INSAJDER I KOLUBARA...

.........naravno ,da sad ne pominjem jednu nashu veliku javnu firmu ,gde su ishli moji prijatelji kao revizori ,kazu sve ovi shmekeri odrade po zakonu ili tako shto ih ne mozesh navatati .........evo ovako da ti dam jedan primer pa se zamisli ,necemo govoriti naravno o firmi ,zamisli koliko neka velika drzavna firma ima protoka novca u toku dana meseca ,e sad u taj posao se ukljuchi druga firma posrednik koji obavlja neke usluge za tu veliku firmu i naravno je dala najbolju ponudu ali kvaka lezi u tome da su velike cifre i da sa tom sestrinskkom firmom se ima dogovor o valuti placanja koja je malo produzena jedno 30 dana zbog povoljnosti ponude a onda se dogovorish sa nekom eminentnom bankom da ta lova ide preko nje ,znachi oni taj ogroman iznos obrcu 30 dana naravno uz odredjenu kamatu koju isplacuju direktorima u nekoj stranoj banci ,sve naizgled legalno a velika lova u igri ..............milioni......igra velikih brojki je chudo ..........

Smatram da su nase reforme preblage... Neke pojave se ne mogu prevaspitati, nego samo grubom silom prekinuti.

To sto neke firme posluju po zakonu nema veze sa time da li je to poslovanje moralno. Ta moralnost poslovanja je na zapadu veliki faktor i publika se buni kada treba. Cak i ako ne uspe, ali cuje se da ima protivljenja.
Dok se kod nas moral, cast, postenje i slicno cak ni ne proverava... Valjda jedan kaze "keve mi", a ovaj drugi mu veruje... :roll:

Meni je jako zao sto kolubara se dovodi u sve te tako lose kontekste,nju prvo eps ojadi od kada je usklopu nje tj od 2004,100 dinara je tona uglja za termoelektrane tako nesto mozda malo vise,a to je naravno prvi korak koji je vlada preduzela da unisti kolubaru pa onda cepanje kolubare na cerke firme(koje sada sluze za pranje novca vlade Srbije,i pojedinaca) pa onda masine na kraju da je dotuku ...

Pa nije cela Kolubara. Insajder upravo i cilja na odgovorne pojedince (ili muvatore).

Da ne budu opsta mesta tipa "ima lopova"... to svi znaju. Ali nisu hrabri da pokazu prstom ni na sebe.

Smatram da su nase reforme preblage... Neke pojave se ne mogu prevaspitati, nego samo grubom silom prekinuti.

To sto neke firme posluju po zakonu nema veze sa time da li je to poslovanje moralno. Ta moralnost poslovanja je na zapadu veliki faktor i publika se buni kada treba. Cak i ako ne uspe, ali cuje se da ima protivljenja.
Dok se kod nas moral, cast, postenje i slicno cak ni ne proverava... Valjda jedan kaze "keve mi", a ovaj drugi mu veruje... :roll:

.nema moralnosti ili nemoralnosti samo validnih i preciznih zakona,inache nije ni zapad bash imun na malverzacije ,imash onaj podatak od proshle godine mislim kad je drzava amerika dala najvecem investicionom fondu AIG mislim neke silne milijarde dolara 400 ili 200 ili 600 dA NE PROPADNU JER BI POVUKLI CELU AMERIKU NA DNO A OVI POSLE PAR MESECI ISPLATILI NEKIH 100 MILIONA BONUSA ZAPOSLENIMA I DIREKTORIMA .........SAMO PRECIZNI ZAKONI I PRAVE REVIZIJE I KONTROLE .....................naravno i politichka volja koje kod nas nema ..

.nema moralnosti ili nemoralnosti samo validnih i preciznih zakona,inache nije ni zapad bash imun na malverzacije ,imash onaj podatak od proshle godine mislim kad je drzava amerika dala najvecem investicionom fondu AIG mislim neke silne milijarde dolara 400 ili 200 ili 600 dA NE PROPADNU JER BI POVUKLI CELU AMERIKU NA DNO A OVI POSLE PAR MESECI ISPLATILI NEKIH 100 MILIONA BONUSA ZAPOSLENIMA I DIREKTORIMA .........SAMO PRECIZNI ZAKONI I PRAVE REVIZIJE I KONTROLE .....................naravno i politichka volja koje kod nas nema ..

mi imamo dobre zakone tu ljudi prave greske,kao i mnoge druge drzave,ali se ne primenjuju to je jedini problem ne treba menjati postojece zakone vec ih se pridrzavati

Sa velikim odusevljenjem je Obama bio prihvacen, kao neko ko ce da pomogne obicnoj publici... sto se ispostavilo kao sasvim netacno.
Umesto da pomogne publici, Obama je pomogao bankama - onim istim piranama, pijavicama i ajkulama koje su i zasluzne za nastanak ove svetske BANKARSKE krize.

Najveca ironija je da na izostanku pomoci obicnoj publici najvise profitiraju - republikanci... iz cijih je redova prethodni predsednik - koji je doneo zakon koji je omogucio da do krize dodje.
Kriza je u slovo jednaka onoj velikoj iz 1930tih... Zakon koji je omogucavao da postoje investicione banke postoje je tada ukinut... i pusten je opet 2003. Do 2008 je sistem pukao. Za samo 5 godina !!!

p.s. odosmo mnogo od Kolubare

mi imamo dobre zakone tu ljudi prave greske,kao i mnoge druge drzave,ali se ne primenjuju to je jedini problem ne treba menjati postojece zakone vec ih se pridrzavati

.....ne kod nas su zakoni dvosmisleni i tako da se mogu tumachiti iz vishe uglova .........znam prichala mi keva u vezi knjigovodstva ,vodila knjige jednoj firmi i kaze da nikad knjige ne mogu da budu 100 % chiste zbog razlichitih tumachenja pravilnika ,valjda je tad bilo tumachenje "privrednog pregleda i sluzbenog glasnika " ili tako neshto slichno ,pa jedni tumache jedan a drugi drugi ............

ne nasi zakoni su dobri ne odlicni ali dobri ovo bi bila jedno veoma dobro razijeno pravno drusto kada bih ih se pridrzavali za pocetak postujmo sadasnje pa cemo lako ih menjati kada budemo pri primeni samih uvidjali sta nije dobro,a najlakse je menjati zakone a ne pridrzavati se istih

BEOGRAD 27. 07. 2009

PRESS

Velika afera u Lazarevcu: Kolubara opljačkana za 80 miliona evra!

Čelnici rudarskog basena iz Lazarevca godinama iznajmljuju mehanizaciju od privatnih firmi, umesto da kupe mašine na kredit. Za poslednjih godinu i po dana na taj način potrošili čak 80 miliona evra

Ko je uzeo „proviziju"... Kolubara bacila milione na iznajmljivanje mehanizacije od privatnih firmi

Rudarski basen „Kolubara" potrošio je za poslednjih godinu i po dana 7,5 milijardi dinara na iznajmljivanje mehanizacije od privatnih firmi, umesto da uzme kredit i kupi sebi mašine! Kako saznaje Press, sa praksom rentiranja mašina u Kolubari započelo se još 2000. godine, i od tada su ogromne pare završile u privatnim džepovima.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je prošle nedelje u intervjuu Pressu da je „Kolubara" najveće leglo kriminala i korupcije među svim javnim preduzećima u glavnom gradu. Đilas je tada obelodanio da je u prethodnom periodu „Kolubara" potrošila 55 miliona evra na iznajmljivanje mehanizacije, dodavši da nikome nije palo na pamet da za taj novac podigne kredit i kupi mašine, jer onda niko ne bi mogao da uzme proviziju.

Rentiranje počelo 2000.

Gradonačelnik je takođe naveo i primer direktora „Kolubara gradnje" i predsednika lazarevačkih socijalista Slavoljuba Pavlovića, koji je sam sebi rentirao staru i rasturenu „ladu" za 1.000 evra mesečno i na taj način uzeo mnogo više para nego što taj auto vredi. Đilas je pozvao socijaliste da reaguje u vezi sa svojim korumpiranim kadrom, ali i nadležne državne organe da istraže korupciju.

Međutim, prema saznanjima Pressa, kriminal je u Lazarevcu mnogo veći od onog što je naveo Đilas. Dobro obavešteni izvor Pressa tvrdi da krivicu snose i ljudi iz Upravnog odbora EPS-a.

- Podatak koji je izneo gradonačelnik Đilas da je 55 miliona evra, odnosno oko pet milijardi dinara, potrošeno za iznajmljivanje mašina od privatnika odnosi se samo na prošlu godinu! U ovoj godini je, do nedavne smene rukovodstva „Kolubare," potrošeno 2,5 milijarde dinara, što ukupno za godinu i po dana iznosi oko 80 miliona evra. Međutim, praksa rentiranja mehanizacije postojala je i prethodnih godina, a počela je 2000. godine. Na taj način su u privatne džepove otišle ogromne pare, a sigurno se za njih mogao kupiti bar deo potrebnih mašina i opreme. Međutim, nisu krivci samo u Lazarevcu, jer u „Kolubari" ništa ne može da se uradi bez saglasnosti UO EPS-a, a tu su se razni ljudi promenili u poslednjih devet godina - objašnjava sagovornik Pressa.

Antić: Nije baš 1.000 evra mesečno za staru ‘ladu'

Dragan Đilas je pozvao SPS, ali i nadležne organe, da reaguju u slučaju Slavoljuba Pavlovića, direktora „Kolubara gradnje", koji je sam sebi rentirao vremešnu „ladu" i na taj način „zaradio" 12.000 evra. Predsednik beogradskog odbora SPS-a Saša Antić kaže za Press da će se stranka uzdržati od mera i komentara dok se ne utvrdi činjenično stanje.

- Ja sam odmah zatražio informacije i one se za nijansu razlikuju od onog što je gradonačelnik rekao. Prema ugovoru koji je potpisan 10. oktobra prošle godine, ta „lada" se iznajmljuje od firme „Euroten" za prevoz radnika do gradilišta. Ugovor osim vozila podrazumeva i obezbeđeno gorivo, servisiranje i vozača. I najveća mesečna faktura do sada je iznosila 69.000 dinara - kaže Antić. Na pitanje da li je „Euroten" Pavlovićeva firma, Antić kaže da, prema informacijama koje ima, nije.

Direktor „Kolubare" Nebojša Ćeran kaže za Press da je na funkciju došao pre dve nedelje i da još analizira zatečeno stanje.

Bivši direktor: Ne bojim se nikoga

- Ja još analiziram stanje koje sam zatekao po dolasku u Kolubaru i tražim način za uštede. U slučaju o kome govorite radi se o iznajmljivanju mehanizacije od privatnih firmi, što su uglavnom radile ćerke firme „Kolubare". To je ogroman sistem mehanizacije i mnogo toga je neophodno, ali nisam siguran da je baš moralo košta 55 miliona evra. Mi smo već pronašli neke načine da smanjimo troškove a da ne naškodimo efikasnosti rada. Već u narednih nekoliko danma izaći ćemo u javnost sa nekim konkretnim predlozima - rekao nam je Ćeran. On, međutim, nije mogao da kaže od kojih to privatnih firmi „Kolubara" iznajmljuje mašine.

On je podržao ideju gradonačelnika Đilasa da „Kolubara" kupi mašine na kredit, umesto da ih rentira.

- Svakako da je to korisniji i jeftiniji način, i verujem da se i u prošlosti moglo uraditi tako nešto. Ta ideja biće razmatrana veoma brzo - naveo je Ćeran.

Bivši direktor Vladan Jovičić, za vreme čijeg mandata su potrošene desetine miliona evra za iznajmljivanje mašina i čiji je menadžment Đilas optužio za uzimanje provizije, nije hteo da komentariše optužbe.

- Na odmoru sam i nisam video taj intervju. I neću ništa da komentarišem zato što smatram da ne treba da komentarišem. Muka mi je od ljudi koji misle da sve znaju i da je sve baš kako oni misle. Ne bojim se nikoga, sve sam radio kako valja, i neću da se uplićem u te igre - rekao je Jovičić za Press.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...revcu:+Kolubara+opljačkana+za+80+miliona+evra

BEOGRAD 28. 07. 2009

PRESS

Afera „Kolubara"
Obračun sa kriminalom u "Kolubari": Ojadio firmu za 53 miliona

Poreska policija podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora „Kolubare" Dragana Tomića (DSS) zbog sumnje da je oštetio budžet za 53,3 miliona dinara

Krađa ili partijski obračun... Dragan Tomić dočekuje u Kolubari svog partijskog šefa, tadašnjeg premijera Vojislava Koštunicu

Država je posle osam godina pljačkanja konačno krenula u obračun sa kriminalom i korupcijom u JP „Kolubara" u Lazarevcu! Juče je, naime, objavljeno da je poreska policija podnela krivičnu prijavu protiv Dragana Tomića, bivšeg direktora „Kolubare" i aktuelnog zamenika direktora EPS-a, zbog sumnje da je radeći u „Kolubari" utajom poreza oštetio budžet za 53,3 miliona dinara. Interesantno je da je ova vest objavljena istog dana kada je u Pressu izašao tekst o malverzacijama u Kolubari teškim 80 miliona evra!

Prema nalazima do kojih je poreska policija došla detaljnom proverom i ukrštanjem poreskog bilansa i poreske prijave za 2005. godinu, utvrđeno je da je Dragan Tomić izbegao da obračuna i plati porez u vrednosti od 53,3 miliona.
- Podaci o visini rashoda preduzeća bili su lažni, pa je neosnovano umanjena osnovica poreza na dobit, čime je direktor izbegao da obračuna i plati porez u iznosu od 33,62 miliona dinara. Takođe, Tomić je u decembru 2005. zaposlenim radnicima isplatio topli obrok u ukupnom iznosu od 25,23 miliona dinara, a da pri tom nije obračunao i platio porez po odbitku u iznosu od 19,23 miliona - navode u Poreskoj upravi.
Krivična prijava tereti Tomića i da je osobi koja uopšte nije zaposlena u „Kolubari" isplatio humanitarnu pomoć od 2,4 miliona dinara, za koje takođe nije plaćen porez u iznosu od dodatnih 457.028 dinara.

Panika u Lazarevcu posle pisanja Pressa

Prema saznanjima Pressa, poreska policija intenzivno češlja poslovanje „Kolubare" u poslednjih godinu dana. S obzirom na sumnje da se novac nenamenski troši na bespotrebno iznajmljivanje mašina od privatnih firmi, posla ima i za budžetsku inspekciju, koja, kako smo saznali, još nije započela detaljnu kontrolu, već se vrše samo povremene provere.
Sagovornik Pressa iz menadžmenta „Kolubare" kaže da je posle teksta u jučerašnjem Pressu nastala opšta panika u celom Lazarevcu.
- Svako ko je bio na vlasti u poslednjih devet godina i imao svoje kadrove u „Kolubari" i EPS-u okoristio se. Međutim, teško da će se i ovog puta ići do kraja, već će se najverovatnije kola slomiti samo na kadrovima DSS-a koji su bili direktori, iako su od ovog posla korist imali i DS i koalicija SPS-PUPS-JS. Neki od privatnika koji imaju poslove sa „Kolubarom" pomagali su stranke vladajuće koalicije u kampanji, tako da je malo verovatno da će neko njih dirati, iako realno ovde ima posla i za Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal - rekao je naš sagovornik.

Tomić: Mogu da me gone samo prekršajno

Dragan Tomić, inače šef odbornika DSS-a u Skupštini Beograda, kaže za Press da je krivična prijava protiv njega podneta pre dva meseca, ali da je tek sada plasirana u javnost iz političkih razloga, baš kao i celokupna priča o, kako kaže, navodnim malverzacijama u „Kolubari".
- Verovatno je Demokratska stranka, pošto je izgubila vlast u Zemunu, iz gneva počela da traži bilo šta, kako bismo mi iz DSS-a, SNS-a i SPS-a bili degradirani u javnosti. Ja jesam bio direktor i ne bežim od komandne odgovornosti, ali mislim da mogu da budem gonjen samo prekršajno, jer ništa od novca za koji se navodno teretim nisam uzeo ja, već je samo greškama službenika dolazilo do grešaka u dokumentaciji. Tu suštinski nema krivičnog dela. Ja ne sporim svoju komandnu odgovornost, ali mislim da je maksimalno moguće da budem prekršajno gonjen - kazao nam je Tomić.

EPS: Neka svako radi svoj posao

................................................

Poslednja izmena:
..............................................................

On objašnjava kako je dolazilo do neplaćanja dela poreza za čiju se utaju tereti.
- Recimo, ako uzmemo za primer taj porez za tople obroke. Radnici su hteli da štrajkuju. Bila je zima, nismo smeli da dozvolimo štrajk. Meni je bilo jednostavnije da im odmah isplatim topli obrok, a kasnije da platimo porez, nego da sve stane. A što se tiče te humanitarne pomoći, isplatili smo ga majci jednog dečaka obolelog od leukemije. Ja sam čist i pred bogom i pred zakonom, tu sam i ne bojim se odgovornosti. To sam rekao i kada su me zvali na razgovor u Poresku upravu - naveo je Tomić.
On je takođe odbacio i tvrdnje gradonačelnika Đilasa da su bivši direktori u „Kolubari" godinama nanosili štetu firmi.
- Znate li vi koliko je 55 miliona ili 80 miliona evra? To su neosnovane priče koje već dugo slušam. Ali, ima i drugih priča koje ću ja gradonačelniku postaviti u Skupštini grada - kaže Tomić.
U EPS-u juče nisu imali komentar na krivičnu prijavu protiv zamenika direktora tog javnog preduzeća.
- Neka svako radi svoj posao. Neka nadležni organi utvrde ko je šta uradio - kazao nam je kratko Momčilo Cebalović, direktor Centra za odnose sa javnošću EPS-a. On nam je dao isti odgovor i na pitanje o bespotrebnom iznajmljivanju mašina od privatnih kompanija u Kolubari, zbog čega je samo u poslednjih godinu i po dana potrošeno oko 80 miliona evra, a što se ne može uraditi bez saglasnosti UO EPS-a.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...u+"Kolubari":+Ojadio+firmu+za+53+miliona.html

BEOGRAD 08. 08. 2009

PRESS

„Kolubara" pljačkana i na liftovima

Istragom pljačke državne imovine u Rudarskom basenu „Kolubara", gde je od privatnih firmi za ogromne pare iznajmljivana mehanizacija koju „Kolubara" već poseduje, došlo se i do brojnih drugih načina na koji su pojedinci pelješili ovo javno preduzeće. Tako su otkrivene i malverzacije sa prodajom uglja bez tendera, ali i sa sklapanjem sumnjivih „naduvanih" ugovora za održavanje liftova, mašina i nabavkama kancelarijskog materijala

Cene za isti posao razlikuju se i do 15 puta... Još se ispituju razmere pljačke u „Kolubari"

Naime, kako saznaje Press, prilikom analize troškova „Kolubare", koja je izvršena nakon izbora Nebojše Ćerana za novog direktora, došlo se do frapantnih podataka da su pojedine usluge ili roba plaćani privatnim firmama i po 10 puta višoj ceni od realne.
Press je došao do dva zanimljiva ugovora iz kojih se vidi da se račun za skoro isti posao - servisiranje liftova - koje su obavile dve firme, razlikuje čak 15 puta! Naime, „Kolubara" je sklopila ugovor o servisiranju lifta u objektu Sušara sa firmom „Balkan lift komerc" za iznos 66.850 dinara mesečno, odnosno 880.220 dinara na godišnjem nivou. Ugovor je sklopljen na godinu dana, sa mogućnošću da se produži do tri godine. Dva meseca kasnije, međutim, Kolubarina kćerka firma „Kolubara univerzal" sklopila je ugovor sa firmom SZR „Bane montaža i servis liftova" iz Vreoca o servisiranju liftova u gumari i to po ceni od samo 4.500 dinara mesečno!!!
- U oba slučaja radi se o skoro istim teretnim liftovima, a da stvar bude posebno zanimljiva, lift koji se servisira po 15 puta skupljoj ceni ima nosivost od 1.500 kilograma, dok ovaj „jeftiniji" nosi čak tonu više! Tačno je da skuplji lift ima duplo više stanica, ali je potpuno nerealno da košta 15 puta više. Ova usluga kod jeftinijeg servisera koštala bi maksimum 6.000 dinara mesečno. Možda je realno da usluge jedne firme budu duplo skuplje, ali sigurno ne 15 puta - navodi sagovornik Pressa iz „Kolubare", koji je učestvovao u analizi svih troškova.
Prema njegovim rečima, u poslu servisiranja liftova, kao i čitave mehanizacije, u „Kolubari" je napravljen monopol.
- Ovde sve rade tri firme, koje su međusobno čuvaju. Međutim, ubuduće će sve ići preko tendera. Ima ovde svačega. Javnosti su najzanimljivije milijarde koje su trošene na iznajmljivanje mehanizacije, ali malverzacija u „Kolubari" bukvalno ima na svakom koraku, pa čak i prilikom nabavke kancelarijskog materijala - kaže naš sagovornik.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/75593/„Kolubara"+pljačkana+i+na+liftovima.html

.............................................................................

...........................................................

BEOGRAD 10. 08. 2009

PRESS

Saznajemo: Policija u Kolubari! Slede hapšenja!

Inspektori iz „privrednog kriminala" ušli u firmu „Kolubara gradnja", kreću hapšenja odgovornih za pljačku milijardi dinara državnih para

Najveća krađa u Srbiji... Iz Kolubare „isisane" stotine miliona evra

Inspektori beogradske policije iz odeljenja za privredni kriminal ušli su proteklog vikenda u firmu „Kolubara gradnja", ćerku firmu Rudarskog basena „Kolubara", saznaje Press. Inspektori su u subotu počeli pregled sumnjive dokumentacije i očekuje se da će već ove nedelje početi hapšenja odgovornih za pljačku milijardi dinara državnih para u „Kolubari", tvrde naši sagovornici.

Kako saznajemo, policajci u „Kolubari" rade danonoćno i imaju nalog da otkriju ko je sve učestvovao u sistematskom pljačkanju jedne od najvećih državnih firmi u Srbiji.

„Nema nazad"

Sagovornik Pressa iz vrha vlasti kaže da „sada više nema nazad" i da će morati da odgovaraju svi koji imaju veze sa lopovlukom.

- Predsednik Tadić je lično naložio da se u „Kolubari" ide do kraja, da se utvrde sve činjenice, da se privedu pravdi svi koji su se nezakonito obogatili na račun države - naglašava naš sagovornik. Na našu konstataciju da su, prema pisanju medija, u pljačku u „Kolubari" direktno umešani i neki od visokih stranačkih funkcionera iz redova vladajuće koalicije, izvor Pressa kaže:

- Pa, šta?! Ko god da je krao, biće uhapšen! Nema izuzetaka i nema veze ko je iz koje stranke. Tačno je, postoje indicije i neki podaci da su u lopovluke u „Kolubari" umešani i političari. Ali, i oni će momentalno biti uhapšeni! Budite sigurni da će biti tako. Sa ovim stvarima nema šale - ističe sagovornik našeg lista, koji naglašava da policajci koji su ušli u „Kolubaru" imaju potpuno odrešene ruke.

Podaci do kojih je Press došao kažu da je istraga do sada utvrdila da je samo za poslednjih godinu i po dana u „Kolubari" na iznajmljivanje mehanizacije od privatnika potrošeno čak oko osam milijardi dinara! Prve procene stručnjaka i inspektora angažovanih na ovom slučaju kažu da su od te cifre najmanje četiri milijarde potrošene nenamenski!

- Ima tu svega i svačega. Ima fiktivnih mašina, ima rashodovanih bagera i kamiona koji ne rade godinama, a i dalje se plaća zakup za njih... - otkriva sagovornik našeg lista.

U Lazarevcu se klade na hapšenje

U sportskoj kladionici u centru Lazarevca juče su nezvanično primali opklade na to ko će biti prvi uhapšen u aferi „Kolubara".

- „Kolubara" je ovde glavna tema... Svi mi znamo da se tamo kradu velike pare. Znamo i ko su direktori i „biznismeni" koji su se bukvalno preko noći obogatili, pa sada tipujemo ko će prvi biti uhapšen... - rekao nam je juče jedan od kladioničara. Prema njegovim rečima, ako je država zaista odlučna da se do kraja obračuna sa kriminalom u „Kolubari", moraće da izgradi novi zatvor.

- Ako je država stvarno odlučila da pohapsi sve lopove, moraće da hitno napravi bar još jedan zatvor. Pa, u „Kolubari" se krade na veliko i to tako traje još od početka devedesetih... - kaže sagovornik Pressa koji sumnja da će se u ovoj priči zaista ići do kraja.

- Ama, sigurno će da pohapse samo nekoliko „sitnih riba" ili bivših direktora iz redova stranaka koje više nisu na vlasti...

Procena je, inače, da se u „Kolubari" svakog meseca godinama unazad kralo čak oko 350 miliona dinara!

- U javnosti se uglavnom priča o iznajmljivanju pokvarene i fiktivne mehanizacije i opreme za koju su plaćane stotine miliona dinara i to jeste ogroman lopovluk. Međutim, mnogo novca je opljačkano i tako što je ugalj prodavan bez tendera ispod svake cene... Šta da vam kažem kad imate neke „biznismene" koji su preprodajući ugalj na jedan uložen evro zarađivali i po 12! Pa, to je profit koga nema ni u trgovini drogom! - priča sagovornik Pressa, jedan od najviših državnih funkcionera, koji je insistirao na anonimnosti.

Direktor ne zna!

Sasvim je zanimljivo da generalni direktor RB „Kolubara" Nebojša Ćeran juče nije znao da je policija ušla u firmu „Kolubara gradnja".

- To prvi put čujem od vas. Ja sam u subotu do 18 časova bio na svom radnom mestu. Danas je nedelja, ne radim, ali nemam takvu informaciju... Ma, to nije tačno! Da jeste, valjda bi mi neko javio... - prokomentarisao je Ćeran.
Sagovornik Pressa iz vrha vlasti objašnjava da „direktor Ćeran ne mora baš sve da zna" i napominje da je istraga u „Kolubari" prioritet u radu srpske policije.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...mo:+Policija+u+Kolubari!+Slede+hapšenja!.html

I na kraju kao šlag na tortu:

BEOGRAD 01. 08. 2009

PRESS

Dosta je bilo! Tadić naredio obračun sa kriminalom u "Kolubari"

Predsednik Srbije u dogovoru sa Draganom Đilasom naredio direktoru „Kolubare" Nebojši Ćeranu da detaljno prekontroliše i otkaže sve ugovore sa privatnim firmama koje ovom javnom preduzeću iznajmljuju mašine

Pljačka državne imovine... „Kolubara" svakog meseca plaća privatnicima 350 miliona dinara za rentiranje mašina koje već ima

Predsednik Srbije Boris Tadić naredio je potpuno razotkrivanje malverzacija u Rudarskom basenu „Kolubara" i momentalni raskid svih ugovora sa privatnim firmama koje „Kolubari" iznajmljuju mašine, a o kojima je Press pisao proteklih dana. Prema našim saznanjima, Tadić je u saradnji sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom upravo zato pre mesec dana doneo odluku da se na čelo „Kolubare" postavi šef obrenovačkih demokrata Nebojša Ćeran.

Podsetimo, „Kolubara" na iznajmljivanje mašina od privatnih firmi mesečno troši oko 350 miliona dinara, a samo u poslednjih godinu i po dana na taj način je bačeno 80 miliona evra, pošto „Kolubara" ima svoje mašine!
- Pitanje „Kolubare" je bilo jedno od ključnih prilikom formiranje aktuelne republičke i gradske vlasti. Pojedinci iz koalicije SPS-PUPS-JS tražili su da se ne dira dotadašnji način „poslovanja", jer bi od toga navodno korist imali svi. Tada je dat načelan pristanak, jer demokrate nisu ni naslućivale o kakvim vrstama malverzacija i bogaćenja na račun države je reč. Međutim, nakon što je otkriveno da se mesečno potroši 350 miliona dinara za rentiranje mašina od privatnika, predsednik Tadić je naredio da se sve istraži i hitno prekine sa takvom praksom. Kazao je da ga ne interesuje ko je iz koje stranke, a naročito ne da li pripada vladajućoj koaliciji - otkriva dobro obavešteni sagovornik Pressa iz vrha DS-a.

Jedan poznati političar na „Kolubari" zarađuje više od milion evra godišnje!

Prilikom pročešljavanja spornih ugovora „Kolubare", nadležni su došli do vrlo zanimljivih podataka o tome ko sve i šta radi u ovom javnom preduzeću. Tako jedan istaknuti političar iz vladajuće koalicije ima pet mašina koje rentira „Kolubari", a koje se vode na njegovog sina. Te mašine se iznajmljuju po ceni od 25 evra na sat, a svakoga dana se evidentiraju po 22 radna sata, iako mašine ponekad uopšte ne rade!!! Na taj način poznati političar mesečno zarađuje od „Kolubare" oko 80.000 evra, odnosno oko milion evra na godišnjem nivou!!!
Međutim, sva isplata ide u uglju, koji ovaj političar potom preprodaje po većoj ceni i na taj način ostvaruje i dodatnu zaradu. Kao saznajemo, on pored rentiranja mašina zarađuje od „Kolubare" i na druge načine. Sumnja se, takođe, i da mašine nekih anonimnih privatnika, ali i nekih moćnih biznismena, zapravo kompletno ili delimično pripadaju ovom političaru.

Istu naredbu izdao i Đinđić

Prema njegovim rečima, sličnu naredbu izdao je i 2001. godine tadašnji premijer Zoran Đinđić.
- Kada su posle najave gradonačelnika Đilasa i nekoliko tekstova u Pressu shvatili da je situacija ozbiljna, pojedini politički moćnici i biznismeni pokušali su da se opravdaju na razne načine, ali i da nađu način da zadrže svoje unosne poslove. Međutim, dobili su negativan odgovor - dodaje naš sagovornik.
Direktor „Kolubare" Nebojša Ćeran nije želeo da komentariše saznanja Pressa o naredbi sa najvišeg nivoa, ali je priznao da se prve tri nedelje na funkciji najviše bavio pročešljavanjem spornih ugovora i traženjem načina da se smanje rashodi. Ćeran kaže da će se prvi rezultati osetiti „već od ponedeljka, prvog radnog dana u avgustu".
- Napravili smo detaljnu analizu i doći će do drastičnog smanjenja rashoda „Kolubare". U odnosu na maj ove godine, sigurno će se duplo manje novca trošiti za rentiranje mehanizacije, a u odnosu na isti period prošle godine troškovi će biti smanjeni za četiri do pet puta. To je drastična ušteda - kazao nam je Ćeran.

Potrošili sve pare za ovu godinu

On nije želeo da kaže kolika će tačno ušteda biti postignuta, kao ni koji će privatnici ostati bez „Kolubarinih" para.
- Analizu smo pravili u saradnji sa stručnim službama preduzeća, tako da racionalizacija ni na koji način ne ugrozi funkcionisanje preduzeća. Moram da kažem da je situacija u „Kolubari" veoma ozbiljna, jer je većina sredstava, koja su bila predviđena za investicije za ovu godinu, potrošena u prvih šest meseci. Takođe, nama je cilj i da postignemo uštedu, da prekinemo sa lošom praksom iz prošlosti, ali i da sačuvamo ugled preduzeća - kazao je Ćeran.
Na pitanje da li je poslednjih nedelju dana bilo pritisaka moćnika koji se godinama bogate od „Kolubare", on je kazao da na njega niko nije vršio pritisak.

2407-200.jpg

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...redio+obračun+sa+kriminalom+u+"Kolubari".html

I šta ćemo sad ? Insajder otkrio toplu vodu, a ? :dash:

Eeeeeeeeeeeeeeeeeee, moji drugovi drugosrbijaši, da vam nije Kolege Ivana da vam otvori oči, i dalje biste mislili da su vas rode donele na ovaj svet a ne da vas je izbacila poplava iz Morave. :hahaha:

Poslednja izmena:
i sta kazete..?? ko je gledao utisci...ako je sve onako kako je receno---zar zbog toga EPS-ne posluje sa gubitkom...??? pa zar zbog onakvih lopovluka da se povecava cena struje..??
a ako nije tacno---sta ce drzava da uradi povodom javnog iznosenja neistina..??

Tek sada ide traka na B92 da su pocela istrazivanja oko toga.

Ali ne nadam se mnogo. Treba vremena da se dogovore ko ce od njih da bude "krivac" i kako da ga osude.

Najverovatnije ce to, kao i sve do sad, predati tuzilastvu, a onda kao Bojan Kristo - nikom nista.

Kakav idiotizam, pa niko i ne tvrdi da je ona to otkrila, i sama u emisiji nekoliko puta priča o "javnoj tajni", sigurno je da je to u nekim krugovima bilo poznato, oni u insajderu to istraže, adekvatno spakuju i puste da narod vidi kakva bagra ih je vodila i i dalje ih vodi... Naravno, možemo ostati sigurni da vlas' neće dirati našeg prosvećenog zemljaka Palmu zbog ovih "sitnih" krađa...

To sto neke firme posluju po zakonu nema veze sa time da li je to poslovanje moralno. Ta moralnost poslovanja je na zapadu veliki faktor ..........:
:eek: Е, сада си се унередио - начисто! Запад - морал - посао. :hahaha:

Istražiti, oduzeti imovinu i u bajbok. Ološ!

ne bajbok...vesanje javno na terazijama....
ocito je da ergela na vlasti pravi zakone tako da se maksimalno zloupotrebljavaju....ocito je i da tuzilastvo i sudstvo nije u stanju da ista odradi....ovaj gordijev cvor moze da razveze samo pobesneli narod...koji ce u stanpedu i gnevu lincovati sve krvopije koji su ga ojadili....nadam se kad sve to pocne da ce se ponovo vratiti smrtna kazna...nista drugo nece opametiti lopova..ama nista---- SVI KOJI SU KRALI I KROZ ZLOUPOTREBU SLUZBENOG POLOZAJA NANELI STETU DRZAVI---ODUZETI KOMPLETNU IMOVINU KAO I NJIHOVIM CLANOVIMA FAMILIJE A PREKRSIOCE JAVNO OBESITI....to je jedini jezik koji razumeju srbi...

i znaci sad je brankica najveci krivac..??
niko ne spominje tuzioce kojima je bio zadatak od 2000 pa na ovamo da reaguju na te javne tajne za koje su radnici kolubare od pocetka znali kao i ceo lazarevac sa okolinom....niko nece da proveri gde se nalaze sad ti tuzioci koji su zmurali...koliko li su avanzovali..?? gde li su postavljeni trenutno..?? mozda i u sam vrh sudstva...dok god su zakoni napravljeni da omoguce politicarima i njihovim sponzorima da nesmetano pljackaju zemlju na zakonski nacin a tuzioci zatvaraju oci...dokle god u srbiji za kradje i zloupotrebe sluzbenog polozaja ne budu skidane glave---SRBIJA CE BITI LOPOVSKA ZEMLJA....
samo narod u opstenarodnom besu moze ovo da resi...

ne bajbok...vesanje javno na terazijama....
ocito je da ergela na vlasti pravi zakone tako da se maksimalno zloupotrebljavaju....ocito je i da tuzilastvo i sudstvo nije u stanju da ista odradi....ovaj gordijev cvor moze da razveze samo pobesneli narod...koji ce u stanpedu i gnevu lincovati sve krvopije koji su ga ojadili....nadam se kad sve to pocne da ce se ponovo vratiti smrtna kazna...nista drugo nece opametiti lopova..ama nista---- SVI KOJI SU KRALI I KROZ ZLOUPOTREBU SLUZBENOG POLOZAJA NANELI STETU DRZAVI---ODUZETI KOMPLETNU IMOVINU KAO I NJIHOVIM CLANOVIMA FAMILIJE A PREKRSIOCE JAVNO OBESITI....to je jedini jezik koji razumeju srbi...
pa da naravno to jedina i pravedna kazna,ali ne treba nikog obesiti, vesace se sami kad mi se,naravno ako im se oduzme imovina stecena kriminalom,kuce, jahte, firme itd...:zper:

niko ne spominje tuzioce kojima je bio zadatak od 2000 pa na ovamo da reaguju na te javne tajne za koje su radnici kolubare od pocetka znali kao i ceo lazarevac sa okolinom....niko nece da proveri gde se nalaze sad ti tuzioci koji su zmurali...koliko li su avanzovali..?? gde li su postavljeni trenutno..?? mozda i u sam vrh sudstva...dok god su zakoni napravljeni da omoguce politicarima i njihovim sponzorima da nesmetano pljackaju zemlju na zakonski nacin a tuzioci zatvaraju oci...dokle god u srbiji za kradje i zloupotrebe sluzbenog polozaja ne budu skidane glave---SRBIJA CE BITI LOPOVSKA ZEMLJA....

Naravno. Ko će sam sebe da tuži ? Ili svog pajtosa ... Al zato nedamo Kosovo, samo legalno, bez sile, demokratski, transparentno, posle Đikija potop, Tadić je tako lep ...

Jeb.em ti zemlju ... :dash:

Pazi, ne kažem ja da je Brankica kriva za to i ti si u pravu ali poenta ove teme je to da nije Brankica otkrila tu aferu nego ju je Press otkrio još jula 2009. godine. Dakle, stoji da i u DSS-u ima lopova, stoji da je SPS bila i ostala lopovska stranka, stoji da je DS najlopovskija stranka ikada, stoji da niko ništa nije preduzimao povodom toga svih ovih godina pa ni Tadić koji je to 1. avgusta 2009. gromoglasno najavljivao. I šta je bilo, tresla se gora, rodio se miš. Ali isto tako stoji da te malverzacije nije otkrila Brankica nego Press. Brankica ih je samo ekranizovala i aktuelizovala u Insajderu.

Back