NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Thank you too!
Të gjitha të mirë lidhur me Arbërinë !
Të gjitha të mirë lidhur me Arbërinë !

Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Haplogrupa I2a2 nije slovenska ni indoevropska haplogrupa , već staroevropska, balkanska dinaroidna . Takođe mi nije jasno odakle taj podatak da je ova haplogrupa prisutna kod današnjih skandinavaca . Evo mojih podataka ; u Švedskoj ova haplogrupa je prisutna sa 0%, u Norveškoj isto tako 0%, u Danskoj 0,5%, , na Islandu 0%. Međutim ova grupa osim na Balkanu jeste prisutna među Rusima 10,5%, Ukraincima 12%, u Rumuniji 17%, Poljskoj 9%Mađarskoj 10%, Slovačkoj 10%. Sve ovo ukazuje na mogućnost da se ova haplogrupa nekada u praistoriji kretala od Balkana i mešala se sa ostalim grupama , naročito sa slovenskom R1a1. Evo karte rasprostranjenosti ove grupe. Jedna napomena karta je starija pa je l2a2 spojena sa l2a1 tako da na Sardiniji, Španiji, Africi nije prisutna l1a2 već l2a1 .Не може се аргументовано говорити о Индоевропском народу јер би то упућивало на народ мајку свих Индоевропљана. То није доказано. Може се говорити о широко распрострањеној Индоевропској култури, где наравно, језик представља најзналајнији елемент.
Индоевропљане су измислили Германски историчари у 19 веку са почетком националног уједињења али под именом Индогермани. Наравно то није прихваћено и преименовано је у Индоевропљани.
Карта кретања народа носилаца појединих хпл група показује да се И група кретала преко Босфора и Балкана у Европу, Р1А источно од Каспијског језера у Евроазијски простор а Р1Б преко кавказа у исти простор. Носиоци И групе и њених каснијих подгрупа насељавали су у луку од Балкана па иза Карпата до Молдавије. Са повлачењем леденог доба продрли су све до Скандинавије. Тако на Балкану и у Молдавији доминира данас И2А2, а има је у знатном проценту међу Балтичким и Скандинавским народима. Р1А доминира код источних Словена, а Р1Б код западноевропских народа.
Додуше, на карти је представљено да су ове три хпл групе потекле из Ф групе из које потичу и многи народи на даљем истоку. Народ носилац Ф хпл групе данас није могуће индетификовати, али се лоцира отприлике на истоку Индије. Опет, сви народи носиоци хпл група насталих од Ф групе нису Индоевропљани, па закљулујем да је Индоевропско обележје настало касније после раздвајања народа. Када су се настанили на просторима које сам споменуо, они су били у контакту и очито је да се култура ширећи се са једног места раширила на целом простору које су насељавали ти народи.
По густини и значају неолитских налаза намеће се средњи и доњи ток Дунава као колевка те цивилизације. Ширећи се ка северу и истоку створила је јединствени културни простор у та давна времена. То је био културни простор такозваних Индоевропљана.
1 Spisak naroda Evroazije
* 1.1 Indoevropski narodi
o 1.1.1 Slavenski narodi
o 1.1.2 Baltički narodi
o 1.1.3 Iranski narodi
o 1.1.4 Indijski narodi
o 1.1.5 Germanski narodi
o 1.1.6 Romanski narodi
o 1.1.7 Keltski narodi
o 1.1.8 Ostali Indoevropski narodi
Indoevropski narodi
Slavenski narodi
Južni Slaveni:
* Slovenci (Slovenija)
* Hrvati (Hrvatska; Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine)
* Bošnjaci (Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine)
* Srbi (Srbija; Crna Gora; Bosna i Hercegovina - Republika Srpska; Hrvatska)
* Crnogorci (Crna Gora)
* Jugosloveni (Bosna i Hercegovina)
* Muslimani (Srbija,Crna Gora)
* Goranci (Srbija - Kosovo i Metohija)
* Bunjevci (Srbija - Vojvodina)
* Šokci (Srbija - Vojvodina)
* Krašovani (Rumunija - Karaš-Severin)
* Makedonci (Republika Makedonija)
* Torbeši (Republika Makedonija)
* Bugari (Bugarska)
* Pomaci (Bugarska)
Zapadni Slaveni:
* Poljaci (Poljska)
* Kašubi (Poljska)
* Šlezijci (Poljska; Češka)
* Česi (Češka)
* Moravci (Češka)
* Slovaci (Slovačka)
* Lužički Srbi (Nemačka)
* Zapadni Rusini (Srbija i Crna Gora - Vojvodina)
Istočni Slaveni:
* Rusi (Rusija; Ukrajina - Krim)
* Belorusi (Belorusija)
* Ukrajinci (Ukrajina)
* Istočni Rusini (Ukrajina - Transkarpatija)
http://sh.wikipedia.org/wiki/Spisak_naroda_sveta
![]()
Ko je taj narod/jezik sta se zvao Indoeuropejac , dali je ikada postojao ?
Haplogrupa I2a2 nije slovenska ni indoevropska haplogrupa , već staroevropska, balkanska dinaroidna . Takođe mi nije jasno odakle taj podatak da je ova haplogrupa prisutna kod današnjih skandinavaca . Evo mojih podataka ; u Švedskoj ova haplogrupa je prisutna sa 0%, u Norveškoj isto tako 0%, u Danskoj 0,5%, , na Islandu 0%. Međutim ova grupa osim na Balkanu jeste prisutna među Rusima 10,5%, Ukraincima 12%, u Rumuniji 17%, Poljskoj 9%Mađarskoj 10%, Slovačkoj 10%. Sve ovo ukazuje na mogućnost da se ova haplogrupa nekada u praistoriji kretala od Balkana i mešala se sa ostalim grupama , naročito sa slovenskom R1a1. Evo karte rasprostranjenosti ove grupe. Jedna napomena karta je starija pa je l2a2 spojena sa l2a1 tako da na Sardiniji, Španiji, Africi nije prisutna l1a2 već l2a1 .
Pogledajte prilog 184494
Što se tiče indoevropljana , naravno da se radi o hipotezi, materijalnih dokaza nema mada novija genetska istraživanja upućuju na veliku verovatnost te hipoteze.
Nemojte ljudi da petljate genetiku u ovu temu. Prva stvar, podaci koji su izneseni u prethodnom postu na dosta mesta nisu tacni i ne tumace se na pravilan nacin. Ako danas velika vecina naucnika smatra da je I2a2-Din nastalja najdalje 3000 godina u proslost, kako onda mozemo govoriti o necemu sto je bilo geneza Indoevropljana?!?
Mimo toga.... Kada govorite o I2a2 treba da znate da postoji podgrupa I2a2-DIsle koja deli zajednicki koren sa I2a2-Din i koja se danas uglavnom nalazi na britanskim ostrvima. Ona je stara oko 4000 godina.
Iz toga proizilazi da I2a2-Din JESTE Slovenska (ogromnom vecinom) dok I2a2-DIsle NIJE Slovenska. Predak svih danasnjih I2a2-Din je rodjen na podrucju koje nastanjuju Sloveni i njegovi potomci su se sirili STROGO onuda kuda su ziveli Sloveni.
Nisam mislio da dajem komentar na ovo ali mislim da bi bilo bolje da se na vreme skrene sa nepravilnog puta.
Пажљиво сам пратио све што си писао на одговарајућој теми, и прилично си убедљив и логичан. Заправо ценим оно што напишеш. Ја, ако си приметио, правим разлику у припадности неког неком народу од припадности хпл групи. Ако је на карти приказано кретање И групе од Индије ка Балкану, интересантно је питање да ли је на Балкан дошао носилац И хпл а да су касније настајале подгрупе све до данашње И2а2. О овоме дуго размишљам, не налазим одговор а јако ме интересује. Ако ти није тешко, молим те, напиши нешто ако знаш. Ипак би то било у вези и са овом темом.
Da ti iskreno kazem, nisam bas logican ))) Pre jedno 2 godine i ja sam upao u istu zamku u koju vi sada upadate na ovoj temi. Bio sam uveren (vise nego uveren) da su nasi I2a2 starosedeoci, narocito u dinarskom pojasu.
Kretanje hg I se nikako ne poklapa sa kretanjem hg I od Indije prema Evropi. U Indiji nemamo hg I (ako i postoji, u zanemarljivom je procentu). Nekada davno (30-40000 godina) hg I je dosla u Evropu iz zapadne Azije. To su bili prvi Evropljani koje sada zovemo i Kromnjoncima. Interesantno je da je haplogrupa I skoro striktno vezana za Evropu osim jedne grupacije koja zivi na prostoru koji danas nastanjuju Kurdi. Ta grupacija je vrlo verovatno otselila u to podrucje pre nekih 10-ak hiljada godina.
Doprinos hg I Indoevropskim narodima se moze smatrai u sledecem. Uzmimo period od pre recimo 10000 godina. Tada su u Evropi ziveli uglavnom pripadnici hg I i R1a1. Upravo iz Evrope pripadnici R1a1 (ne znam zbog cega ne i pripadnici I) krecu na Istok prema Indiji. Oni tamo donose jezik koji su ocigledno poneli iz svog prethodnog habitata u kojem su ziveli sa hg I. IE jezici nisu dosli iz Indije nego su odneseni u Indiju! Posle toga se ti jezici sire na prostor od Indije do Kavkaza (ukljucujuci Iran). Po mom vidjenju stvari upravo na tom prostoru juzno od Kavkaza elemente IE jezika prisvajaju i pojedini nosioci R1b i to je mesto gde se radjaju kentum jezici koji u sebi nose znacajan turkofoni supstrat.
Imajuci u vidu fakt da su ranu Vincu naseljavali upravo nosioci hg I i (najverovatnije) R1a1 mozemo donekle tvrditi da je IE kultura bila kultura koja u nekom svom praobliku ima mnogo dodirnih tacaka sa hg I.
Takvu hipotezu mogu da podrzim. Sa trenutnim stanjem stvari u genetici apsolutno je iskljucen uticaj hg I2a2 (Din) na stvaranje IE kulture i jezika. Najstariji I2a2-Din predak se rodio posle vremena dolaska IE u Indiju.
1. Karte odgovaraju SADASNJEM stanju stvari a ne onome od pre recimo 3000 godina. U tom slucaju vise odgovaraju tzv karte varijanse (raznolikosti). Bas zbog cinjenice da sam poverovao u psiholosku zamku da visoka koncentracija znaci i izvor neke hg (mnogi su u to poverovali) dosao sam do pogresnog stanovista da su I2a2 izvorno iz dinarskog pojasa. A celi trik je u tome da su I2a2 imali svoju demografsku eksploziju sto je u juznim krajevima zestoko povecalo njihovu frekvenciju ali je varijansa ostala mala. Ista stvar kao sa Albancima na Kosovu.
2. Retrospektivno gledano I2a2 proizilazi od I2a a ova od I2 i na kraju dolazimo do I. Niko ne spori da su I ili I2 ili I2a igrali znacajnu ulogu u istoriji stare Evrope ali kada govorimo o I2a2-Din onda mozemo govoriti o slovenskoj haplogrupi. Mislim da ne postoji hg koja ima jasniju korelaciju sa teritorijama koje nastanjuje jedna etnicka grupa (u ovom slucaju- Sloveni).
![]()
Ovo je nesto starija karta ali govori jako mnogo.
Mimo toga imamo jako interesantnu hg I2b1 koja po svojoj distribuciji odlicno odgovara nemackom govornom podrucju a najveca koncentracija joj je u Saksoniji.
O kojoj karti za F govoris? U svakom slucaju, F je veruj mi dosta nesiguna stvar posto pripada davnoj proslosti a za sada mi ne mozemo sa sigurnosti reci sta i kako je (i gde) nastalo iz F.
A I1a i I1b su stari nazivi za sadasnje I1 i I2. I2a2 je nastala isledecim redom: I2>I2a>I2a2 (samo sto se I2 nekada oznacavalo kao I1b)
ajde da ne "zagadjujemo" ljudima temu, za pitanja u vezi genetike predji na temu odredjenu za to ))))))
karte frekvencije mogu ali i ne moraju da govore o kretanju stanovnistva u proslosti. Navescu ti primer star oko 4500 godina. U tom vremenu iz velikih delova Evrope nestaju nosioci hg I2 i R1a1. Njih na kartama neces naci (stare nosioce). Vide se samo nosioci koji su dosli kasnije na ta podrucja i izvrsili repopulaciju.
Homo sapiensi koji su u to vreme ziveli u Evropi mogu pripadati iskljucivo haplogrupi I. Ako je istina da je u pitanju homo sapiens onda je to verovatno jedna od njihovih prvih destinacija u Evropi posto se taj period lepo poklapa sa nesto kasnijim kromanjoncima. Ostaje zagonetka da li su pripadnici hg I ucestvovali u unistenju neandertalaca. Vrlo je moguce da jesu. Kao sto vidis, poklapa se i nestanak neandertalaca sa dolaskom homo sapiensa. Kada bi se mogli prikupiti nekakvi materijalni dokazi (kosti, lobanje) to bi mnogo znacilo za nauku.
1 Spisak naroda Evroazije
* 1.1 Indoevropski narodi
o 1.1.1 Slavenski narodi
o 1.1.2 Baltički narodi
o 1.1.3 Iranski narodi
o 1.1.4 Indijski narodi
o 1.1.5 Germanski narodi
o 1.1.6 Romanski narodi
o 1.1.7 Keltski narodi
o 1.1.8 Ostali Indoevropski narodi
Indoevropski narodi
Slavenski narodi
Južni Slaveni:
* Slovenci (Slovenija)
* Hrvati (Hrvatska; Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine)
* Bošnjaci (Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine)
* Srbi (Srbija; Crna Gora; Bosna i Hercegovina - Republika Srpska; Hrvatska)
* Crnogorci (Crna Gora)
* Jugosloveni (Bosna i Hercegovina)
* Muslimani (Srbija,Crna Gora)
* Goranci (Srbija - Kosovo i Metohija)
* Bunjevci (Srbija - Vojvodina)
* Šokci (Srbija - Vojvodina)
* Krašovani (Rumunija - Karaš-Severin)
* Makedonci (Republika Makedonija)
* Torbeši (Republika Makedonija)
* Bugari (Bugarska)
* Pomaci (Bugarska)
Zapadni Slaveni:
* Poljaci (Poljska)
* Kašubi (Poljska)
* Šlezijci (Poljska; Češka)
* Česi (Češka)
* Moravci (Češka)
* Slovaci (Slovačka)
* Lužički Srbi (Nemačka)
* Zapadni Rusini (Srbija i Crna Gora - Vojvodina)
Istočni Slaveni:
* Rusi (Rusija; Ukrajina - Krim)
* Belorusi (Belorusija)
* Ukrajinci (Ukrajina)
* Istočni Rusini (Ukrajina - Transkarpatija)
http://sh.wikipedia.org/wiki/Spisak_naroda_sveta
![]()
Ko je taj narod/jezik sta se zvao Indoeuropejac , dali je ikada postojao ?
Срби..а и остали наведени нису сви индоевропљани...
Подела је неких 50-50% индоевропљана и староевропљана...
Језик јесте индоевропски..као и култура...али не и порекло...