Informer javlja: "Pukla Crna Gora! Udarili na Rusiju, pa sve došlo na naplatu: Evropa je nije spasila, situacija je katastrofalna!!!

ovakva misljenja ja i ogromna vecina srba srecemo samo po netu, pogotovo ovde na krsti

gde ste bre ''srbende'' sa takvim misljenjem ovde u srbiji ? na nivou statisticke greske ocito... nikako da nas vas naidjemo misa mu poljubim
Mnogi moji prijatelji idu u HR na more. To nije baš statistička greška.

Mnogi moji prijatelji idu u HR na more. To nije baš statistička greška.
samo mi srbi u sbriji nikako da vidimo toliko mnogo SRBA koji idu rado letovati u hrvatskoj...
takvi slucajevi su vrlo retki da na njih naletimo i uglavnom imaju neke veze sa ranijim vezama sa ljudima tamo, da li rodbinskim i slicno...

ali zato na krsti TAKVIH SLUCAJEVA KOLKO HOCES jel... pogotovo kada pises ti, ili de sisti, kcerka direktora, mstislav, i slicni dokazani rusofobi jel...

:mazi:

u javnosti u srbiji vas nema al na krsti ima za izvoz :lol:

A realno, Bugarsko more je prilično neinteresantno. Tamo se išlo kad nije bilo druge opcije, i zato što je bilo najjeftinije.
sto je neinterensatno?

a u hrvatskoj i cg mos misliti neki diznilend jel? more ko more... a okolo krs , djavo noge da polomi...

krs do krsa okolo...

ako cemo vec tako onda je recimo voznja francuskom duz obale atlantika sigurno nesto posebno jel de i mnog interensantnije od krsevitog hrvatsko crnogorskog primorja...

U medijima je ostalo jako malo, on je naučio tu školu da je za potpuno preuzimanje kontrole nad državom ključna stvar preuzimanje svih medija, jer ko ima kontrolu nad informacijama, ima i kontrolu nad mišljenjem naroda. Orvel je to sve lepo objasnio. :lol:

Elem, malo je ostalo nezavisnih medija, znaš i sam koji su. Naravno, državni mediji rade sve da bi oblatili ovo malo nezavisnih koji su preostali, a ovi rade sve što mogu da kupe i preuzmu i njih. Onda će tek zaokružiti priču i imati apsolutnu 100% vlast.
орвел пророк :D

можда ја ништа не разумем али независни медији не постоје. (тв, радио) иду на ону страну где имају највише користи, или их отварају државе и тутну неког као да је приватна.
не разумем се како се организовали ти независни медији што их спомињеш али да су независни ни близу .
постоје режимске и опозиционе. информер ако добро процењујем је пандан n1 јер је велика битка између та два медија тако да остали медији пролазе испод радара у политичком извештавању
као cnn и fox у Америци
зашто је пинк толико богат, па зато што су увек уз сваку власт, ебе се митровићу ко ће бити на власти он зна од одма да буде на сервису.

meni je mnogo lepse letovati u mom kraju dolini skadarskog jezera, ljepota jedna, pejsaz i raj za oci...

nekome je ljepse na primorju... ali u sustini cg i hrvatska se razlikuje u tome ko ce lepse urediti obalu , pa je hrvatska u prednosti jer su nemci i zapad ulozili mnogo i napumpali tu obalu raznim luksuznim objektima...
a iznad obale goli krs!
da prosti na izrazu teska krsevita pripizdina iz koje narod maltene iscezao. pogotovo u hrvatskoj jer su srbi proterani i izbegli iz tih krajeva , psoto svi znamo da su tamo preovladjivali srbi sa kozama i slicno jel...

a more jadransko , ko more... ok.

opet ako cemo tako to more jadransko je mnogo manje interensantno od francuske obale kako rekoh ili spanske, sa pogledom na atlantski okean jel de...

to niej razlog da vredjamo ili umanjujemo neke prirodne lepote bugarske srbije ili ostalih zemalja...

sve zavisi sta je kome interensantno... volim i ja more. i ovo sto mi imamo naravno.

zdravo je kupati se u moru. biti u toj klimi radi isparavnja mora pogotovo setnje i to... ali ako cemo biti cepidlake onda su setnje francuskom spanskom obalom daleko interensantnije...

kad odes iznad obale u cg i hrvatskoj , eto podji sizife malo iznda tog splita, zateces go krs do krsa... ne vidim mnogo interensantnosti.. osim ako te palata u splitu toliko ne pali da odmah uzdises cim mu pridjes...

sto je neinterensatno?

a u hrvatskoj i cg mos misliti neki diznilend jel? more ko more... a okolo krs , djavo noge da polomi...

krs do krsa okolo...

ako cemo vec tako onda je recimo voznja francuskom duz obale atlantika sigurno nesto posebno jel de i mnog interensantnije od krsevitog hrvatsko crnogorskog primorja...
Bio sam ja i u Francuskoj na moru. Ok je bilo. Ali je dosta dalje. Zato više volim u HR, tamo sam za 6-8 sati. Plus idem sa društvom, jer svi volimo tamo da jedrimo. Idemo zajedno.

Ti pokušavaš da me ubediš da meni nije lepo u Hrvatskoj?

Ne razumem šta tačno pokušavaš i na koji način planiraš to da postigneš.

Bio sam ja i u Francuskoj na moru
jeste lepo.
. Ok je bilo. Ali je dosta dalje. Zato više volim u HR, tamo sam za 6-8 sati.
to je zbog blizine a i finansija. ne bi bila blizina problem da su finansije svima nama u srbiji one koje to omogucavaju. pa bi recimo o cas posla letom bio tamo aptom renta karom uzeo vozilo i uzivao obalom atlantika...

Plus idem sa društvom, jer svi volimo tamo da jedrimo. Idemo zajedno.
jer je blize.

Ti pokušavaš da me ubediš da meni nije lepo u Hrvatskoj?
taman posla
ti si onaj koji je rekao da je nesto manje ineteresantno od hrvatske, recimo u bugraskoj... a ja ti kazem da ta interensantnost koju ti vidis u hrvatskoj a ne vidis u bugarskoj je deo luksuznosti objekata sagradjenih na jadrasnkoj obali sirom hr od strane najvise zapadnih investitora tj vlasnika...

a u sustini, more ko more... kad bi se popeo samo malo iznad splita, video bi kao i u mojoj crnoj gori KRS DO KRSA...
interensatnost je indvidualna... pa se sa drustvom moze ici recimo i u grcku.. ali ok ti ces reci opet mi je bliza hrvatska... nesto bliza jel...

Ne razumem šta tačno pokušavaš i na koji način planiraš to da postigneš.
jarazumem sta ti pokusavas. ono sto vode cesto srecemo po krsti. ono sto u stvari jako retko kao misljenej mozemo sresti u realnom zivotu u srbiji. ali ovde na krsti je broj SRBA koji su odusevljeni odlaskom u hrvatsku poprilican dok u realnosti u srbiji takvi predstavljaju statisticku gresku, pardon GRESKICU

ja ni jednu zemlju ne vredjam tj njene lepote, razlikujemo se po interensantnosti.
ti recimo nisi bio na sakadarskom jezeru i tom rpedelu tamo ?

ne biti taj prelepi andjeoski pejsaz i predeo bio toliko interensantan jer nije tako ''ziv'' kao napumpano hrvatsko primorjesa nocnim zivotom i objektima jel de ?

mnogim srbima je ugrckoj mnogo prijatnije nego pomisao da letuju u hrvatskoj i to je neoboricacinjenica. o tome govore i brojke turistak oji letuju tamo i u hr...

da ne govorimo o onimak oji odlaze u hr da rade iz srbije. recimo u novom sadu oni koji najvise odlaze tamo da rade nisu bas srbi, vec hrvati madjari, slovaci rusini...
to je cinjenica...

a zastosrbi mnogovise vole letovanje u grckoj nego u hrvatskoj je cinjenica koju ne moramo ni da otkrivamo jel de ;) :mazi:

dok je na krsti to obrnuto pogotovo ako pises ti, ili de sisti, zagor, kcerka direktora, paula, mstislav...

pametnom dosta.

procvetali bas

Rusa vise nema a nove turiste nisu nasli z:D
ko ce tamo?

samo ti i slicni tebi...

da idem nedje dje je usluga jos na zastarelom nivou , dje konobar ili vlansik umisljaju da ti treba da budes Bogu zahvalan sto si tu i cekas da se on nakane da te usuluzi ... a odere te po dzepu maksimalno ko da si na sv Stefanu ili na azurnoj obali...

dje magarci idu oko plaze i dalje, dje magarci masu repom punim muva , oko povrcak oje prodaju u blizini obale...

a ako oces malo prosetat iznad obale mozes noge da polomis i imas da vidis samo krs do krsa...

da zaziremo ako ti djete nosi dres partizana ili zvezde... da cujes iz nekog obliznjeg objekta kako u dlajini urla tompson sa zvucnika uz cavoglave....

sad kad su ostali i bez rusa mogu da se bese o prvi nar ... jer od srba sve manje turista...

a mi cemo u grcku ili na krim ...

Pukla i hrvatska z:D

:cepanje:

Pukla sezona u Dubrovniku: Gosti jedu samo sir na stepenicama ispred Svetog Vlaha FOTO

Shutterstock/xbrchx
Aktuelno

Pukla sezona u Dubrovniku: "Gosti jedu samo sir na stepenicama ispred Svetog Vlaha" FOTO​

Šta je uticalo da avgust u Dubrovniku bude toliko loš da ugostitelji ponavljaju: "Ne ponovio se"? Jesu li problem visoke cene i to što flaša vode košta 10 evra ili su gosti škrtice?
Ako se ne računaju pandemijske godine, teško se setiti kada je u srcu avgusta bilo toliko praznog smeštaja u Dubrovniku, piše "Dubrovački vjesnik" i dodaje da se u ovom gradu ovogodišnji avgust komentariše rečenicom: "Ne ponovio se".

Prema navodima ovog lista, u dubrovačkim hotelima visoke kategorije pre dve nedelje bilo je pedesetak praznih smeštajnih jedinica, a na "Bukingu" za smeštaj za dve osobe od 1. do 8. septembra dostupno je bilo 156 jedinica.

U Hrvatskoj slobodno gotovo 30.000, u Grčkoj samo sedam hiljada mesta​

U tom trenutku je u Hrvatskoj bilo dostupno 23.425 smeštajnih jedinica za dve odrasle osobe, u Italiji 50.012, u Španiji 34.894, u Turskoj 9.192, dok je u Grčkoj dostupno samo 7.434 mesta.

Grčka je 2,3 puta veće od Hrvatske, Italija 5,3 puta, Španija 8,9 puta, dok je površina Turske veća čak 13,8 puta.

"Dubrovnik je i dalje najskuplji"​

"Što se tiče cena, Dubrovnik je uprkos postsezonskim popustima i dalje najskuplji, a cene idu i više od 3.000 evra za šest noćenja i gotovo su duplo veće nego u Splitu, Zadru i Rovinju", naveo je "Dubrovački vijesnik", a prenela Herceg TV .

"Iskreno, nikad mi sezona nije bila teža i izazovnija! Nemam još potpuni utisak jer ne znam kakva će biti do kraja, ali namučili smo se... Gosti više sede na stepenicama Svetog Vlaha nego u restoranima! Primetio sam da neki jedu samo sir bez ičega... Pitam se, je li to gost?! Svi kažu da smo skupi, ali smatram da moji objekti to nisu... Nikako da se dogodi jedna cela sezona, godina bez ikakvih smetnji, to nismo imali od 2019-te. Cene su podivljale što se tiče svega - od cena nabavke, robe, plata, svega...", rekao je jedan dubrovački ugostitelj.

Prema njegovim rečima, "veliki problem leži u tome da nema noćnog života, gosti se dosađuju".

Flaša vode 10 evra​

"Fali to da neko oko 22, 22.30 sati sedne i večera, možda bi se tako nadoknadilo ovih pet, šest procenata prometa koji nedostaju... Grad je tih, nema atmosfere, muzike, nema ništa, ljudi šetaju, ližu sladoled... Hoćemo li onda samo raditi s gostima koji ližu sladoled? Koliko vidim, jedini koji su ove godine imali porast su fast foodovi...Dobra stvar je da su stali na kraj jednom restoranu koji je imao grozno poslovanje i koji je bio više puta u medijima jer je suludo da flaša vode bude osam ili 10 evra! Kod mene je ispod pet!", dodao je on.

"U Hrvatskoj su, nažalost, ugostitelji krivi za sve probleme! Vlada apelujea na nas da ne smemo podizati cene?! Soba za 990 evra u jednom dubrovačkom hotelu za jedno noćenje je potpuno suludo! Na Malti je možeš naći za 150 evra, također u hotelu s pet zvezdica. Pa, nismo mi baš tako dobri", precizirao je ovaj dubrovački augostitelj.

Dotakao se i najavljene zabrane sedanja na jednopj od gradskih atrakcija - stepenicama ispred crkve Svetog Vlaha.

"Mi samo volimo da zabranjujemo! To je nama najdraže, zabrana rada, kažnjavanje... Postoje lepi načini da se to uradi, ljudi moraju da poštuju mesto na koje su došli! Nažalost, 90 odsto naših gostiju misli da je došlo u King‘s Landing. Oni ne misle da su došli u Dubrovnik! King‘s Landing je nama napravio veliki skok i to moramo da prihvatimo, nisu to napravili ni Turistička zajednica grada Dubrovnika ni Hrvatske, nego je serija "Igra prestola" napravila veliki skok i takve goste imamo. To jesu gosti malo manje platežne moći, oni prate seriju i to je u redu... Čuo sam podatak da je od 10 turističkih tura, 8 na temu "Igre prestolja", a samo dve na temu istorije Dubrovnika. Šta to znači - da nas je "Igra prestolja" stavila na turistička kartu! Od zime ne očekujem ništa, svaka zima je sve lošija i lošija", zaključio je ovaj ugostitelj.
Svake godine informer i druge satanske novine govore o nekakvoj skupoci i propasti turizma u Hrvatskoj dok brojevi govore suprotno, svake godine Hrvatska obara rekorde u prihodima od turizma
2021 prihodi su bili 9,2 milijardi eura
2022 prihodi su bili 13 milijardi eura
2023 prihodi su bili 14,5 milijardi eura
2024 prihodi su bili 14,9 milijardi eura

a i ova godina ce biti odlicna za hrvatski turizam:

Untitled.jpg

Svake godine informer i druge satanske novine govore o nekakvoj skupoci i propasti turizma u Hrvatskoj dok brojevi govore suprotno, svake godine Hrvatska obara rekorde u prihodima od turizma
2021 prihodi su bili 9,2 milijardi eura
2022 prihodi su bili 13 milijardi eura
2023 prihodi su bili 14,5 milijardi eura
2024 prihodi su bili 14,9 milijardi eura

a i ova godina ce biti odlicna za hrvatski turizam:

Pogledajte prilog 1779541

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ljubo-jurcic-unistili-smo-hrvatski-turizam/2703401.aspx

jurcicc.jpg

"Čudimo se zašto je naš turizam došao do plafona"​

"Uništili smo hrvatski turizam, naš turizam je došao do tog nivoa s politikom koju smo provodili zadnjih 30 godina. Nakon 20 godina smanjio nam se udio hotelskog smještaja, a povećao se privatni smještaj. Sada se čudimo zašto je naš turizam došao do plafona", osvrnuo se Jurčić na broj noćenja i dolazaka u turističkoj sezoni.

Upozorio je da hrvatski turizam ovisi o vanjskim čimbenicima. "Značajni su nam turisti Nijemci, u Njemačkoj industrija stagnira, potrošnja u Njemačkoj pada, dohodak stagnira. Za očekivati je da će se smanjivati potrošnja njemačkih turista u Hrvatskoj, nešto će popraviti domaći turisti", naveo je.

"Došli smo do maksimalnih kapaciteta i ako nešto ne promijenimo, prihod od turizma će padati. Turisti neće više tražiti hrvatski smještaj nego će ići tamo gdje je ponuda puno bolja nego u Hrvatskoj", zaključio je.

:rida: :rida: :rida:

domoljubbi.jpg

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ljubo-jurcic-unistili-smo-hrvatski-turizam/2703401.aspx

Pogledajte prilog 1779547

"Čudimo se zašto je naš turizam došao do plafona"​

"Uništili smo hrvatski turizam, naš turizam je došao do tog nivoa s politikom koju smo provodili zadnjih 30 godina. Nakon 20 godina smanjio nam se udio hotelskog smještaja, a povećao se privatni smještaj. Sada se čudimo zašto je naš turizam došao do plafona", osvrnuo se Jurčić na broj noćenja i dolazaka u turističkoj sezoni.

Upozorio je da hrvatski turizam ovisi o vanjskim čimbenicima. "Značajni su nam turisti Nijemci, u Njemačkoj industrija stagnira, potrošnja u Njemačkoj pada, dohodak stagnira. Za očekivati je da će se smanjivati potrošnja njemačkih turista u Hrvatskoj, nešto će popraviti domaći turisti", naveo je.

"Došli smo do maksimalnih kapaciteta i ako nešto ne promijenimo, prihod od turizma će padati. Turisti neće više tražiti hrvatski smještaj nego će ići tamo gdje je ponuda puno bolja nego u Hrvatskoj", zaključio je.

:rida: :rida: :rida:

Pogledajte prilog 1779548
jel si procitao tekst?

covek kaze da je hrvatski turizam dosao do plafona, maksimuma, i mora se nesto poduzeti da bi i produzio da raste

jel si procitao tekst?

covek kaze da je hrvatski turizam dosao do plafona, maksimuma, i mora se nesto poduzeti da bi i produzio da raste

mogli bi jos vise da dignete cene ? z:D

Npr flasica vode 50 evra , sat parkinga 20 evra to bi svakako podstaklo rast profita? z:D

Citas li ti komentare? Pa vasi sopstveni gradjani su maksimalno nezadovoljni cenama u turizmu

nezzaa.jpg

mogli bi jos vise da dignete cene ? z:D

Npr flasica vode 50 evra , sat parkinga 20 evra to bi svakako podstaklo rast profita? z:D
svake godine poskupljujemo, i opet dolaze i imamo rekordne zarade
dubrovnik je vec morao da ogranici i koliko kruzera dnevno se mogu ukotviti u zaljevu, jer je bilo previse turista
hrvatska nije vise kao u doba jugoslavije da na odmor dolaze beda i jad iz makedonije, srbije, bosne... koji su pravili vise stete nego koristi hrvatskoj... sad nam dolaze kulturni i imucni stranci koji ne kukaju na cene i ne pustaju cecu i tomu na plazama

o_1215345_1024.jpg

Plaže nijesu bile uvijek popunjene / arhiva

Različite ocjene turističkog ljeta u Crnoj Gori: Sezoni dobra trojka, fale ruski turisti 30/08/2025 Портал Дан - Mili Prelević

Turistička sezona u Crnoj Gori ove godine ostavila je dvojak utisak: dok su zvanični podaci o broju posjeta i dalje relativno solidni, na terenu je sve više glasova da su očekivanja bila pretjerana, pripreme kasnile, a ključna tržišta izostala.

Crnogorsko primorje je, umjesto rekordnih rezultata koji su najavljivani, dobilo jednu "dobru trojku" – sezonu koja nije propala, ali koja nije ni blizu onoga što se od nje očekivalo.

Prema podacima Radija Slobodna Evropa, u jeku ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori je boravilo oko 130.000 turista, iako je kapacitet dvostruko veći. U Budvi, najpoznatijoj destinaciji, popunjenost velikih hotelskih kompleksa kretala se oko 30 odsto. Uporedo, gosti su se žalili na previsoke cijene, koje nijesu pratile kvalitet usluge. Simbol tog nezadovoljstva postala je anegdota o flaši vode i grickalicama za sedam eura, koja se brzo proširila po društvenim mrežama i regionalnim medijima.

Sezona je počela sa zakašnjenjem. Još u junu veliki broj plaža bio je bez koncesionara, dio kupališta ostao je zatvoren, a saobraćajne gužve na prilazima Primorju bile su svakodnevica. Aerodromi u Podgorici i Tivtu radili su na ivici izdržljivosti, bez dovoljno slotova za slijetanje, što je rezultiralo višesatnim kašnjenjima. Vlada nije usvojila strategiju razvoja turizma, niti marketinški plan, pa je promocija zemlje bila stihijska i nepovezana. Upravo zbog toga, analitičari, ali i dio ugostitelja, ocjenjuju da je država u sezonu ušla bez vizije.

Najviše je, ipak, odjeknulo upozorenje da je izostanak ruskog tržišta teško nadomjestiti. Do uvođenja sankcija, Rusi su bili drugi po broju gosti u Crnoj Gori, ali prvi po potrošnji. Ukidanje njihovih dolazaka stvorilo je nenadoknadiv manjak u kasama hotela i restorana. Turisti iz regiona i zapadne Evrope, iako prisutni, nijesu mogli da nadoknade tu razliku.

Ne pomaže ni sjever

Mjere koje je država najavljivala – od bolje organizacije saobraćaja do strateškog ulaganja u marketing – nijesu realizovane. Turistička organizacija Crne Gore promovisala je zemlju na pojedinim sajmovima i u regionu, ali bez jasne kampanje usmjerene na velika evropska tržišta. Zbog toga su mnogi hotelijeri bili prepušteni sopstvenim naporima i pojedinačnim aranžmanima sa tur-operatorima.

Iako su na sjeveru zemlje zabilježeni bolji rezultati – zahvaljujući rastu interesovanja za planinski turizam – ukupan bilans ne može sakriti pad u primorskim opštinama. Sve to je dovelo do zaključka da je Crna Gora ove godine imala turističku sezonu koja je mogla biti mnogo bolja, da nije bilo improvizacija i zakašnjenja.

Ono što ostaje nakon ovog ljeta jeste utisak da zemlja još nema jasan koncept turističke ponude. Gosti traže više od sunca i mora: bolju infrastrukturu, pristupačnije cijene, kulturne sadržaje, plan i viziju. Upravo to je zadatak koji stoji pred Crnom Gorom ako želi da se vrati među ozbiljne turističke destinacije na Mediteranu.

Ekonomski analitičar Davor Dokić kaže za "Dan" da ovogodišnju turističku sezonu možemo ocijeniti trojkom, odnosno kao djelimičnu uspješnu, jer smo imali solidnu pretsezonu, veoma loš jul i dobar avgust.

– Konačna ocjena zavisi od postsezone, odnosno od septembra i dijela oktobra. Nadam se da će biti ispunjena očekivanja turističkih radnika i da ćemo moći da kažemo da je sezona dobila ocjenu 3 – kaže Dokić.

On podsjeća na brojne problem koji su uticali na kvalitet turističke usluge, počev od brojnih blokada puteva, radova na magistralama, štrajkova…

– To su stvari koje su, takođe, negativno uticale na sezonu i zbog kojih ona nije bila bolja. Naravno, uz sve to, najveći problem je znatno manji broj ruskih turista, na šta su uticale sankcije koje smo uveli njihovoj državi, a i zabrana letova iz Rusije još uvijek je na snazi. Zbog toga, i prekida izvoza nekih naših proizvoda, kao što su vina "Plantaža", gubimo cirka 500 miliona eura godišnje. Nismo uspjeli da nadomjestimo rusko tržište drugim turističkim tržištima. Zbog svega toga smo tu gdje smo. Za iduću sezonu moramo da se pripremimo i, uz tradicionalne slabosti kao što su komunalni nered ili nedostatak parking mjesta i sve ostalo što nas karakteriše već decenijama, mućnemo malo glavom, shvatimo gdje nam je mjesto i stvorimo uslove za bolju sezonu od ove – naglašava Dokić.

Sezona 2025. dobila je "dobru trojku". Ali ako se isti problemi ponove i naredne godine, ni ta ocjena neće biti održiva.

TURIZAM - https://www.dan.co.me/turizam

Pukla Crna Gora! Udarili na Rusiju, pa sve došlo na naplatu: Evropa je nije spasila, situacija je katastrofalna!!!​

873199_27_m.webp

Crna Gora već godinama oseća ozbiljne ekonomske posledice odluke da uvede sankcije Rusiji u skladu sa spoljnom politikom Evropske unije. Najveći udar trpe turizam i izvoz vina, sektori koji su bili snažno oslonjeni na rusko tržište, piše podgorički „Dan“.​

Ekonomski analitičar Davor Dokić ističe da je drastičan pad broja ruskih turista glavni razlog što ovogodišnja letnja sezona nije ispunila očekivanja. On podseća da zabrana letova iz Rusije i dalje važi, što dodatno komplikuje situaciju.

Putine, samo reci... Kimova poruka iz Kine zapalila Kijev: Ukrajina nije svesna kakav pakao je čeka

- Zbog zabrane letova i prekida izvoza proizvoda poput vina ‘Plantaža’, godišnje gubimo oko 500 miliona evra. Nismo uspeli da nadomestimo rusko tržište drugim destinacijama i zbog toga sada imamo ovakve rezultate. Za sledeću sezonu moramo da se bolje pripremimo i stvorimo povoljnije uslove - rekao je Dokić.​

Bivši ministar finansija Aleksandar Damjanović više puta je upozoravao da će sankcije Rusiji naneli ogromnu štetu crnogorskoj ekonomiji. „Uvođenje sankcija Rusiji raznelo je crnogorski turizam“, ocenio je Damjanović.

EU kompenzacije nedostupne Crnoj Gori

„Dan“ podseća da su neke države članice EU, poput Slovačke i Mađarske, dobile kompenzacije za gubitke nastale zbog sankcija. Međutim, u Crnoj Gori do sada nijedna institucija nije pokrenula pitanje odštete u Briselu.

Na upit lista, Ministarstvo spoljnih poslova je odgovorilo da za ovo nije nadležno, dok je Ministarstvo evropskih poslova tvrdilo da je isključiva nadležnost MSP-a. Ovakvo prebacivanje odgovornosti jasno pokazuje da institucije izbegavaju inicijativu, iako su gubici već premašili stotine miliona evra.

Crna Gora sama snosi posledice

Bez pomoći ili kompenzacije iz EU, Crna Gora će, kako ocenjuje „Dan“, i narednih sezona sama snositi posledice sankcija. Dok Brisel pomaže nekim članicama, Podgorica ostaje bez podrške, iako je uvela sankcije potpuno u skladu sa evropskom politikom.

Ekonomisti upozoravaju da bi nastavak ovakvog trenda mogao dodatno oslabiti konkurentnost Crne Gore i ugroziti ključne privredne grane koje su decenijama zavisile od ruskih turista i tržišta.

https://informer.rs/planeta/vesti/1048343/crna-gora-rusija-ukrajina-rat-sankcije

Crna Gora propada . Jedino ih sverc kokaina uz podrsku CIA drzi iznad vode...
Е, ако је Информер јавио, то је онда озбиљно!!

crnogorski i hrvatski mediji javljaju da im je sezona pukla

Evo ti hrvatski medij za dubrovnik

Tihi evo za tebe!

Ministar turizma: Nikad veća potrošnja, imamo skoro pa idealnu situaciju

HRVATSKU je u prvih osam mjeseci posjetilo 17,2 milijuna turista, koji su ostvarili 89,8 milijuna noćenja, što je za 2 odnosno za 0,5 posto više nego u isto vrijeme lani, a porasla je i potrošnja turista, prvi su podaci koje su u srijedu na konferenciji za novinare iznijeli ministar turizma i sporta Tonči Glavina i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.
Naglašavajući da su izneseni podaci o dolascima i noćenjima turista privremeni te da će službeni biti idući tjedan, Glavina i Staničić istaknuli su da su zadovoljni rezultatima koji potvrđuju stabilnu poziciju Hrvatske na turističkim tržištima, koja postaje cjelogodišnja destinacija jer se rast dogodio u predsezoni, dok su srpnju i kolovozu broj turista i noćenja manji nego lani.
...
https://www.index.hr/mobile/vijesti...2706156.aspx?index_ref=naslovnica_najnovije_m

Znači bolja predsezona i postsezona, nešto malo lošija sezona i sveukupno bolji rezultat ove godine nego prošle. Rast! 🇭🇷❤️

Back