Imamo li novca?

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.857
Na izvodjenje kucnog ljubimca u park zvanog pas, zbog nuzde covek je duzan da se obaveze 5 500 dana. Dnevno po 20 minuta, sveukupno ga izadje 1 800 radnih sati (2.5 meseca zivota) zarad psecih potreba.

Pseca hrana, vakcinacija, samponi, ogrlice... ljubimac izadje u visini pet porodicnih letovanja/zimovanja ili kao zakup manjeg kioska na godinu dana.

Ljudi se danas zale kako nemaju novca, koliki je uzrok tome neadekvatan odnos prema novcu, a koliko stvarna materijalna oskudica?

Nemam džukelu, ali koliko vidim to je izgovor ljudima da malo izađu iz kuće/stana, da se odvoje od TV-a, neta, da se eventualno sretnu sa nekim, popričaju, borave na otvorenom.....
Nemam ništa protiv toga.......

Na izvodjenje kucnog ljubimca u park zvanog pas, zbog nuzde covek je duzan da se obaveze 5 500 dana. Dnevno po 20 minuta, sveukupno ga izadje 1 800 radnih sati (2.5 meseca zivota) zarad psecih potreba.

Pseca hrana, vakcinacija, samponi, ogrlice... ljubimac izadje u visini pet porodicnih letovanja/zimovanja ili kao zakup manjeg kioska na godinu dana.

Ljudi se danas zale kako nemaju novca, koliki je uzrok tome neadekvatan odnos prema novcu, a koliko stvarna materijalna oskudica?

pa sad neko ima neko nema
uvek je bilo i oni koji nemaoju opet trose tako da

cinjenica je sad je bila reportaza da ljudi koji imaju kucne ljubimce pogotovu pse redje idu kod doktora i zdraviji su vitalniji i tako to...

Šta da ti kažem; imam rođaku koja ima salon za uljepšavanje kućnih ljubimaca. Uglavnom, ima toliko posla da mora odbijati mušterije, a cijene nisu nimalo male...

...nemam kucnog ljubimca, nemam prostora ni za sebe....a onda pogledam komsinucu koja u 20kv zivi sa sinom i 4 psa..da cetiri, ako je neko mislio da
sam promasila tipku...:mrgreen:
...od 5h ujutro ih vodi u setnju dvoje po dvoje, i tako 3x dnevno...pojma nemam koliko je to kosta, ali se cesce pitam kako zive u tako malo prostora svi
zajedno...odrzava ona to sve besprekorno...al dzaba, ne bih mogla to....
.. a ko na sta trosi i koliko trosi ne zanima me, ne ulazim u to, svako neka radi sa onim sto ima sta zeli...njegova licna stvar...

Od svega na sta ljudi trose novac, a ne moraju, malo je cudno da pocnes sa kucnim ljubimcima. Oni donose radost i u tom pogledu su nezamenljivi.
Ne bih rekla da je to neadekvatno ulozen novac.

A buduci da nisamo svi isti, neki nemaju, neki ne umeju sa novcem, a nekima je kukanje zivotni stil.

Kada bi čovek koji nema psa dnevno šetao onoliko koliko i prosečan, odgovoran vlasnik psa, bio bi zdraviji – fizički i psihički. Ko je još kalkulisao koliko novca košta 2,5 meseca života, utrošenih u šetnji? Ali, da … ovde pas smeta, i kada u ovoj zemlji šetate psa, može vam se desiti da vam neko dobaci: “Bolje da si dete rodila nego što imaš psa!”, ili “Ja para za hleb nemam, a ti izdržavaš džukelu!”
:roll:

Dokazano je da pas pozitivno utiče na socijalizaciju, te se preporučuje kao terapeut za lečenje usamljenosti i otuđenosti. Pomaže pri lečenju poremećaja koncentracije kod osoba obolelih od kliničke depresije I vraćanju govornih sposobnosti kod osoba koje su doživele šlog; pospešuje komunikaciju kod nekih psihijatrijskih bolesnika i autističara.

Ne znam koliko iznosi zakup manjeg kioska na godinu dana, ali sumnjam da troškovi za psa toliko koštaju. Uostalom, ne može se tako generalizovati, jer male rase pasa malo jedu, te se za hranu, npr, bišona, potroši jedva pet stotina dinara mesečno. Podrazumevano je da – što veći pas, to veći izdaci, i više obaveza.
Da, imam psa (i mačku). Pas mi je veoma zahtevan, rase koja traži duže i česte šetnje, istrčavanja i posvećenost. I meni baš takav odgovara. Njegovo održavanje nije skupo.
Vakcinacija je, izuzev prve, šteneće, samo jednom godišnje; oprema je pristupačna i traje, uglavnom, koliko i pseći životni vek. Može se koristiti i šampon za ljude. Psi se ne kupaju često (izuzev patuljastih, a tada je utrošak šampona minimalan). Veliki psi se kupaju jednom do dva puta godišnje. Psi su svaštojedi, te jedu raznovrsnu hranu, koja uključuje skoro sve ono što ostane iza naših obroka – pod uslovom da nije slatko ili previše začinjeno, ili baš striktno zabranjeno u psećoj ishrani. I tu postoji pravilo: teže je odgajiti veliku rasu, jer zahteva specifično izbalansiranu hranu.
Naravno, ako neko drži puno pasa (ili mačaka) u malom životnom prostoru, i pritom ne vodi računa o sopstvenoj I njihovoj higijeni, može se posumnjati na tzv. hordašenje … ali to već spada u patologiju, odnosno vid zlostavljanja.

Ali stanje nečijeg novčanika, ulaganja, trošenja … baš kao i visine prihoda – koja se u civilizovanim zemljama smatra poslovnom tajnom a sva pitanja u vezi sa tim nepristojnim, lična je stvar. Izbor – imati ili nemati psa – lični je izbor pojedinca, i može se ticati nekoga sa strane samo ukoliko pas remeti higijenu, red i mir u, npr, zajedničkom objektu za stanovanje, ako je pas bolestan, agresivan i potencijalno opasan po okolinu, ili ako je pas zlostavljan.

Ne znam koliko iznosi zakup manjeg kioska na godinu dana, ali sumnjam da troškovi za psa toliko koštaju

Saberi koliko se dnevno da za hranu puta 365 dana, puta prosek 15 godina. Dodaj i godisnje za sampone, ogrlice protiv buva, vakcinacije, veterinare zbog bolesti, povreda itd. dobices cifru da se moze uloziti u kiosk na dobroj lokaciji koji pruza prosek mesecnu platu. Mozda malo manje, ali jednako koliko covek dobija od iznajmljivanja garsonjere.

Ybš pare,ako nemaš vremena...
Do pre ,jedno,pet godina sam šampionski srljao za parama...
I prekipelo mi kad me sreo drugar,sav skockan i s ribajom ko avion (mlađa bar 10 leta:mrgreen:) i kaže
mi "Šta si se stiso...Jurcaš za kintom a vozovi odoše...Sutra kad te stegne neće ti se ni dići i šta ćeš s parama?
Deci? Pa i deca ti jurcaju ko i ti...Ili si saznao nešto što ja ne znam? O tome da možeš prebaciti saldo tamo?"
Od tada-više vremena za ono šta mi se sviđa,a i posao tako-šta mi se sviđa...:mrgreen:
Između ostalog i bazanje po Krsti...:lol:
O da...imam dve đumare i nije skupo održavanje...Nedeljno potroše otprilike 500-600 dinara...I trče ko blesave
kad ih izvedem,a izvodim ih često...Imam dvorište veliko i to im trkalište!:lol:
Inače,zimi ih ne kupam-kupaju se u snegu kad ima-to treba videti...:hahaha:
Moje mišljenje je da đukci i macosi nisu za stan-to im kao zatvor nama...Ako đumare nemaju kapiju i ogradu da laju na prolazna živa bića,
a macosi krovove februarske-ybš taj život šteneči i mačeći...Da i pare...:mrgreen:

Saberi koliko se dnevno da za hranu puta 365 dana, puta prosek 15 godina. Dodaj i godisnje za sampone, ogrlice protiv buva, vakcinacije, veterinare zbog bolesti, povreda itd. dobices cifru da se moze uloziti u kiosk na dobroj lokaciji koji pruza prosek mesecnu platu. Mozda malo manje, ali jednako koliko covek dobija od iznajmljivanja garsonjere.

Prosek nije 15 godina.
Može da bude, ali samo za male/patuljaste rase čiji su životni troškovi niski.
Velike rase u proseku žive 10-12 godina.
Rekoh za šampone i vakcine. Troškovi lečenja kod veterinara ne mogu se kalkulisati sa sigurnošću ((recimo, moj nekadašnji pas tokom dvanestogodišnjeg života nikada nije bio bolestan ili povređen)
Zakup kioska nije garancija da ćeš obezbediti sebi solidne prihode. Kada u to ukalkulišeš druga ulaganja i odbitke (oprema, porezi, zaposleni itd), tek onda možeš imati predstavu o visini mesečne zarade. Zakup kioska nije uvek isplativ.
Imati psa je uvek isplativo - barem što se tiče ulaganja u aktivniji i zdraviji način života.

Te da zaključim:
pas nije kiosk.

Nema zaposlenih. Radi covek koji provede 1000 radnih sati svog zivota na nuzdu psa u parku, za kojeg da novca i bez odlaska kod veterinara zbog povreda, toliko da godisnje za istu sumu moze iznajmiti kiosk. Pas prosek u samom startu kosta nekoliko stotina evra, a to je vec jedna mesecna rata za iznajmljivanje kioska.

Nema zaposlenih. Radi covek koji provede 1000 radnih sati svog zivota na nuzdu psa u parku, za kojeg da novca i bez odlaska kod veterinara zbog povreda, toliko da godisnje za istu sumu moze iznajmiti kiosk. Pas prosek u samom startu kosta nekoliko stotina evra, a to je vec jedna mesecna rata za iznajmljivanje kioska.

Можда га не занима тај киоск. Можда воли да служи псу.

Možda nije sposoban da drži kiosk.
Možda mrzi kioske.
Možda je klaustrofobičan.
Možda je bolestan, pa mu je savetovano da se što više kreće ... a pas je motiv za šetanje.
Možda više voli pse nego ljude s kojima bi se sretao da drži kiosk.
Možda je utripovao da je pas reinkarnacija nekog dragog mu pokojnika.
Možda pripada sekti Obožavalaca pasa.
Možda ne mora da radi (ima izvor prihoda od, npr, izdavanja nekretnina).
Možda planira da postane odgajivač pasa.
Možda,
možda,
hiljadu možda ...

Тема би се могла покренути и о манијакалним сакупљачицама лакова за нокте, компулзивним купцима ајфона и тако даље и тако даље...

ljudi imaju razne potrebe, želje, prohteve....
mnoge od njih iziskuju novac...

treba se okrenuti minimalizmu. izbaciti iz života mnogo toga. posedovati opterećuje....

problem sa psima nije novac već odgovornost koju vlasnik ima. obaveze, ne moći otputovati negde na duže itd....

Setih se jednog događaja s početka devedesetih:
sedim s drugaricom koja se žali na nestašicu para.
Ponudim joj da podelimo 20 DM, a ona odgovori: "Ma imam ja marke, ali nemam dinare."

U današnje vreme srećem se sa fenomenom nemanja para, ali redovnim letovanjima u Grčkoj ili Turskoj.

Setih se jednog događaja s početka devedesetih:
sedim s drugaricom koja se žali na nestašicu para.
Ponudim joj da podelimo 20 DM, a ona odgovori: "Ma imam ja marke, ali nemam dinare."

U današnje vreme srećem se sa fenomenom nemanja para, ali redovnim letovanjima u Grčkoj ili Turskoj.

Да, познат ми је тај феномен немања жуте банке док у плакару ћуте еври.

То је распрострањени феномен који се просто зове - ЛАЖ.

ljudi imaju razne potrebe, želje, prohteve....
mnoge od njih iziskuju novac...

treba se okrenuti minimalizmu. izbaciti iz života mnogo toga. posedovati opterećuje....

problem sa psima nije novac već odgovornost koju vlasnik ima. obaveze, ne moći otputovati negde na duže itd....

Можеш то посматрати и као згодно оправдање да се никада нигде ни не оде.

Zato najboje za ljubimca imati drvo, zdravo je, napolju je, iziskuje minimalne troskove, zapravo nikakve.

Inace, psi precesto zapisavaju gradska stabla i korenje, sumnjam da njihov toksicni urin ne steti rastu, kvalitetu i dugovecnosti drveca....

Камаел је веган који из дна душе мрзи животиње, а с математиком је близак ко и Драгољуб69 с правописом који брка гласове/слова ,,Ђ" и ,,Џ".
Него ако има неки лекар/физиолог, прочитао сам да вегетаријанци имају 20% нижи ниво тестостерона у крви од особа које се уобичајено хране, па ми изгледа логично да је код вегана још горе, али не знам тачан проценат...

Back