Inzinjer leta-FE

Zanima me da li i dalje postoji ova pozicij u avionima (negde sam procitao da je ukinuta), sta on radi i koji fakultet za to treba da se zavrsi?

Ne, moderni avioni imaju samo dva pilota, to vise ne postoji.

- - - - - - - - - -

Verovatno je rahnije to bio saobracajni fakultet ( mozda i masinski), danas postoji samo engleski izraz

erospace engineering, astronautics and space technology
ali ti sto zavrse te studije rade kao inzenjeri u proizvodnji aviona, testiranju, razvoju, ali ne lete,
barem ne sa putnicima. A posto se u Srbiji ne proizvode avioni onda ne postoji ni fakultet, a ni radno mesto.

Kad zavrsis VA vazduhoplovstvo, pored njihove diplome dobijas diplomu i saob. i masinskog.....ili jednog od ova dva.
Sa tim bi verovatno mogao to da radis.

- - - - - - - - - -

ali ovo je tesko upisati i malo prima

Zanima me da li i dalje postoji ova pozicij u avionima (negde sam procitao da je ukinuta), sta on radi i koji fakultet za to treba da se zavrsi?

Pozicija flight engineer-a (inženjera leta) je prevaziđena. Bila je potrebna u vreme kada nije bilo moguće strpati kompjutere u avione za potrebe kontrole leta, upravljanje pomoćnim sistemima i navigacije. Danas je to, naravno, moguće, i ove pozicije u civilnom saobraćaju više nema, potpuno je zamenjena kompjuterima.

Ogromna većina modernih aviona (ako ne i praktično svi u poslednjih 20, 30, 40tak godina) uopšte ne predviđa više FE poziciju, i očekuje se da će ovo zanimanje u bliskoj budućnosti potpuno nestati.

Jedino preostalo "ostrvo" je vojska (a i to samo delimično), gde je ova uloga u par modela aviona proširena na održavanje sistema naoružanja ili drugih specijalnih sistema (rampe i dizalice za utovar i slično), ili, mnogo češće, FE je sada zapravo samo glorifikovani mehaničar koji popravlja (sitnije) probleme pre poletanja i brine se o utovaru i istovaru.

Back