Imate zdravstvenih problema dok trenirate i vezbate? Javite se ovde...

bRu zLi

Poznat
Poruka
9.401
Otvaram temu kako bih pomogao ljudima koji imaju nekih poteskoca prilikom vezbanja....

Ako uzmemo pretpostavku da tesko bolestan covek nece biti ni sposoban da trenira onda ostaju ovi koliko toliko zdravi sa nekim smetnjama kojima ja mislim da mogu pomoci.....

Sto se tice medicine tu i nisam nesto jak formalno (srednja medicinska skola samo) ali je zato tu veliko iskustvo u vezbanju tj praksi....

Tako da mislm da mogu pomoci nekima, vidjao sam dosta stanja i problema koji su se javljali usled treniranja pa mozda mogu i pomoci nekom .....

Poslednja izmena:
Ja bih imala jedno pitanje.

Na porodjaju su mi napravili problem sa karlicom,da se plasticno izrazim vukli su mi nogu i na taj nacin su mi "razglavili karlicu",tesko hodam,doduse bol je sve manji i biste i mozda vremenom totalno nestane,ali zelela bih sebi da pomognem i ubrzam oporavak. Ima li nekih vezbi koje biste mi preporucili? :)

Odgovoricu uskoro...tj editovacu ovaj post....Blaga fizicka aktivnost moze samo da pomogne jer ce se na taj nacin prokrviti misicno tkivo na nogama....KAo i blago istezanje i masaza bi takodje isto pomogli...Mnoge pre i post trudnice misle da ne smeju vezbati ali bas naprotiv vezbanje kao i zdrav opsti nacin zivota i ishrane se preporucuju i pre trudnoce i u toku trudnoce a i posle trudnoce.....

Hm, imam ja jedno pitanje (za sada)- Bas se vratih malopre sa trcanja, trcm nekih 5-6km, onako, za dusu (ako nesto znaci imam 22god, visoka 165cm, teska 57kg)- i posle trcanja me boli zglob na nozi, dakle odvaljuje koliko boli.. Sta mislis sta je to?- Ja pila sumece kalcijum, ali, nista...hmhmh
pozdrav

Daco napisacu ti odgovor pridvece , do tada mi reci da li si nesto trenirala pre toga u zivotu tj bavila se nekom fizickom aktivnoscu, koliko vec trcis da li si pre trcala, kakve patike koristis za trcanje, gde trcis, tj po kojoj podlozi, kako bih mogao da dam sto kvalitetniji odgovor! Pretpostavljam da te boli skocni zglob...

Poslednja izmena:
..evo i ja imam jedno pitanje.. :)
..dechak, 11 i po godina, trenira kosharku sedam meseci, visok 153cm ima 38kg,
nije rastao naglo poslednjih meseci, ima blago ravne tabane koji nisu za korekciju (nalaz lekara)..
..posle svakog treninga se zali na bolove u regiji pete i najveceg zgloba placa na oba stopala..
..po mishljenju trenera patike su odgovarajuce po velichini i konstrukciji, pravilno zapertlane,
takodje, po njegovim rechima, zagrevanju mishica stopala se posvecuje dovoljno paznje na samom treningu,
a njegov odraz, doskok i trchanje je pravilno..
..da li bi i koje vezbe za ojachavanje mishica stopala bile od pomoci,
ili je ovaj bol posledica necheg drugog?

Daco napisacu ti odgovor pridvece , do tada mi reci da li si nesto trenirala pre toga u zivotu tj bavila se nekom fizickom aktivnoscu, koliko vec trcis da li si pre trcala, kakve patike koristis za trcanje, gde trcis, tj po kojoj podlozi, kako bih mogao da dam sto kvalitetniji odgovor! Pretpostavljam da te boli skocni zglob...
Kao mladja, bila sam na plivanju neke dve godine, onda sam nekih 7-8god bila na folkloru, trcala sam rekreativno cesto, jednu godinu sam bila na aerobiku, pa sam onda upisala fakultet i 2.5god nista nisam vezbala...
A, ovaj mesec sam trcala sam nekih 15ak puta i posle prvog puta nije bilo nista, nego svaki put sve vise boli...
Trcim na travi, bedemu..
A nosim obicne, plitke patike, Nike..
pozdrav

Hm, imam ja jedno pitanje (za sada)- Bas se vratih malopre sa trcanja, trcm nekih 5-6km, onako, za dusu (ako nesto znaci imam 22god, visoka 165cm, teska 57kg)- i posle trcanja me boli zglob na nozi, dakle odvaljuje koliko boli.. Sta mislis sta je to?- Ja pila sumece kalcijum, ali, nista...hmhmh
pozdrav

Kao mladja, bila sam na plivanju neke dve godine, onda sam nekih 7-8god bila na folkloru, trcala sam rekreativno cesto, jednu godinu sam bila na aerobiku, pa sam onda upisala fakultet i 2.5god nista nisam vezbala...
A, ovaj mesec sam trcala sam nekih 15ak puta i posle prvog puta nije bilo nista, nego svaki put sve vise boli...
Trcim na travi, bedemu..
A nosim obicne, plitke patike, Nike..
pozdrav

Daco, ne brini mislim da nije nista strasno sa tobom....Ovo je ucestala pojava i javlja se kod mnogih ljudi a bar kod svakog jedanput u zivotu....I ja sam to isto imao....
Koliko vidim iz tvoje price bila si aktivan sportista sto je po ukupno zdravlje i memoriju misica odlicno (jer ces se brzo vratiti u formu jer misici "pamte" svoju dostignutu konstituciju i kondiciju)...

E sad negativna strana je sto nisi nista radila 2,5 godine + stres kod fakulteta i mozda nezdrav nacin zivota...
Sada kada si pocela da trcis opet ovo je bio sok za organizam, normalno prvo ti nije nista bilo jer su zglobovi hrskavice i tetive bili u netaknutom stanju a osle svakog treninga oni se dodatno trose i pod fizickim su stresom a ti to upravo tako i dozivljavas - kao bol koji je sve veci kako trening odmice sto je i normalno jer verovatno zglobovi i hrskavica imaju neke mikro povrede i ozlede od trcanja (sto je koliko toliko i normalno) i ne stignu lepo da se obnove a ti im dodas novi trening....

E sad sve je to macka u dzaku - SVE ZAVISI KO KOLIKO IMA KILOGRAMA NA SEBI I VEOMA VAZNO - NIJE BITAN SAMO KVANTITET NEGO I KVALITET MASE....Neko ko npr ima 55 kila od toga ima lupam 20 kg skeleta i 10 kila misica + ostalo masne naslage...A neko ima 15kg skeleta 15 kg misica i 20 kg sala.....U drugom slucaju taj covek ce mnoogo lakse podneti vezbanje i lakse ce izbeci povrede jer mu je skelet jaci, veci gusci i vise mase moze na sebi nositi....

Svi kazu kako je "vezbanje zdravo"...I svima je prva asocijacija razgibavanje i fiskultura u praku kao i trcanje.I to je jedna opste poznata krilatica.....Jeste ovo tacno ali NIKO NE OBRACA PAZNJU I NA ONE LOSE STVARI U VEZBANJU KOJE SE DESAVAJU JER TO I NIJE TOLIKO POPULARNO ZA PRICANJE A MOZE DELOVATI I KONTRAMOTIVISUCE!

Kada mi trcimo nasi skocni zglobovi trpe izuzetan stres i pritisak cele tezine tela....Ako tome jos dodamo nepravilnu obucu, neravnu ili pak tvrdu betonsku podlogu za trcanje i nepravilnu tehniku trcanja, p aako se jos na to "nakalemi" i losa genetika vezbaca ( slabe krte kosti, manjak misicne mase visak masnih naslaga) POVREDJIVANJE NAS "CEKA IZA UGLA" ......

E sad nekom ne bude nista - kazem ima manje sala a vise misica i skelet mu je jak i izdrzljiv...A neko ima sitne mekanije kosti i losije hrskavice....Jos ako se prisetimo da vecina ljudi trci upravo da bi smanjila procenat masnog tkiva lako cemo zakljuciti da je ta osoba vec pod rizikom jer sigurno ima vise masnih naslaga nego sto bi bilo optimalno, inace ne bi ni trcala, mada ovo ne vazi za sve - postoje devojke koje superfit izgledaju ali opet trce jer uzivaju u dzogingu ili im je to preslo u naviku i postalo deo njihovog zivota.

Daco, plitke patike i nisu pogodne za trcanje! PAtike koje su optimalne za trcanje su ti sve one mekane patike koje imaju debelu mekanu platformu ili npr one koje imaju kao one federe gde je peta (bas nike ima taj model) Sto ti je manji djon veca je sansa da se povredis....
Zasto ovakve patike? KAda imamo vazdusni djon ili veliku mekanu platformu Svaka vibracija koja se prenosi od tla ka peti ka skocnom zglobu biva AMORTIZOVANA U TOM DJONU , KAO STO NA BICIKLI IMAMO ONE AMORTIZERE NPR PA NAS NE TRUSKA TOLIKO I NE BOLI NAS ZADNJICA KAO NPR NA OBICNOJ BICIKLI.....
Postoje razni modeli ovakvih patika i lepa vest je da i nisu toliko skupe kao npr neke fensi modne patike....To su obicno oni jeftiniji jednolicni modeli do 4000dinara...NA nekima pozadi na peti pise jogging ili running......To je to - patike za dzoging nema bolje...

Evo otprilike ovako izgledaju te patike (ali nije sad da bas moras ovakve da kupis - dajem ti samo primer kako otprilike izgledaju - obrati paznju na format djona)
nike-air-max-2009-running-shoe-06.jpg

nike_zoom_victory_running.jpg

adidas%20running%20shoes_5348.jpg

adidas-running-shoes1.jpg

AAAAAjoMMsEAAAAAAS7MZQ.jpg

E sad ja znam da je ovo neplanirani izdatak, ali ako vec imas problema sa zglobovima trebala bi da porazmislis o ovome da ne bi rizikovala.....Inace niko od nas nema novca za bacanje i svima nama tesko dodje da sad kupujemo tu neke specijalne patike za trcanje i sad naravno vecina ljudi rizikuje, trci u cemu stigne.....Mnogima nije nista, ali eto nekog "ubode" nesreca pa ima problema....

Sto se tice sumecih tableta kalcijuma to ti je dobar potez, mada to je samo suplement minerala, to nije LEK za nastali problem....KAlcijumom neces izleciti bol, samo ces doprineti da u buducnosti tvoj skelet mozda bude jaci....A i to se mora piti i po nekoliko meseci da bi bilo neke vajde...Plus sto postoje neke teorije da sve sto je gazirano unistava prirodan kalcijum iz kostiju a sumece tablete su gazirane tj ima fosfora u njima a on navodno po nekim teorijama i istrazivanjima nagriza kalcijum iz nasih kostiju.....

JA bih ti predlozio da unosis pocvecane doze mleka jogurta (kupuj samo one sa sto manjim % mlecne masti da se ne bi gojila) i pij to do 7 sati uvece a ona nema mlecnih proizvoda ( zbog zenske linije)
Posle sedam sati slobofno navali da jedes ELA SIR, znaci ne FETA i slicne nego samo ELA SIR proizvodi ga Suboticka mlekara cini mi se, veoma je jeftin - 450gr=134din, A STO JE NAJLEPSE OD SVEGA ZA SVAKU DEVOJKU (A I ZA NAS DIZACE TEGOVA) IMA 0% MASTI 1% SECERA ILI UGLJENIH HIDRATA I CAK 12% PROTEINA NA 100gr.....
Ovo u prevodu znaci da mozes da jedes koliko hoces ovaj sir a neces se gojiti jer se od proteina ne goji covek vec ce se proteini ugraditi u misice....
Sir je malo groznjikav (ali kada se naviknes onda je ok) ali moj predlog za perfektnu ceceru od koje ces smrsati je - Nekoliko belanca isprzena sa jednim zumancem i kada to isprzis uvaljas i pomesas sa ell sirom...Probaj to ti je perfektan obrok za uvece jer se od njega ne goji....KAlcijum i proteini iz Ela sira i jaja ce ojacati tvoje hrskavice kosti i misice a ujedno ce ti se ubrzati metabolizam pa ces primetiti kako si sve laksa i laksa a imas vise energije...Dobra vecera je i tunjevina + ela sir - isto se ne goji od toga.....ELA sir imas naci u Maxiju to je mala kantica ljubicaste boje a preko nje je veeelika nula sto signalizira da ima 0 masti i 0 secera u sebi...

Ako imas novca moja preporuka je sledeci suplementi -
Evo ovi klipovi neka ti budu inspiracija za dalje istrazivanj po youtubu - sve je ovo korisno i lepo ce ti oblikovati figuru dok odmaras zglobove....Kada pocens opet da trcis i kada skines malo kila (a skinuce se brze jer si podstakla misice na rad ovim vezbama i misici se nece trositi nego smao salo) ostace ti super figura....

NASTAVAK ZA DACU....

Eto to je to daco koliko mogu da pomognem, pa ti javi kada ti prodju zglobovi i kada pocnes ponovo da trcis da li te opet bole i kako se osecas...Zapamti - povecana ishrana mlecnim nemasnim namirnicama, puno proteina iz namirnica, odmor od trcanja (bar nedelju dana) udobnije patike i paznja pri trcanju na toj travi jer mozda ima nekih izbocina ispod trave, najbolje bi bilo fudbalski teren ali znam da je nemoguce....LEpo bi bilo kada bi nasla neku peskovitu stazu ili zemljanu - meku a ravnu....Ako je ta zemlja sa travom bas neravna onda je bolje da se trci cak i po betonu nego tu...

Bice bolje i ja sam imao problema sa desnim zglobom od trcznja jedno vreme...Imao sam 100kg a slabiji skelet, to je normalno kada je tezina malkice veca u odnosu na skelet ovo se moze desiti...

VAZNO - zaboravih da kazem - UVEK PRE TRCANJA ZAGREJ KUKOVE KOLENA I POSEBNO ZGLOBOVE - Pokreti neka ti budu lagani i pravilni - pun pokret u jednu stranu pa u drugu....Tek kada se lepo zagrejes pocnes da trcis polako pa sve brze do nekog tempa tipa 60% od tvog maksimuma...To je fat burn zona koja topi masne naslage najvise...Dok si kuci isto jednom dnevno zagrevaj zglobove nogu i masiraj ih pomalo kako bi se poboljsala cirkulacija u tom delu!

Pozdrav

Ja bih imala jedno pitanje.

Na porodjaju su mi napravili problem sa karlicom,da se plasticno izrazim vukli su mi nogu i na taj nacin su mi "razglavili karlicu",tesko hodam,doduse bol je sve manji i biste i mozda vremenom totalno nestane,ali zelela bih sebi da pomognem i ubrzam oporavak. Ima li nekih vezbi koje biste mi preporucili? :)

Ja se nadam da je "razglavljenje karlica" samo tvoja sala i da si tako dozivela taj bol a da je karlica u redu! Mozes da pocnes da se blago istezes svaki dan - stavis peskir ili prostirku na pod i sednes i onda polako trudis da dohvatis rukama prste na nogama, zatim ustanes pa polako radis cucnjeve koliko mozes, zatim iskorak napre nazad, a kada malkice ojacas stanes pa dizes nogu u stranu....

Mozes radit i one vezbice koje sam okacio Daci u odgovoru......Cilj ovih vezbi je da se aktiviraju misici i da se malo prokrvi taj deo tela , a krv sa sobom nosi i vazne nutrijente iz hrane pa ce se na taj nacin pre sve to vratiti u normalu jer blaga vezba je povoljna za oporavak, ne treba samo lezati i sedeti i prepustiti se slucaju.....

Ukoliko se javlja neki neizdrziv bol ili tako nesto prekini vezbanje i obrati se ipak lekaru mozda je i bilo nesto sa karlicom ipak...I kod tebe je mislim slican problem kao okd Dace stim sto ti verovatno imas problem sa hrskavicom femura ili butne kosti u onom delu gde se spaja sa karlicom....A mozda su i malo ligamenti i tetive istegnuti......Sad ne mogu bas da zamislim kako su ti tu vukli noge i to, nisam nikada poradjao zenu i koristio te ekstravagantne metode :mrgreen:

Aj probaj pa javi kako se osecas i kakvo je stanje ....E da - ishrana za Dacu i za tebe vazi jer moze da pomogne a sigurno ne moze da odmogne a pritom ces popraviti liniju tj vratices se brze u normalu!
:bye:

..evo i ja imam jedno pitanje.. :)
..dechak, 11 i po godina, trenira kosharku sedam meseci, visok 153cm ima 38kg,
nije rastao naglo poslednjih meseci, ima blago ravne tabane koji nisu za korekciju (nalaz lekara)..
..posle svakog treninga se zali na bolove u regiji pete i najveceg zgloba placa na oba stopala..
..po mishljenju trenera patike su odgovarajuce po velichini i konstrukciji, pravilno zapertlane,
takodje, po njegovim rechima, zagrevanju mishica stopala se posvecuje dovoljno paznje na samom treningu,
a njegov odraz, doskok i trchanje je pravilno..
..da li bi i koje vezbe za ojachavanje mishica stopala bile od pomoci,
ili je ovaj bol posledica necheg drugog?

Hm, p aja taman da pitam nesto da li pravilno radi kad ono ti nabrojala sve sto moze stvoriti problem...Moguce je da ta blago ravna stopala izazivaju bol.....Prvo sam mislio da mozda nema dobar doskok pa doskoci na petu, pa otuda bol, ali trener ih je sigurno naucio kako treba.....Mozda to zalazi za negu dublju analizu fizioterapeuta i posebno propisane neke vezbe u kinezi sali....

Ono sto ja znam je da je za zdravlje nogu kosarkasa veoma vazno je jak i dobro razvijen misic lista, duboke patike za basket.....Neka stane na kraj stepenika i neka stavi 2 vlasice sa vodom na ramena i neka se spusta gore-dole - ovo jaca misice listova a nema skokova i stresa za zglobove a ujedno i jaca misice listova, pa mu mozda moze pomoci oko bola....MAda meni opet to nesto "smrdi" da problem prave ta ravna stopala iako se racunaju da su "u normali"...

Stvarno malo teza situacija, kazem neka proba ovo i neka prati sebe pa ako se bol nastavlja morate potraziti neku usko strucnu pomoc za to jer to sigurno nije normalno da ga boli.....Jedino ako je ranij elomio nogu ili prst neki pa s=je ovo sada posledica neka, mada ne verujem napomenula si sve bitno...

Pozz swima !!! .Imam jedan problem...Naime radio sam sklekowe(znaci razne wrste)sa teretom......Odjednom sa poceo da dobijam misice na grudima.....Problem je u tome sto se desna strana razwila wise od desne pa su mi sada grudi asimetricne....Woleo bi da mi kazete kako mogu da mi budu iste tj kako da razwijem i lewu stranu...Molio bih was za pomoc :)

Evo konacno da odgovorim, ponekada bas zakasnim ali mislm da nikada ne zaboravim, mada mozese i to desiti...Jednostavno tempo zivota mi ne dozvoljava da ispisem lepo, polako sa svih aspekata gledano i tako..I ako upadnem na forum pisem nesto drugo neozbiljno, kratko itd bez previse razmisljanja.....

Sto se tice tebe prvo sto mi pada napamet je blagi deformitet kicme......Svi mi skoro imamo neke manje-vece deformitete kicme jos od preteske skolske torbe....
Svaki misic na telu je specifican i jedninstven tako da sto se tice toga nikada ti levi i desni biceps bas nece biti isti, [pa i ruke, prsti, noge, oci usi itd...

E sad sve zavisi koliko je ozbiljno stanje kod tebe.....Tj da li se to vidi sa 20m, sa 10m, sa pola metra ili ti neko morad buljiti u frudi 10 minuta da bi tek na kraju ipak primetio da ti je jedna strana malkice veca...E sad mladi u tvojim godinama a posebno devojcice mnogo idealizuju svoje telo i zele da izgledaju perfektno pa ce i on najmanjeg minusa napraviti bauk i misliti da im nesto fali...Sve je to deo odrastanja.....Devojcice uvek npr misle ili da su predebele ili premrsave a u veini slucajeva u u okviru normale i niko to toliko ne primecuje osim njih samih...

Mozda je i sa tobom slican slucaj.....Ako sam pogodio, i ako imas neki blagi deformitet kicme (pitaj roditelje kada si bio mali da li su ti na sistematskom pregledu nasli neki deformitet za kicmu) ONDA TO NEMA VEZE SA MISICIMA, JER JE TEBI SKELET MALO UVRNUT I ISKRIVLJEN PA VEROVATNO I NA LEDJIMA JEDNA LOPATICA BLAGO STRCI A DRUGA JE UVUCENA A TO SE ODNAPRED VIDI KAKO JE JEDAN "GRUDNI MISIC VISE IZLETEO"....JA mislim da to nema veze sa misicima nego sa skeletom - skelet u tom delu tela ti je vise izbacen a mi to spolja vidimo kao da je misic veci...

E sad kazi mi da li si primecivao dok nisi imao takve misice da ti je neka strana veca??? Obicno se ne primecuje skoro nista kada su grudi ravne i nisu razvijene.......

I ja sam imao neki slican problem cini mi se kao mali i secam se da me je tadasnji lekar bas savetovao da odem u teretanu i vezbam grudi kako bi se izjednacile i savetovao mi je nesto tipa da u jednu ruku uzmes tezu bucicu a u drugu ruku laksu i radis razvlacenje sa bucicama za grudi kako bi ovaj misic "koji se cni da je manji" ojacao povecao se i vizuelno izgledao kao i ovaj drugi....

Ostalo mogu da ti kazem isto kao i FitnessGuy, NAJVAZNIJE JE PRVO USAVRSITI FORMU POKRETA PA MAKAR BILI TO I SKLEKOVI, DALJE KADA RADIS DA SE UKLJUCIS MENTALNO DA ZNAS ZASTO RADIS TU VEZBU, STA ONA POGADJA, KAKO, DA MENTALNO OSECAS KAKO MISIC RADI I GRCI SE, I DA SE TRUDIS DA NE UBACUJES DRUGE MISICE U POMOC A POSEBNO RAMENA I TRICEPS KOJI VEOMA RADE PRILIKOM VEZBI ZA GRUDI.....

I eto svi pljuju posle teretanu nesto i predlazu sklekove trbusnjake zgibove i slicne klisee a ti si se deformisao od sklekova....Znaci ne radi se tu o tome da je teretana kao teretana nesto lose....Covek se moze povrediti na svakom koraku pa i u toj ozloglasenoj teretani.....MAda retki su slucajevi da se decaci unakaze od sklekova i deformisu telo, pokrive kosti i td, to je skoro nemoguce......JA opet "pucam" na to da ti imas blagi deformitet skeleta i da kada si sad napakovao malo misica preko tog iskrivljenog skeleta to je dobilo vizuelnu potvrdu....

To ti je kao ono - na listu belog papira ispretiskas nesto i kada gledas beli papir prazan nista ne vidis ali ako uzmes olovku i pod uglom zasencis papir dobices sliku!

I jos ne razumem kakvi su to sklekovi sa teretom??? Sta radio si sklekove a stavio si nesto na ledja ili ti je neko seo ili sta????

ZATO BRU ZLI LEPO PRICA - SVI U TERETANU, KAIS OKO STRUKA, STEZNIKE OKO ZGLOBOVA, LEGNES LEPO , NEMA DA SE KRIVIS, NEMA DA SE NJISES, NEMA DA VARAS I DIZES KOLIKO MOZES........Ko zna kako si ti to radio i dok radis a neki teret ti je odozgo na ledjima, nikada on nece biti lepo rasporedjen 50-50% na levu i desnu stranu...Moguce i zbog toga da je....

Moj predlog je da se upises u teretanu da obavestis trenera/radnika teretane o tvom problemu da bi ti pomogao danima kada radis grudi da to prevazidjes....

Ukoliko je sa skeletom sve u redu, i ukoliko ti je stvarno jedan misic napredovao puno a drugi zaostao, nista se ne brini usled vezbanja u teretani i ovaj manji misic ce vremenom dostici ovaj drugi a ovaj drugi ce stagnirati kada ubrzo dostigne svoju punu velicinu, ALI MORAS RADITI PRAVILNO I SA MANJIM TEZINAMA DA BI OBA MISICA RADILA A NE DA ONAJ JACI SAMO PREUZEM FUNKCIJU DIZANJA A OVAJ MANJI DA ZABUSAVA.....Zato se tebi to i desilo - Verovatno si se silio i mrdao i njihao i ko zna sta radio, i onda si zauzimao takve polozaje da je sve jedan misic radio a ovaj drugi nije bio dovoljno podstaknut i gotovo....

I nisu samo tu grudi u pitanju - kada rade grudi radi tu i rame....Znaci mozes ocekivati da ce ti i jedno rame biti vece a jedno manje - jednom recju izdeformisaces se kao zvonar bogorodicine crkve....
ZATO BRU ZLI PRICA STALNO - NE MOGU SAMO SKLEKOVI I TRBUSNJACI DA SE RADE I SVAKE PRESTUPNE GODINE KADA ODETE U PARK DA URADITE PO NEKI ZGIB NA KOJEM I NE RADE LEDJA NEGO SE BICEPSIMA VUCETE.....NE MOZE TO TAKO......COVEK NIJE GRUDNI MISIC...COVEK JE CELINA I SASTOJI SE IZ MNOGO MISICA.....NE MOZETE SAMO VEZBATI I UVECAVATI JEDNU VRSTU MISICA A OSTALI DA STO JE KAKVI SU BILI...TO DEFORMISE TELO, TO KRIVI SKELET!

Moj savet je da se upises u teretanu po mogucnosti u onu koja ima malo strucnije lice koje ce ti pomoci da vezbas i naucis sve pravilno sa veoma malim tezinama a nikakvo siljenje i tripovanje.....
Moras raditi sve misice na telu i to ce sve rezultirati da se otkloni tvoj problem posle godine 2, 3......

Postavicu ovo tvoje pitanje i moj odgovor na pdf zdravlje isto, mozda nekom zatreba ova informacija a mozda se javi i neki doktor fizioterapeut ili kineziolog da pomogne mada sumnjam da takvih ima ovamo...

Ne bi bilo lose ni da odes kod skolskog lekara i da mu napomenes sve to sto si rekao nama kao i da mu napomenes moje misljenje o mogucem deformitetu skeleta iz rane mladosti itd....
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ja ću kopirati pitanje koje sam postavio na temi koju sam otvorio pre par dana.

Juče mi se po drugi put desilo nešto zbog čega sam se malko zabrinuo.
Prvi put se to desilo pre oko mesec dana.
Već 10 god rekreativno vežbam u teretani, osnovne vežbe (trening traje 30 min)
10 tak minuta posle treninga prvo počinje da mi ponestaje daha i gušim se ako pokušam nešto da izgovorim, zatim počinju da mi trnu obe ruke a posle toga i vilica.
Ovo stanje traje nekih 15 minuta a posle toga me prođe.Moguće je da dignem sebi naglo pritisak ili zato što mi je ponekad nos zapušen pa ne uzmem dovoljno kiseonika.
Bojim se da nije nešto sa srcem i ne znam da li bi trebalo da odem na neki pregled da uradim EKG a nemam baš puno vremena da bi posećivao lekare pa ne bi da idem bezveze ako nije ništa strašno.

U medjuvremenu bio sam kod lekara, izvadio sam krv rekli su mi da odem do interniste i da uradim test opterećenja.
Ne pijem i ne pušim.Moguće je da mi se ovo događa jer se ne zagrejem pre treninga ali u pitanju su male težine i trening je lagan i rekreativan.Ja imam 80 kg a dižem oko 40 kg sa ravne klupe i mislim da zbog toga ne bi trebalo da imam nekih poteškoća.Disanje tokom vežbe mi je pravilno jer imam i preko 10 god iskustva a spavam 7 sati dnevno u proseku.
Prestao sam da vežbam na par dana dok mi ne stignu rezultati krvi pa ću ponovo da počnem ovaj put sa laganim zagrevanjem pre toga.
Šta misliš ti šta bi to moglo da bude ?

meni treba savet koje vežbice da radim za povećanje mase butina :think:

smršala sam i pokušavam da se ugojim, ali sam u medjuvremenu prestala
i da se bavim fizičkom aktivnošću što smatram razlogom mršavljenja, pored stresa :roll:

skontala sam da mi treba neka dobra vežba za noge jer zbog mršavih nogu još mršavije izgledam cela :sad2:

da li bi samo bicikl mogao da pomogne? bilo kakva ideja je dobrodošla :)

Ja se nadam da je "razglavljenje karlica" samo tvoja sala i da si tako dozivela taj bol a da je karlica u redu! Mozes da pocnes da se blago istezes svaki dan - stavis peskir ili prostirku na pod i sednes i onda polako trudis da dohvatis rukama prste na nogama, zatim ustanes pa polako radis cucnjeve koliko mozes, zatim iskorak napre nazad, a kada malkice ojacas stanes pa dizes nogu u stranu....

Mozes radit i one vezbice koje sam okacio Daci u odgovoru......Cilj ovih vezbi je da se aktiviraju misici i da se malo prokrvi taj deo tela , a krv sa sobom nosi i vazne nutrijente iz hrane pa ce se na taj nacin pre sve to vratiti u normalu jer blaga vezba je povoljna za oporavak, ne treba samo lezati i sedeti i prepustiti se slucaju.....

Ukoliko se javlja neki neizdrziv bol ili tako nesto prekini vezbanje i obrati se ipak lekaru mozda je i bilo nesto sa karlicom ipak...I kod tebe je mislim slican problem kao okd Dace stim sto ti verovatno imas problem sa hrskavicom femura ili butne kosti u onom delu gde se spaja sa karlicom....A mozda su i malo ligamenti i tetive istegnuti......Sad ne mogu bas da zamislim kako su ti tu vukli noge i to, nisam nikada poradjao zenu i koristio te ekstravagantne metode :mrgreen:

Aj probaj pa javi kako se osecas i kakvo je stanje ....E da - ishrana za Dacu i za tebe vazi jer moze da pomogne a sigurno ne moze da odmogne a pritom ces popraviti liniju tj vratices se brze u normalu!
:bye:

Izvinjavam se sto se ranije nisam zahvalila na odgovoru,nadam se da mi nije puno zamereno.:)
Pokusacu polako da krenem sa vezbicama posto mi je vec malo bolje... Hvala puno.:)

Otvaram temu kako bih pomogao ljudima koji imaju nekih poteskoca prilikom vezbanja....

Ako uzmemo pretpostavku da tesko bolestan covek nece biti ni sposoban da trenira onda ostaju ovi koliko toliko zdravi sa nekim smetnjama kojima ja mislim da mogu pomoci.....

Sto se tice medicine tu i nisam nesto jak formalno (srednja medicinska skola samo) ali je zato tu veliko iskustvo u vezbanju tj praksi....

Tako da mislm da mogu pomoci nekima, vidjao sam dosta stanja i problema koji su se javljali usled treniranja pa mozda mogu i pomoci nekom .....

Šta mislite kako se osjećaju ljudi koji su bolesni i ne mogu da treniraju, a nekada su bili vrhunski sportisti, kada pročitaju ovu vašu prvu rečenicu najave "teško bolestan čovjek neće biti ni sposoban da trenira, onda ostaju ovi zdravi..." Hoće nekad trenirati sigurno ali im neće trebati vaša pomoć..Kakav ste vi to čovjek? I na sramotu vam ono što nemate, a to je ljudskost..

Šta mislite kako se osjećaju ljudi koji su bolesni i ne mogu da treniraju, a nekada su bili vrhunski sportisti, kada pročitaju ovu vašu prvu rečenicu najave "teško bolestan čovjek neće biti ni sposoban da trenira, onda ostaju ovi zdravi..." Hoće nekad trenirati sigurno ali im neće trebati vaša pomoć..Kakav ste vi to čovjek? I na sramotu vam ono što nemate, a to je ljudskost..

Ja sam samo rekao istinu i nista vise...nema to veze sa ljudskoscu.....Ko ima takve probleme treba da se javi psihologu ili psihoterapeutu, moze i psihijatru ali ne preporucujem jer oni nemaju vremena a ni znanja iz psihoterapije nego samo krknu tablete da to vestacki neutralisu i gotovo, a problem zapravi nije resen.....

Situacija takvih sportista jeste zaista teska, i ja sam se jednom suocio sa takvom mogucnoscu ali ipak na kraju je sve ispalo super...

BITNO JE RECI OVIM LJUDIMA STA JE ISTINA I SAMO ISTINA, TO JE LJUDSKI I HUMANO, A NE DA IM SE DAJE LAZNA NADA A SAKRIVATE PRAVU ISTINU - TO JOS VISE BOLI KADA ON SHVATI !

Sa ovakvim ljudima se posebno radi i to kroz duuuzi vremenski period kroz razne psihoterapije i razgovore i na kraju se gleda postici zamena motiva i preusmerenje energije na neku drugu draz....

Npr takav sportista se moze ostvariti kao vrhunski trener tj sportski pedagog, moze se baviti intelektualno proucavanjem i unapredjivanjem svog sporta kroz istrazivanja i nauku, moze se ukljuciti u politiku pa da kroz nju dela i da pospesuje svoj sport i omoguci drugima bolje treniranje itd......

Ovo se u psihologiji zove sublimacija tacnije on svoje neispoljene nagone za sport mora da sublimira u nesto drugo socijalno prihvatljivo a da istovremeno zadovolji primarni impuls....Ovde bih napravio i digresiju zbog toga sto je sublimacija transformacija socijalno neprihvatljivih dela u socijalno prihvatljive a istovremeno zadovoljava eros i Id, a sport je znamo socijalno prihvatljiva radnja, ali opet dolazi do mehanizma odbrane - sublimacije....Inace bi covek izludeo od osujecenja i razvila bi se psihopatologija....

POD 2 Tijano - Svi smo mi ljudi , zivimo i gresimo PA I JA KAO PSIHOLOG SA SVIMA VAMA.....To sto sam ja tako to napisao moze da bude posledica raznoraznih uzroka a ne samo A PRIORI DA NEMAM LJUDSKOST DA SAM OVAKAV ILI ONAKAV.....
Tesko je biti objektivan i paziti sta pricate dok se ne stavite u subjektivan polozaj sportiste koji je bolestan i ne moze vise trenirati.....Ili laicki receno - "Sit gladnome ne veruje" ....
Tako da ovakav nacin obracanja meni vise govori o vama nego meni...lako je kritikovati i osudjivati ali je tesko nesto i nekoga razumeti.....I vas post bi bio pre vasa projekcija nego moja "dijagnoza"

Pozdrav i nadam se da ovim postom nisam uvredio ni bele medvede ni pingvine ni Rome, ni pedere ni transvestite ni pedofile ni vernike ni ateiste ni bolesne sportiste ni sve ostale.....

Poslednja izmena:
bru zli

svaka cast za temu ali svima jedan veliki savet

za bolove koji vam se javljaju obratite se fizioterapeutu!!!!

to kazem iz iskustva jer mi je drug visi-fizioterapeut i ima svoju ambulantu i saradjuje sa nekim teretanama i kad je poceo da radi dosao mu je jedan broj ljudi koji su slusajuci tudje savete sebi stvorili veci problem nego sto su imali!!!

PA dobro normalno! Mada ni ti fizioterapeuti mladi sa visom skolom nisu "bog zna sta" .... Po cemu npr on ima vise iskustava i kompetencije od mene?
Da ne govorim koliko samo je "pravih strucnjaka' u oblasti medicine usmrtilo ljudi bilo je skoro na pinku frapirao sam se kada sam gledao reportazu.....
Ispade da su zdravstveni radnici ubice a ne pomagaci!

POD 2 - Ne deli svako savete strucne na forumu niti svako ima petlju i odgovornost da to radi jer ne zeli "da ga bije maler" ako nekom naudi, ne zeli "losu karmu" i ONAJVISE - ZABOLE GA DOOPE ZA OSTALE I DA POMOGNE NEKOM ZA DZABE.....

Ja ovde nikom eksplicitno ne savetujem da ne ide kod lekara a da slusa mene samo, ali u prvi mah nekom znaci da se informise odmah ili u bilo koje doba dana sta bi moglo da mu bude! Isto tako neko zeli odmah da zna koliko to moze tacno da bude opasno ili je mozda ipak on hipohondar i suvise trosi zivce i brine se za svoje zdravlje pa znaci i neka rec utehe da se ne brine da nije ozbiljan problem itd...

JA sam se lepo ogradio i reao da bolesni ljudi nece ni moci da treniraju pa sam se okrenuo samo ovima koji su zdravi a imaju neke poteskoce, a zna se ko leci bolesne ljude! (kako lece i kada ce stici na red i koliko moraju da potplate ne bih da komentarisem hahaha)

E sad naravno da postoji odredjen broj ljudi koji lupeta po internetu i izigrava strucnjaka...Od njih se ja ogradjujem....A i svako treba da pravi selekciju sadrzaja na internetu ako neko ne ume da pravi selekciju informacija i ne ume da prosudjuje ko koliko otprilke zna, onda za takvog coveka nije ni internet i ne vidim razlog sta trazi po forumima....

Aj ako imas vremena. Igrao sam fudbal sa ortacima u sali. I docekao sam se iz skoka lose na petu desne noge i propala mi je noga u neku rupu (de se stavlja stub za odbojkasku mrezu) i nekih 5 min posle nisam mogao a potrcim koliko mi je kleckalo koleno. Prosle su evo dve nedelje i kada potrcim na primer napolju negde i treba da se oslonim na desnu nogu zamalo da padnem.. Ne znam u cemu je problem.. stalno mi klecka koleno ne da mi da trcim na traci.. dve nedelje nisam trcao.. i osecam da sam se ugojio

Ja sam samo rekao istinu i nista vise...nema to veze sa ljudskoscu.....Ko ima takve probleme treba da se javi psihologu ili psihoterapeutu, moze i psihijatru ali ne preporucujem jer oni nemaju vremena a ni znanja iz psihoterapije nego samo krknu tablete da to vestacki neutralisu i gotovo, a problem zapravi nije resen.....

Situacija takvih sportista jeste zaista teska, i ja sam se jednom suocio sa takvom mogucnoscu ali ipak na kraju je sve ispalo super...

BITNO JE RECI OVIM LJUDIMA STA JE ISTINA I SAMO ISTINA, TO JE LJUDSKI I HUMANO, A NE DA IM SE DAJE LAZNA NADA A SAKRIVATE PRAVU ISTINU - TO JOS VISE BOLI KADA ON SHVATI !

Sa ovakvim ljudima se posebno radi i to kroz duuuzi vremenski period kroz razne psihoterapije i razgovore i na kraju se gleda postici zamena motiva i preusmerenje energije na neku drugu draz....

Npr takav sportista se moze ostvariti kao vrhunski trener tj sportski pedagog, moze se baviti intelektualno proucavanjem i unapredjivanjem svog sporta kroz istrazivanja i nauku, moze se ukljuciti u politiku pa da kroz nju dela i da pospesuje svoj sport i omoguci drugima bolje treniranje itd......

Ovo se u psihologiji zove sublimacija tacnije on svoje neispoljene nagone za sport mora da sublimira u nesto drugo socijalno prihvatljivo a da istovremeno zadovolji primarni impuls....Ovde bih napravio i digresiju zbog toga sto je sublimacija transformacija socijalno neprihvatljivih dela u socijalno prihvatljive a istovremeno zadovoljava eros i Id, a sport je znamo socijalno prihvatljiva radnja, ali opet dolazi do mehanizma odbrane - sublimacije....Inace bi covek izludeo od osujecenja i razvila bi se psihopatologija....

POD 2 Tijano - Svi smo mi ljudi , zivimo i gresimo PA I JA KAO PSIHOLOG SA SVIMA VAMA.....To sto sam ja tako to napisao moze da bude posledica raznoraznih uzroka a ne samo A PRIORI DA NEMAM LJUDSKOST DA SAM OVAKAV ILI ONAKAV.....
Tesko je biti objektivan i paziti sta pricate dok se ne stavite u subjektivan polozaj sportiste koji je bolestan i ne moze vise trenirati.....Ili laicki receno - "Sit gladnome ne veruje" ....
Tako da ovakav nacin obracanja meni vise govori o vama nego meni...lako je kritikovati i osudjivati ali je tesko nesto i nekoga razumeti.....I vas post bi bio pre vasa projekcija nego moja "dijagnoza"

Pozdrav i nadam se da ovim postom nisam uvredio ni bele medvede ni pingvine ni Rome, ni pedere ni transvestite ni pedofile ni vernike ni ateiste ni bolesne sportiste ni sve ostale.....

Ljudskost je ono u nama što ne dijeli ljude na bolesne i zdrave, loše i dobre, i ako imamo tu snagu čovječnosti i želimo da pomognemo, nećemo odvajiti one bolesne jer njima je pomoć najpotrebnija.
Možda će nekome zadirati u osjećanja ona vaša prva rečenica...razmislite.
A neko ko je to slučajno pročitao na netu, je samo pomislio kakvi smo to ljudi, svoju nesreću je pobijedio i vratio se da nastavlja svoje vrhunske rezultate, čovjeka i sportiste, vjerujte mi bez vaše smiješne ideje da to treba sa psihoterapijama.. To je zaista smiješno da ljude koje su imali povrede od koji se oporavljaju i liječe šaljete psihijatrima, baš nemam riječi..
Žao mi je ako sam vas povrijedio onim što sam rekao, ja samo tako mislim, kao i neki drugi.
Što se tiče mene, ne zazirem ono što ste o meni rekli, ja sam puno u životu dobra učinio, to mi je i profesija a i ispunjenje kad već to mogu..
A i biću srećan ako bilo kom zdravom čovjeku pomognete, zbog kojih ste tu.
Svako dobro, i neću više o ovome ni riječi...

Aj ako imas vremena. Igrao sam fudbal sa ortacima u sali. I docekao sam se iz skoka lose na petu desne noge i propala mi je noga u neku rupu (de se stavlja stub za odbojkasku mrezu) i nekih 5 min posle nisam mogao a potrcim koliko mi je kleckalo koleno. Prosle su evo dve nedelje i kada potrcim na primer napolju negde i treba da se oslonim na desnu nogu zamalo da padnem.. Ne znam u cemu je problem.. stalno mi klecka koleno ne da mi da trcim na traci.. dve nedelje nisam trcao.. i osecam da sam se ugojio

Drue to jeste nezgodna povreda, moze biti nista strasno, a moze biti i veoma ozbiljno! Svi ti doskoci su izuzetno rizicni i mnogi ljudi basket shvataju olako i neodgovorno!
KAda covek podje na basket mora paziti da je zasticen 100% od carapa preko kosarkaskih patika do toga da su iste dobro utegnute i jako zapertlane! Ista fora i sa fudbalom - i tu se dosta skace i gleda se u gol i u loptu koja leti a ne u zemlju kako ces da doskocis...

To "kleckanje kolena" mogu da zamislim kao da ti se istegao neki ligament malo ili misic butni.....Hm bas cudno jer imas problema sa kolenom obicno se desava sa skocnim zglobom!
Nista znas kako - nikako ne trci, to se mora odmoriti, nikako ne radi cucanj u teretani ni ostale vezbe, probaj kuci polagano da ispravljas i savijas moge, malo ispipaj koleno izmasiraj blago, vidi sta boli gde boli u kom polozaju - nista ne brini "nista neces pokvariti" to sve isto mora i doktor da ti uradi da bi ustanovio napamet o cemu se radi i kakav problem moze biti....Jos bolje ako odes pun informacija sta ti je - doktor je doktor ali ti najbolje znas sta ti je i kako se osecaj i koju nezgodu imas, nisu ni oni svemocni niti citaju misli, niti ih boli umesto tebe nesto....

To sto mislis da si se ugojio - nisi veruj mi to je cisto psiholoske prirode, to se desava vecini! Moras da prestanes da razmisljas tako ili ces se stvarno ugojiti od razmisljanja - mozak ce narediti tvom telu da skladisti salo jer previse brines o tome pa ce te mozak podsvesno i poslusati....Znaci gledaj na to kao na odmor od treninga i sakupljanje energije koje ce ti psle doci da odradis puuuno treninga kada se oporavis od povrede!

A i da se ugojis - pa sta...Sportista koji je aktivan veoma lako posle vraca formu mnooogo brze nego oni sto su tek poceli, eto ja to radim ceo zivot - napravim formu koju gradim godinama pa jedan period sve to padne i izgledam kao ljudi obicni na ulici ali zato posle uz jaci rad za mesec ipo vratim sve to kakav sam bio u najboljoj formi! Veruj mi postoji "misicna memorija" teorija u kojoj u dnk tvom lanu pise kakav si bio najbolji i misici zapamte to stanje i veoma lako se mogu adaptirati u njega za veoma kratak period naspram onog kome to ne pise u misicima i ciji misici nikada nisu imali tu formu!

Znaci pravac kod lekara 2 nedelje je malo vise za prolazak problema a tebi opet traje...Povreda kolena i ramena je jedna od najrizicnijih i najtezih povreda za svakog sportistu...Obicno su ova 2 tela najvise rizicna za povredu i povreda istih gotovo da zaustavlja dalje bavljenje sportom a povreda kolena posebno, cak i blagog trcanja.....Dok ti je koleno povredjeno moja preporuka je da odes na plivanje i da plivas samo gornjim delom tela bez mrdanja nogu tj ucestvovanja misica nogu, zatim propadanja, trbusnjake, i sve ostale vezbe gde se lezi i ne rade noge - na ovaj nacin ces trositi kalorije i neces se gojiti a neces ni opterecivati povredjenu nogu...JAvi sta su ti rekli - i ne obaziri se mnogo na savete - STA CE TI TERETANA NE IDI TAMO NE DIZI TEGOVE OVO ONO - LEKARI SU DEBELE HIPOHONDRE KOJE PUSE I NEZDRAVO ZIVE I BOJE SE STVARI ZA KOJE NISU STRUCNI! LEkari su naucnici koji proucavaju bolesti i oremecaje a o zdravlju i zdravom zivotu pre nastanka bolesti nemaju skoro veze....Medicina je nauka bolesti a ne zdravlja govorio je jedan profesor na medicinskom fakultetu....

Pozdrav pa javi sta je bilo !

Poslednja izmena:
meni treba savet koje vežbice da radim za povećanje mase butina :think:

smršala sam i pokušavam da se ugojim, ali sam u medjuvremenu prestala
i da se bavim fizičkom aktivnošću što smatram razlogom mršavljenja, pored stresa :roll:

skontala sam da mi treba neka dobra vežba za noge jer zbog mršavih nogu još mršavije izgledam cela :sad2:

da li bi samo bicikl mogao da pomogne? bilo kakva ideja je dobrodošla :)

ahHAHA ja video reputaciju za ovu temu i mislio da si mi poslala reputaciju da odgovorim drugima i ja odgovorio drugima a tebi nisam jer nisam primetio tvoju malenu (mrsavu :-P ) porukicu u moru ovih dugackih postova....

Evo odgovoricu ti cim nadjem prvo slobodno vreme, bar je tvoj problem veoma lako resiti....Jos ima da uzivas dok ga resavas za razliku od ostalih koji imaju suprotne probleme hahah

Back