Imena djece

Zašto ne slovo J 🤔 Imaš nešto protiv nas što imamo a? Hajde kaži sad da te svi čuju :batina:
Zato što znam kakva je muka objasniti strancima da se "Lidija" ne čita "Laj-Daj-Dža"

Ili muku moje drugarice Adriane, koja se ceo život predstavlja "Ćao, ja sam Adriana BEZ J"

Ili da Jelena nije DŽelena.

To su ti problemi sa spelovanjem.

Zato što znam kakva je muka objasniti strancima da se "Lidija" ne čita "Laj-Daj-Dža"

Ili muku moje drugarice Adriane, koja se ceo život predstavlja "Ćao, ja sam Adriana BEZ J"

Ili da Jelena nije DŽelena.

To su ti problemi sa spelovanjem.
A zasto bi nesto objasnjavao strancima osim ako ne zivis van Srbija. Pa cak i onda.

Pri izboru imena deci mi je bilo važno da su im imena takva da im nadimci nisu potrebni i da imena nisu predugačka. Ceo život me zovu po nadimku pa i iz nadimka izvode nadimak... i nisam htela za decu tako nešto.
Suprug je na većinu imao komentare tipa: "Jaooo, to je paganski bog starih Slovena... jao to je jedna od 3 reke u Hadu, jaoo to me podseća na film..."

Pri izboru imena deci mi je bilo važno da su im imena takva da im nadimci nisu potrebni i da imena nisu predugačka. Ceo život me zovu po nadimku pa i iz nadimka izvode nadimak... i nisam htela za decu tako nešto.
Suprug je na većinu imao komentare tipa: "Jaooo, to je paganski bog starih Slovena... jao to je jedna od 3 reke u Hadu, jaoo to me podseća na film..."
A da su te lepo pitali ti bi im rekla da hoces da se zoves Pinokica. :hahaha:

To je tačno, mada bih pre dao ime ćerki "Maria" nego "Marija".

Ionako ne vidim način za izgovoriš "Maria" bez da se čuje bledo "j" između "i" i "a".

Brat od strica se zove Vojo, ali je morao da ispravi u Voyo jer su u Americi gde je rođen, izgovarali Vodžo.
Jeste besmisleno postojanje slova j između 'i' i 'a', ali ne bih izbacivala jer volim te prednjonepčane suglasnike.

Back