IMA LI NADE ZA SOCIJALIZAM

Neka me neko ubedi da je sistem u kome sada zivimo bolji za vecinu ljudi, od onog koji smo imali do 1990. godine. Bolji je mozda za 3 - 5 % ljudi, ali ne mogu biti svi kapitalisti. Kapitalizam je zastareli nacin eksploatavije ljudi. To je zverinjak u kome krupnija riba guta sitniju. Ratove u svetu izazivaju i vode kapitalisticke zemlje. Kapitalisticko drustvo treba da se povuce sa svetske politicke pozornice, a ne da se odrzava klanicama ljudi.
Dok smo bili socijalisticka zemlja, najvise se radilo i gradilo. Danas se uglavnom kreci, krpi i rasprodaje ono sto je tada sticano.

@ pobedonoscev

evo, malo sam popio, a sedim sam kod kuce. i odjednom, cini mi se, kao da ste ti i krauterbox absolutni antipodi. i obojica, takvi kakvi ste, imate jedan dobar i konstruktivan spor - ali samo preko mene. inace, nijednom niste sporili direktno. probajte.

Ja sam uvek za razgovor.

Ne secam se o cemu sam pricao sa Krauterboxom sad, nisam bio ovde neko vreme. Nesto o pozeljnosti ocuvanja evropske kulture, bese?

vas dvojica ste za mene jedan covek. jedan opisuje socijalnu realnost, a drugi je porice. ako bismo od svog foruma ostavili vas dvojicu, ubrzo bismo dosli do resenja... naravno, pod uslovom da ste isti covek, sto niste.
steta.

nade za socijalizam nema...a tzv. demokratski socijalizam, koji je jos uvijek u programima dobrih dijelova europskih lijevih stranaka( kao i pokusaji ocuvanja/uspostavljanja guste socijalne mreze, kroz koju nitko, ili rijetko tko propada), svakim danom, u uvjetima globalizacije za sada gubi na znacenju i provodivosti...jednostavno, neplativ je...

@JABUCHILO

Mora da je ovo
evo, malo sam popio, (...)
razlog ovome boldiranom
a sedim sam kod kuce. i odjednom, cini mi se, kao da ste ti i krauterbox absolutni antipodi. i obojica, takvi kakvi ste, imate jedan dobar i konstruktivan spor - ali samo preko mene. inace, nijednom niste sporili direktno. probajte.
Jer ja koliko se sjećam Ti si raspravljao sa Победоносцевoм, a ja sa Duhom ... i malo sa Marlonom, a onda si Ti "odjednom i ničim izazvan uletio":wink: u raspravu sa mnom.

A ovo što si rekao Победоносцеву
(...) cini mi se, kao da ste ti i krauterbox absolutni antipodi.
tačno je u nekakvoj potenciji, jer kada sam то Победоносцев vidio prvi put, stvarno sam i pomislio da vjerovatno ništa zajedničko ne mogu imati sa nekim, čiji je nick prezime čovjeka, koji je kao ober-prokuror Svetoga Sinoda izdejstvovao ekskomunikaciju jednog Tolstoja.

Ali (kao i obično) prevario sam se ... u nekim stvarima se slažem sa Победоносцевим (nije riječ samo o onome o Evropi), a isto tako se u nekim stvarima slažem i sa tobom, eto npr. ovo što si pisao na ovoj temi (osim naravno onoga "teokratski socijalizam").

No dobro ostavimo sada to jer me nešto drugo više interesuje. Ti ovako kažeš u svom zadnjem postu (opet boldirano)
vas dvojica ste za mene jedan covek. jedan opisuje socijalnu realnost, a drugi je porice. ako bismo od svog foruma ostavili vas dvojicu, ubrzo bismo dosli do resenja... naravno, pod uslovom da ste isti covek, sto niste.
steta.
Koji sam tu ja?
Sklon sam zaključku da sam onaj drugi, a ako je tako onda nikako ne mogu da shvatim na osnovu čega si donio takav sud o meni?

A ako nije tako, onda ne zamjeri, jer i ja cijelo veće "pijuckam".

I da, sretna Ti i ova Nova godina.

Jer ja koliko se sjećam Ti si raspravljao sa Победоносцевoм, a ja sa Duhom ... i malo sa Marlonom, a onda si Ti "odjednom i ničim izazvan uletio":wink: u raspravu sa mnom.

pa, 'preko mene' je i znacilo samo to sto je i napisano. dakle, da sam ja uleteo u tvoju diskusiju sa duhom a pobedonoscev u moju diskusiju sa... u moj monolog :D i tako sam u jednom trenutku tacno mogao da opredelim ko je levo a ko desno, bez da ste direktno diskutovali. i pravo da ti kazem, prva misao mi je bila da je neko od vas klon nekog od vas ;) u relativno zanimljivoj igri provokacije. jer zaista ste obojica cvrsto drzali stav 'vrednosti evrope' bivajuci pritom na savrseno polarnim ali cisto 'evropskim' pozicijama levo-desno. posle sam to pripisao svojoj paranoji, kao i vecinu stvari koje mi se ucine interesantnim, uostalom :D

A ovo što si rekao Победоносцеву tačno je u nekakvoj potenciji, jer kada sam то Победоносцев vidio prvi put, stvarno sam i pomislio da vjerovatno ništa zajedničko ne mogu imati sa nekim, čiji je nick prezime čovjeka, koji je kao ober-prokuror Svetoga Sinoda izdejstvovao ekskomunikaciju jednog Tolstoja.

ali ispalo je da imate, i to mnogo...

Ali (kao i obično) prevario sam se ... u nekim stvarima se slažem sa Победоносцевим (nije riječ samo o onome o Evropi), a isto tako se u nekim stvarima slažem i sa tobom, eto npr. ovo što si pisao na ovoj temi (osim naravno onoga "teokratski socijalizam").

a razlikujete se upravo u tome sto si ti pravi evropski levicar a on pravi evropski desnicar.

Koji sam tu ja?
Sklon sam zaključku da sam onaj drugi, a ako je tako onda nikako ne mogu da shvatim na osnovu čega si donio takav sud o meni?

pa vidis da si i sam sklon tom zakljucku :D i onda sigurno imas makar pretpostavku po tom pitanju ;)

sretna i nova takodje!

eto :D znaci, moracu cesce da pijem, makar dok diskutujemo na forumu :D

p.s. a ne slazes se sa onim 'teokratski socijalizam'... u kom smislu? ja mislim da je to neizbezno, ukoliko dodje do reformiranja geopolitickog fenomena 'drugog sveta', to je jedina moguca, odnosno najpotentnija moguca njegova levicarska osnova . ja ne kazem da podrzavam, ali zar to nije ocigledna sinteza na osnovu sadasnje teze 'prvog sveta' i antiteze 'treceg sveta' s onu stranu provalije? sukob ekonomskog neoliberalizma kao jedne i teokratskog nacionalizma kao druge forme forme civilizacijskog sovinizma, po meni, moze da dovede samo do teokratskog socijalizma kao jedine opcije nekog novog areala zemalja 'drugog sveta' koji ne moze a da se ne pojavi izmedju, sve i da to protekne potpuno nesvesno i bez jasnog geopolitickog plana. ja takav fenomen vidim kao direktan rezultat ovoga sto se sada desava, i tacnije, vidim ga kao rezultat ka kome manje ili vise svesno streme svi ucesnici tzv (iluzornog) konflikta civilizacija.
inace, ja bas na osnovu toga, kada diskutujem s tobom, podvlacim da nije slucajno da ti kao pravi evropski levicar kao najveceg neprijatelja svoje ideje vidis teologizaciju drustva, kao sto i ne propustam da podvucem ono o absurdnosti 'sistema kolektivnog spasenja', kako bih mogao da nazovem bilo koji drustveni projekat nastao od vremena evropske renesanse.

eto :D znaci, moracu cesce da pijem, makar dok diskutujemo na forumu :D

p.s. a ne slazes se sa onim 'teokratski socijalizam'... u kom smislu? ja mislim da je to neizbezno, ukoliko dodje do reformiranja geopolitickog fenomena 'drugog sveta', to je jedina moguca, odnosno najpotentnija moguca njegova levicarska osnova . ja ne kazem da podrzavam, ali zar to nije ocigledna sinteza na osnovu sadasnje teze 'prvog sveta' i antiteze 'treceg sveta' s onu stranu provalije? sukob ekonomskog neoliberalizma kao jedne i teokratskog nacionalizma kao druge forme forme civilizacijskog sovinizma, po meni, moze da dovede samo do teokratskog socijalizma kao jedine opcije nekog novog areala zemalja 'drugog sveta' koji ne moze a da se ne pojavi izmedju, sve i da to protekne potpuno nesvesno i bez jasnog geopolitickog plana. ja takav fenomen vidim kao direktan rezultat ovoga sto se sada desava, i tacnije, vidim ga kao rezultat ka kome manje ili vise svesno streme svi ucesnici tzv (iluzornog) konflikta civilizacija.
inace, ja bas na osnovu toga, kada diskutujem s tobom, podvlacim da nije slucajno da ti kao pravi evropski levicar kao najveceg neprijatelja svoje ideje vidis teologizaciju drustva, kao sto i ne propustam da podvucem ono o absurdnosti 'sistema kolektivnog spasenja', kako bih mogao da nazovem bilo koji drustveni projekat nastao od vremena evropske renesanse.

Dobar si. Stvarno si dobar i sve mi nekako miriše na dubinu Marlona. Inače kraj nekih postova ne možeš da razumiješ jer se ne možeš početka više sjetiti. Kod tebe to nije slučaj. Imaš dobru nit. (Dobro vino?)Treći kompliment. Šteta što ne možeš za to ništa kupit ali,.

u procesu barbarizacije i samouništenja vladajućeg svetskog poredtka ili sistema ima jedna goruća tačka ili centar u kojoj se sva destrukcija kapitalističke globalizacije, istorije kao i ideologije u posebnoj formi odslikava. Znaš li o kojem je centru riječ?

(p.s. Kad se teza i antiteza sudare ne potraje dugo a da oboje nestanu u sintezu, koja automatski postaje,... znaš već Hegel preuzeo od Grka...)

Šteta što ne možeš za to ništa kupit ali,.

kako ne mogu? evo, bas se spremam da uzmem zeni auto ;)

u procesu barbarizacije i samouništenja vladajućeg svetskog poredtka ili sistema ima jedna goruća tačka ili centar u kojoj se sva destrukcija kapitalističke globalizacije, istorije kao i ideologije u posebnoj formi odslikava. Znaš li o kojem je centru riječ?

nisam siguran da mogu da pogodim na sta mislis, a sam bih pre rekao da je osnovni rezultat tog procesa upravo - totalna decentracija (ne i decentralizacija!) u svakom smislu. ako to uzmem kao pretpostavku mogu da se vratim nazad na tvoje pitanje i pretpostavim da mislis na ono sto je najociglednije kompromitavano u takvom sistemu - koncentracija, u individualnom i kolektivnom smislu. elementarno odsustvo celovite licnosti kao pojma (dakle i odsustvo mogucnosti oslobadjanja od svoje licnosti, sto je bitnije), kao i odsustvo pojma drustvo, tj pojma kolektivne celovite licnosti (i opet, mogucnosti da se ova licnost dekonstruise i prevazilazi). dakle, sistem koji niti nizvrgava niti vozdize 'transcendentalnog subjekta', vec svet koji ne zna za njega. za Boga, za Coveka i za Prirodu, kako je kome milije.
ali, ima jedna olaksavajuca okolnost u svemu tome... gorenavedenog subjekta to ne hebe ni 5% :D

(p.s. Kad se teza i antiteza sudare ne potraje dugo a da oboje nestanu u sintezu, koja automatski postaje,...

proteza? ;)

p.s. hvala za sva cetiri komplimenta.

Jabuchilo

Uzeo si najočigledniju predpostavku i tom logigkom došao do ispravnog odn. jedinog zaključka.

Ipak nijesam mislio na theokratska, nacionalna stremljenja ličnosti u smislu božje države (ne asociiraj na Iran) ili rasisitčku ideologiju. Ali blizu toga.

To su propali laicistički modernizovani režimi ili monarho-reakcionarni sistemi koji na religiozno-političkom polju kao i u nesamostalnom (čitaj: zavisnom) segmentu globalnog finansijskog kapitala jasno odslikavaju poslušnog. I kao potpuno anahronističko klerikalno-feudalni su apsolutno nesigurni ili nepodobni kao "partner" što iziskuje na plan jednu pravu silu kao faktor sigurnosti u čitavoj regiji.

Sad znaš o kojem centru, fokusu ili kojoj gorućoj regiji na planeti mislim.

Laku noć do skora.

JABUCHILO - p.s. a ne slazes se sa onim 'teokratski socijalizam'... u kom smislu?
Pa zato što u odnosu prema teokratiji i "teokratskom" uopšte, imam negativan stav. Ti si to pravilno primjetio, kad si rekao
inace, ja bas na osnovu toga, kada diskutujem s tobom, podvlacim da nije slucajno da ti kao pravi evropski levicar kao najveceg neprijatelja svoje ideje vidis teologizaciju drustva, (...)

A o ovome sam razmišljao
(...), kao sto i ne propustam da podvucem ono o absurdnosti 'sistema kolektivnog spasenja', (...)
Kada sam prvi put to čuo od Tebe, prva asocijacija je bila monasticizam (i to sam Ti tada napisao).

Drugi put kada si to pomenuo (u onoj raspravi o Evropi) pojavilo se nekoliko polusignala ili signala iz podsvjesti i (Bogu hvala) opet jedna čista asocijacija.

Ovo posljednje zapravo je bilo neka vrsta konstatacije da sa takvim shvatanjem Ti zapravo odstupaš od klasične slike ruskog intelektualca (dobro nisi Ti samo ruski intelektualac, ali to rusko je u Tebi jako, ako se ne varam).
Stvar je naime u slijedećem - (ne volim da generalizujem, ali ovoga puta ću morati) svi ruski intelektualci i "intelektualci" (iz sfere društvenih nauka) sa kojima sam pričao mnogo su znali o Ruskoj ideji, ali ona je uvijek u njihovim pričama bila modifikovana u skladu sa političkim shvatanjima mojih sagovornika.
No jedna stvar je ipak za sve njih bila zajednička, a to je da je i pored svih tih modifikacija, iza njihovih shvatanja Ruske ideje uvijek stajalo spasenje ili optšteljudsko ili klasno ili slovensko ili nacinalno ili rasno, ali uvijek je u nekom obliku ono bilo kolektivno.

Taj segment kosmičkog spasenja je u stvari "prastara" i fundamentalna komponenta ruskog mesijanizma, baštinjena još kroz rusku recepciju vizantijskog oblika hrišćanstva, koje je uvijek bilo sklono vjerovanju o preobražaju carstva na Istoku u carstvo nebesko.

A o onim signalima i polusignalima u toku rasprave o Evropi nisam imao vremena da razmišljam, mogao sam da im se posvetim tek kada ste mi Vas trojica dala mogućnost da odahnem.

To Tvoje o ličnom spasenju me podsjetilo na nešto što sam relativno davno pročitao o Puškinu, e al' to je trebalo pronaći i o.k. uspio sam, al' (opet "al'") jedva.
Radi se o Semjonu Franku i njegovom djelu "Философия и жизнь. Этюды и наброски по философии культуры" gdje on za Puškina kaže da je bio na pozicijama istinskog konzervativizma, zasnovanog na prvenstvu kulture i duhovne nezavisnosti pojedine ličnosti.
A uz to sam na margini te zabilješke dodao još i citat iz pisma Ipolita Tena Prevo-Paradolu, u kojem ovaj poražen praksom autoritarnog bonapartizma predlaže svom prijatelju kao spasonosno rješenje sledeću formulu:"Ćutimo, slušajmo, živimo u nauci".

No da se za sada vratim na Franka, čija se analiza Puškina vjerovatno ne podudara u potpunosti sa Tobom, ali ova rečenica mi je nekako baš bila simptomatična.
A na osnovu nje, Frank nastavlja dalje i zaključuje kako zbog te svoje pozicije Puškin nije na rusku misao (a od 19. v. ona je po pravilu angažovana misao), za razliku od ruske književnosti, ostavio gotovo nikakav uticaj.
I tu opet dolazimo do monasticizma, koje istina u svojoj srži ima razrađeni sistem individualne borbe protiv zla u sebi, ali ta borba, zbog svog individualnog karaktera, od svjetskog zla, kako to kaže Berđajev, okreće glavu.

Ti imaš rješenje i za to "svjetsko zlo" i kažeš da
kada sistem nalaze delegiranje absolutnog prava na prosudjivanje svrsishodnosti svega sto se tice vise od jednog coveka i njegovog odnosa sa samim sobom, i resavanje odnosa izmedju dva i vise ljudi onog momenta kada su pokrenuli formalni spor - to je najkonzistentniji sistem. i najblagoprijatniji za one koji traze slobodu... zato sto lakse shvataju da je ona vecito van sistema,
No u stvari Ti i ovde na neki način od sistema praviš condicio sine qua non svog spasenja. Jer on je taj koji će društvo atomizirati i obezbjediti nedodirljivost svake, pa i Tvoje male monade.
Sistem je ono što će konfliktnost učiniti besmislenim, jer rješenje spora neće zavisiti, ni od konsenzusa, ni od snage argumenata, pa čak ni od argumenta snage, nego od paternalističke pozicije i apsolutnog prava sistema na status supermoderatora.

Radi se o radikalnom antropopesimizmu, pretvaranju čovječanstva u "duhovno životinjsko carstvo", s tom razlikom što je u onom pravom životinjskom carstvu svrha produženje vrste po svaku cijenu, a u ovom ljudskom - spasenje po svaku cijenu.

eto znaci, moracu cesce da pijem, makar dok diskutujemo na forumu
Ja da to ne radim ne bih mogao ni diskutovati.

hahah. mrkonjicj, nasha drugarchina.
btw, ne znam nijednog levichara koji glasa za SPS, osim penzionerchina, a oni nisu levichari nego su, naprosto - penzioneri.
Izbrisana_glava:
E sada dodaj na to i činjenicu da u kapitalizmu vlasništvo nad sredszvima za proizvodnju imaju privatnici, a oni znaju bolje da ih iskoriste. Tako je i šansa radnika da ne propadnu veća.
da, radnici su inache debili pa ne bi imali pojma shta da rade sa sredstvima za proizvodnju, a privatnici, to su ti oni kojima nocju pristizhu u san razne vizije.

@jabuchilo, teokratski socijalizam?
to neshto kao dostojevski i njegov hrishcjanski anarhizam? ne naravno bukvalno, al u tom duhu?

usput, ne znam odgovor na pitanje iz naslova, nisam dovoljno dugo u tematici da bih neshto pametovao.
znam samo da je marksizam mator i neusavrshen, da ne zhelim opet maoizme, staljinizme, titoizme i ostale socijalizme na kultovima lichnosti i dogmatskom shvatanju marksa, a da je danashnji socijalizam u smislu 'vecje plate i prava radnicima', samo shminka koja sushtinski nishta ne reshava.
izgradicju svoj stav, pa cju znati imal' il nema nade.

Ja sam misljenja da socijalizma kod nas ima i previse. U Srbiji je svaka partija socijalisticka, svaka partija zagovara big government koncept, svaka partija zagovara kontrolu drzave nad svim kljucnim drustvenim funkcijama.
Srbiji manjka zdrave libertarijanske ideologije, vise slobodnog trzista, vise slobodnog izbora, dobrovoljno penzijsko, socijalno, zdravstveno osiguranje, nizi porezi...

Back