Idu li zajedno vera i nauka?

Da li mislite da su religija i nauka sukobljene?

• Da

glasova: 21 58,3%
  • Ne

glasova: 7 19,4%
  • Delimično

glasova: 8 22,2%

• Ukupno glasova
    36

Ateista1

Poznat
Poruka
7.948
Idu li zajedno vera i nauka, ili možda ipak ne?

Može li se biti "i vernik i naučnik"?

Može li se ne biti ateista ako se prihvata nauka u potpunosti?

Pre nekoliko vekova, religija se ni pod tačkom razno nije dovodila u pitanje.
Nauka i nije bila nauka u pravom smislu te reči, jer je bila pod okovima crkve. Tako je tek u 17. veku prihvaćen heliocentrični model, umesto geocentričnog, a i u 18. veku je kreacionizam bio jedina struja. Krajem 18. i početkom 19. veka se razvija Lamarkova Teorija evolucije, a Darvinova teorija evolucije je nastala 1859. i predstavljala presedan. Darvin je bio prvi koji je bibliju "doveo u pitanje". Dokazi za njegovu teoriju su jasno i nedvosmisleno odbacili Knjigu postanja. Vodeći naučnici, kao što su Čarls Darvin, Tomas Henri Haksli i Ernest Hekel, su u narednom periodu prihvatili ovu teoriju. Godine 1955. , konačno je ustanovljeno da starost zemlje iznosi 4 milijardi i 540 miliona godina.

Kako je nauka napredovala, to je tačnost biblije i božjeg postojanja bila dovođena u pitanje. Ateizam je preovladao, a crkva je gubila moć. Mnogi naučnici i drugi učeni ljudi su postali ateisti. Neki ateisti su u modernoj nauci videli dokaze protiv postojanja boga. S druge strane, neki vernici i kreacionisti su u nauci videli glavnog protivnika za ostvarenje svojih ciljeva.

Elem, da ne dužim više, kakvo je vaše mišljenje? Jesu li nauka i religija sukobljene? Može li danas čovek biti vernik, (onako "stvarno", a ne samo radi tradicije), a da prihvata nauku, iako ona tu religiju negira?

Idu li zajedno vera i nauka, ili možda ipak ne?

Može li se biti "i vernik i naučnik"?

Može li se ne biti ateista ako se prihvata nauka u potpunosti?

Pre nekoliko vekova, religija se ni pod tačkom razno nije dovodila u pitanje.
Nauka i nije bila nauka u pravom smislu te reči, jer je bila pod okovima crkve. Tako je tek u 17. veku prihvaćen heliocentrični model, umesto geocentričnog, a i u 18. veku je kreacionizam bio jedina struja. Krajem 18. i početkom 19. veka se razvija Lamarkova Teorija evolucije, a Darvinova teorija evolucije je nastala 1859. i predstavljala presedan. Darvin je bio prvi koji je bibliju "doveo u pitanje". Dokazi za njegovu teoriju su jasno i nedvosmisleno odbacili Knjigu postanja. Vodeći naučnici, kao što su Čarls Darvin, Tomas Henri Haksli i Ernest Hekel, su u narednom periodu prihvatili ovu teoriju. Godine 1955. , konačno je ustanovljeno da starost zemlje iznosi 4 milijardi i 540 miliona godina.

Kako je nauka napredovala, to je tačnost biblije i božjeg postojanja bila dovođena u pitanje. Ateizam je preovladao, a crkva je gubila moć. Mnogi naučnici i drugi učeni ljudi su postali ateisti. Neki ateisti su u modernoj nauci videli dokaze protiv postojanja boga. S druge strane, neki vernici i kreacionisti su u nauci videli glavnog protivnika za ostvarenje svojih ciljeva.

Elem, da ne dužim više, kakvo je vaše mišljenje? Jesu li nauka i religija sukobljene? Može li danas čovek biti vernik, (onako "stvarno", a ne samo radi tradicije), a da prihvata nauku, iako ona tu religiju negira?
Veruje u boga a lomi atome i pravi bombe..pa ne ide da veruje

Pa vidiš valjda, da sudbina sveta zavisi od budala?
Pa... sve što nam je dostupno, od Boga je, dakle... promišljeno i stvoreno savršeno. Bog i preko nas stvara i dan-danas, pa ipak...
to kako koristimo stvoreno nas određuje po pitanju toga na kojoj smo strani.
Mi ovde internet koristimo da razmenimo mišljenja, saznamo nešto za šta bi trebalo da se čitava najveća svetska biblioteka pročita u slovo, gradimo mirnodopske odnose koliko možemo...
a neko na internetu laže, plasira glupost, nemoral, idolopokloništvo, zaslepljivanje, mržnju.
Nije isto kad se gleda sa više strana u svih 360 stepeni!

Vera i nauka ne bi trebalo da se tretiraju kao nešto što isključuje jedno drugo jer ne isklučuju stvarno...neko komotno može da bude naučno pismen bar za najosnovnije stvari koje svi uče u osnovnoj i srednjoj i da bude vernik neke svoje veroispovesti ako tako bira...
E sad kad sam to rekao... ljudi treba malo da budu razumni da kapiraju da ono što piše u nekoj svetoj knjizi koja je pisana u vreme kad ljudi nisu znali ni pola od stvari koje se znaju danas ne mogu da se tretiraju kao neka ultimativna istina jer to je samo mitologija kao i svaka druga i služi samo da pokaže kako su ljudi iz regiona iz kog je religija potekla zamišljali da stvari funkcionišu u to vreme

Pa... sve što nam je dostupno, od Boga je, dakle... promišljeno i stvoreno savršeno. Bog i preko nas stvara i dan-danas, pa ipak...
to kako koristimo stvoreno nas određuje po pitanju toga na kojoj smo strani.
Mi ovde internet koristimo da razmenimo mišljenja, saznamo nešto za šta bi trebalo da se čitava najveća svetska biblioteka pročita u slovo, gradimo mirnodopske odnose koliko možemo...
a neko na internetu laže, plasira glupost, nemoral, idolopokloništvo, zaslepljivanje, mržnju.
Nije isto kad se gleda sa više strana u svih 360 stepeni!
Mislim da na internetu možemo da se okupimo i borimo protiv gluposti koja vlada svetom ČP

Verovatno se misli da li religija i nauka idu zajedno...
Svaki coveka kao i njegova stanovista i misljenja su gomila kontradiktornosti koje prepoznaje, a najcesce neprepoznaje ni neko drugi, a tek ne on....Da li to moze? Pa moze... Mislim da se kontradihtornosti mogu naci i u osnovama religija... Sad ako bas neko zeli potpuno da ih izbegne onda ne treba zajedno da konzumira religiju i nauku, a ako ih prihvata i ne zeli da ih izbegne onda moze....

Zasto da ne? Isak Njutn pokusavao je matematicki otkriti kada je kraj sveta. Naucnik i pobozan. Za Nikola Teslu ne znam jer nisam nigde direktno video da pominje Boga, iako mu je otac svestenik. Ali je smatrao da je covek antena i da nam misli, ideje dolaze spolja. Pominjao je da se sve vraca u svetlost na kraju.

Zasto da ne? Isak Njutn pokusavao je matematicki otkriti kada je kraj sveta. Naucnik i pobozan. Za Nikola Teslu ne znam jer nisam nigde direktno video da pominje Boga, iako mu je otac svestenik. Ali je smatrao da je covek antena i da nam misli, ideje dolaze spolja. Pominjao je da se sve vraca u svetlost na kraju.
Tesla je bio sve samo ne hrišćanin nakon smrti su ga po sopstvenoj želji kremirali što se kosi sa hrišćanstvom ali to nije sprečilo jajare iz SPC koji su hteli da se domognu njegove urne i da je stave u hram sv.Save iz marketinških razloga i ako znaju da bi tada taj hram prestao da bude hrišćanski jer oni veruju u vaskrsenje itd da ne dužim

Poslednja izmena:
Tesla je bio sve samo ne hrišćanin
Kreacija ne dolazi od zlog, samo od Boga.
Koje kreacije je zli napravio?
Kockarnice, da TV više ne liči na ono što je bila u početku, da na netu možeš da budeš gmaz i ne budeš kažnjen, da uz pomoć baruta ne onesposobiš samo nekog ko ti je pretnja, nego i da prosto divljaš i staneš nedužne ljude života...
Kreacija je od Boga, ali zloupotreba kreacije je baš ono što je odredba te reči, zlo!

Kreacija ne dolazi od zlog, samo od Boga.
Koje kreacije je zli napravio?
Kockarnice, da TV više ne liči na ono što je bila u početku, da na netu možeš da budeš gmaz i ne budeš kažnjen, da uz pomoć baruta ne onesposobiš samo nekog ko ti je pretnja, nego i da prosto divljaš i staneš nedužne ljude života...
Kreacija je od Boga, ali zloupotreba kreacije je baš ono što je odredba te reči, zlo!
ako si čitala bibliju recimo taj bog tamo sam za sebe kaže da kreira zlo,i sam za sebe kaže da je ljubomoran i sam za sebe kaže da se sveti do četvrtog kolena onima koji su ga mrzeli zapamti dobro to kad šaljemo sms-ove za bolesnu decu,dosadilo mi je ovo više....

Back