Invertor klima ili TA peć

fenix33

Početnik
Poruka
33
Razmišljam i što više istražujem manje znam. Dvoumim se izmedju Invertor klime 24 i TA peći? Treba da mi prostor u kući oko 40m2. Draže mi je da kupim Invertor jer može biti od koristi i leti. Ali me brine potrosnja struje. Da li neko ima neki savet. Naravno da kod prodavaca kod specifikacija mi deluje da će EPS da mi doplati zbog ekonomičnosti.

Imam inverter i TA
Klimu koristim leti, sada mi je spas.
Grejanje klimom samo u prelaznom periodu.Nisam primetila neku razliku na obračunu struje
Grejem se na gas, u slučaju da ne bude gasa i radijatori ostanu hladni, imam alternativu.
Prošle zime zbog radova na mreži 1-2 dana nije bilo gasa.
Uključila sam TA i u dnevnom boravku mi je klima radila.
Nisam baš zadovoljna grejanjem TA pećkom.
Ako bih morala da biram, izabrala bih inverter ali nije dovoljno za ceo stan.
Za dnevni boravak je super.

Inverter, moze da duva prema vratima, u svakom slucaju lakse nego sa TA.
TA pec konstantno greje vazduh i u drugoj sobi kroz ta otvorena vrata a utrosak energije je manji od ivertora koji mora, pazi ovo, da radi i u vreme kad je visa tarifa pa samim tim mnogo vise placas za utrosak struje. Idealno za ovakav prostor bi bile dve TA peci od 2-2.5kW, po jedna u svaku prostoriju a recimo jedna Igothermova TA pec te snage kosta u Gigatronu 31 hiljadu, invertor klima od 18k BTU Hisense je oko 75 hiljada. Utrosak novca za eleltricnu struju kod inverora je mnogo veci, znaci gubis samo tako.

2023g a ovaj preporucuje kupovinu TA peci koje zauzimaju pola sobe svaka i samo smetaju leti. Kladim se da mislis i da je Yugo najbolji auto ikada? ( opet sam se setio popa)

Dve TA peci 5kw x 31 dan x 8 sati punjenje = 1240kw, ostaje samo 360kw do crvene zone. Nego, kako ce da se hladi leti?

TA pec konstantno greje vazduh i u drugoj sobi kroz ta otvorena vrata a utrosak energije je manji od ivertora koji mora, pazi ovo, da radi i u vreme kad je visa tarifa pa samim tim mnogo vise placas za utrosak struje. Idealno za ovakav prostor bi bile dve TA peci od 2-2.5kW, po jedna u svaku prostoriju a recimo jedna Igothermova TA pec te snage kosta u Gigatronu 31 hiljadu, invertor klima od 18k BTU Hisense je oko 75 hiljada. Utrosak novca za eleltricnu struju kod inverora je mnogo veci, znaci gubis samo tako.
Ali taj hisense i hladi.

TA pec ne hladi, plus kontrola preko interneta, plus ubacuje svez vazduh spolja da ne moras da otvaras prozor...

Nije dzabe 2-3 puta skuplji.

Nije cenovno uporedivo.

2023g a ovaj preporucuje kupovinu TA peci koje zauzimaju pola sobe svaka i samo smetaju leti. Kladim se da mislis i da je Yugo najbolji auto ikada? ( opet sam se setio popa)

Dve TA peci 5kw x 31 dan x 8 sati punjenje = 1240kw, ostaje samo 360kw do crvene zone. Nego, kako ce da se hladi leti?
Pogledaj malo dizajn TA peci u 2023-oj godini, te od pola sobe prostora je proizvodio Magnohrom 80-tih, a ti ocito nisi imao dodira sa novijima slim dizajna. Nije tesko otici na stranicu Tehnomanije, Gigatrona itd.

Koliko dnevno treba da radi invert klima i u koje doba dana? Recimo da radi maksimalno 8 sati (a mora vise) da postigne efekat zagrevanja kao TA peci i da potrosi istu kolicinu elektricne energije kao TA peci (a potrosice vise) pa bi od tih 1240kWh ( a ne KW kao sto ti pises, to kW je jedinica za snagu a ne za potrosenu energiju, ne treba da zahvaljujes - tu smo da obrazujemo one koji ne znaju) ogroman deo ( 80-85%) bio potrosen dok se ukucani muvaju po stanu, znaci u doba vise tarife. Tih 1240kWh sa TA pecima te kosta u plavoj zoni/niza tarifa 2332 din (cena 1.88din po kWh) a 1240 KWh inver klimom po prepostavljenom % potrosnje visa/niza tarifa cak 7920 dinara. Mala li je razlika?

Pogledaj malo dizajn TA peci u 2023-oj godini, te od pola sobe prostora je proizvodio Magnohrom 80-tih, a ti ocito nisi imao dodira sa novijima slim dizajna. Nije tesko otici na stranicu Tehnomanije, Gigatrona itd.

Koliko dnevno treba da radi invert klima i u koje doba dana? Recimo da radi maksimalno 8 sati (a mora vise) da postigne efekat zagrevanja kao TA peci i da potrosi istu kolicinu elektricne energije kao TA peci (a potrosice vise) pa bi od tih 1240kWh ( a ne KW kao sto ti pises, to kW je jedinica za snagu a ne za potrosenu energiju, ne treba da zahvaljujes - tu smo da obrazujemo one koji ne znaju) ogroman deo ( 80-85%) bio potrosen dok se ukucani muvaju po stanu, znaci u doba vise tarife. Tih 1240kWh sa TA pecima te kosta u plavoj zoni/niza tarifa 2332 din (cena 1.88din po kWh) a 1240 KWh inver klimom po prepostavljenom % potrosnje visa/niza tarifa cak 7920 dinara. Mala li je razlika?
Klima ne moze da potrosi toliko.

Tako da nece da te kosta toliko. Ok.

Meni treba da greje prostor od 30 kvadrata koji nije odvojen vratima. Mislim da argument sa tim punjenjem noću kod TA peći ima smisla. 12tice kod invertora mi ne rade posao, ne toliko zbog cene (što nije zanemarljivo) već prostora za drugu jedinicu. Brine me što bi ona izgleda grejala po ceo dan. Opet iz nekih zdravstvenih razloga grejanje na čvrsta goriva nije opcija. Bolje da tražim resenje na +40 nego kada krene sezona

Klima ne moze da potrosi toliko.

Tako da nece da te kosta toliko. Ok.
Hoce ako treba da utrosis 1240kWh za grejanje, grejes se skoro iskljucivo u vreme vise tarife.
Poenta je da te EPS cenama struje (razlika izmedju vise i nize tarife iste zone) tera da koristsis jeftiniji nacin grejanja. Naravno, sem ako nisi pijani bogatas.

Uz TA peci mozes za 40kvm da ugradis i 12K BTU klimu za hladjenje preko leta. 2 TA peci plus 12K BTU dodje kao jedna klima od 24K BTU sa jednnom a ne dve unutrasnje jedinice a sva usteda na ceni elektricne energije znaci da ne moars da finansiras Vucicevog kuma. Eto i politicke poente svega...

Vidim koliko znas, kar mislis da ce za 8 sati imverter potrositi isto koliko i TA pec :D

Meni treba da greje prostor od 30 kvadrata koji nije odvojen vratima. Mislim da argument sa tim punjenjem noću kod TA peći ima smisla. 12tice kod invertora mi ne rade posao, ne toliko zbog cene (što nije zanemarljivo) već prostora za drugu jedinicu. Brine me što bi ona izgleda grejala po ceo dan. Opet iz nekih zdravstvenih razloga grejanje na čvrsta goriva nije opcija. Bolje da tražim resenje na +40 nego kada krene sezona
Spavanje u istoj prostoriji uz TA pec nije lepo iskustvo. Inverter klima ce raditi ceo dan, ali nece trositi ni pribliznu kolicinu energoje kao TA pec.

Ne slusaj liongatea, on je popit onih likova sto jos uvek voze jugica i misle da nema. boljih kola.

Back