Sve mi se cini da se ovo odnosi na javna preduzeca, a ne na privatne firme.
U firmi u kojoj ja radim, privatnoj, za 2-3 dana uopste nije problem, samo javim da mi nije dobro i ne moram da dolazim. A moze i da se radi od kuce (takav je posao). Nikad nisam u zivotu isao kod lekara da vadim bolovanja, bukvalno ni ne znam kako se to radi. A imam dvocifreni staz u godinama.
Tako da je kod mene u firmi sasvim OK i fer - ne ganja nas niko, ali niko i ne zloupotrebljava. Imali smo kolege koje su isle i na operacije i cak i teze, ali nije bilo problema. Mada je moja firma verovatno iznadprosecna u svakom smislu sto se tice prava nas radnika.
Ali znam za price o bolovanjima, prvenstveno u javnim preduzecima, tipicno drzavna administracija - salteruse i slicno, pa zdravstvene ustanove, Telekom i slicno. Znaci tamo gde treba i inace da se pravi cistka, tamo se sve gadosti i desavaju - i prekobrojna zaposljavanja, i nedolasci na posao (znam recimo za Privrednu komoru BG-a da je bio lik koji se bukvalno pojavljivao na poslu nikada ili max 2-3 sata kada se uopste udostoji da dodje, da ne pominjem da niko i ne zna koji mu je posao), i ta zloupotreba bolovanja, i opterecenje budzeta njihovim platama, i zaposljavanje nekompetentnih/neskolovanih ili sa pogresnim kvalifikacijama itd, itd.
Ciscenjem javnog sektora, sto odavno pricam, i njegovim normalizovanjem - znaci dati tim ljudima KOJI OSTANU normalne (citaj: vece) plate ali i da se ustanovi njihova odgovornost, da se sve to kompjuterizuje (citaj: automatizuje) - mnogo od pomenutog bi samo nestalo i prakticno bi drzava prodisala i pocela normalno da funkcionise.
Ne kazem da bi se tu ustedelo da se vrati sav dug, ali bi se prosto stvari normalizovale sto je jako bitno.
I da, povecanjem plata u javnom sektoru, ali realnim povecanjem plata (jer sada je uravnilovka da bi se namirilo duplo vise ljudi u tom istom sektoru), stvorila bi se mogucnot da se poveca i minimalac za sve zaposlene. Ovako drzava drzi niske plate u javnom sektoru i time ih spusta i u citavom privatnom sektoru.
Pricao sam o primeru gde se plate ljudi u Telekomu Srbija drze niskim, pa onda Telenor i VIP lepo kazu svojim zaposlenima ako ti se ne svidja plata idi u Telekom, i daju im priblizno istu platu. Poenta je da zbog pacova koji se zaposljavaju u Telekomu (pod pacovi mislim samo i iskljucivo na neradnike, inace u Telekomu ima puno normalnih, postenih i radnih ljudi koji znaju svoj posao i na njih se ovo ne odnosi, zapravo su i oni zrtve jer bi u normalnim uslovima imali vece plate) spustaju plate - posredno - i ovima u VIP-u i Telenoru, i profit zapravo zbog pacova uzima Telenor i VIP a zrtve su inzenjeri i ostali koji tamo rade, tj. nasi ljudi ili nas narod, ako tako hocete!
Znaci normalni strucnjaci u sva tri operatera, a mozemo da dodamo i manje koji posluju, su uskraceni za vece plate jer se vrsi preraspodela pacovima, a profit se omoguci jedino stranim kompanijama (jer Telekom u globalu nista ne ustedi jer to sto ustedi manjim platama da ovim prekobrojnim pacovima i dodje na nulu) na racun nasih ljudi koji tamo rade! Znaci ludilo mozga.
Ovo je samo primer, slicno vazi za ceo javni sektor, a preko nistog minimalca i za privatni sektori - zapravo se stite pacovi, a profit omogucuje stranim investitorima preko malih plata.
Da li vam je sada jasno zasto moramo pod hitno da razbucamo i sredimo javni sektor? Od tog brloga sve zavisi - i normalna drzava i manji izdaci i normalizacija plata u celoj Srbiji.