Intuicija

Paula

black cat
VIP
Poruka
34.137
(Da li je skoro bila ovakva tema?)

Ljudi pod intuicijom svašta podrazumevaju, često sasvim različite stvari. Šta vi mislite o tom pojmu ? Da li je koristite i koliko? Kakva su vam iskustva sa poznavanjem svoje intuicije?

Evo nekih mogućih razgraničenja pojma. Npr pominje se da treba razlikovati emocije od intuicije, jer emocije najčešće izviru iz našeg ega koje ima svoje strahove, manjkavosti, pogrešne percepcije, pogrešne programe koje vuče iz prošlosti... u tom smilu se ne bi moglo verovati svojim emocijama, jer su promenljive (jedna ista stvar u različitim okolnostima izaziva npr različite reakcije); pretpostvaljam da svi nekada pogrešno interpretiramo ljude i događaje. Sa druge strane, ako osećaj dolazi iz dubljeg, intuitivnog mesta, onda ne zavisi od prolaznih miskoncepcija našeg uma, nije pod iskušenjem negativnih stvari i intuitivni osećaj je praćen mirom, osećajem da je to to... Ali najčešće se tvrdi da je sve to stvar iskustva. Na you tubu ima čak i vežbanja intuicije, koliko su pravilna ne znam. O njenoj važnosti za naš život ne treba pričati, jer ukoliko sledimo svoje najdublje mesto, ono što smo mi sami, ono što je sasvim moguće povezano i šire sa nekom energijom sveta itd, onda ćemo biti u skladu sa sobom i tim svetom. Cilj je ne ići nasuprot životu i onom što nam nudi, već nekako umeti plivati na njegovim talasima...

Pa dakle, šta znamo o tome ili šta smo doživeli?

kul
zimr me da citam sv
oslanjam se dosta ali isto tako i na iskustvo i logiku
mada generalno sto se zamarati ljudima konk kad se oni lepo sami ispricaju kao price a neki se i nacrtaju kao slikovnice
btw raspravlja se oko toga da li je int isk

Нисам никада читала о интуицији, просто ми је досадно да читам целе књижурине о нечему што умем да користим и без књиге.

Мислим да је интуиција способност препознавања образаца у понашању или догађајима.
У нама се током живота накупи огромна количина информација које остају похрањене у мозгу. Искуства посредна или непосредна.
Када се сусретнемо са нечим новим, наш мозак проналази сличан образац у сећању да би нам помогао у процени или доношењу одлуке.
Један мањи део је емотивни осећај, верујем да већи тај искуствени.
Постоји разлика у начину, неко боље управља а неко лошије својим капацитетима.

Да ли вам се догодило да вам при неком догађају или новом познанству непрекидно понавља сцена из неког филма, песма или нека реченица?
Ничим изазвана и крајње неповезана.

I ja mislim da iskustvo ima ulogu u razvoju intuicije. Analogno kao što se u računarstvu neuralna mreža usavršava treningom.

Možete li vi i da li hoćete da objasnite tajnu "ženske intuicije"?

(Da li je skoro bila ovakva tema?)

Ljudi pod intuicijom svašta podrazumevaju, često sasvim različite stvari. Šta vi mislite o tom pojmu ? Da li je koristite i koliko? Kakva su vam iskustva sa poznavanjem svoje intuicije?

Evo nekih mogućih razgraničenja pojma. Npr pominje se da treba razlikovati emocije od intuicije, jer emocije najčešće izviru iz našeg ega koje ima svoje strahove, manjkavosti, pogrešne percepcije, pogrešne programe koje vuče iz prošlosti... u tom smilu se ne bi moglo verovati svojim emocijama, jer su promenljive (jedna ista stvar u različitim okolnostima izaziva npr različite reakcije); pretpostvaljam da svi nekada pogrešno interpretiramo ljude i događaje. Sa druge strane, ako osećaj dolazi iz dubljeg, intuitivnog mesta, onda ne zavisi od prolaznih miskoncepcija našeg uma, nije pod iskušenjem negativnih stvari i intuitivni osećaj je praćen mirom, osećajem da je to to... Ali najčešće se tvrdi da je sve to stvar iskustva. Na you tubu ima čak i vežbanja intuicije, koliko su pravilna ne znam. O njenoj važnosti za naš život ne treba pričati, jer ukoliko sledimo svoje najdublje mesto, ono što smo mi sami, ono što je sasvim moguće povezano i šire sa nekom energijom sveta itd, onda ćemo biti u skladu sa sobom i tim svetom. Cilj je ne ići nasuprot životu i onom što nam nudi, već nekako umeti plivati na njegovim talasima...

Pa dakle, šta znamo o tome ili šta smo doživeli?
Сплет свесног и несвесног знања оног искуственог и наслеђеног генетског који у зависности од изоштрености чула човека и његове чистоте говори погрешиво или непогрешиво о некој новој ствари о којој не зна довољно али на основу интуиције ствара супер предрасуду тачну или нетачну.

Мислим да се човек у прошлости док је живео у складу са природом далеко више ослањао на ово чуло и да је радило далеко ефикасније него данас.

раније су људи добијали пројаве на основу тога су изградили чуда и архитектонске подухвате које данас не можемо ни да објаснимо нити да поновимо.

Касније су та човекова својства остајала на мањој групи људи који су били пророци свог времена. Наравно да и данас такви људи постоје али у овој цивилизацији и систему не заузимају права места која им припадају верујем да је велика већина по душевним болницама.....

Неко ће вероватно умети да тачније објасни и позове се на неку литературу..
Ја верујем да је у питању природни, урођени инстинкт.
Као што мушкарци (исконски) имају развијен инстинкт за лов, тако жене имају за одабир партнера.
Примарни циљ жене је да створи потомство и да га подигне а мушкарца да га прехрани и заштити.
Традиционално се код мушке деце обуздавају емоције или бар испољавање, док је код девојчица дозвољено, чак пожељно.
Тако је и логично да ослањање на емоционално сачува тај примарни инстинкт који сматрамо интуицијом.

Жене више гледају у себе и своје емоције, искуства него мушкарци.

Мислим да је интуиција способност препознавања образаца у понашању или догађајима.
У нама се током живота накупи огромна количина информација које остају похрањене у мозгу. Искуства посредна или непосредна.
Када се сусретнемо са нечим новим, наш мозак проналази сличан образац у сећању да би нам помогао у процени или доношењу одлуке.
Један мањи део је емотивни осећај, верујем да већи тај искуствени.
Otrpilike tako nešto stoji i u definicijama.

Sam naziv ovog pojma potiče od latinske reči intuitio, što znači „gledanje, motrenje“. Ipak, reč je o vrlo specifičnom posmatranju, koje se definitivno ne odvija očima, a prema nekim shvatanjima, ni racionalnim delom čovekovog bića.

Francuski filozof Anri Bergson u svojoj filozofiji vodio se upravo metodom intuicije, smatrajući je fenomenom koji povezuje instinkt i intelekt, svojevrsnim „integralnim iskustvom“. Prema njegovom shvatanju, intuitivno saznanje predstavlja neposredno saznanje unutrašnje suštine samog života, i kao takvo jeste osnova za intelektualno, odnosno naučno saznanje, koje bez njega ne može postojati.

Karl Gustav Jung navodi intuiciju kao jednu od četiri psihičke funkcije, pored opažanja, mišljenja i osećanja. Prema njegovoj teoriji, intuticija je iracionalna psihička funkcija koja predstavlja nesvesno opažanje i vrstu nesvesnog razumevanja određenih sadržaja.

Uopštena definicija intuicije koju daje psihologija
intuicija je proces koji pruža čoveku sposobnost da poseduje znanje o nečemu i da to znanje stekne neposredno, bez analitičkog razmišljanja, pri čemu predstavlja sponu između svesnog i nesvesnog dela ljudskog uma, kao i između instinkta i razuma.

Dr Džil Ejmon-Veksler (Jill Ammon-Wexler) plastično objašnjava kako zapravo funkcioniše intuicija u praksi: dva dela naše “sive mase” i mreža nerava koja ih povezuje jesu deo mozga koji predstavlja tzv. “viši um”, koji je zadužen za mentalne funkcije kao što su logika i analiza, kao i prevođenje signala koje šalju naša čula (vida, mirisa, sluha, dodira i ukusa).
Kada se, na primer, nađemo na nekom nepoznatom mestu ili u neobičnoj situaciji, naš mozak u jednoj milisekundi povezuje signale koji dolaze iz višeg uma, signale koje nam šalju svih pet čula, i čitavo naše dosadašnje iskustvo; momentalno analizira situaciju u kojoj se nalazimo, upoređuje je sa ranijim životnim iskustvom i šalje nam specifičan osećaj o okruženju, koji može biti pozitivan, ali i negativan.

To je knjiški. Međutim, PRAKSA nam je važna, o tome sam najviše i htela da saznam, koliko je koristimo i da li umemo da razlikujemo neke standardne osećaje od ove vrste psihičke funkcije.

Нисам никада читала о интуицији, просто ми је досадно да читам целе књижурине о нечему што умем да користим и без књиге.

Да ли вам се догодило да вам при неком догађају или новом познанству непрекидно понавља сцена из неког филма, песма или нека реченица?
Ничим изазвана и крајње неповезана.
E to, dakle svesna si da je koristiš.
Ja nisam imala takve senzacije
Na žalost, osoba sam koja je ceo život vežbala svoje analitičke sposobnosti mišljenja ((, dobro delom i duhovne, ali ne ovog tipa
Zato me sada i fascinira ova tema
Pa sam na you tubu našla neke testove intuicije da intuitivno pogodiš ovo ili ono, i iznenadila sam se koliko sam često puta "osetila" šta je ispravno. To me je ohrabrilo, jer možda je i ja koristim ali nisam osvestila to kod sebe dovoljno

E to, dakle svesna si da je koristiš.
Ja nisam imala takve senzacije
Na žalost, osoba sam koja je ceo život vežbala svoje analitičke sposobnosti mišljenja ((, dobro delom i duhovne, ali ne ovog tipa
Zato me sada i fascinira ova tema
Pa sam na you tubu našla neke testove intuicije da intuitivno pogodiš ovo ili ono, i iznenadila sam se koliko sam često puta "osetila" šta je ispravno. To me je ohrabrilo, jer možda je i ja koristim ali nisam osvestila to kod sebe dovoljno
Свакако да је посматрање пресудно да се јача или чува интуиција.
Знаш како сасвим мала деца имају одбојност или наклоност према неким особама? Дакле то нам је урођено, само га временом губимо или сачувамо и надоградимо искуством. Постоје неке вибрације, енергија коју емитујемо у то сам сигурна.

А онда долази посматрање. Ја сам расла као усамљено дете и заиста сам много одувек посматрала људе.
Умела сам као дете да препознам завист или лош карактер код одраслих. Покушала сам, када сам већ умела да то кажем, да упозорим мајку на неке особе које сам осећала као лоше. Наравно да ме није слушала и наравно да се показало да сам у праву.
Начин на који гледају када разговарају, гестикулација која одудара од речи..скривени погледи.. такве ствари.

Чак и овде кроз слова осећам карактер, не поуздано али добрим делом.
Распоред речи у реченици, доследност или недоследност у ставовома.. И много шта још. 😁

Jeste, mala deca imaju dobru intuiciju. Ali da li to onda podržava naš stav da je ona pretežno proizvod iskustva? Vidiš, to je zanimljivo.
Neki kouči )) govore da nam je intuicija data urođeno i da je treba gajiti i produbljivati, jer nam kroz nju kako to oni kažu Univerzum govori , tj šalje signale. (neki kažu Bog, kako god)

Slušala sam da introvertni ljudi imaju više razvijenu intuiciju, mada ona se poprilično može prigušiti sa previše misli i mišljenja.... ((
Da, i ja sam kao dete videla ljude bolje, većina mi se baš nije dopadala )), a eno i u sv pismu Isus kaže "budite kao deca", možda se i na to misli )). Da, da, laž prosto vrišti, loš karakter.
Hvala ti na ovim iskustvima i doprinosu temi )

ja mogu samo laicki :D da nesto napisem...
ne znam zasto i kako mi je ostalo u malom mozgu ali imam taj "dar" kada pogledam ljude u oci da procitam ono sto me zanima.
takodje i za ljude koji su kao "jupi super zezanjeeee wow" i za koje svi tako tvrde ako mi nesto smrducka pri prvom utisku, nikada nisu uspeli da me uvere da sam pogresio sto se tice njihovog ponasanja. Sta vise bilo je pitanje dana kada "pokazu pravo lice".

Mislio sam da svi ako se potrude mogu da "provale" druge ljude ali sto sam stariji vidim da nisam u pravu.

Obozavam da se "igram" sa mojim 🐞🐞 da mi kazu za nekoga koga im pokazem na ulici sta misle.
Nepogresive su :D

Tako da intuicija ili imas ili nemas :lol:

I ja mislim da iskustvo ima ulogu u razvoju intuicije. Analogno kao što se u računarstvu neuralna mreža usavršava treningom.

tajna zenske intuicije se bazira na procentu pogodjenih penisnih velicina pod pretpostavkom intuicije
naci ona te skenira i intuitivno odredi

Intuicija, krofne i budes slatka. Tako je isao nekako redosled.
Slatka sam , ai kasno se setio, već je veče. A za sledeći utorak očekujem ono objašnjenje oko traženja budale )), možda i CV na PP.
A za tebe, No, izbegavaš me iako znaš da sam slatka... ne znam čemu to ))

Back