Ima li učiteljica pravo da...

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Joj, muke žive, jadna deca, a i roditelji s njima. Trebalo bi da se roditelji slože, pa da se napiše peticija protiv takvog nepedagoškog rada i da se preda njenom nadležnom. Što je najgore, to se svede samo na borbu pojedinaca za dobrobit svačijeg deteta, pošto ostali nemaju mooda, i onda ispaštaju deca tih pojedinaca. Valjda će jednom da uključe mozgove i promene nešto. Ovde bi dobro došla peticija, ali situaciju dodatno otežava i učiteljicin dug radni staž. Pa će verovatno biti - neka izgura do penzije na dečijoj grbači.

A otpremnina do penzije za tako dugo zaposlenog mnogo kosta .....
Mada to je drzavna istitucija. Istraumirani su sa 5% smanjenja plata?
Navikli da im niko nista ne moze.
Ja se secam da je nastavnica moja, srpskog samarala decu, 77. sam godiste, znaci nije bas odavno, a nastavnica tehnickog i samarala i bockala onim sestarima :sad2: za crtanje po skolskim tablama.
Sada kazu da to ne smeju da rade, to FIZICKI, al max. iskoriscavaju slobodu da se psihick izivljavaju.

A otpremnina do penzije za tako dugo zaposlenog mnogo kosta .....
Mada to je drzavna istitucija. Istraumirani su sa 5% smanjenja plata?
Navikli da im niko nista ne moze.
Ja se secam da je nastavnica moja, srpskog samarala decu, 77. sam godiste, znaci nije bas odavno, a nastavnica tehnickog i samarala i bockala onim sestarima :sad2: za crtanje po skolskim tablama.
Sada kazu da to ne smeju da rade, to FIZICKI, al max. iskoriscavaju slobodu da se psihick izivljavaju.

Jeli, a što si ti poslala dete u državnu školu, ako nastavnike smatraš istraumiranim i psihičkim zlostavljačima. Što ne upišeš dete u privatnu školu?

...ne povede neko dete iz svog odeljenja (prvi razed) na izlet ili ekskurziju,
zbog detetovog navodnog lošeg ponašanja u prethodnom periodu?

Kako biste vi reagovali na ovu situaciju?

Naravno da ima.
Ako imaš dete koje je drugoj deci razbijalo glave ili ih reketašilo na odmorima, pre i posle škole - ko bi ga poveo na ekskurziju?

Drugo, kada imaš takvo dete u razredu (meni se desilo jednom za 18 godina staža - dete mafijaša, pa valjda učio od tate fore i fazone), onda roditelji ostale dece pre nego što se odluče za ekskurziju najpre pitanju ide li i taj na ekskurziju.

Poslednja izmena:
Dete u prvom razredu, o čemu pričamo, koji to problem može da stvori da jedna normalna učiteljica ne može da reši????

Ja sam ovoga o kome pričam dobila u drugom razredu - dakle, nije kod mene razbio glavu drugom detetu, nego ranije, u prvom.
Tata donator naše "elitne" škole pa mu se nije moglo ništa.
Kod mene je u svlačionici za dečake mokrio po stvarima drugih dečaka uz pretnju da ne smeju da mi kažu, jer će dobiti batine (pa su mi krišom rekli - pa sam išla kod pedagoga, pa pod psihologa, pa kod direktorke, pa su mu rekle "jel da ova tvoja učiteljica preteruje, ti si fino dete?" - pošto je tata donator, ofkors); od trećeg je na odmorima birao čija mu se užina najviše sviđa, pa je oduzimao. Već tad je bio visok kao ja.
U četvrtom je suparnički klan koknuo tatu u sačekuši, pa se malo primirio.

U sedmom je razredu ugurao devojčicu u wc uz nastojanje da je siluje, ali su čule tetkice, pa sprečile stvar.
Tad su se roditelji organizovali (konačno) i zahtevali da se premestio u drugu školu - deca su, redom, pričala sve što im se dešavalo.
Direktorka je majci devojčice rekla nešto tipa "Au, što ste osetljivi, uhvatio je malo za dupe, malo za sise, i odmah drama"
Onda im je došla psiholog u razred s Biblijom, pa im je čitala priču o Davidu i Golijatu, i objasnila kako su oni Golijat koji napada njega, nedužnog Davida.
Pa su ga na kraju ipak premestili u drugu školu da bi njega zaštitili od "golijata".

Elem, ako je Beograd u pitanju - ovoga ima u prvom razredu gotovo svake škole. Jedan takav na generaciju, otprilike.
Ne postoji zakon koji bi sprečio krimose da se razmnožavaju.

Poslednja izmena:
Sanja, dete krimosa manje vise, jer tu uvek neko zavrsi mrtav pa se stvari okrenu.

Imala sam slucaj deteta koje je na dobrom putu da postane sociopata, mozda cak i psihopata, koji je bez trunke grize savesti strpao drugaricu iz odeljenja u urgentni centar. I da napomoneme da je to bilo u drugom razredu. U prvom je samo lomio i cepao drugoj deci sta stigne, a cim je fizicki ojacao poceo je da tuce drugu decu. Zvali smo roditelje, u pocetku nisu hteli da ga vode na lecenje, ali onda je napao nozem stariju sestru pa su se dozvali pameti. Sada ne znam sta je sa njim, jer sam prosvetu napustila, ali neka mu je bog u pomoci.

Meni je prijateljica čiji sin ide u neku fensi školu na Dedinju pričala (kad je dete bilo prvi razred, pre par godina) da imaju u razredu malog koji zavrće ruke, ujeda do krvi, premlaćuje, isl.
U Miletiću u Zemunu prošle godine ćerki moje drugarice (opet prvi razred) jedan mali redovno otimao (dakle, svakodnevno) školski pribor.

Kao što rekoh, imaš barem jednog takvog na generaciju.
A mame su im u 99% slučajeva silikonske sponzoruše koje su apsolutno gluve za sve što im dete radi, jer je on "divan", "poseban", "pametan samo malo življi" isl.

S obzirom na moj temperament dobila bi sočne psovke, a zatim bi joj usledila tužba, sudskim putem, mediji, sve redom ...

P.S. Dete starijeg uzrasta može biti "problematično" u smislu droge, nasilja, i sl., ali dete prvog razreda ne može biti "problematično", jednostavno u "najgorem" slučaju nestašno, a to nije zločin , već može jako simpatično da bude.
Tu učiteljicu treba skloniti sa mesta na kome radi, ionako se bezveze bune i skraćuju deci časove sad i ovo ... užas, šta reći ...

Nisam tupastiji post pun neznanja pročitala ima gro vremena.

Back