Identitet / kriza identiteta /

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.887
Pre 15- ak godina pitao me psihijatar jedno sasvim naizgled obično pitanje, i to kao uvodni deo....Koji je moj identitet ?
Nisam znala. On se čak iznervirao, mislio da nešto glumatam, da sam došla po pomoć a ovamo kao sad se opirem.
Onda me pitao znam li šta je "identitet".
Znam definiciju....obrazovana sam...
Jedna od definicija : " Identitet (lat.: identitas = karakteristična jedinica) je individualna karakteristika odnosno osobina po kojoj je predmet ili osoba prepoznatljiva ili znana. "

Evo sad ukucah u Google i nadjoh baš lepo i jasno rečeno :
Идентитет је особина релативне целовитости и постојаности личности упркос променама у њој и око ње. Осећање идентитета почиње да се формира у детињству, а посебно током адолесценције када постоје и највеће кризе идентитета. Када особа поставља себи кључно питање „ко сам ја”, „чему тежим”, „одакле сам” и сл. Посебан значај у процесу формирања идентитета имају особе из најближе околине, али и систем социјалних вредности заједнице у којој појединац живи. Према Ериксону, осећање личног идентитета засновано је на запажању самоистоветности и непрекидности постојања у времену и простору, као и опажања чињенице да други људи запажају и признају ову чиненицу.

Појединац који је стекао осећање личног идентитета има доживљај континуитета између онога што је био некада, што је данас, као и онога што замишља да ће тек бити."

Eto, jasnije ne može.

A ja ni danas ne mogu da se "definišem". Nije u pitanju "kriza identiteta", ja uopšte nemam identitet, tj. nemam pojma kako bih sebe opisala.

Pre 15- ak godina pitao me psihijatar jedno sasvim naizgled obično pitanje, i to kao uvodni deo....Koji je moj identitet ?
Nisam znala. On se čak iznervirao, mislio da nešto glumatam, da sam došla po pomoć a ovamo kao sad se opirem.
Jedna od definicija : " Identitet (lat.: identitas = karakteristična jedinica) je individualna karakteristika odnosno osobina po kojoj je predmet ili osoba prepoznatljiva ili znana. "

Идентитет је особина релативне целовитости и постојаности личности упркос променама у њој и око ње. Осећање идентитета почиње да се формира у детињству, а посебно током адолесценције када постоје и највеће кризе идентитета. Када особа поставља себи кључно питање „ко сам ја”, „чему тежим”, „одакле сам” и сл. Посебан значај у процесу формирања идентитета имају особе из најближе околине, али и систем социјалних вредности заједнице у којој појединац живи. Према Ериксону, осећање личног идентитета засновано је на запажању самоистоветности и непрекидности постојања у времену и простору, као и опажања чињенице да други људи запажају и признају ову чиненицу.

Појединац који је стекао осећање личног идентитета има доживљај континуитета између онога што је био некада, што је данас, као и онога што замишља да ће тек бити."

Eto, jasnije ne može.

A ja ni danas ne mogu da se "definišem". Nije u pitanju "kriza identiteta", ja uopšte nemam identitet, tj. nemam pojma kako bih sebe opisala.

sto mu nisi rekla da ti puca ***** da te iko prepoznaje i identifikuje

Od rodjenja se pitam sto sam se rodio u Srbiji , pitao sam kao malisan i roditelje , a oni su mi govorili da budem srecan jer se nisam rodio u Etiopiji.

Ево сад бирају где ће да живе, кренуло им.

- - - - - - - - - -

Eto, jasnije ne može.

Деперсонализација, дакле?

Od rodjenja se pitam sto sam se rodio u Srbiji , pitao sam kao malisan i roditelje , a oni su mi govorili da budem srecan jer se nisam rodio u Etiopiji.

Ja sam sa 5 godina pitala u čemu je smisao života, majka se zamalo nije onesvestila :lol:
Sa 6 sam pokušala da pobegnem od kuće u Zvečansku u Dom za nezbrinutu decu da bih po svaku cenu došla u Beograd, pa sam planirala posle BG da idem u USA. Ej, sa 6 godina !
Slično se osećamo, samo nije to tema ovde...

Драгор
Sad sam izgooglala, nije to.
Nisam ja IZGUBILA osećaj identiteta, ja ga nikad nisam ni imala. Mada, imam JEDNU zajedničku tačku sa "depersonalizacijom", a to je da sam osetila, čak i govorila, kako je ceo svet jedna pozornica gde svi pristaju (uglavnom, nesvesno pristaju) da se igraju .
Prvo čega se svi mi "igramo" je papir koji zovemo novac. Ali to je zamisao bolja od razmene dobara i moram priznati da je pozitivan izum. Ali ne radi se o tome da li ja mislim da li je pozitivan ili nije, poenta je da ja to vidim kao "igramo se"... Sad sam se već zabrinula, ali kako mi onda nijedan doktor nije ni pomenuo depersonalizaciju ?

Eto, jasnije ne može.

Tvoj identitet je da nemaš identitet.

Trebalo je tu budaletinou od psihologa da pitas da li on(a) ima identitet, ili da mu ( njoj) pokazes svoju licnu kartu jer
je to nekakav identitet.
ID je oznaka za neku vrstu identiteta.

Haha, pa verovatno bi mi odgovorio da je njegov identitet to što je psihijatar.
A ID je "tehnički rečeno" identitet, da me murija zaustavila i da su mi tražili da "potvrdim identitet", odnosno da dokažem da sam ja- ja, to nije problem, ja sam ovde pričala o nečemu dubljem...ono kad ležiš na krevetu, gledaš u plafon i pitaš se KO SI UOPŠTE...

Kad ti neko uobičajeno kaže da se identifikuješ , bilo prema službenom licu ili na prijemu za posao, onda od tebe traže ime i prezime, pol,dob, znanje i zanimanje.( i odakle si )
.......................................................................................................................................................................
Pardon ,sad tek videh pdf zdravlje, osim na identitet pola ni nasta me drugo tema ne asocira , ili na
lekara sa ličnim problemima.

Poslednja izmena:
Haha, pa verovatno bi mi odgovorio da je njegov identitet to što je psihijatar.
A ID je "tehnički rečeno" identitet, da me murija zaustavila i da su mi tražili da "potvrdim identitet", odnosno da dokažem da sam ja- ja, to nije problem, ja sam ovde pričala o nečemu dubljem...ono kad ležiš na krevetu, gledaš u plafon i pitaš se KO SI UOPŠTE...
To su duboka filozofska razmisljanja na koje ni taj psiholog nema odgovora ( za sebe).
Znam ja sta je on mislio, ali "identitet" postoji samo u nekim licnim dokumentima. Identitet nije ni vera, nacionalnost, boja koze.

To su duboka filozofska razmisljanja na koje ni taj psiholog nema odgovora ( za sebe).
Znam ja sta je on mislio, ali "identitet" postoji samo u nekim licnim dokumentima. Identitet nije ni vera, nacionalnost, boja koze.

Tačno tako, duboka filozofska razmišljanja...Vidim da si član od 2007.- me, ja sam od 2005.- te, i nekada je baš moglo da se razgovara bukvalno o svemu.
Ako se slažeš...ja sam napravila pauzu od nekoliko godina (nebitno sad zašto) i pokušavam da shvatim da li ovde još uvek vlada atmosfera kao nekada "pomoći ću ti ako mogu i koliko mogu".
Na moju žalost, vidim ovde mlade članove (učlanjene ove godine) koji problem/ temu ismevaju, lupetaju gluposti, ili napišu prosto nešto samo da bi čoveku bilo još gore.
Ne mogu da ih nazovem ni "hejteri", jer koliko ja znam, hejteri su anti- fanovi neke (poznate) ličnosti; ovi ovde mrze sve i svakoga.
Izvinite, izuzeci.

Pretpostavljam da je psihijatar mislio da sebe okarakterišeš prvenstveno kao (pa sad, na primer): "žena", "supruga", "majka", "kćerka", "advokatica", "čistačica", "naučnik", "šef službe tehničkih poslova", "socijalni slučaj"... Njima je bitno koje reči biramo/koristimo kada govorimo o sebi. Ono što prvo kažeš o sebi jeste ono sa čime se najviše identifikuješ ili kako sebe vidiš.

Pretpostavljam da je psihijatar mislio da sebe okarakterišeš prvenstveno kao (pa sad, na primer): "žena", "supruga", "majka", "kćerka", "advokatica", "čistačica", "naučnik", "šef službe tehničkih poslova", "socijalni slučaj"... Njima je bitno koje reči biramo/koristimo kada govorimo o sebi. Ono što prvo kažeš o sebi jeste ono sa čime se najviše identifikuješ ili kako sebe vidiš.

e, i meni je sad jasnije šta je pitao
nego mi nije jasno što ženi nije pojasnio nego je dodatno zbunio---

e, i meni je sad jasnije šta je pitao
nego mi nije jasno što ženi nije pojasnio nego je dodatno zbunio---

Da, počeo da se dere na mene...
Pa, sad trenutno bila bih "Forumašica Krstarice" :lol:
Malo da se našalim...
Hvala vam, mada ja i dalje ne znam svoj identitet...prosto nmg da se opišem u jednoj reči.
Možda "zbunjena"? Ali ja nisam "zbrkana" ni zbunjena u životu....Ne znam, ljudi, ne znam...

Malo da se našalim...
Hvala vam, mada ja i dalje ne znam svoj identitet...prosto nmg da se opišem u jednoj reči.
Možda "zbunjena"? Ali ja nisam "zbrkana" ni zbunjena u životu....Ne znam, ljudi, ne znam...

Čuj, niko nije ni rek'o da ne valja što nisi znala šta je psihijatar želeo da čuje. Opštepoznata je stvar da se oni bave psihologijom i psihijatrijom da bi, pre svega, sebi pomogli, a ne drugima. S tobom i tvojim identitetom je sve u redu :)

Čuj, niko nije ni rek'o da ne valja što nisi znala šta je psihijatar želeo da čuje. Opštepoznata je stvar da se oni bave psihologijom i psihijatrijom da bi, pre svega, sebi pomogli, a ne drugima. S tobom i tvojim identitetom je sve u redu :)

Ja nisam ono što jesam.
:lol:
Ali, ozbiljno. Radim posao koji mrzim; živim u gradu koji nije moj; volim automobile, ali auto nemam, pa idem peške.
Hoću reći da sve ono što neko vidi da sam ja, zapravo nisam ja. Ili, u najboljem slučaju, to sam "privremena ja".

Kad sam bio mali popularna je bila serija Povratak u Idn.
Australijska serija Povratak u Idn donosi priču o Stefanie, mladoj i bogatoj naslednici koju novi suprug gurne u močvaru punu krokodila kako bi nasledio njeno bogatstvo! Ipak, ona preživi i planira osvetu – vraća se u Sidnej, sa novim identitetom i postaje supermodel Tara Veles.
.

Identitet, rimski naziv za isto-st. Identičnost i identitet je blizak pojam...
i holistički gledano, imaćeš identitet, kad nađeš svoj blizanački plamen /srodnu dušu. Mali je broj ljudi koji je našao identičnu osobu i povratio se kroz drvo znanja u rajski vrt života, ali ne treba posustati u veri. Ostali identiteti su prolazni.

A što se tiče ove zemlje Drvije, sudbina identiteta ovo drevnog najstarijeg naroda, kome su britansko rimske fašističke sile oduzeli korene, zavisi od povratka u idnovsku 1986 godinu i ispravljanja jedne velike nepravde.

Malo da se našalim...

svi smo nekad zbrkani
pardon onima koji nisu NIKAD...:D
ONO SI ŠTO SI, U ŠTA VERUJEŠ, I ŠTA TE DEFINIŠE
ako treba jednom rečju da se kaže - onda si ono što si najviše od svega što si :D
u tišini razmisli, to ne mogu znati fourmaši bolje od tebe ;)

Back