Imaju li začini rok trajanja?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.691
Verovatno imaju i verovatno piše na pakovanju datum, međutim, ja barem, odmah bacim pakovanje i stavljam začine u posudice.
Onda posle nekog vremena i zaboravim kada sam ih kupila i pitam se da li je još upotrebljivo :prstic:

Koliko vi čuvate začine i kako znate da su još dobri za upotrebu?

manje više i ja tako...ukoliko mi još miriše, ima istu boju...trpam u jelo :lol:

a šta je sa ovim suvim čajevima, origanom, bosiljkom, lovorovim listom i tome slično?
Moraš paziti na sušene trave tj. čajeve, lišće, suho voće i sl. Vrlo lako se mogu stvoriti kuhinjski moljci pa i njihove larve, crvići :D
A oni mogu čak neprimjetno pojesti i plastičnu ambalažu npr. i da ih skontaš kad već bude kasno, tj. kad se razmnože. Ja ne gomilam ništa osim čajeva ali njih i pijem pa ne brinem, pazim na datume. Začine koristim tako što pazim da do kraja potrošim ono što je u posudici u koju sam istresla i onda sipam novi u opranu i posušenu posudicu.

Moraš paziti na sušene trave tj. čajeve, lišće, suho voće i sl. Vrlo lako se mogu stvoriti kuhinjski moljci pa i njihove larve, crvići :D
A oni mogu čak neprimjetno pojesti i plastičnu ambalažu npr. i da ih skontaš kad već bude kasno, tj. kad se razmnože. Ja ne gomilam ništa osim čajeva ali njih i pijem pa ne brinem, pazim na datume. Začine koristim tako što pazim da do kraja potrošim ono što je u posudici u koju sam istresla i onda sipam novi u opranu i posušenu posudicu.
Meni se u susenim travama nikad nisu pojavili, ali jesu u brasnu, alevoj paprici, mekinjama i slicnim proizvodima...cak i u keksima koji stoje.
I da, pojedu plasticnu i kartonsku ambalazu.

A zacine drzim u dobro zatvorenim staklenim teglicama/teglama i nema problema
Jedino usitnjene trave kao origano ili bosiljak mogu da se presuse i raspadnu u prah.
Desilo mi se sa origanom.

Back