Identitet

Niko ne kaže da mora, ali to vidim kao neko otkrivanje sebe, samospoznaju, i eventualno samorealizaciju.
Pa ne otkrivas ti svetu sve sto posedujes kao talenat....
Pa onda nema ni reakcije na to , znaci nema tog identiteta..
Drugo bilo bi kobno u svetu bleje da otkrivas nekompatibilni identitet...kao u skoli probisveta da se deklarises kao bubalica, streber je valjda rec.

Ili u drustvu da se definises kao neko ko nece da krade...Na prvi pogled to ne izgleda bitno , ali je itekako bitno , bices skrajnut, jer smetas....
Tvoj izabrani identitet bi te osamio, a imas ih na izboru koliko hoces...
Biras identitet...

Mislim da siu zamenio teze, da identitet definise tebe kao osobu...
To nije tacno , kod koga je tacno , taj je nagrabusio, jer je povodljiv prema odnosu drugih prema tom identitetu, tj moguce ga je logikama i ucenama pretvoriti u prostitutku.

Da li mozes izgradjivati identitet genijalca u zemlji Srbiji?
Tesko...glupo , neprakticno , razarajuce..
Da li mozes da radis na sebi i postanes visoko svesna ili visoko kvalitetna osoba, mozes, ali tvoj prikaz ne sme izaci u drustvo koje je kao Srpsko , jer ce to biti shvaceno kao identitet i onda si ga opet ugasio....zato je dobo kad mozes da izigravas budalu..
Ili da pustis da te drugi smatraju za budalom...ali je bolje da nema toga, sledi da ne razvijas taj identitet ni kao sumnju.

Probaj da razvijas identitet cinkarosa , pa ces tek onda dobiti po glavi.
Iako mnogi imaju stav i integritet da se zlo treba smanjivati i iskoreniti, nisu znaci cinkarosi iz nagrade i prisile, nego ideoloski , opet krimi logika u svima ce doneti teske povrede glave.

Mozda bi ti bilo korisno da procitas onu podelu persona publica persona privata, Da li bese Francis Bejkon pisao o tome, ne secam se ko je tacno pisao o tome, google..
To bi ti dalo model sta je unutrasnji identitet, a sta spoljni..

Poslednja izmena:
Ima i ono rečeno, valjda u smislu 'ne treba zakopavati svoje talente', valjda tako nešto.
To je tacno....i tu si u pravu...
Dakle iz tog ugla treba svaki talenat adekvatno pretvarati u identitet...
Ali stoji i da su mnoge tvoje zelje jako nepozeljne u ovakvom okruzenju...i da je skupo da ih ugradjujes u javni identitet..da razvojim svoj od javnog..
Ja jesam ugradjivao , pa sam video koliko je skupo...ode glava , da nisam bio toliko inteligentan, otisla bi nekoliko puta, blago receno nekoliko puta....

Da uvedemo karijeru kao pojam.. mozda pomogne...
Jer karijera je suprotno od sposobnosti koja se koristi retko ili po potrebi , karijera je sposobnost koju potenciras kao glavnu ili najkvalitetniju ako to bas zelis...ili ako mozes..

Poenta je da svoj identitet mozes graditi nezavisno od javnog....to je prva poenta..
Druga poenta je da moras biti svestan gde si i kako od necega napraviti identitet, ako govorimo o javnom identitetu...jer ljudi se ne loze na evo ga, prikazao ovo ...cak ce to lako i pretvoriti u sprdnju...
Mora da postoji zaplet, i publika...i heroj i razresenje..
Da ne bi bilo kao kod dobrog majstora, jesi li dobar jesam, a kako znas, pa probao sebi par puta, a jel neko drugi radio sa tobom, nije, e dobro cujemo se....ustvari ajd vozi..

Jel ja moram da kazem da su skoro svi noviji pevaci nekvalitetni , a svi misle da su kvalitetniji od starih....a nisu...ali svi misle da jesu, jel mora jos jedan krug....

Sad bi trebalo da je jasnije zasto mnogi nemaju licni identitet, pa ni integritet jer imaju samo javni....tu ih mozes smotati samo tako , tu pokazuju integritet, gledaj i na forumu isto....a licni nemaju...
Osim onih nebitnih kao jedac pihtija ili ajvara ili pijac piva...sto se cesto pretvara u grupni identitet, kad ti fali licnog, ti kreiras grupni i resis stvar samopouzdanja, to je takodje trik iz psihologije, dodavanje nacilnalnog i grupnog identiteta kad nemamo licni ili je slab, i onda tako dobijanje samopouzdanja, npr navijaci koji lome rebra svakome..

Poslednja izmena:
Zanimljivo je kako ste me bez osudjivanja ustvari doveli da od licnog identiteta i nepostojeceg integriteta kod Srba, sto je uzasna kritika, a jeste prisutno , beskicmen narod, sto nije bilo u SFRJ, secate se devojke su se bacale sa najvisih spratova hotela radi postenja...ili su ih ubijali jer nisu htele da se obescaste...
Ili muski koji su glavom platili zbog svog integriteta....ali nisu danasnja vremena..

sad govorim o grupnom identitetu , licnom identitetu koji je redak, i javnom identitetu koji je svemocan danas i verovatno kao i kod slave uzrok mnogih samoubistava.
I sad lako mozete izesti zasto je jednoumlje potrebno Srbima...
Zato sto im treba grupni identitet i tada kreiraju integritet koji je jednoumlje.

Samo preko identiteta a jos nisam pomenuo druge pojave koje su uz to...
Dodjosmo do najvecih krivaca za eliminaciju kvaliteta iz Srbije..
Sad vidite koliko je bilo nekad bolje na forumu jer su sve debate bile ovakve...ljudi pitaju sta im nije jasno ili sta im je sumnjivo...i tako preko pitanja svi dodju do posta koji ih navede na razmisljanje...to bez znanja , i dodju do neceg sto postoji kao znanje u nekoj nauci...

Osoba sam bez identiteta, teško je to objasniti. 1990- e sam saznao da sam Hrvat i da se ne bi treba družiti s Srbima iz razreda. Nisam najbolje shvatio tada tko su i što su Hrvati i Srbi i zašto se više ne možemo družiti, 33 godine još uvik ne shvaćam najbolje🤔🤔

Ima još, živim na području grada ali taj prostor nije baš urbaniziran kako bi netko mogao poimati, ni selo ni grad. Tako nas i doživljavaju u gradu. Porijeklom sam iz malog sela u Dalmatinskoj Zagori u kojem nemam ništa, moji su se sporili oko neke imovine, nakon smrti oca i bake ja sam se odrekao svih potraživanja i izašao iz procesa, pa ako neko iz rodbine želi to dalje ganjat, nek ganja. Prema tom mjestu nekako osjećam prezir, doživljam ga ružnim, a ljude iz tog sela užasnim. Kad smo kod rodbine, ne volim svoju rodbinu, pogotovo s očeve strane mada ni materina strana nije baš cvijeće. Bratići/ stričevići su me jako maltretirali u djetinjstvu i to je ostavilo posljedice. Danas s jednim ne razgovoram s drugim na bok bok s tendencijom da i to prestane. Često razmišljam da ne želim biti pokopan na istom mjestu kao i oni( obiteljska grobnica).

I kako se vidi, izgleda da sam osoba bez identiteta 🤔🤔🤔

Čekaj, ovde govorimo o identitetu, o onome što smo mi, kako sebe vidimo, a ne kako nas drugi vide.

Tuđa percepcija samih nas je različita jer nas roditelji i bliski ljudi vide iz, subjektivnog ugla, jer nas vole i možda malo i idealizuju. Percepcija okoline, prolaznih ljudi u našim životima, neko kome nismo bliski - mislim da je ta percepcija realnija.
Ja mislim da se identitet postiže u dodiru s drugim ljudima🤔🤔

Naravno da je to dozvoljeno , a cemu prijatelji koji nisu slicni sluze....da ponude neki vid identiteta koji mozes da prihvatis..npr drugar ti je pecaros, ti nikad nisi pecao, to ti se svidi , pstajes pecaros..

Meni se smeju jos uvek kad pomenem tri motiva za nastanak prijateljstva, sustinska, ali i to postoji u nauci , etape prihvatanja nove teorije....
Ali svi vide one poznate motive, kafanski prijatelj, poslovni prijatelj, za muvanje prijatelj, forumski prijatelj i slicno..
Ja sam tu podelu odbacio , a npr moj cale je toliki rob te podele da i dan danas ima slabost prema kafanskim prijateljima, a toliko razloga da tu bude oprezan..
Sto bi se reklo , ja sam lepo video , razvio svoj imunitet, sad me proklinju u familiji i hvale u okruzenju , da kad bacim oko i dam procenu , nema greske, ali najvise vole komentare...

To je posebna stvar, ovako cutim, sta ima da pricam kad moze biti ovo ili ono ili onako itd itd..
Medjutim kad neko pokazuje neku osobinu , drugi obicno ne vide, a ja to oznacim nekim nazivom da lakse upamtim karakteristicno ...i to ljudima bude jako zanimljivo....da sam kreativniji mogao bih da budem onaj koji daje nadimke....ali to je nezahvalno...nije svaka procena bas za sirenje...nije prijatna za nadimak..

Nemam sada puno vremena ali barem na kratko:

Pa svi mi upijamo okolinu u kojoj se nalazimo, svesno i nesvesno pratimo obrasce ponašanja ljudi sa kojima provodimo najviše vremena (u detinjstvu roditelja, doma i to nam je osnova iz koje polazimo). Time to i utiče na naš identitet.

Vidim da ste pobornici da je identitet kompletan... a ne parcijalan....sto vas moze dovesti u problem kako vas drugi vide, sigurno vas ne vide kao kompletnu osobu , nego uvek parcijalno....

Nemam sada puno vremena ali barem na kratko:

Pa svi mi upijamo okolinu u kojoj se nalazimo, svesno i nesvesno pratimo obrasce ponašanja ljudi sa kojima provodimo najviše vremena (u detinjstvu roditelja, doma i to nam je osnova iz koje polazimo). Time to i utiče na naš identitet.
Postoji osobni i kolektivni identitet, mada moram reći da ne shvaćam kako ih razgraničiti🤔🤔 Recimo da je to do osobnosti, ima ljudi koji ne vole društvo ili vole društvo ali vole ponekad biti sami i sami razmisliti o pojavama, događajima, stvarima i sl.

S druge strane su ljudi koje uvijek nastoje biti u društvu i nemaju svoje mišljenje nego preuzimaju mišljenje skupine. Najbolji primjer je za to navijačka skupina, oni su poput Borqa, isto su obučeni, imaju iste frizure, imaju ista mišljenja, mrze pripadnike drugih navijačkih skupina koje i ne poznaju, znaju jedino da; ono navijaju za drugi klub.

Ako pogledaš taj jedan svoj glavni identitet, verovatno ćeš videti da je prožeo i te tvoje druge, da kažem sekundarne identitete. Taj glavni mislim da sam dovoljno ostvario, ispunio sam taj neki svoj san, ali sad bih verovatno trebao da radim i na nečem drugom, mada ne znam kako, jer sve to drugo manje volim. Ljubav je pokazatelj, i pokretač, ona vodi u integritet.

Ako pogledaš taj jedan svoj glavni identitet, verovatno ćeš videti da je prožeo i te tvoje druge, da kažem sekundarne identitete. Taj glavni mislim da sam dovoljno ostvario, ispunio sam taj neki svoj san, ali sad bih verovatno trebao da radim i na nečem drugom, mada ne znam kako, jer sve to drugo manje volim. Ljubav je pokazatelj, i pokretač, ona vodi u integritet.
Kakav glavno identitet, postoji samo jedan, sprega svih naših misli, razmišljanja, osjećaja, reakcija, jedan čovjek, jedan identitet 😎

Kakav glavno identitet, postoji samo jedan, sprega svih naših misli, razmišljanja, osjećaja, reakcija, jedan čovjek, jedan identitet 😎
Mislim da nije baš tako. Evo jedan primer :) :

Prilozi

• IMG_20231009_104830.jpg
    IMG_20231009_104830.jpg
    124,7 KB · Pregleda: 4
Čudna je ta trka, potraga za identitetom. Kreće možda još od rođenja. Gledam društvene mreže, konkretno fejsbuk. Imao sam npr. realni profil, ali sam nekoliko puta imao potrebu da otvorim i drugi profil, da budem neko drugi, novi pseudonim, heteronim. Da sebe izrazim na neki drugi način. Onda uzmem neku zanimljivu profilnu sličicu, zaogrnem se sa nekoliko svojih tekstova, ili citata koji su mi zanimljivi, i - eto nekog drugog identiteta. Vremenom bi mi dosadilo i to. Dolaze mi ovih dana te reči, valjda je Oto Vajninger to rekao, da kad/ako? čovek oseti da postaje zao, njegova dužnost je da se ubije, valjda tako nešto (?). A ja sam tamo na fejsu postao zasićen, možda i zao, jer sam uklonio puno ljudi iz prijatelja, nisu mi odgovarali, nisu mi bili zanimljivi. Jer, gradio sam te svoje identitete, a oni se na ovaj ili onaj način nisu uklapali u to. Zato sam eto, da tako kažem, nedavno 'samoubio' te svoje glavne fejsbuk profile. Sad tamo imam samo jedan jednostavan profil, sa nekim osnovnim kratkim nadimkom, po kojem me verovatno niko neće tražiti. Bez prijatelja, bez profilne sličice, bez sadržaja, ništa po čemu bi me mogli naći. Uzdržavam se sad i da bilo gde tamo prokomentarišem bilo šta, samo pratim neke grupe i stranice. Pokušavam ovog puta biti niko - bez identiteta. Nemi posmatrač. Videću da li ću uspeti u tome. Kao neka šopenhauerovska negacija volje. Međutim, pitanje je da li je moguće nikako se ne ispoljavati. Jer eto, došao sam na ovaj forum, da razgovaram, i diskutujem...

Maslov bi rekao Samoaktualizacija.
Pogledajte prilog 1464865

A to je želja da pokažemo svetu šta umemo i znamo. Da aktualizujemo talente, sposobnosti.
Da, to je to. Ima jedan stariji film, Don Juan DeMarco, sa Džoni Depom. Realnost lika koga glumi Džoni je toliko grozna, da je sasvim pobegao, prešao u drugi, čarobno-romantični identitet. I onda posećuje psihijatra zbog toga, ali taj njegov novi identitet je toliko interesantan, i uzbudljiv, da mu se na kraju valjda i psihijatar pridruži u tome 😂

Veoma je opasno zaigrati se alter egom.
Glumci su to iskusili mnogo puta neki imali i ozbiljnih problema.
Licno, nisam imao potrebu da glumim.
Uvek sam bio iskren cesto i na svoju stetu.
Nisam znao da ocutim na nepravdu...
sa vremenom sam promenio ponasanje i prestao da radim protiv sebe.
Tacnije pocao sam a pazim sta i kada i gde pricam.
A pravi prijatelji su uvek tu.
uverio sam se Bogu hvala poslednjih dana u to.

Poslednja izmena:
Međutim, pitanje je da li je moguće nikako se ne ispoljavati.
Nije moguće.Jedino ako sediš kao biljka i ćutiš.
Identitet je, po nekoj definiciji individualnost čoveka, nešto po čemu se izdvaja, šta je samo njegovo .(sad će me neki opet ispravljati)
Svako ga ima.

Mišljenje drugih ljudi može(ali i ne mora)da utiče na stvaranje identiteta .Može u smislu da utiče na na naše sopstveno viđenje sebe, ali onda bi (po meni) nastao haos.
Postali bismo višestruke ličnosti, jer nas svako vidi drugačije.

Mislim da je identitet, najvećim delom, već u nama , rodimo se s njim.

Nije moguće.Jedino ako sediš kao biljka i ćutiš.
Identitet je, po nekoj definiciji individualnost čoveka, nešto po čemu se izdvaja, šta je samo njegovo .(sad će me neki opet ispravljati)
Svako ga ima.

Mišljenje drugih ljudi može(ali i ne mora)da utiče na stvaranje identiteta .Može u smislu da utiče na na naše sopstveno viđenje sebe, ali onda bi (po meni) nastao haos.
Postali bismo višestruke ličnosti, jer nas svako vidi drugačije.

Mislim da je identitet, najvećim delom, već u nama , rodimo se s njim.
Pa evo, lomim se, da li da se vratim na fejs, sasvim je moguće da si u pravu. Imao sam tamo neku razrađenu priču. A opet, nešto mi se smučilo. Možda bih trebao naći neki drugi način ispoljavanja, ali nemam puno opcija, zapravo možda uopšte ne, osim tako nekog piskaranja. Druga opcija je da sedim i ćutim, što kažeš, ko biljka, ali mislim da bi me to brzo ruiniralo.

Pa evo, lomim se, da li da se vratim na fejs, sasvim je moguće da si u pravu. Imao sam tamo neku razrađenu priču. A opet, nešto mi se smučilo. Možda bih trebao naći neki drugi način ispoljavanja, ali nemam puno opcija, zapravo možda uopšte ne, osim tako nekog piskaranja. Druga opcija je da sedim i ćutim, što kažeš, ko biljka, ali mislim da bi me to brzo ruiniralo.
Ne volim da savetujem , ali ipak...
Nemoj da ćutiš.Mislim da to nije najbolji izbor.
Piskaranje je sasvim u redu.Ja, u fazama kada mi se ne priča, pišem.Za sebe.
Ali nije dovoljno.
Kontakt sa ljudima je, na neki način, neophodan.Naravno, treba napraviti neku selekciju.

Back