Intuicija

Nisam siguran, ali mislim da je proces slican kao kad recimo neko gleda spanske serije i onda odjednom shvati da razume dosta spanskog.
Verovatno je nešto nalik na to, dosta ponavljanja reči + pokreta i razviješ pamćenje/prepoznavanje takvih stvari.
Tipa kada sam kao mali preko stelitske gledao nemačke crtaće na rtl2 i tako naučijo da razumem nemački, kasnije i da pričam u nekoj meri.
Ali možda tu ima neke razlike kada je takav vid učenja i ovaj individualni - konkretno ako to prepoznavanje obrazaca na individualnom novou (tj. nije prezentovao preko nekog medija) može doći do razvoja grešaka koje onda iskustvom bude nužno ispraviti.
Tipa nešto što sam naučio u proceni ljudi i njihovih priča je element - šta mi ova osoba nije ispirčala/ne želi da ispriča ako idemo ka nekom bližem odnosu?
Tako da ono prirodno sam skeptičan/nepoverljiv za većinu toga šta mi ljudi pričaju, bar dok ne dobije dovoljno odgovarajućih informacija.

Takođe mislim da sam razvio intuiciju za osobe sa BPD-jem, ono odrastao sam sa takvima pa valjda hvatam te neke signale pre nego što stvari postanu napete.

Svako od nas je jedinstven i svako definiše intuiciju na svoj način.

Intuicija je podsvesni osećaj koji nam "govori" da li će nešto biti loše ili dobro u našem životu. Uz pomoć intuicije donosimo neke odluke. Ne sve, samo neke odluke.

može doći do razvoja grešaka koje onda iskustvom bude nužno ispraviti
Gledao sam neku podkast Dr David Eagleman-a i strucnjaka koji se bavio intuicijom- i koliko se secam- intuicija je manje efikasna kad smo van svog prirodnog terena, nor ako odemo na godisnji odmor u Grcku ili Spaniju- no ne secam se zasto je to tako,
takodje secam se da je primer gde dolazi do gresaka- ako recimo osoba ima neki neurodegenerativni poremecaj, imaju bezizrazajno lice sto kod ljudi onda izaziva intuitivno nepoverenje i osecaj da se radi o psihopati.
Uglavnom, zakljucak je bio da je intuicija vrlo korisna stvar, no nije bas uvek tacna.

Gledao sam neku podkast Dr David Eagleman-a i strucnjaka koji se bavio intuicijom- i koliko se secam- intuicija je manje efikasna kad smo van svog prirodnog terena, nor ako odemo na godisnji odmor u Grcku ili Spaniju- no ne secam se zasto je to tako,
Možda drugačiji obrasci ponašanja oko nas?
takodje secam se da je primer gde dolazi do gresaka- ako recimo osoba ima neki neurodegenerativni poremecaj, imaju bezizrazajno lice sto kod ljudi onda izaziva intuitivno nepoverenje i osecaj da se radi o psihopati.
To se meni dešava dosta često jer ono lice mi je non stop isto nemam baš neku mimiku, a nekada ili izbegavam kontakt očima ili sam hiperfokusiran pogledom te ljudi to baš čudno doživljavaju.
Uglavnom, zakljucak je bio da je intuicija vrlo korisna stvar, no nije bas uvek tacna.
Više koristi no štete svako, što se tačnosti tiče verovatno treba više utemeljenih iskustava da se prođe.
Takođe, da li osoba nosi neku traumu od ranije i da li ta trauma utiče na njeno tumačenje, ono tipa ako voziš bajs i okačiš o desnu ručku kesu sa koka kolom bajs će ti zanositi udesno sa vremena na vreme

Možda drugačiji obrasci ponašanja oko nas?
Moguce, ili jednostavno smo van naseg prirodnog okruzenja pa to utice na nas ili mozda nesto trece....
o se meni dešava dosta često jer ono lice mi je non stop isto nemam baš neku mimiku, a nekada ili izbegavam kontakt očima ili sam hiperfokusiran pogledom te ljudi to baš čudno doživljavaju.
Pretpostavljam da je sve sto je van onoga sto ocekujemo ili je iole drugacije vidimo kao neku mogucu potencijalnu opasnost, tj generalno kad je nesto van ocekivanog na to cesto gledamo sumnjicavo i ne volimo stvari koje ne razumemo.
Više koristi no štete svako, što se tačnosti tiče verovatno treba više utemeljenih iskustava da se prođe.
Takođe, da li osoba nosi neku traumu od ranije i da li ta trauma utiče na njeno tumačenje, ono tipa ako voziš bajs i okačiš o desnu ručku kesu sa koka kolom bajs će ti zanositi udesno sa vremena na vreme
Slazem se, i trauma je stvarno iskustvo za onoga ko je iskusio tu traumu pa verovatno ima uticaj i prepoznavanje moguce traume je na listi prioriteta,u sustini kao sto rece jedan psiholog- nasi najveci strahovi su se vec ostvarili, zato i jesu najveci strahovi,
npr ako je neko kao mali izgubio nekoga bliskog- uvet ce biti u strahu od gubitka nekog bliskog jer mu se to vec dogodilo- samo sto se to moze ispoljiti na pogresan nacin, npr ta osoba ce izbegavati bliskost jer ako nema nekog bliskog onda ga ne moze ni izgubiti, i pretpostavljam da ce i intuicija tu igrati ulogu tj mehanizam- ako neko pocne da se previse priblizava toj osobi intuicija ce reagovati, mozda osecajem ugrozenosti ili na neki drugi nacin,
medjutim tu nije stvar u intuiciji jer ona samo radi u sklopu sireg mehanizma.

Sad, ovo je vrlo bitna tema
Od nekih likova koji su zaradili dosta novca na marketu sam čula reči ne zanemarujte svoju intuiciju

Igra veliku ulogu. Ali. U jednoj vezi dosta toga što sam predosetila nije bilo tačno . Međutim, ja nju više koristim za probu da vidim da li sam na autentičnom (svom) putu... Jer ako onak kaže ok, ako nema nikakve sumnje, ako postoji unutrašnji mir to je često znak da sam na dobrom putu... Jer je u skladu sa mojom prirodom

Back