Incident u vukovarskoj osnovnoj skoli

Piano020

Poznat
Poruka
9.766
"Kako vas nije stid? Tu živite, jedete, pijete i dišete ovaj zrak, a još biste htjeli i ćirilicu!"
"Kako ti znaš da si Srbin, samo zato što ti je to mama rekla?"

Ovim rjecima obracala se Ivana Skender Oršolić, nastavnica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi " Siniša Glavašević" u Vukovaru ucenicima šestog i osmog razreda koji nastavu pohađaju po dvojezičnom programu, odnosno po modelu A predviđenom za pripadnike nacionalnih manjina.

Djeca su bez znanja roditelja i bez prisustva skolskih psihologa i pedagoga anketirani drugom prilikom o odnosima Hrvata i Srba, između ostalog i hoće li se njihovi odnosi pogoršati uvođenjem ćiriličnih natpisa. Odgovore je, navodno, snimala mobitelom, a djeca su "anketirana" i o potrebi školovanja pripadnika manjina po modelu A.

"U peticiji koju je potpisalo trideset i dvoje roditelja učenika VI b razreda i poslalo je 2. oktobra ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, zahtijeva se da ta nastavnica ne predaje njihovoj djeci jer ih, suprotno školskom programu, već duže vrijeme izlaže dnevnopolitičkim temama. U peticiji se navodi da je nastavnica više puta s djecom razgovarala o dvojezičnim pločama, ratnim događajima u Vukovaru, odnosima Srba i Hrvata, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, postotku Srba koji žive u gradu, namećući svoje mišljenje i iznoseći političke stavove, nakon čega su djeca kući dolazila uznemirena i uplašena."
" Navodno je pri tome bilo i izrugivanja prema djeci zbog njihovih imena i izgovora."

http://www.snv.hr/vijesti/ucenicima-u-vukovaru-nastavnica-cita-lekcije-zbog-cirilice/
http://www.jutarnji.hr/milorad-pupo...s-vatrom--cirilica-nije-ratni-demon-/1131592/

Nadam se da ce akcija roditelja imati uspjeha i da ova zena, koja je pala na ispitu i kao covjek i kao pedagog, vise nece biti u mogucnosti predavati ovoj djeci!

Ne ocjenjujuci iznjete politicke stavove ove uciteljice, bjedno je na djeci iskaljivati svoje frustracije!

Oni od fašizma ne odmiču , slave ga , hvale se njime , u ovom slučaju uče o njemu :bljak:

Ovaj slučaj me podsetio na jednu drugu nastavnicu ovde kod nas u voždovačkoj dvanaestoj gimnaziji o kojoj smo čitali pre neku godinu :

Elem , ta nastavnica ( iako više vole da ih se oslovljava sa profesor nego 'leba da jedu al' šipak ) inače članica DOS garniture , je maltretirala decu na časovima zbog glasačkog izbora roditelja im i ni dlaka s glave joj nije zafalila.

Koliko se sećam ne samo da ih je javno obeležavala već je tu padala i zabrana ekskurzije za đake čiji roditelji ne glasaju za gancija čedera i ds ekipu tako da ...suma sumarum su blizu negde.

Oni od fašizma ne odmiču , slave ga , hvale se njime , u ovom slučaju uče o njemu :bljak:

Ovaj slučaj me podsetio na jednu drugu nastavnicu ovde kod nas u voždovačkoj dvanaestoj gimnaziji o kojoj smo čitali pre neku godinu :

Elem , ta nastavnica ( iako više vole da ih se oslovljava sa profesor nego 'leba da jedu al' šipak ) inače članica DOS garniture , je maltretirala decu na časovima zbog glasačkog izbora roditelja im i ni dlaka s glave joj nije zafalila.

Koliko se sećam ne samo da ih je javno obeležavala već je tu padala i zabrana ekskurzije za đake čiji roditelji ne glasaju za gancija čedera i ds ekipu tako da ...suma sumarum su blizu negde.

Zanimljivo je da njezino ponasanje ocigledno ima podrsku direktora, jer, iako pozvana na sastanak na kojem bi se raspravile prituzbe djaka i roditelja, nije dosla, niti se moze zakljuciti da je zbog toga snosila neke posljedice.

Zanimljivo je da njezino ponasanje ocigledno ima podrsku direktora, jer, iako pozvana na sastanak na kojem bi se raspravile prituzbe djaka i roditelja, nije dosla, niti se moze zakljuciti da je zbog toga snosila neke posljedice.

Ko da je sankcioniše kada im se na tome zasniva država i celokupna državna politika ?!

Srbomržnja im je životni začin bez koga ne bi postojali .

Čudi me da ti je ova tema (za)bačena na hroniku, a političkija je od bar 70% tema dole na prvoj strani...čudno baš.

Moja je odluka bila da postavim temu ovdje, jer bi je na "Politici" sigurno ugurali u hrvatsku "zbirnu", a tamo bi se izgubila u dokonom prepucavanju kojem je jedina namjera skretanje paznje sa problema Srba i srpskih prava u Hrvatskoj.

Mogu samo pretpostaviti sta ova "uciteljica" govori hrvatskoj djeci. I zasto ih tako odgajaju!

Moja je odluka bila da postavim temu ovdje, jer bi je na "Politici" sigurno ugurali u hrvatsku "zbirnu", a tamo bi se izgubila u dokonom prepucavanju kojem je jedina namjera skretanje paznje sa problema Srba i srpskih prava u Hrvatskoj.

Mogu samo pretpostaviti sta ova "uciteljica" govori hrvatskoj djeci. I zasto ih tako odgajaju!

Ja i ne pretpostavljam, ja znam.

I ne samo hrvatskoj već i srpskoj koja žive tamo.

Desilo mi se da slušam devojku poreklom Srpkinju koja je na svojoj koži osetila golgotu izopštenja zato što je to što jeste , raspad familije jer joj je rođeni brat izbegao na drugi kontinent da ga ne bace u zenge u prve redove kao živo meso što su tada radili i to jedva punoletan , pa kada sam ja prokomentarisala oluju kao najveći ratni i zločin protiv čovečnosti u 20-om veku , ista ona mi je uzvratila sa :" ko ih je terao da idu , tako su vaši i hrvate poterali iz Srbije"!

Znači prva ruka , ja lično sa njom razgovarala ( dođe mi i rodbina neka).

Šta od takvih sutra očekivati nego opet kame, jame i klanja kao što i rade svakih 50-tak godina?

Ne dao Bog nikom više.

i da : kad je videla da sam ostala zgranuta i bez reči, krenula je u pravdanje da ona ima potrebu njih da brani od nas i nas od njih...džaba.

Najcrnje je videti da se neko odavde još i hvali kontaktima sa njima , a o udajama i tim stvarima da ne pričam i to sa nekim ko javno piše da je ubijao, klao i proterivao Srbe sa njihovog pre koju godinu...na to mi je obavezna reakcija blju, povrać :bljak:

Prije par godina je jedan mladi naucnik, nakon ispitivanja udzbenika nove hrvatske drzave u Institutu za medjunarodna istrazivanja udzbenika u Njemackoj, pored ostalog zakljucio da;

"На основу свега изложеног намеће се закључак да правашке идеје из друге половине XIX вијека, које су биле једна од идеолошких основа за геноцид над Србима (1941–1945), и данас прожимају хрватско друштво у цјелини, па тиме и хрватску историографију. Аутори хрватских уџбеника историје (уз ријетке изузетке) представили су историју Хрвата на начин који ни издалека не одговара реалном историјском развоју. Осим што код нових генерација Хрвата формирају свијест о слави и величини хрватског народа и хрватске државе у прошлости, аутори хрватских уџбеника одгајају код њих и свијест о Србима као геноцидном народу и најгорим хрватским непријатељима. Таква индоктринација ствара општу нетрпељивост према Србима, која са више или мање интензитета непрекидно траје од 1991. године. Осим тога, сталним помињањем Боке Которске, Херцеговине, Босне и Срема као хрватских земаља, аутори хрватских уџбеника историје изражавају отворене претензије према територијама сусједних народа и држава. На тај начин ствара се свијест да евентуални сукоб око нпр. Срема или Босне, не би представљао чин агресије на нешто туђе, него легитимну борбу за ослобођење сопственог, чиме се нараштаји Хрвата смишљено припремају за будуће акције хрватске државе."

Ove teze su nasle, ocigledno, plodno tlo i kod spomenute "uciteljice" , a po tvom kazivanju, i kod mnogih djaka.

I prije provjere i utvrdjivanja istinitosti navoda roditelja u peticiji upucenoj ministru, neki novinari vec znaju da se radi o neistinama i da se sprovodi linc.
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvats...u-pred-njima-spominje-markaca-i-gotovinu.html

Pretpostavljam da ce nadlezni ministar uputiti zahtjev za provjeru navoda nadleznoj regionalnoj inspekciji u Osijeku.
Nadam se da njihov gradonacelnik, koji je ucestvovao u demonstracijama protiv cirilice u Vukovaru, nema ovlastenja utjecati na rad ove inspekcije.
http://www.banija.rs/lat/novosti/5025.html

Iz Ministarstva obrazovanja jos nema obavijesti o postupku u vezi peticije roditelja,ali, "Izvor" list zajednickog veca opstina, obavjestava da je uciteljica

"добила писмену опомену пред могућност
отказа и то је једина мера коју директор
може у овом тренутку да изрекне. Ако би се
нека таква ситуација поновила, она би до-
била отказ уговора о раду. Ми би ситуацију
решили као и све до сада, али није било
поверења између нас и родитеља."
http://zvo.hr/izvor/e9860c3c169d9c9.pdf

"Kako vas nije stid? Tu živite, jedete, pijete i dišete ovaj zrak, a još biste htjeli i ćirilicu!"
"Kako ti znaš da si Srbin, samo zato što ti je to mama rekla?"

Ovim rjecima obracala se Ivana Skender Oršolić, nastavnica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi " Siniša Glavašević" u Vukovaru ucenicima šestog i osmog razreda koji nastavu pohađaju po dvojezičnom programu, odnosno po modelu A predviđenom za pripadnike nacionalnih manjina.

Djeca su bez znanja roditelja i bez prisustva skolskih psihologa i pedagoga anketirani drugom prilikom o odnosima Hrvata i Srba, između ostalog i hoće li se njihovi odnosi pogoršati uvođenjem ćiriličnih natpisa. Odgovore je, navodno, snimala mobitelom, a djeca su "anketirana" i o potrebi školovanja pripadnika manjina po modelu A.

"U peticiji koju je potpisalo trideset i dvoje roditelja učenika VI b razreda i poslalo je 2. oktobra ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, zahtijeva se da ta nastavnica ne predaje njihovoj djeci jer ih, suprotno školskom programu, već duže vrijeme izlaže dnevnopolitičkim temama. U peticiji se navodi da je nastavnica više puta s djecom razgovarala o dvojezičnim pločama, ratnim događajima u Vukovaru, odnosima Srba i Hrvata, generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, postotku Srba koji žive u gradu, namećući svoje mišljenje i iznoseći političke stavove, nakon čega su djeca kući dolazila uznemirena i uplašena."
" Navodno je pri tome bilo i izrugivanja prema djeci zbog njihovih imena i izgovora."

http://www.snv.hr/vijesti/ucenicima-u-vukovaru-nastavnica-cita-lekcije-zbog-cirilice/
http://www.jutarnji.hr/milorad-pupo...s-vatrom--cirilica-nije-ratni-demon-/1131592/

Nadam se da ce akcija roditelja imati uspjeha i da ova zena, koja je pala na ispitu i kao covjek i kao pedagog, vise nece biti u mogucnosti predavati ovoj djeci!
Još jedna laž. Srpska djeca imaju nastavu na srpskom,Uče poi planu i programu Srbije. Ni jedan nastavnik Hrvatskog jezika njima ništa ne predaje.
U drugom linbku ti se ništa ne spominje o tom navodnom incidentu u Vukovaru. Prvi link ti je od SNV. .lol:
Daj mi neki ozbiljniji dokaz da se je to uopće dogodilo. Politika,jutarnji,dnevnik,hr,

Back