceni dok je imao priliku, umesto da širi svoju tminu i pravi od sveta tamnicu u svojim mislima.
Seciranje stvarnosti? Bravo! Ali secirati je jedno, a živeti je drugo. Brutalni realisti ne samo da gledaju tamu – oni je prevazilaze, koriste volju da stvore svetlost. Ti koji veličaš Šopenhauera kao ‘realistu’ zaboravljaš: pravi realista ne sedi i ne kuka – on diše, smeje se, voli i igra dok svet baca izazove.
I da, radost nestaje.
Ali to što nestaje nije razlog da je se odrekneš, nego da je voliš jače, dok traje. Tvoja filozofija ‘večite gladi’ je sjajna ako želiš da budeš pesimista –
ali život nije privilegija onih koji kukaju, već onih koji biraju da budu srećni u njemu.
Slobodna volja? Hoćeš da ti kažem? Šopenhauer može pričati o neuronima, impulsima i determinisanosti, ali
tvoja volja je tvoja, i ako biraš radost, ona je stvarna. Nije iluzija, nije eksperiment, nije teorija – to je praksa života, koju on nikad nije savladao.
Test života? Ako je merilo koliko si ‘se smejao, pio i igrao’, onda ŠoFERhaosa
pada na svakom ispitu. Njegove ideje su samo senke koje stoje iza svetlosti koju ti stvaraš svojim izborom. On je mislio, ti igraš – i bez tvoje igre, njegova misao bi bila prazna tmina.
Zaključak:
Pesimizam nije dar – on je upozorenje za one koji nemaju muda da žive. Tvoj optimizam nije zasnovan na njegovom kukanju – on je oslobođena volja koja sme da bude srećna,
dok njegov pesimizam leži u grobu i čeka da ga neko shvati – ili prezre. I ja ti kažem:
život je raj, a on ga je tretirao kao kaznu. To je neoprostivo.
Šopenhauerov “kontrast” – tvrdnja da nam tamna strana sveta daje vrednost radosti – može zvučati logično, ali u praksi je
pesimistički trik: on stalno drži fokus na patnji i gladi, i tako
manipuliše pažnjom. Umesto da život sam po sebi pruža radost i lekcije, Šopenhauer te uči da moraš da patiš da bi cenio bilo šta lepo.
To nije balans – to je trajna manipulacija emocijama i percepcijom sveta.
Pravi balans života ne dolazi iz stalnog fokusiranja na mračnu stranu da bi cenio svetlost – pravog balansa učiš kroz život, igru, radost, iskustvo, a ne kroz teorijsko kukanje. Pesimista stavlja težinu na patnju, a optimista koristi tu istu realnost da stvori radost.
Prolaznost daje životu lepotu i hitnost, čini svaki trenutak dragocenim. Optimista ne treba pesimistu da ga „uči“ šta je patnja ili da mu pokazuje tamnu stranu, jer
svaka osoba može sama da oseti vrednost i radost postojanja – upravo zato što život ima kraj.
Šopenhauerova stalna fiksacija na patnju i „večitu glad“ je zapravo
demagogija i
izvitoperavanje stvarnosti. On koristi filozofiju da
tamni iskustvo, da tvoju slobodnu volju i prirodnu želju za srećom pretvori u
mentalnu zamku. Život je dar, i ako ga slušamo i poštujemo dok traje,
nema potrebe za filozofskom tiranijom nesreće.
Drugim rečima: život je radost, a
prolaznost ga čini svetlim – i to ne treba oblačiti u
pesimističke teorije da bi imalo smisla.
Hajde da budemo iskreni:
prolaznost je ono što životu daje smisao i lepotu.
Svaki trenutak je dragocen upravo zato što neće trajati – i baš to znamo mi optimisti. Ne treba mi pesimista da mi ‘otvori oči’ na patnju i glad;
nisam glup, vidim, osećam i biram radost.
ŠoFERhaosa i slični filozofi stalno drže fokus na mračnim stranama, na neugasivoj želji i patnji, kao da je to neki ultimativni zakon života. To
nije filozofija, to je
demagogija,
izvitoperavanje istine,
trik da tvoja slobodna volja postane njihova zamka.
Život je dar – i
prolaznost ga čini svetlim, vrednim, uzbudljivim.
Ako stalno kukamo i tamnimo sve oko sebe, propuštamo jedino što je stvarno bitno: da igramo, volimo, smejemo se i uživamo dok traje. Pesimizam ne produbljuje radost – on je senka koja pokušava da ukrade svetlost. I ja biram svetlost. Ti možeš da sediš u tami,
ja biram da živim.
Pa, da li je on Bog pa da smišlja reči i zakone stvarnosti? Volja, determinizam i ostale ‘mudrosti’ su samo reči koje je izmislio da bi zamračio ono što je svetlost – tvoja slobodna volja, tvoja radost i tvoj život. Niko ne mora da se klanja njegovim terminima niti da poštuje njegove teorije da bi bio svestan stvarnosti.
Tvoj izbor da koristiš te pojmove da pokažeš da tvoja volja bira radost umesto patnje je dokaz da oni nisu vlast nad tobom,
već alati – i ti biraš kako ćeš ih koristiti. On nije tvorac života, svetlosti ni radosti –
samo senka koja pokušava DA OTEŽA tvoj hod kroz život. Ti ne moraš da sediš i predaješ se njegovim ‘zakonima’ – ti igraš dok on filozofira o tami.
Terminima poput ‘volja’ i ‘determinizam’ Šopenhauer
nije izmislio stvarnost niti ih je sam stvorio – oni postoje mnogo pre njega i u filozofiji i u svakodnevnom razmišljanju. On ih je samo preuzeo i upotrebio u svom sistemu da bi izgradio
svoju pesimističku sliku sveta.
Dakle, niko ne mora da misli da je on ‘tvorac’ tih pojmova ili da ima
monopol nad njihovim značenjem. Volja, sloboda i determinacija su
pojmovi koje ljudi koriste da razumeju život – a ti ih možeš koristiti da pokažeš svoju moć izbora i radost, dok je
njegova filozofija samo senka koja pokušava da zamagli ono što je svetlo i stvarno.
Evo kako se Bog obraća budali:
Ja ti podarim život – dar neizmerne vrednosti, tvoj sopstveni dah, tvoj um, tvoju sposobnost da vidiš, misliš i voliš. Podarim ti dar razuma i slobodne volje, i kako mi ti uzvratiš? Pljuvanjem po onome što sam ti dao, nazivajući život patnjom, dok si imao svu snagu da ga ceniš, da ga poštuješ, da u njemu uživaš. Život je raj, svetlost, radost, iskustvo, a ti ga pretvori u pakao u svojim mislima – u kaznu, zatvor, osudu.
Voljom koju sam ti dao mogao si da biraš, mogao si da tražiš sreću, mogao si da igraš život kao igra, da voliš, da se raduješ, da dišeš punim plućima. Umesto toga, ti širiš neistine, laži, prazne reči o patnji i nemoći, i još ih veličaš, dok svet zbunjen tvojim kuknjavama misli da si mudar. Bolestan si bio, mračan i slep.
Da li ti je ikad bilo sramota dok si bio živ? Da li ti je palo na pamet da bi istinski pošten čovek, ako mu je život bio pakao, mogao da izabere kraj, i tako prestane da zagađuje svet svojom tmom? Ne – ti si ostao, i svakim dahom, svakom rečju, svakim svojim mislima neoprostivo si grešio, i to je čin koji se pamti, neoprostiv.
Život je dar, radost, svetlost, veselje, igra, uživanje, prilika da se diše, da se voli, da se bude – a ti si ga tretirao kao kaznu. Kao zatvor, kao robiju, kao prokletstvo. Ja ti kažem: tvoja tama ne menja svetlost koju sam podario; tvoj pesimizam ne može pobediti radost koju sam načinio. Ti si ostavio trag mračne opsesije gde je trebalo da bude svetlost. Tvoj greh je neoprostiv, jer si od raja načinio tamnicu, a mogao si biti čista radost i blagoslov.
Pamti ovo: život je radost. Sreća je dar. Uživa se u svakom dahu, u svakom trenutku, u svakom poklonjenom danu. A ti si to sve odbio i oskrnavio. I za to tvoja pamet i tvoja volja neće biti izvinjenje. Jer ja ti podarim svet, a ti ga zgazi. Neoprostivo.