INAT ili ĆEIF - kako god...

melita-m

Ističe se
Poruka
2.733
Mislim da ni u jednom svetskom jeziku ne postoji reč koja adekvatno objašnjava stanje koje mi nazivamo INAT, ili što bi bosanci rekli - baš mi je ĆEIF, čini mi se da ima isto značenje, sad, da li je ova ili ona turska reč, teško je reći jer kod nas je turcizam ostao na snazi i do dana današnjeg, zato vas pitam, da li radite nešto iz inata, da li ste uradile nešto iz inata? Namerno sam postavila temu na "žene" jer kako reče moj matori, samo žene umeju da se inate, muški kao nikad, ma,da, al' ajde-de.
Moja komšinica (sa desne strane) je u svađi sa svojom komšinicom takođe sa desne (njene) strane. Ona ima para i vremena, njena komšinica baš ni nema. Ova moja napravila reda u dvorištu, napravila improvizovanu garažu na ulazu u dvorište, ma sve lepo, skupo, IN, ali do njene komšinice postavila samo žičanu ogradu. Pitam je neki dan koji moj je pravila tu kao garažu kad je do komšinice "luft", mislim, baš sa te strane najčešće i duva i pada i svašta nešto, a ona će meni: "ma iz inata sam tako uradila, nek' mi i kola propadnu, ali neka ona vidi kako sam ja sredila dvorište,a ona ne može" :confused::confused::confused:

Mislim da ni u jednom svetskom jeziku ne postoji reč koja adekvatno objašnjava stanje koje mi nazivamo INAT, ili što bi bosanci rekli - baš mi je ĆEIF, čini mi se da ima isto značenje, sad, da li je ova ili ona turska reč, teško je reći jer kod nas je turcizam ostao na snazi i do dana današnjeg, zato vas pitam, da li radite nešto iz inata, da li ste uradile nešto iz inata? Namerno sam postavila temu na "žene" jer kako reče moj matori, samo žene umeju da se inate, muški kao nikad, ma,da, al' ajde-de.
Moja komšinica (sa desne strane) je u svađi sa svojom komšinicom takođe sa desne (njene) strane. Ona ima para i vremena, njena komšinica baš ni nema. Ova moja napravila reda u dvorištu, napravila improvizovanu garažu na ulazu u dvorište, ma sve lepo, skupo, IN, ali do njene komšinice postavila samo žičanu ogradu. Pitam je neki dan koji moj je pravila tu kao garažu kad je do komšinice "luft", mislim, baš sa te strane najčešće i duva i pada i svašta nešto, a ona će meni: "ma iz inata sam tako uradila, nek' mi i kola propadnu, ali neka ona vidi kako sam ja sredila dvorište,a ona ne može" :confused::confused::confused:

Ćeif nije inat,nego zadovoljstvo.Mada i inat može biti zadovoljstvo,tako da jeste blisko na izvestan način.

Inat jeste turska reč...
Inat je reč koja pokreće Srbe... sve što ne mogu da urade ili ne žele da urade ako je nekome u inat imaće motivaciju ...i uradiće to.
Nikad ništa nisam uradila iz inata , ponekad jesam iz hira a ima li tu sličnosti... sad se i ja pitam?
Valjda je u drugom slučaju presudan bes a u prvom princip -- u suštini dođe na isto...radiš nešto što drugi ne želi da radiš.

E, pa vidi ti to, ja bih rekla, tebi je i merak, i ćeif,a bogami iz inata nećeš na spavanje, a vreme ti je kako i sama reče, ali ipak;););)

Pa i nije ništa od navedenog, nego da završim cigaretu, eto bukvalno zbog toga klikćem ovuda, a ovo deluje kao tema koja traži najmanje rada mozga.
Uvodni post i dalje nisam pročitala dalje od prve rečenice i ovog što je kolega citirao, možda sutra.

Nego u čemu je problem, smeta ti prisustvo?

Ma imaš ti pravo u svakom slučaju,ali to što si sebi rekla da više nećeš "uinat" a opet radila onako kako ti volja, eee, opet mu nekako dođe na isto, da prostiš:hahaha:

Da, ne upotrebljavam vise rijec "inat, inatim se", iako...se valjda svede na isto sama radnja... ;) I stvarno je sve manje sprovodim u djelo...cemu na kraju?
Manje se inatim drugima, skoro nikako, ali sebi...e....
...vise volim merak, po onoj Colinoj (uh, ne volis ga, ali moram, prikladan mi citat :lol:) ..."merak mi je da pjevam duso, kad mi se tuguje"....

Pa i nije ništa od navedenog, nego da završim cigaretu, eto bukvalno zbog toga klikćem ovuda, a ovo deluje kao tema koja traži najmanje rada mozga.
Uvodni post i dalje nisam pročitala dalje od prve rečenice i ovog što je kolega citirao, možda sutra.

Nego u čemu je problem, smeta ti prisustvo?

Daleko od toga da mi smeta bilo šta, ja se samo zezam da budem iskrena, ne spava mi se, a uinat mi se eto ne spava,a cigaretu pušim kad mi volja (moja kujna - moja teritorija:hahaha:) pa tako tu mogućnost nisam ni imala u vidu.:D

ceif je zadovoljstvo
inat je prkos.
ni nalik.:)
moz da bude uzajamne veze, ali znak jednakosti nikad.
eo recimo meni je bas ceif da prvu kafu vikendom izblejim na foumu..:)
a u inat nista ne radim, mozda se trudim vise kad vidim da hoce da me nateraju da odustanem, u poslu afkors, onda se zapitdimn ko belsava
ali da, srbi generalno mnogo stvari rade u inat..svetu, komsiji, mozgu:lol:

ceif,iliti sto bih ja rekla plezir mi je casa vina uz rucak
ili kad ustanem da ne pricam dok ne popijem kafu,i prelistam net
plezir mi je takodje da istrcim 4-5km ujutro pa da gledam svoje zategnute misice

a nekad me inat drzi do kraja
"e pa zavrsicu ga"
" kad je mogla glupa sneza mogu i ja"
"neces vala,ima da pobedim i ovou prepreku"
eto,sigurno sam prava srBkinja jer mi je inat najbolja motivacija :malav:

he-he, neko je juce gledao mileta protiv tranzicije :lol:
inace, iz ceifa radim svasta, iz inata retko sta i retko kada

da, fino umem da se uinatim...

Обе речи су турске, али ми имамо своју, коју нико нема, а сликовитије описује то, а то је реч КУРЧЕЊЕ. Али наравно све што се ради инатом илити курчењем је у старту пропало.

Back