Imovinsko bracni odnosi

Jovana Č.

Početnik
Poruka
4
Ovako> moj otac je jos u braku sa svojom ,,bivsom,, zenom ali vise nisu u vezi zbog raznih okolnosti. On sa njom ima dvoje dece koji su punoletni. Ja sam njegovo trece vanbracno dete (jos nisam punoletna) ali me zanima> prilikom podele bracne imovine koliko imam prava i kad bude doslo do potpisivanja ugovora o podeli da li oni (njegova prva dva deteta) imaju prava da poniste ugovor i da li je uopste vazeci bez njihovog potpisa???

stvarno mi je je potreban pravi odgovor.. :)

Ja sam pravnik u pokusaju, ali probacu da ti odgovorim. Sve zavisi od toga sta je tvoj otac imao prije braka ( da li je dobio nesto od nasljestva, ili je nesto sam stekao),
to vas troje dijelite na jednake dijelove.
Ono sto su tvoj otac i njegova zena stekli u braku, dijeli se na pola( pola zeni, pola njemu).
Tvoja braca nasljedjuju i oca i majku, a ti od te njihove imovime dobijas samo 1\3 od oca. Nadam se da razumijes. Sto se tice ugovora o podjeli, mislim da svi u odredjenom roku imate pravo na zalbu, mislim da je to 15 dana,od dana donosenja rjesenja, nisam sigurna. Tebi bi najbolje bilo kada bi ti otac sastavio testament. E, sad, ovo je po sjecanju na ono sto sam ucila iz nasljednog prava(bilo je poprilicno davno, da bih ti sa sigurnoscu odg.). Svakako, mnogo bi bolje bilo da odg. neko strucniji.

Mislim da moze, on moze sa svojim dijelom da radi sta hoce. Ja sam ti pisala koliko bi ti objektivno dobila, kada ne bi niko nista prepisivao. I ako bi on tu polovinu iz bracne zajednice prepisao na tebe ili tvoju mamu, ne treba potpis njegove djece, to je njegova polovina, s kojom on moze da raspolaze kako hoce.

Georgejune, ugovor o doživotnom izdržavanju nije teško oboriti u praksi, tako kažu..ako ništa drugo sleduje razvlačenje po sudovima :roll: .

Sve zavisi od toga sta je tvoj otac imao prije braka ( da li je dobio nesto od nasljestva, ili je nesto sam stekao),
to vas troje dijelite na jednake dijelove.
Ono sto su tvoj otac i njegova zena stekli u braku, dijeli se na pola( pola zeni, pola njemu).
Tvoja braca nasljedjuju i oca i majku, a ti od te njihove imovime dobijas samo 1\3 od oca. Nadam se da razumijes. Sto se tice ugovora o podjeli, mislim da svi u odredjenom roku imate pravo na zalbu, mislim da je to 15 dana,od dana donosenja rjesenja, nisam sigurna. Tebi bi najbolje bilo kada bi ti otac sastavio testament. E, sad, ovo je po sjecanju na ono sto sam ucila iz nasljednog prava(bilo je poprilicno davno, da bih ti sa sigurnoscu odg.). Svakako, mnogo bi bolje bilo da odg. neko strucniji.

Jeste, tako je po zakonu :) (mada sam i ja davno polagala Nasledno, malo je ishlapelo :lol: )
A treba imati u vidu da je testamentarno pravo jače od zakonskog, tako da.... :).. eto rešenja.

Ovako> moj otac je jos u braku sa svojom ,,bivsom,, zenom ali vise nisu u vezi zbog raznih okolnosti. On sa njom ima dvoje dece koji su punoletni. Ja sam njegovo trece vanbracno dete (jos nisam punoletna) ali me zanima> prilikom podele bracne imovine koliko imam prava i kad bude doslo do potpisivanja ugovora o podeli da li oni (njegova prva dva deteta) imaju prava da poniste ugovor i da li je uopste vazeci bez njihovog potpisa???

stvarno mi je je potreban pravi odgovor.. :)

А какве везе има развод брака твог оца и његове претходне жене са тобом?
У питњу је имовина твог оца и те жене, ти, као ни друга деца, приликом бракоразводне парнице не добијате ништа!
Свој део наследићете тек после смрти родитеља, ако они не одлуче другачије....

А каква је ситуација ако имаш новца да платиш 80 одсто вриједности стана и недостаје ти 20 одсто да га пазариш, па за то узмеш кредит... У међувремену се ожениш и је ли, по некој логици ви заједно отплаћујете тај кредит од 20 одсто...

У случају развода, како се дијели тај стан односно имовина?

А каква је ситуација ако имаш новца да платиш 80 одсто вриједности стана и недостаје ти 20 одсто да га пазариш, па за то узмеш кредит... У међувремену се ожениш и је ли, по некој логици ви заједно отплаћујете тај кредит од 20 одсто...

У случају развода, како се дијели тај стан односно имовина?

nije ti supruga toliko alava, aman...:roll:

Back