Ime cara Dušana

Matt Wolfeys

Ističe se
Poruka
2.924
Pre neki dan sam video da je neko postavio to pitanje, ne mogu sad tačno da se setim ko, ali pitanje je otprilike glasilo - Kako znamo da se Dušan Silni stvarno zvao Dušan? Na svim poveljama je potpisan kao Stefan ili slično, a koliko se meni čini, ni na jednoj nije potpisan kao Dušan. Mislim da je isti slučaj i sa Milutinom...

Slično pitanje ja postavih skoro :D

http://forum.krstarica.com/showthread.php/490581-Car-Dusan?

Evo i jednog primera:
dul-1.jpg

Franz Miklosich, Monumenta Serbica, Viennae, 1858

Da, da, to je taj post koji sam video. Hvala na ovoj slici. Takodje vidim da ni titule nisu bile baš uskladjene. Nekad je Car Srba i Grka, nekad Car svih srpskih, pomorskih i grčkih zemalja, nekad i Arbanasa id.

Kod nasih kraljeva ime Stefan oznacava vise titulu nego ime, jer Stefanos na Grckom znaci krunisani, pa bi ono sa povelja znacilo napr Mi Krunisani pa licno ime kralja ,cara itd...A imena nasih kraljeva Milutin Dragutin idr to su njihova licna imena.

Gde se tu spominje njegovo lično ime ?
Ne razumem.

"Законик на пречесниот и христољубивиот македонски цар Стефан, владетел српски, бугарски, унгарско-влашки, далматиниски, арбанашки, и на многу други региони и земји".

"Законик на Цар Душан Македонски, автократ на Србија, Бугарија, Унгарија, Влашка,..”
(Edith Durham, "High Albania" First published in 1909, page 294. In London Edward Arnold Publishers to the India Office 1909).

Душанов законик - Стефан Душан како македонски цар -Љ. Стојановић: (Lj. Stojanovic, Stari srpski zapisi i natpisi. Knj. III, Beograd 1905, p. 41 (nbr.4949).)

Back