Intuicija

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
u drevnom egiptu su vazile za neki vid bozanstva.
takodje su bile ubijane na okrutne nacine.
najcesce davljene zatim mumificirane.
ima naucnih tekstova koji povezuju to sa strahom od vode na dnk nivou.

intuicija je misljenja sam nesto slicno.
dato na rodjenju i razvija se nadogradjuje.
da u DNK memoriju mogu da poverujem
mislim da se tu poidhranjuju sva naša iskustva iz predhodnih života
DNK je nešto kao kosmički um ( nešto slično božanstvu )
Uvek sam se pitao kad čovek umre , gde odlaze ona sva njegova osećanja skupljanja tokom života
Da li i to umire ili se podhranjuje negde

KAD ČOVEK ODE

Kad čovek ode
da li i ljubav sa njim odlazi?
Kad čovek krene
da li se nebo za njim pokrene?
Raščinja li se lagano,
dlanom, sudba zlokoba
I dan i noć u mrtvom nizu,
da l’ nežno kapnu
Otrov nastanka da l’
jedno drugo u drugom traži
U trenu istom, u poslednjem bolu,
u belom blesku?
Il sva se smrzne
ko što se mrzne u ledenom srcu
srdžba zlobna
Da l’ tiho sve vene,
il sve se svrši u bučnom tresku?
Kad čovek vene i ljubav svene,
al uvek stoji
Nešto što zrakom fantomski lebdi
van našeg vida
Da l’ ljubav ljudska oko nas kruži
i dodir traži?
Skamenjen govor, dah našeg daha,
da l’ nađu odjek na drugoj usni?
…Kad čovek ode,
da l’ sve sa njime,
da li i ljubav sa njim odlazi?

Tanasije Mladenović​

Možda ta osećanja ne idu nikuda,možda ostaju u nama,čak i ako ih se ne sećamo.
Možda zato ono "čudno"prepoznavanje ,preostalo,pohranjeno.Dešavalo mi se da mi neke stvari (i ljudi)budu poznati iako se nikada pre nisam susrela s njima.
A možda je sve uobrazilja,mozak se poigrava s nama.Mada..

Moje razumevanje intuicije je da je to sistem prepoznavanja obrazaca (eng. patterns). Jedan dio naucimo svesno npr voznja biciklom je neka analogija intuicije.
Nas um prima jako mnogo informacija od kojih svesni dio "dobija" samo jedan deo (jer ne moze da sve procesuira), dok je podsvesni dio uma "zaduzen" za dosta toga.
Mislim da je određivanje pola pilića nakon sto se izlegu interesantan primer intuicije- U farmama pilica se cesto uzgajaju samo zenski pilici, dok se zbog ustede musi pilici bacaju- problem je sto ne postoji nista ocigledno po cemu se prvog dana mogu razlikovati muski i zenski pilici.
No, u Japanu su postojali neki majstori (da ih tako nazovem) koji su uspesno prepoznavali koje je musko, a koje zensko pile- problem je sto ni oni nisu znali kako to rade- pa samim time niko nije mogao napisati prirucnik. Onda su iz ostalih delova sveta slali ljude na trening- šegrt bi razgledao pile i onda ga stavljao u jednu ili drugu kutiju- a majstor bi stajao iza i govore "Ne" i "Da", nakon nekog vremena bi i šegrti postali majstori u odredjivanju pola pilića mada ne bi znali kako.

Intuicija je nekad tacna nekad ne, istrazivanje o ovome je radio prof. Joel Pearson i napisao je jednu ili vise knjiga o tome, no nisam citao.
Gledao sam negde intervju s njim i koliko se secam da je intuicija jako losa kad smo van uobicajene okoline (kad odemo negde na godisnji i sl), i da razne druge stvari uticu na intuiciju- npr glad, predrasude itd.

Usput: mala deca nemaju bas razvijenu intuiciju, tek u nekim stvarima.
Ljudska memorija, tj secanja iz proslosti su jako neprecizna.

Poslednja izmena:
Mala deca imaju intuiciju, možda i jaču od odraslih
Ona "znaju" kada neko laže, osećaju kada se neko pretvara, osećaju negativnu energiju nekih ljudi
Mada je tačno i da se njima može više manipulisati jer nemaju iskustva. Pa te svoje osećaje.. ne znaju šta sa njima da rade.
Ali imaju nešto.. Jung je smatrao da se intuicija nasleđuje

Mala deca imaju intuiciju, možda i jaču od odraslih
Ona "znaju" kada neko laže, osećaju kada se neko pretvara, osećaju negativnu energiju nekih ljudi
Mada je tačno i da se njima može više manipulisati jer nemaju iskustva. Pa te svoje osećaje.. ne znaju šta sa njima da rade.
Ali imaju nešto.. Jung je smatrao da se intuicija nasleđuje
Neke zivotinjske vrste dobijaju sve informacije preko DNK, kad se krava oteli tele vec u prvom satu trci naokolo, zato sto je dosta zivotinjskih vrsta vezano za odredjeni prostor. Kod ljudi je migracija normalna pojava i mi smo se kao vrsta na to prilagodili- pa se bebe radjaju s nekim znanjem sto se verovatno moze nazvati intuicijom (nisam siguran, posto nisam bas strucnjak) no ogroman dio ce nauciti tokom svog zivota, najvise u detinjstvu- jako bitan momenat je izmedju 2 i 3 godine gde ako se deciji mozak ne stimulise i ne uci nastaju trajni problemi. Primer toga su deca iz sirotista u Rumuniji, gde je zbog malo osoblja vecina dece ostavljano po celi dan u kinderbetima, i kasnije kad su odrasli su imali ozbiljnih mentalnih i drugih problema, zavisno do situacije (i koliko je bilo zapusteno) neki su bili potpuno nesposobni da samostalno obavljaju neke radnje, i svi su imali u manjoj ili vecoj meri nizak IQ i EQ.

Neka deca uce jako brzo, neka sporije- ali postoji razlog zasto se deci govore da ne veruju stranim tj nepoznatim osobama.
Interesanto je da mala deca do mislim 4 godine imaju pravilno drzanje ledja, a kasnije se iskvare (zbog uticaja drugih), tek rodjene bebe su dobri plivaci.

Back