Ovo vec spada u domen gluposti...bioloski, da-ali upravo nivo svesti jeste ono sto ga uzdize iznad zivotinja...sposobnost imaginacije...Zivotinja jede iskljucivo kad je gladna, znaci iz potrebe, isto i par ise iskljucivo iz potrebe, i kod zivoinja moral kao kategorija ne postoji...zato postoje cesi slucajevi kanibalizma medju zivotinjama i sl. dok kod ljudi samo kod retkih plemenskih zajednica tj uglavnom retki i izolovani slucajevi...E sad ovi rijaliti show-ovi upravo i sluze da coveka spuste na nivo zivotinje STO JE ODVRATNO a teme poput ove su cista provokacija...Jer lik ne pita za nesto o cemu ima vec izgradjen stav baziran na argumentima, vec PROVOCIRA...kao ivecina njegovih tema...TROL!
Ne znam ni odakle bih počela s ovim.
Životinja jede isključivo kad je gladna. Koji u svim eventualnim paralelnim univerzumima opravdan razlog znaš da jedeš
osim ako nisi gladan? Šta, zato što ti je tvoj nutricionista tako propisao? Jedeš pet puta na dan, male obroke, pedeset puta žvaćeš svaki zalogaj i šta? Umrećeš zdrav?
Ja jedem kad sam gladna. Kad nisam, ono znaš!.. Ne jedem.
Životinja se pari iz potrebe. Iz kojeg se
ti razloga pariš? Zato što ti je tvoj guru propisao sex tri puta nedeljno - osim ako je mlad mesec, onda je namereno da drk.aš - kao smernicu na tvom putu ka Višem cilju I Smislu? Da li se pariš isključivo zato što si povezan sa osobom na intelektualnom smislu, i jer ti je astralna projekcija reper za tu stvar? (ne za
tu stvar; za radnju? akt?
parenje?) I ukoliko Viši Smisao izostane, onda se ne pariš uopšte? Da li se pariš jedino zato što na umu imaš reprodukciju - što kažu da je izvodljivo, doduše, mada je pre matematika nego sex? Ili se, možda, pariš zato što si hladnorazumski,
svesno iskalkulisao korist i dobit - oli ona zna da kuva i jel joj ćaća bogat, i šta ako ja oću da podižem decu kao mormone? Ne? Ona bi rađe u subotare? Čula sam da se neki i tako pare; vlažeći se na procente i kamate, al mislim da mi rekoše da su to bankari, ne ljudi.
Tvoj pubertet, ako je završio, mora da je bio urnebesan.
Osim ako si od onih koji se pare jedino ukoliko jednorozi trče pod dugom livadama divljeg cveća. Rispekt, mada moram priznati da se ja ne ložim na jednoroge. Ko ni devedeset posto ljudi koje sam ikada srela - a bili su punoletni.
Kod životinja moral ne postoji.
Ovde bih stvarno trebala da budem kuš.
Moral ne postoji kod životinja. Gde se upisuje u vučji čopor? Jel ima kakav poligon koji moram da pređem pre nego mi izdaju člansku kartu?
Gde se staje u red?
Moral ne postoji kod životinja, i
to uzeto ko kontraargument,
ej!..
Postoje češći slučajevi kanibalizma kod životinja, to neću čak ni da komentarišem. To šta je kod životinje češće, a kod čoveka ređe, ne određuje urođena humanoidna sposobnost Više Svesti, već kanon. Koji je postavila čovečija svest zato da bi nekako objasnila univerzum koji ne razume. Ljudi nisu viša bića, ljudi su fantaste. Puki fakt postojanja kanibalizma kod čoveka ikada i uopšte, jeste dovoljan dokaz da ga čovek upražnjava. Da li zato što je izmislio - usled svoje
imaginacije - bogove kojima je u usta stavio naredbu da se mora pojesti srce ratnika kojeg pobediš u boju; ili zato što je zalutao s društvom u vukojebi.ni na Himalajima ili na debelom moru - koju težinu ima razlog? Da li je razlog uopšte bitan?
Ljudi jedu druge ljude kad to situacija zahteva. Životinje jedu druge životinje kad to zahteva situacija. To što ti je razlog životinje manje bitan nego razlog čoveka, to ne znači da je životinja niže biće - to samo znači da su ljudi maestralni kad treba da opravdaju grozote koje čine.
Što ti je, najposle, ta imaginacija koju pominješ. Jer čovek nije sposoban jedino lepo da izmišlja i zamišlja - sposoban je i za odvratne ideje.
Nijedna životinja nije odvratna. Životinja je, prosto, životinja. Ljudi imaju toliko
svesti o tolikoj količini idiotizama i užasa, da se vrlo često dogodi da to kompromituje svest kao takvu. Kome treba svest sačinjena od ratova zbog naftnih polja, ubijanja male dece
zbog naftnih polja, držanja dvanaestogodišnjaka u podrumu sve dok ti ne ispuni kvotu od 200 komada sastavljenog plastičnog kineskog s.ranja koji ćeš sutra da prodaš na zapadu? Šta je sa
svešću ljudi koji svojim ćerkama bacaju kiselinu u lice ako pomisle da su se kompromitovale s nekim momkom? Šta je sa
svešću, imaginacijom i moralom serijskog ubice? Ted Bundy je imao sjajnu imaginaciju. I izuzetnu svest o sebi i drugima. I čak i moral. Znaš? S moralom je ko i s onom premisom o šupc.ima - svako od nas ima jedan. Svoj.
Ja ne kažem da životinja ima
ljudsku svest - jer je, naravno, nema. Ono što ja znam o životinji, to je da nijedna nikada nije ubijala mladunčad druge vrste u ime demokraCije ili religije. Što je, meni, dovoljan argument.
Nekima nije.
Neki se pare s kartonskom kesom na glavi da ne bi umrli od stida. Pred svojom Višom Svešću koja se spušta u te odvratne prljave vode po kojima plivaju meso i izlučevine.
Uvek sam se pitala: a što se onda
uopšte smarate? Takim jednim životinjskim činom koji vaša svest prezire.
A šta sad. I inkvizitore su svrbele prepone. Zato su i postajali inkvizitori.