Imam li prava ?

Kanarinka,to je covek koga sam obozavala kad sam bila mala,ali kako sam rasla on je umesto da me uci kako da ga i dalje volim,mene ucio kako da ga se bojim.Ta mesavina straha i ljubavi je bolesna skroz,i citavog zivota se borim da je se otresem.On u meni izaziva bes,strah,beskrajnu tugu,ogromnu ljubav i jos sijaset osecanja koja i sama tesko raspoznajem.Ali sada vise ne mogu,umorna sam,samo hocu svoj mir,hocu da sam mirne savesti da me ne grize krivica,i kad me bude sve to bolelo da znam da sam sve ucinila.

Nije to ništa bolesno, to je klasični vid međuodnosa koji se razvija u takvim situacijama.
Ti si napravila ogroman korak što si počela da osvešćuješ sve to i da razbijaš stare koncepcije u glavi.
Pohvali sebe, podrži sebe, očvrsti i samo napred!!!
Imaš snage da promeniš stvari.. i da presečeš.

Ta krivica koju osećaš, to je deo programa koji ti je usađen zbog tog iskrivljenog međuodnosa.. kad to shvatiš u potpunosti, rešićeš se krivice ko starog plašta.

Srećno :zag:

Ne pripada.
Ono što je on sagradio, stekao je samo njegovo. I ne pripada nikome. Osim njemu.

To što pojedinci misle da roditeljska imovina je po difoltu njihova, e pa nije. Kao što neki roditelji misle da su njihova deca njihovo trajno vlasništvo tako i pojedini potomci smatraju da mogu spustiti šapicu na sve što su matorci stekli.
A obe strane silno greše.

Po zakonu polna diskriminacija se kaznjava koliko se ja secam :)
Prema tome ako moze da dokaze na sudu da je otac nije obezbedio zbog toga sto je zensko i da je zbog toga nije postovao ima pravo da trazi deo od brace a testament pada u vodu. Testament moze da se obori ako ona dokaze da je zasnovan na rasnim, polnim, verskim i seksualnim diskriminacijama.

Po zakonu polna diskriminacija se kaznjava koliko se ja secam :)
Prema tome ako moze da dokaze na sudu da je otac nije obezbedio zbog toga sto je zensko i da je zbog toga nije postovao ima pravo da trazi deo od brace a testament pada u vodu. Testament moze da se obori ako ona dokaze da je zasnovan na rasnim, polnim, verskim i seksualnim diskriminacijama.

Ha, šio mi ga đura. Najveća budalaština koju sam ikad čula. Svako ima pravo da svoju imovinu ostavi kome mu drago. Jedan naš komšija pored troje žive dece, koji su koliko se sećam bili pristojni prema roditeljima, obilazili ih, pomagali im u mnogim poslovima, kuću i nekoliko jutara zemlje testamentom ostavio jednom daljem rođaku, i šta, ništa, pojeo vuk magarca.
Testament može da se poništi jedino ako se dokaže da neko nije bio pri zdravoj pameti kada je isti pravio.

Ova prica mi je na zalost iz licnog primera mnogo poznata. Roditelj koji je pun para ali kontrolor i pruzice ti u zivotu samo ono preko cega ce moci da te kontrolise a nikako nesto zbog cega ces ti dobiti krila i ostetiti se siguran u sebe. Na sve to ako imaju neku svoju fiks misiju i film koji kaze "nista ne sme da se radi u zivotu sem stvari vezanih za svetu misiju". Ali ima tu jos nesto, mi smo sami u zamci njihovih para pogledaj iskreno i realno istinu u lice. Koliko si spremna da se odreknes njegove pomoci i njegovog novca radi sopsvene srece? Takvi roditelji su jako svesni situacije u zemlji i koliko ti kao njihovo dete zavisis od njih , i svesni su da si ti svesna gde bi bila da nema njihove pomoci. Oni prosto ostavljaju mogucnost da se uvatis za njihov konopac ali po njihovim pravilima ili da skocis u reku govana pa ako isplivas isplivas ako ne isplivas jebig ga udavi se. Nisu oni losi ljudi, oni prosto imaju neku svoju fiks ideju i neki svoj plan od koga ne odustaju jer im se moze.

Problem kod dece ovakvih roditelja je sto nije bas lako da se odreknes maminih i tatinih para i sve te sigurnosti koju imas i koju ti pruzaju a pruzaju ti, i pored toga sto te sve vreme prstaku govnima. Razlika je samo u tome da li ces da pristanes na kombinaciju da te neko posipa parama, ljubavlju i da te zbog toga maze govnima jer smatra da to tako treba i da je to njegovo pravo jer ti on pruza sve ili ces da skocis samo u reku govana pa da probas da isplivas, ocistis se i isplivas na nekom cvetnom proplanku , napravis nesto u zivotu i sama sebi stvoris ono sto si ocekivala od tate ali onda moras da odreknes tatinih para i tatine pomoci.

Roditelj, ako je dobar čovek, nikada neće držati svoje dete u šaci zato što ga materijalno pomaže. To su obični samoživi manipulanti u šta mnoga odrasla deca ne žele ili nemaju hrabrosti da poveruju.

Ova prica mi je na zalost iz licnog primera mnogo poznata. Roditelj koji je pun para ali kontrolor i pruzice ti u zivotu samo ono preko cega ce moci da te kontrolise a nikako nesto zbog cega ces ti dobiti krila i ostetiti se siguran u sebe. Na sve to ako imaju neku svoju fiks misiju i film koji kaze "nista ne sme da se radi u zivotu sem stvari vezanih za svetu misiju". Ali ima tu jos nesto, mi smo sami u zamci njihovih para pogledaj iskreno i realno istinu u lice. Koliko si spremna da se odreknes njegove pomoci i njegovog novca radi sopsvene srece? Takvi roditelji su jako svesni situacije u zemlji i koliko ti kao njihovo dete zavisis od njih , i svesni su da si ti svesna gde bi bila da nema njihove pomoci. Oni prosto ostavljaju mogucnost da se uvatis za njihov konopac ali po njihovim pravilima ili da skocis u reku govana pa ako isplivas isplivas ako ne isplivas jebig ga udavi se. Nisu oni losi ljudi, oni prosto imaju neku svoju fiks ideju i neki svoj plan od koga ne odustaju jer im se moze.

Problem kod dece ovakvih roditelja je sto nije bas lako da se odreknes maminih i tatinih para i sve te sigurnosti koju imas i koju ti pruzaju a pruzaju ti, i pored toga sto te sve vreme prstaku govnima. Razlika je samo u tome da li ces da pristanes na kombinaciju da te neko posipa parama, ljubavlju i da te zbog toga maze govnima jer smatra da to tako treba i da je to njegovo pravo jer ti on pruza sve ili ces da skocis samo u reku govana pa da probas da isplivas, ocistis se i isplivas na nekom cvetnom proplanku , napravis nesto u zivotu i sama sebi stvoris ono sto si ocekivala od tate ali onda moras da odreknes tatinih para i tatine pomoci.

Koliko sam ja čitala "ljubičkine" postove, nije ona nikad ni tražila ni očekivala pomoć od oca, on sam nudi, pa posle pravi sranja.
Ali, kad su takvi roditelji u pitanju trebalo bi biti baš bezobrazan i samoživ. Kako ona piše, sinu je kuću napravio bez da se meša u bilo šta, njoj dao neku kintu da otplati kredit ili tako nešto i drži veto šta sa tim parama sme a šta ne. Pritom, lenj je da dođe i vidi šta oni to rade već ih uznemirava telefonom, skajpom ili tako nešto. Uh, ala bih umela sa takvim tatom, em dao pare, em ne dolazi u inspekciju;),ako ga nije stid da da pa posle da to prigovara i zajebava, ja bih ga zvala svaki dan dvared i PITALA ZA SAVET;) a radila po svom, ali ko mene pa pita, meni niko ništa dao nije, ebiga, nije mi ni žao:) samo razmišljam naglas.

Pa takvi roditelji sami jure i nude ali tamo gde njima odgovara i pod uslovom da sve radis po njihovom. I naravno posle prave sranja.
Tj pardon onda bude ovako posto insistiraju da se sve radi po njihovom ako uspe njihov mudri plan "sta ti je rekao tata...a a a......sam ti sluaj tatu....vidis kako je tata pameta"......ako lukavi mudri plan ne upali "ko ja to rekao......" , "nemoj slucajno da kazes nekome da je plan bio moj......." , "za sve si ti kriv sto si me slusao".
Treba samo da skupis muda da ih se otreses ali onda moras malo da zaplivas u govnima.

Ja se danas debelo kajem sto nisam nikad imao hrabrosti da se odreknem tog nekog tzv. roditeljskog komfora koji su mi pruzali i da zaplivam u govnima da bi postigao neke vise ciljeve u zivotu.

Celi dan se lomim,nemam pojma sta da radim.Imam nedoumicu da li da konacno prekinem svaki kontakt sa roditeljima.Da li i pored svega sto rade imam pravo da to uradim?Jer kakvi god bili i sta god radili oni su roditelji.A sa druge strane situacija je kulminirala da sam pod stresom i stomak mi se grci kad god vidim,Tata, na displeju.U pitanju je nemogucnost normalne komunikacije,mentalno ylostavljanje,ucenjivanje i nabijanje na nos.Moj otac bukvalno zahteva da se sve radi po njegovom inace pocinje da nas maltretira na gore spomenute nacine.A mm i ja smo samostalni i udaljeni 200km od mojih roditelja.I stvarno raymisljam da prekinem svaku komunikaciju jer svakodnevno yivkanje i maltretiranje nam zagorcava zivot.Imam li pravo da to uradim?:confused:

Sve zavisi od toga koliko imas godina...

Svaka budala moze da napravi dete.To sto su me rodili daje im pravo da me i zakopaju?

Iz nekih razloga vezano za jendog roditelja koji mi je ostao a kao da nije otvorih temu "optuzujem"...
Evo veruj ja sad resavam situaciju na taj nacin sto me apsolutno nece nista zanimati kao sto ni tog roditelja ne zanimam ja.
Imam svoju decu i znam sta je kad se voli dete, ovo sto ja dobijam nije ljubav i slobodno mogu reci da nikad i nije bila.
Cemu onda trositi reci i zivce na nesto sto ne moze se ispraviti i na nekog ko ne moze razumeti.
Nastavljam dalje, gradim ono sto sam pocela i necu dozvoliti da mi brige oko tudjih zivotnih gresaka, racuna i razmisljanja kvare i uniste ono sto mi je na prvom mestu. Naravno da ce me boleti i tistiti ali je daleko od toga da cu dozvoliti da to utice na nas i bude jedno od glavnih problema moje porodice.
Svako ima svoj zivot i svojim se vratima zatvara. Ako oni sami kao roditelji ne znaju kad je dosta neko im mora postaviti granicu.
Ne mislim da treba svaku komunikaciju da prekines ali svaki put kad krene u smeru koji ti se ne dopada sa punim pravom prekidaj. Zavrsice se na kraju cuvenim "Mi nista ne smemo reci, vi ste najpametniji" Ali vremenom ce i to prestati... ako vidis da ne ide reci zasto i prekini kontakt. Nista nije bitno koliko tvoje psihicko stanje jer ti moras jos mnogo godina biti zena i majka...

posle toliko godina lupanja glave šta da radiš, da li je to ok, da li ćeš ispasti fer ili ne, trebalo bi da jednostavno napraviš par koraka koji će ti olakšati problem. ja sam imala sličnu situaciju. sada imam svoju porodicu,na 1.mestu, njih dvoje ( roditelji) nisu zajedno, tako da tvoja priča x2. međutim, slušaš oboje, klimaš glavom, radiš po svom. daju pare, uzmi pare, pa dete si im i nipošto ne vraćaj iste obzirom da su tolike drkažije. zoveš redovno da vidiš kako su, uzvraćaš istim informacijama. sve po jus-u. ti ok prema njima, čisto da te savest ne grize, a ovamo mir i mir. samo hladne glave. ne moraš da prekidaš kontakt sa njima, malo je bezveze. ovako dobijaš sve.

Ha, šio mi ga đura. Najveća budalaština koju sam ikad čula. Svako ima pravo da svoju imovinu ostavi kome mu drago. Jedan naš komšija pored troje žive dece, koji su koliko se sećam bili pristojni prema roditeljima, obilazili ih, pomagali im u mnogim poslovima, kuću i nekoliko jutara zemlje testamentom ostavio jednom daljem rođaku, i šta, ništa, pojeo vuk magarca.
Testament može da se poništi jedino ako se dokaže da neko nije bio pri zdravoj pameti kada je isti pravio.

Da, ali njen otac traži da se ona odrekne, da ne pruži ruku, znači on nije unapred prepisao braći.
Tako i ja znam jednu ženu koja je trebalo da ne uzima ništa braći osim jednog stana što je dobila i ona celog života govorila da će tako biti. kad, čim su roditelji umrli ona promeni ploču i sa dva brata sve na tri dela!
A jedan brat je sa ocem digao kredit kao mlad i naivan, te je ispalo da je on pravio kuću i za brata i za sestru, dok su oni sa svojim porodicama ulagali u sigurno.

Ako ima nešto pametno da se nauči od Amera to je, bar koliko sam videla na filmu, odnos dece i roditelja. Gotovo poslovno, ali sa mnogo uzajamnog poštovanja, i nikog ne boli glava. A kod nas, tu se više ne zna ko pije a ko plaća.

Ako ima nešto pametno da se nauči od Amera to je, bar koliko sam videla na filmu, odnos dece i roditelja. Gotovo poslovno, ali sa mnogo uzajamnog poštovanja, i nikog ne boli glava. A kod nas, tu se više ne zna ko pije a ko plaća.

Ima pametno i sahrane... kod njih se to obavlja u uzem krugu porodice. Kod nas samo fali muzika.
Nije vezano za temu al ebga.

Dobijam svoj mir.A odnos u kome ti roditelj kaze-bas me briga,sve dok ne uradis kako ja hocu i kako ja kazem,bicu ljut.Sve dok ne rasporedis svoju platu u svojoj kuci kako ja mislim da treba,sve dok ne iseces drva onako kako ja kayem i kada ja kayem bicu ljut.I slicne piyydarije.I ti hvatas sebe kako balansiras izedj svoga bracnog druga i roditeljskog nadjebavanja,sve dk ne pocnes da pucas po savovima,i ti i tvoj bracni drug,sve dok ti se ne ukoce misici vilice i ne oduyme moc govora.Sve dok ne shvatis da ti places a tvoj otac se smeje i kaze ti-pa placi budalo.

Oouu nisam ocekivala da je bas tako losa situacija dok ne procitah i ovaj post. Iz prvog posta pomislih da si maloletna pa rekoh da bas i nema smisla. Pazi koliko mogu da zakljucim ti si u braku a tvoji roditelji tj otac narusava vas dusevni mir? Ako je tako ,smatram da bi trebalo da se ne vidjate i ne cujete neko vreme. Znam da to nije lako jer verovatno svkodnevno dobijas pozive ,a ako se ne javis to prelazi u katklizmu. Mislim,nisam bila u toj situaciji,ali tako to obicno ide. Mislim da kroz neko tvoje odrastanje i provodjenje vremena sa tobom taj odnos izmedju vas samo se pogorsavao,on je navikao po svom,majka ne zna gde ce sta ce,ti odrastas ,svi te nerviraju,dopustala si mnogo toga da bi ga otkacila itd. Sad kad si odrasla i u braku koliko sam shvatila, on se i dalje ponasa kao da si dete. Pazi ne stajem ni na ciju stranu samo postoji mogucnost i da si se udala za nekog idiota pa otac k'o otac brine i pati. Ne znam,ako nije nista od navedenog onda je problem najverovatnije u njemu . Pozdrav:D

Da, ali njen otac traži da se ona odrekne, da ne pruži ruku, znači on nije unapred prepisao braći.
Tako i ja znam jednu ženu koja je trebalo da ne uzima ništa braći osim jednog stana što je dobila i ona celog života govorila da će tako biti. kad, čim su roditelji umrli ona promeni ploču i sa dva brata sve na tri dela!
A jedan brat je sa ocem digao kredit kao mlad i naivan, te je ispalo da je on pravio kuću i za brata i za sestru, dok su oni sa svojim porodicama ulagali u sigurno.

Čekni malo, to je sasvim druga priča čini mi se. Postavljačica reče da je njen otac bratu napravio kuću i nije se mešao niušta, a njoj dao neke pare da sredi centralno grejanje i ***** do besvesti, kako praviti, šta raditi. Čitaj malo njene postove, pa zato je i postavila temu da joj se pomogne, a na konto onog što je muči, ne???

Čekni malo, to je sasvim druga priča čini mi se. Postavljačica reče da je njen otac bratu napravio kuću i nije se mešao niušta, a njoj dao neke pare da sredi centralno grejanje i ***** do besvesti, kako praviti, šta raditi. Čitaj malo njene postove, pa zato je i postavila temu da joj se pomogne, a na konto onog što je muči, ne???

Čitala sam sve njene postove. Ali mislim da je ovo na šta sam ja obratila pažnju u srži problema.

Nisam imala volje da citam sve postove, ali generalno...Iz naslova teme se vidi da je rijec o osobi koja zna svoje obaveze prema roditelju! "imam li pravo"... I to mi je inspirtivno...Uopsteno govoreci desava se da roditelji nazalost ne zasluzuju nasu bezuslovnu ljubav i paznju. Ali smatram da je to njihova stvar. Ono sto je do mene ja cu uraditi. Zbog nje (majke, otac mi nije ziv), za nju, ali prvenstveno zbog sebe. Ona je stara i nemocna, ona me rodila iako me ona ne voli. Ali mi imamo OBAVEZU prema tim roditeljima. A imamo i obavezu prema sebi, svojoj djeci, da zastitimo sebe. Sve dok nas ne ugrozavaju najbolji su na svijetu! Ako ili kad to pocnu, onda treba drzati pristojnu distancu.
P.S.
"Majko, molim te, je l' mozes da se ne mijesas u razgovor izmedju mene i ....mog sina?" -"Mogu! Potrudicu se..." I naravno, ne uspije! :)
Lako se smijati uz jutarnju kafu na forumu, ali kad se to desava, dodje ti da poludis! :mrgreen: Da povilenis!

Back