Samo par napomena.
Inverter ne ubacuje spoljni vazduh u prostoriju, nego cirkuliše unutarnji. Potrebno je povremeno provetravanje (kao i kod TA peći ili bilo čega drugog)
Ako je deklarisana potrošnja struje kod invertera (za dvanaesticu oko 1 kW) znači da taj 1-1,1 kW troši samo kad je u maksimalnom režimu.
Potrošnja zavisi od unutarnje temperature, kako se unutarnja temperatura približava zadanoj, tako se trenutna potrošnja smanjuje, jer inverter prilagođuje režim svog rada. Tako da smanjuje potrošnju na 0,4 ili 0,6 kW (zavisno od kvaliteta invertera koji ste kupili), ili potpuno isključuje rad kad postigne zadanu unutarnju temperaturu i uključuje kad temperatura padne ispod zadane.
Mesečna potrošnja invertera 12000 Btu koji je uključen 24/7 ne bi trebala da bude veća od 300 kW. 12000BTU je pogodan za grejanje prostora od oko 35-45 metara kvadratnih
Sustina je da za odredjeni prostor odredjene visine moras potrositi odredjenu kolicinu toplotne energije da bi imao 23C unutra kada je napolju -10C. To je ono Q=mc(t2-t1) iz mog komentara a ne ono sto drugar Casual pokusava da predstavi. Gradjevinci i arhitekte prilikom izrade elaborata energetske efikasnosti sracunaju tu potrebnu kolicinu toplotne energije na osnovu materijala u zidovima, njihove debljine itd.
E sad da li grejno telo bila pec na drva, invert klima, TA pec ili centralno grejanje da bi u stanu imali tih 23C morate ubaciti unutra tu toplotnu energiju koju sam dkrstio kao Q.
Pa posto jos nije konstruisano grejno telo koje trosi recimo 300kWh za potrebnih 400kWh mesecno svi oni trose vise energije za grejanje u zavisnosti os stepena korisnog dejstva.
U kalkulatoru za velicinu klime za prostor od 40kvm i visine ispod 2.70m visine ispada da je potrebna klima od 17752 BTU, a ne od 12000.
Toplotni kapacitet 18000BTU/h je ekvivalent 5,27kW, a za invert klime A+++ (LG, Panasonic, za Hisense ne znam) je odnos energetske efikasnosti (EER) u BTU/h/Watt je 5,0 te je potrosnja po satu 5,27/5,0=1,05 kWh.
Znaci potrisnja za invert klimu 18000BTU je 1,05 kWh svakog sata u danu, odnosno 25,20 kWh za jedan dan ili 780 kWh za 31 dan.
Prosta racunica masinci? Pa prosta vam i nauka kom se bavite.
Pa se vratimo koliko novca treba za tu klimu da greje gajbu. Posto je zelena zona samo 350 kWh mesecno a imamo i druge potrosace u stanu (cca 200kWh mesecno) recimo da bi nas invert potrosio 150 kWh iz zelene a 630 kWh iz plave zone. U zelenoj zoni niza tarifa (8 sati dnevno) je 1,724 din/kWh a visa (16 sati dnevno) 6,896 te ispada da invert klima u zelenoj tarifi potrosi struje za nizu tarifu 82.57 din a za visu 662,01 din. U plavoj zoni niza tarifa je 2,586 din/kWh, nasa klima potrosi za 200h rada 517.20 din a za visu tarifu (10.344 din/kWh) za 400h rada 4137,60 din. Ne ulazim u troskove rada kompresora i ventilatora klime ( oko 30-35 kWh za mesec dana).
Kad se sve te cifre saberu ispada da invert klima LG/Panasonic (za kineski Hisense ne znam) od 18000 BTU potrosi po cenama odozgo 5399,60 dinara za grejanje za mesec dana.
TA pec radi samo u doba jeftinije tarife u obe zone, pa ako uzmemo DVE peci po 2kW, po istom nacelu dobijemo da ce se za taj 31 dan potrositi 1656,00 din samo na grejanje.
Zakljucak donesite sami, za 3700din mesecno se mislim ne isplati sto kazu ovde neki biti prepotopski covek. To Casual ili ja zaradimo za 50-60 min na poslu, vise vremena sam proveo kucajuci ovaj tekst ( tri puta su me prekidale kolege iz drugih kancelarija, da dragi zemljaci i na trulom Zapadu se kucka po forumima za vreme radnog vremena).