- Poruka
- 27.660
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kad pitaš nekog čoveka, bio on ekspert ili ne, možeš da dobiješ svakakav odgovor, jer ima svakakvih. Ako želiš da budeš odgovorna i potrudiš se bolje je da malo pogledaš naučnu literaturu i rezultate koji su postignuti jer HPV vakcina nije nešto novo, neke države je koriste već 20 godina.Pitam jer smo dobili obaveštenje da edukujemo roditelje o značaju ove vakcine iz ministarstva prosvete, pa bih volela da čujem i mišljenje nekih lekara, ako ih kojim slučajem ima ovde.. ili farmaceuta, hemičara...
https://hpvinfo.rs/
Hvala u svakom slučaju, meni treba malo laičkih objašnjena jer to treba da prenesem roditeljima a nisu svi roditelji toliko stručni i upućeni u terminologiju. Zato sam i pitala ovde, našla sam i ja stručna objašnjena al pokušavam da to približim roditeljima. Hvala još jednom.Kad pitaš nekog čoveka, bio on ekspert ili ne, možeš da dobiješ svakakav odgovor, jer ima svakakvih. Ako želiš da budeš odgovorna i potrudiš se bolje je da malo pogledaš naučnu literaturu i rezultate koji su postignuti jer HPV vakcina nije nešto novo, neke države je koriste već 20 godina.
Ono što sam ja ispratio i čitao je vrlo pozitivno, devojke koje su tu vakcinu primile tamo pre 2010 bukvalno su eliminisale rizik raka grlića materice, u njihovoj kohorti HPV infekcije, lezije i slučajevi raka više nisu faktor a puno je vremena prošlo od primanja vakcine. Imaj u vidu da su to devojke koje su primale dvovalentnu ili četvorovalentnu vakcinu, dok se kod nas danas daje devetovalentna vakcina koja pokriva 98% izazivača raka grlića materice. U državi u kojoj svake godine od tog raka oboli 1500 žena a 500 umre, ja zaista ne vidim kako neko može da odbije besplatnu zaštitu svog deteta od tog zla.
Evo ti nekih linkova:
How the HPV vaccine is eliminating cervical cancer in Australia | healthdirect (Australija 2023)
RACGP - Real-world evidence demonstrates efficacy of HPV vaccine (Škotska 2024)
Licno sam za vakcinu. Nas je narod sklon terijama zavera i pun predrasuda ...
u vezi toga ne postoje teorije zavere već samo zavere-videlo se sve šta su i na koji način radili za vreme kurone tako daa
To sa tom koronom je nepoznanica I dan danas.
Nemam komentar.
zato danas ljudi sumnjaju u sve nebitno za šta je vaks namenjena i ta sumnja je skroz opravdana jel ovi su sami krivi za tu situaciju - da je tada bilo na dobrovoljnoj bazi bez bilo kakvih ucena restrikcija kažnjavanja i maltretiranja danas bi bila potpuno drugačija situacija
Oduvek je bilo ljudi koji su bili protiv vakcina. I pre korone..
Ako može bez antivakcinašenja ovde, žena je pitala konkretno pitanje i treba joj odgovoriti ravionalno a ne trtljati iste gluposti kao na trista drugih tema.bilo je ali onako a sada je mnogo više
Onom koja je najmanje efikasna?Ja bi se samo vakcinisao sa sezonskom vakcinom.
Jedno veliko DA.
da, tako da ce svako da radi po svojoj savesti, samo je nas antivaksera sada znatno vise nego pre koroneOduvek je bilo ljudi koji su bili protiv vakcina. I pre korone..