Inicijativa protiv diskriminacije samaca koji žele biti roditelji

Da li ste da država pomogne samcima oko samohranog rodisteljstva?

• da

• nemam stav

• protivim se

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Svaki treći par u Srbiji nema decu.
Država i lokalna samouprava pokušava da im pomogne preko finansiranja vantelesne oplodnje i to je lepo. Kao i drugim, kako finansijskim tako i psihološkim podsticajima.

Ali, kako država pomaže samcima (koji su takođe njeni građani, plaćaju poreze, ostvaruju društveno korisni rad itd) a koji bi da se ostvare kao roditelji?
Na primer, uopšte ne postoji dozvola i zakonski okvir po kom bi se klinikama omogućilo da primaju donacije spermatozoida, gde bi kasnije samice išle na inseminaciju. A kamo li da im troškove finansira lokalna samouprava.

To se zove diskriminacija.

Hajde da pokrenemo građansku inicijativu i kreiramo pozitivan, povoljan ambijent za samce u ovom društvu koji žele da stvore svoju novu porodicu.

Sa jedne strane razumem svačiju želju i potrebu da se ostvari kao roditelj.
Međutim pitanje je koliko je dobro za dete da raste samo uz jednog roditelja?--to se unapred zna, jer osoba je samac / samica.
Ne bih sad u ovome poredila sa razvedenim brakovima, jer ako se neko razveo od bračnog druga, i dalje je roditelj svom detetu,ima obaveze plaćanja alimentacije, prava da viđa dete itd.

i jošjedno pitanje mi se nameće:
Kakav će neko biti roditelj ako nije u stanju da ostvari takve međuljudske odnose sa osobom suprotnog pola, koji bi kasnije doveli do trudnoće?

Međutim pitanje je koliko je dobro za dete da raste samo uz jednog roditelja?--to se unapred zna, jer osoba je samac / samica.
Ne bih sad u ovome poredila sa razvedenim brakovima, jer ako se neko razveo od bračnog druga, i dalje je roditelj svom detetu,ima obaveze plaćanja alimentacije, prava da viđa dete itd.

Kakav će neko biti roditelj ako nije u stanju da ostvari takve međuljudske odnose sa osobom suprotnog pola, koji bi kasnije doveli do trudnoće?

Ne znam zašto bi dvoje retarda koji su se zveknuli bili bolji roditelji od samca ili same žene. Ako može materijalno da izdržava dete i mentalno je stabilna osoba bolje je za dete da živi sa njim ili njom nego u domu za siročad.

Ne znam zašto bi dvoje retarda koji su se zveknuli bili bolji roditelji od samca ili same žene. Ako može materijalno da izdržava dete i mentalno je stabilna osoba bolje je za dete da živi sa njim ili njom nego u domu za siročad.

Naravno da su samci bolji od "dvoje retarda koji su se zveknuli".
Ali dva normalna roditelja je bolje od jednog normalnog roditelja.

Izvini, ali ja sa ovim ne mogu nikako da se slozim i kao sto se u uvodnom postu kaze, tu postoji diskriminacija. Po nasem zakonu samac ne moze ni da usvoji dete. Znaci, tamo negde, postoji samo i usamljeno dete a sa druge strane postoji neko ko bi mu pruzio dom i ljubav, e cvrc mileva ne moze ako si samac.

Po cemu su dva roditelja bolja od jednog? Gde to pise? Sta "unapred se zna"? A ako zena iskoristi muskarca samo da bi je oplodio jer nece u banku sperme? Znas koliko takvih slucajeva imas... I apsolutno nema nikakve uzrocno-posledicne veze da li je neka zena (ili muskarac) uspeo da ostvari uspesnu emotivnu vezu sa suprotnim polom sa tim kakvi su oni roditelji.

Iako smatram da nije svako za roditelja (pa i ti u braku, isto kao i oni van braka), svako ima pravo da bude roditelj, manje ili vise uspesan.

I jezim se od prica da samci losije odgajaju decu od osoba koje su u braku.

Podizati dete/decu je tesko i kad si u srecnom braku/vezi, kad vas je dvoje.
Ne mogu da zamislim koliko je tek tesko kad si sam.
I da li i kakve posledice ostavlja za dete.

Ne ostavlja nikakve, veruj mi. Dobar roditelj je dobar roditelj, sam ili u braku. Ako je sam, malo je umorniji (mada ne mora da znaci) i to je to.

Ne ostavlja nikakve, veruj mi. Dobar roditelj je dobar roditelj, sam ili u braku. Ako je sam, malo je umorniji (mada ne mora da znaci) i to je to.

Slazem se
ali uvek polazim od sebe.
Kako bih se ja osecala?
Secam se perioda u detinjstvu kad su moji hteli da se razvode,
jos kao mala sam imala stav Nikako! Ne i ne! Znam da to podnela ne bih.
E sad, kad sam odrasla, zavrsila srednju skolu, naravno da sam promenila misljenja
ali tada su mi bila potrebna oba roditelja... kakvi god da su, oboje su mi bili potrebni... Zajedno!
sebicno... Ali deca su sebicna i to je njihovo pravo...

Slazem se
ali uvek polazim od sebe.
Kako bih se ja osecala?
Secam se perioda u detinjstvu kad su moji hteli da se razvode,
jos kao mala sam imala stav Nikako! Ne i ne! Znam da to podnela ne bih.
E sad, kad sam odrasla, zavrsila srednju skolu, naravno da sam promenila misljenja
ali tada su mi bila potrebna oba roditelja... kakvi god da su, oboje su mi bili potrebni... Zajedno!
sebicno... Ali deca su sebicna i to je njihovo pravo...

Deca hoce oba roditelja jer misle da tako treba i jer su im roditelji u odredjenom uzrastu bogovi. Smatraju da ako im se roditelji razvedu da ce se desiti nesto ruzno (da ce doci babaroga i odvesti ih u mrak), da ce im se smejati, i tako dalje... I stalno slusa kako mama i tata treba da se vole, bla bla bla... Oni imaju drugaciji koncept ljubavi u odnosu na odresle. Kao sto imaju i drugaciji kocept smrti. Ali i tu postoji taktika kako detetu objasniti. E sad druga je stvar sto se deca koriste da bi se roditelji prepucavali.

I nije me zanimalo zasto i kako... sta oni to zele...
Ja sam zelela mamu i tatu, zajedno, u braku, porodicu...
A na njima je bilo da to naprave...

Smatram to ispravnim stavom svakog deteta,
zasto bi ijedno dete razmisljalo o potrebama roditelja
u tom smislu? To je po meni, stavljanje kamena na ledja deteta koje tome nije namenjeno.

Deca treba da budu deca, treba da imaju svoje zelje i potrebe i da one budu ispred roditeljskih,
dok ono ne odraste...
Posle nek se razvode, nek rade sta im je volja.

Mislim, ovo je moj neki tvrdi stav.
Koji ce se vremenom verovatno menjati.
Ali smatram ga ispravnim. I zato sam za razvod samo u extremnim slucajevima.

A tek kako imam decu, shvatam koliko je tesko kad ih dvoje podizu,
i koliko se cesto osecas da ne postizes sve. Kad si sam to je tek tesko.
Ne u smislu fizicki, vec balansiranje izmedju zadovoljenja sebe kao osobe i deteta i svih obaveza

Izvini, ali ja sa ovim ne mogu nikako da se slozim i kao sto se u uvodnom postu kaze, tu postoji diskriminacija. Po nasem zakonu samac ne moze ni da usvoji dete. Znaci, tamo negde, postoji samo i usamljeno dete a sa druge strane postoji neko ko bi mu pruzio dom i ljubav, e cvrc mileva ne moze ako si samac.

Po cemu su dva roditelja bolja od jednog? Gde to pise? Sta "unapred se zna"? A ako zena iskoristi muskarca samo da bi je oplodio jer nece u banku sperme? Znas koliko takvih slucajeva imas... I apsolutno nema nikakve uzrocno-posledicne veze da li je neka zena (ili muskarac) uspeo da ostvari uspesnu emotivnu vezu sa suprotnim polom sa tim kakvi su oni roditelji.

Iako smatram da nije svako za roditelja (pa i ti u braku, isto kao i oni van braka), svako ima pravo da bude roditelj, manje ili vise uspesan.

I jezim se od prica da samci losije odgajaju decu od osoba koje su u braku.

A šta je sa pričom da je za psihički razvoj deteta potrebano da se positovećuje sa roditeljem istog pola,
odn šta je sa pričom da je detetu potreban roditelj suprotnog pola zbog pravilnog psihočkog razvoja, pravilnog odnosa sa osobama suprotnog pola kasnije ...
Ajde molim te,taj deo malo detaljnije objasni .....nadam se da me razumeš na šta mislim...

I moj stav je da je za roditeljstvo najpre neohodna stabilna ličnost,. ali da su ipak oba roditelja potrebna detetu,naravnu ako su oboje normalni, stabilni itd...
Da ne govorimo koliko je lakše roditeljima kad se u duetu brinu o deci/ detetu.

Poslednja izmena:
Hajde da pokrenemo građansku inicijativu i kreiramo pozitivan, povoljan ambijent za samce u ovom društvu koji žele da stvore svoju novu porodicu.

Bilo bi korisno ali tesko izvodljivo u praksi iz razloga jer je stanje takvo kakvo jeste. U zemlji nema novca, jedva se izdvaja i za zdravstveno ugrozene, prvenstveno decu kojoj trebaju lekovi.

A šta je sa pričom da je za psihički razvoj deteta potrebano da se positovećuje sa roditeljem istog pola,
odn šta je sa pričom da je detetu potreban roditelj suprotnog pola zbog pravilnog psihočkog razvoja, pravilnog odnosa sa osobama suprotnog pola kasnije ...
Ajde molim te,taj deo malo detaljnije objasni .....nadam se da me razumeš na šta mislim...

I moj stav je da je za roditeljstvo najpre neohodna stabilna ličnost,. ali da su ipak oba roditelja potrebna detetu,naravnu ako su oboje normalni, stabilni itd...
Da ne govorimo koliko je lakše roditeljima kad se u duetu brinu o deci/ detetu.

Detetu je potreban uzor. U razlicitim zivotnim fazama i ti uzori su razliciti. I nije tacno da se zensko dete automatski poistovecuje sa majkom, a musko sa ocem. Dete se poistovecuje sa onim roditeljem koji mu pruza stabilnost (ovo moze da bude i najcesce jeste na podsvesnom nivou), bar na onom najmladje uzrastu. Tinejdzer se ne poistovecuje ni sa jednim roditeljem vec sa pevacem, glumcem, poznatom licnoscu... Osobe suprotnog pola dete moze da sretne i u komsiluku, i medju rodbinom i da nauci da ostvari kvalitetan odnos sa njima. To sto mu je muska odnosno zenska osoba u porodici ne znaci da je ona kvalitetan uzor detetu. I izostanak iste takdje ne znaci da ce dete osetiti prazninu. Dete oseca ljubav i brigu odraslih i to je to.

Na ovaj drugi pasus ja ne znam sta da ti odgovorim. Roditelj moze da bude ko hoce - da je to dobro nije, ali tako je. Zato i jesam napisala da svako ima pravo da bude roditelj, manje ili vise uspesan.

I jos jedna stvar: da li mislis da su deca koja su rasla sa jednim roditeljem nestabilnija od dece koja su rasla sa oba? I nemoj da mi navodis "pod uslovom da su oba roditelja normalna, stabilna"... Jer niko nije ni normalan (mada ja ovaj izraz ne volim) ni stabilan 100%.

Detetu je potreban uzor. U razlicitim zivotnim fazama i ti uzori su razliciti. I nije tacno da se zensko dete automatski poistovecuje sa majkom, a musko sa ocem. Dete se poistovecuje sa onim roditeljem koji mu pruza stabilnost (ovo moze da bude i najcesce jeste na podsvesnom nivou), bar na onom najmladje uzrastu. Tinejdzer se ne poistovecuje ni sa jednim roditeljem vec sa pevacem, glumcem, poznatom licnoscu... Osobe suprotnog pola dete moze da sretne i u komsiluku, i medju rodbinom i da nauci da ostvari kvalitetan odnos sa njima. To sto mu je muska odnosno zenska osoba u porodici ne znaci da je ona kvalitetan uzor detetu. I izostanak iste takdje ne znaci da ce dete osetiti prazninu. Dete oseca ljubav i brigu odraslih i to je to.

Na ovaj drugi pasus ja ne znam sta da ti odgovorim. Roditelj moze da bude ko hoce - da je to dobro nije, ali tako je. Zato i jesam napisala da svako ima pravo da bude roditelj, manje ili vise uspesan.

I jos jedna stvar: da li mislis da su deca koja su rasla sa jednim roditeljem nestabilnija od dece koja su rasla sa oba? I nemoj da mi navodis "pod uslovom da su oba roditelja normalna, stabilna"... Jer niko nije ni normalan (mada ja ovaj izraz ne volim) ni stabilan 100%.
Slazem se
Znam nekoliko njih koji su rasli samo uz jednog roditelja i sasvim su " ljudi na svom mestu". Ne verujem mnogo u kojekakve price o poistovecivanju sa jednim roditeljem -ja se nisam poistovecivala sa svojom majkom, naprotiv.
I mislim da je najvaznije da je dete voljeno : ako to ima u svojoj porodici svejedno je da li zivi samo sa ocem/majkom jer porodica su i baba, deda, tetke, ujaci...

Mislim da deca koja rastu uz oba roditelja imaju lepše i potpunije detinjstvo.(ne u smislu da je dete sa jednim roditeljem nestabilno)
U pitanju su samo nijanse.
Ipak, ako se nađe pravi partner, bolje je i za dete da raste uz oba roditelja.

Jedino s cime se ne slazem je da dete nece osetiti prazninu.
Dete ce je osetiti uvek.
Ne postoji obrazac po kojem dete s jednim roditeljem nece patiti za drigim
to je najnormalnije osecanje. Jos je tuznije ako odlazak roditelja stvara olaksanje detetu jer
govori o tome kako je rodotelj los neuspeo... itd...

Svako dete zeli dva roditelja. Majku i oca.
Deca igrom zivota ne dobiju to... sva deca... i to ne znaci da ce oni biti losi ljudi itd...
Ali da ce im faliti to u zivotu, hoce.

Jedino s cime se ne slazem je da dete nece osetiti prazninu.
Dete ce je osetiti uvek.
Ne postoji obrazac po kojem dete s jednim roditeljem nece patiti za drigim
to je najnormalnije osecanje. Jos je tuznije ako odlazak roditelja stvara olaksanje detetu jer
govori o tome kako je rodotelj los neuspeo... itd...

Svako dete zeli dva roditelja. Majku i oca.
Deca igrom zivota ne dobiju to... sva deca... i to ne znaci da ce oni biti losi ljudi itd...
Ali da ce im faliti to u zivotu, hoce.

Ako u startu nesto nemas, ne moze da ti fali (ovde nije glavna tema razvod, nego zasto samci ne mogu da imaju besplatnu van telesnu, da usvajaju decu i takvi slucajevi). Pogotovo ne moze da ti fali ako imas kontakta sa ostatkom sveta. Mada iz iskustva ti mogu reci da se i deca na razvod jako brzo naviknu (osim u situacijama gde roditelji vrse emotivne ucene kod deteta i svoje racune ravnaju preko istog) jer kontakt sa drugim roditeljem uvek ostaje.

Dete zeli ono sto vidi, ali samo iz razloga sto je dete. Zeli i skupe patike, pa mama i tata nemaju novca da mu kupe i to ostaje na nivou zelje. Zar mislis da ga drugovi u skoli ne maltretiraju jer nema najnoviji model najki? Razmisli o tome.

Ja sam odrasla samo sa jednim roditeljem. I veruj mi da mi drugi ne fali u zivotu ali ni malo. Kao dete se jesam pitala ko je i sta je, ali me je radoznalost kako dosla tako prosla. Sada cak i da upoznam svog drugog roditelja, ne bih imala nikakvu emociju prema njemu. Ja nisam jedini primer.

Tako da ako bismo se vratili na temu, jeste diskriminacija sto zakon ne dozoljava samcima ono sto dozvoljava parovima u braku. Da li je neko dobar roditelj i da li ce dete izrasti u stabilnu licnost, ne zavisi od zakona, propisa i dva potpisa pred maticarem.

Mislim da deca koja rastu uz oba roditelja imaju lepše i potpunije detinjstvo.(ne u smislu da je dete sa jednim roditeljem nestabilno)
U pitanju su samo nijanse.
Ipak, ako se nađe pravi partner, bolje je i za dete da raste uz oba roditelja.

Aha, znaci ja sam imala ruzno i nepotpuno detinjstvo. Dobro, samo da znam ;) Lepotu i tu "punocu" detinjstva ne cini to sto imas oba roditelja, nego sto si voljen. Rasti uz oba roditelja ne znaci nuzno da je to dete voljeno. Ta pordica samo ispunjava "socijalne standarde" o kojima ti pricas. A koji ama bas ne moraju nista da znace.

A sta ako "pravi partner" dodje kasnije u zivotu? Sta ako neko ne zeli da se ozeni/uda, a zeli dete?

- - - - - - - - - -

Bolje samac nego dom
Bolje bračni par nego samac.;)

Nisam to pitala i ne izvrdavaj odgovor.

Back