Imunizacija- HPV virus i da li se vakcinisati?

Kažu ljudi da je korisno, samo živimo u zemlji gde nema poverenja ni u šta i gde sve mora da se sumnja. Verujem da odluka neće biti laka.

Da smo u nekoj ozbiljnoj državi, definitivno bih bio za, ovako treba dobro proveriti, pre svega odakle dolaze vakcine i detaljnije se raspitati o njima.

Pitam jer smo dobili obaveštenje da edukujemo roditelje o značaju ove vakcine iz ministarstva prosvete, pa bih volela da čujem i mišljenje nekih lekara, ako ih kojim slučajem ima ovde.. ili farmaceuta, hemičara...
Kad pitaš nekog čoveka, bio on ekspert ili ne, možeš da dobiješ svakakav odgovor, jer ima svakakvih. Ako želiš da budeš odgovorna i potrudiš se bolje je da malo pogledaš naučnu literaturu i rezultate koji su postignuti jer HPV vakcina nije nešto novo, neke države je koriste već 20 godina.

Ono što sam ja ispratio i čitao je vrlo pozitivno, devojke koje su tu vakcinu primile tamo pre 2010 bukvalno su eliminisale rizik raka grlića materice, u njihovoj kohorti HPV infekcije, lezije i slučajevi raka više nisu faktor a puno je vremena prošlo od primanja vakcine. Imaj u vidu da su to devojke koje su primale dvovalentnu ili četvorovalentnu vakcinu, dok se kod nas danas daje devetovalentna vakcina koja pokriva 98% izazivača raka grlića materice. U državi u kojoj svake godine od tog raka oboli 1500 žena a 500 umre, ja zaista ne vidim kako neko može da odbije besplatnu zaštitu svog deteta od tog zla.

Evo ti nekih linkova:

How the HPV vaccine is eliminating cervical cancer in Australia | healthdirect (Australija 2023)

RACGP - Real-world evidence demonstrates efficacy of HPV vaccine (Škotska 2024)

Kad pitaš nekog čoveka, bio on ekspert ili ne, možeš da dobiješ svakakav odgovor, jer ima svakakvih. Ako želiš da budeš odgovorna i potrudiš se bolje je da malo pogledaš naučnu literaturu i rezultate koji su postignuti jer HPV vakcina nije nešto novo, neke države je koriste već 20 godina.

Ono što sam ja ispratio i čitao je vrlo pozitivno, devojke koje su tu vakcinu primile tamo pre 2010 bukvalno su eliminisale rizik raka grlića materice, u njihovoj kohorti HPV infekcije, lezije i slučajevi raka više nisu faktor a puno je vremena prošlo od primanja vakcine. Imaj u vidu da su to devojke koje su primale dvovalentnu ili četvorovalentnu vakcinu, dok se kod nas danas daje devetovalentna vakcina koja pokriva 98% izazivača raka grlića materice. U državi u kojoj svake godine od tog raka oboli 1500 žena a 500 umre, ja zaista ne vidim kako neko može da odbije besplatnu zaštitu svog deteta od tog zla.

Evo ti nekih linkova:

How the HPV vaccine is eliminating cervical cancer in Australia | healthdirect (Australija 2023)

RACGP - Real-world evidence demonstrates efficacy of HPV vaccine (Škotska 2024)
Hvala u svakom slučaju, meni treba malo laičkih objašnjena jer to treba da prenesem roditeljima a nisu svi roditelji toliko stručni i upućeni u terminologiju. Zato sam i pitala ovde, našla sam i ja stručna objašnjena al pokušavam da to približim roditeljima. Hvala još jednom.

zato danas ljudi sumnjaju u sve nebitno za šta je vaks namenjena i ta sumnja je skroz opravdana jel ovi su sami krivi za tu situaciju - da je tada bilo na dobrovoljnoj bazi bez bilo kakvih ucena restrikcija kažnjavanja i maltretiranja danas bi bila potpuno drugačija situacija

Oduvek je bilo ljudi koji su bili protiv vakcina. I pre korone..

Interesuje me mišljenje nekog dr ako ih ima na forumu o značaju vakcina protiv humanog papiloma virusa za devojčice u uzrastu od 9 do 11 godina. @pikax ? @Elle ?
Jedno veliko DA.
HP virusa ima dosta tipova , većina je potpuno bezazlena , ali neki su izuzetno opasni , kancerogeni.
razlozi ZA :
1. Infekcija HPV je najčešća polno prenosiva infekcija i često je bez ikakvih simptoma
2. U 99 % slučajeva izazivač karcinoma grlića materice je upravo ovaj virus.
3. Srbja je 2. u Evropi po broju umrlih od raka grlića materice.
4. Vakcina gotovo 100% sprečava infekciju HPV.

Back