Нажалост грешиш у свим сегментима.
Први је да Европа као таква, а зове се данас ЕУ, историјски брзо престаје да постоји јер су њу ушли мање више сви неискрено, а да је тако говоре националне валуте пре еура које нико од чланица није уништио. Као када уђеш у брак, а сачуваш у фону телефоне свих добрих љубавника... да се нађе.
Србија дели део историје и то крваве историје где је спасавала Европу а заузврат од Европе добијала само Живана. Менталитет фала богу не делимо ни са једном нацијом из Европе јер смо ми јединствени по свему. Културологију такође. Све оно што се данас дешава у Европи где су колонијалне силе кројиле дуго свима ”нижим”од њих капу, историјска је казна која ће бити крвавија него што то ико може да замисли.
Да питаш неког Европљанина шта зна о Србији, већина би знали само за Милошевића и Косово.
Ja se izvinjavam na kasnom odgovoru, nisam bila kraj interneta.
Mentalitet se ne moze stvoriti izolovano vec je on uvek posledica uticaja.
Kakvog uticaja? Uticaja okruzenja.
Dolazi do mesanja ljudi, zivota i ideja izmedju ljudi.
Ja ne znam koje smo mi ideje i ljubavi razmenjivali sa Indonezanima.
Nisam upucena ali slutim da zivog Srbina Indonezani nisu videli do XX veka, a to znaci da nula kontakta proizvodi nula uticaja.
Sa druge strane, uzecu, Grke, Bugare, Italijane, Austrijance, Madjare kao primer.
Po veri, poreklu i jeziku mi smo cesto razliciti, ali samo na prvi pogled. I samo neupucenom svetu.
Hajde, Madjari...Sibinjanin Janko je cuveni Janjos Hunjadi koji je ratovao kao vitez despota Stefana i Zigmunda Luksemburskog, od dede koji se zvao Srb i oca Bojka.
Covek koji je poveo krstaski pohod kroz Srbiju, covek koga je izdao Brankovic mirom u Segedinu. Kapetan Beograda koji je organizovao drugi boj na Kosovu i poterao tursku vojsku.
Covek koji je hitao sa Srbima i grupom Italijana terajuci Turke i covek zbog koga sva zvona sveta zvone u podne jer je molba pape Kalista bila da crkvena zvona zvone tacno u dvanaest jer Srbi, Italijani i Madjari biju bitke sa Turcima i brane krst.
Hunjadi je pobedio. Oterao ih je uz nasu pomoc. I dobio je kugu u Beogradu gde je i skoncao. Tuzna okolnost, katastrofalna po Srbe.
Njegovom sinu, najvecem kralju u istoriji Madjarske, Matiji Korvinu, prva zena je bila od Brankovica, Elizabeta od Celje. Matija Korvin nije Korvin (korvin oznacava gavrana na stitu njegovog oca) vec Hunjadi i on je napravio buducu Vojnu krajinu nazivajuci prostor Zemljama krune Sv. Stefana.
Njegov vanbracni sin je postao vladar Bosne.
E...molim te pronadji mi slicnu vezu sa Indonezanima i ja ti kupim tuce cokolada.
Mi pripadamo svom okruzenju i velika je tragedija sto se ne ugledamo na sopstvenu istoriju.