ima li `dozvoljenog` i `zabranjenog` u umetnosti?

• Začetnik teme Začetnik teme arheolog
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
djartt:
Ne, Keeperu, nemoj da se besis!!!!!!

Evo povlacim rec. Ponekad je zabava i karneval. Nekada je vrlo ozbiljna i revolucionarna, a nekad vizionarska(nadam se da ce te ovo odvratiti od suicidalnih misli!

za arheologa>
Lubenicu mozes doziveti i najperverznije moguce! Verovatno je to i bila prava namera umetnika. Ja samo predlazem i neka druga citanja tog rada koja bi potvrdila moju pricu o globalizaciji. Ostalo sto si rekao o umetnosti, svakako stoji. Samo ne znam jos kako Keepera da odvratim od besenja. Mnogo je sve preozbiljno shvatio! On bi da ja uzmem pusku i povedem narod. Pa dobro, ako ima onih koji bi sledili jednog umetnika onda....

dobro ajde, nekad i jeste zabava i karneval .... al trebala bi uvek biti vizionarska, pre svega. o tome i govorim ... inace zasta bi nam sluzila ??? ..... govoriti da je umetnost odraz drustva i kulture je vrlo jadno i ponizavajuce za umetnost.
novinari prave hronike o drustvu i dogadjajima, stanjima u drustvu, a umetnost bi ipak trebala da je uzvisena i kao strela usmerena napred.

naravno da sam sve, ne preozbiljno, nego veoma veoma ozbiljno shvatio. i po treci put ti ponavljam (ne znam zasto ne primas u glavu), ne vodi umetnost narod, nije ti to politika, che gevara, tito, puska i gluposti ..... vrati se malo nazad pa primi ono sto sam pisao da se ne ponavljas

djartt:
Ne, Keeperu, nemoj da se besis!!!!!!

Evo povlacim rec. Ponekad je zabava i karneval. Nekada je vrlo ozbiljna i revolucionarna, a nekad vizionarska(nadam se da ce te ovo odvratiti od suicidalnih misli!

za arheologa>
Lubenicu mozes doziveti i najperverznije moguce! Verovatno je to i bila prava namera umetnika. Ja samo predlazem i neka druga citanja tog rada koja bi potvrdila moju pricu o globalizaciji. Ostalo sto si rekao o umetnosti, svakako stoji. Samo ne znam jos kako Keepera da odvratim od besenja. Mnogo je sve preozbiljno shvatio! On bi da ja uzmem pusku i povedem narod. Pa dobro, ako ima onih koji bi sledili jednog umetnika onda....

Ovde je u stvari jedna `arheologica` i to buduca, nadam se ...
Ha, ha ovo ti i nije losa ideja, mozda bi trebalo da umetnici jednom povedu...bar da tamo gore jednom bude neko ko ima senzibiliteta...

jassmina:
....zavisi od onog koji prolazi da li cu biti grob ili riznicz blaga,da li cu govoriti ili samo cutati.
To zavisi samo od tebe>Prijatelju, ne prilazi mi,ako nemas zelje...
Paul Vallery<

Pozdrav i Srecna vam Nova godina,
istoricar umetnosti

`Il depend de celui, qui passe,
que je sois un tombeau ou tresor,
que je parle ou me taise.
Ceci ne tient qu a toi;
Ami, n entre pas sans desir...`
Pozdrav Jassmini!

Samo vas čitam i uživam. Gotovo ste sve rekli.
Oooo, kako je teško bez umetnosti, a još teže s njom.
Umetnik - publika. Publika - umetnik. Interakcija. Učili su me, a sada sve više verujem da umetničko delo postaje umetničko tek kad se suoči sa publikom. Slika (ćerka) rađa se i postepeno zri. Tata/mama slikar je neguju, paze i vaspitavaju do pune lepote. Dođe dan. Izložba. Slika prvi put ide "u grad". Navale. Štipaju, dobacuju - siluju. Slika se vraća sa izložbe pocepane haljine, umrljane šminke i sa modricama po butinama. Ipak, postala je - umetničko delo.
Koliko god da je suočavanje sa publikom grubo, neotesano... - neophodno je.
Akcije umetnika izazivaju reakcije publike i to je jedan uzajamni, interaktivni odnos ovih subjekata. Publika ume da voli i da mrzi. Umetnik uzvraća. Nešto se dešava. Idemo dalje...

Keeper:
djart:
Bas si pametan. A cemu sluzi nauka? I ko to danas uvazava stavove umetnika? Ja pricam o poziciji umetnika, a ti mi drzis pridiku. U cemu ti to prednjacis u odnosu na ostale?

nauka sluzi da nas tehnoloski, materijalno razvije. umetnost bi trebala duhovno da nas razvije.
pa sta ako raja ne uvazava stavove umetnika ???
znaci li to da je umetnik u startu izgubio ? .... ne bi trebalo da ga je briga, da znas.

kakve veze sad imam ja sa ostalima? .....
Slazem se sa tobom.Ne moze svako da bude umetnik.Umetnik se uvek izdvaja iz mase i ogradjuje se od "bespotrebnih" ljudi.
P.S.Ars longa,vita brevis!

Back