idealna porodica

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovde ste dotaknuli temu eugenike i moderne eugenike koja je nastala iz nacističke eugenike. Ugl, ljudi se ne bi smeli igrati bogova, s druge strane da li je humano sterilisati mentalno retardirane? Malo je off, ali je vezano za vašu diskusiju

Po mom mišljenju nije u redu kada neki par rađa decu jedno za drugim, pa im zbog nebrige i zapostavljanja moraju biti oduzeta i društvo preuzima brigu o njima, pa kako ih oduzmu, oni već stvorili sledeće...da li je to humano?
Prema kome je humano? A prema kome nije?
Ne pričam ovde o deci koja su već začeta, nego o svoj onoj budućoj deci koja još u nikakvoj formi ne postoje, nema ih, još uvek su samo mogućnost koju priroda daje.

Ponekad se pogrešno tumači humanost, pa se pod okriljem te humanosti stvaraju i onda kažnjavaju nedužni, i najmanje sposobni da nešto menjaju, deca.

Imam u svom bliskom okruzenju dve porodice
u jednoj je dete sa Daunom o kojem brinu i roditelji i dve starije sestre
i ni za zivu glavu ne bi da ga smeste ni u kakvu ustanovu i zive svoj zivot kao da je dete zdravo,pravo i normalno
tesko im je,ograniceni su u mnogo cemu,ali kazu da je sreca i radost na licu tog deteta apsolutna nagrada za sve sto prolaze

u drugoj je porodici dete koje je jos u toku trudnoce bilo osteceno,u smislu da mu se nije razvila jedna strana mozga
nit moze da jede samo,nit prica,nit hoda nit fizioloske potrebe obavlja samo...ima ceste epi napade koji mu lagano ubijaju i onu zdravu stranu mozga
o njemu brine majka najvise,ne radi i nije radila od kad je dete rodjeno...ima stariju sestru koja je skolarac i koja je zdrava

Majka je apsolutni rob tog deteta...ali kad sam je jednom pitala da li je razmisljala da ga smesti u neku ustanovu gde bi vise ljudi o njemu brinulo
samo sto me nije ubila pogledom...kaze,ja sam ga rodila ja cu i da brinem dok je ziva.

Tesko je...ja ne znam kako bi odlucila. Iz ugla nekoga kome je oboje dece zdravo i pravo ne mogu da znam sta bi bilo da nije tako.
Hvala bogu sto je tako.

Poslednja izmena:
Ovde ste dotaknuli temu eugenike i moderne eugenike koja je nastala iz nacističke eugenike. Ugl, ljudi se ne bi smeli igrati bogova, s druge strane da li je humano sterilisati mentalno retardirane? Malo je off, ali je vezano za vašu diskusiju

zar se mi vec ne igramo bogova dajuci lekove i radeci razne, cesto komplikovane i diskutabilne operacije tipa transplantacija?
nisu nacisti odlucili, nego priroda....ako bismo pustili prirodu da odlucuje, poznajuci njenu milost, ona bi svoju gresku vrlo brzo ubila i dala prednost da se ono zdravo razvije.

moj post sam bazirala na pisanju 4umashice koja je post izbrisala o tome da mladje dete i dan danas brine o bolesnom bratu, iako su ocigledno oba deteta u godinama i time je zrtvovano i to mladje dete i njegova porodica. ja sam protiv toga i iz ove perspektive bih se ponasala ko majka priroda, sklonila bih u dom ono bolesno dete da bi zdravo imalo sansu. plus ako gledam iz perspektive zdravog deteta bila bih jako ljuta da me roditelji osude da trpim ili da sam u obavezi da svoj zivot podredim bolesnom bratu/sestri.

zar se mi vec ne igramo bogova dajuci lekove i radeci razne, cesto komplikovane i diskutabilne operacije tipa transplantacija?
nisu nacisti odlucili, nego priroda....ako bismo pustili prirodu da odlucuje, poznajuci njenu milost, ona bi svoju gresku vrlo brzo ubila i dala prednost da se ono zdravo razvije.

moj post sam bazirala na pisanju 4umashice koja je post izbrisala o tome da mladje dete i dan danas brine o bolesnom bratu, iako su ocigledno oba deteta u godinama i time je zrtvovano i to mladje dete i njegova porodica. ja sam protiv toga i iz ove perspektive bih se ponasala ko majka priroda, sklonila bih u dom ono bolesno dete da bi zdravo imalo sansu. plus ako gledam iz perspektive zdravog deteta bila bih jako ljuta da me roditelji osude da trpim ili da sam u obavezi da svoj zivot podredim bolesnom bratu/sestri.

i sad ostaje samo jos pogled iz perspektive bolesnog deteta
nisu sva deca sa posebnim potrebama i intelektualno na nivou ameba

i sad ostaje samo jos pogled iz perspektive bolesnog deteta
nisu sva deca sa posebnim potrebama i intelektualno na nivou ameba

napisala sam u nekom od postova..osecalo bi se odbaceno. pa ti izaberi koga ces zrtvovati. to su zahebane odluke, ali eto ja mislim da bih zrtvovala bolesno dete, smestanjem u dom za takvu decu, i sacuvala zdravo dete i sebe.

i da zrvujem sebe i posvetim ceo zivot bolesnom detetu, unisticu ono zdravo, jer ono ne bi imalo uslova za normalan zivot i razvoj, nego bi celo detinjstvo trpelo nesto, nesto bi mu se zakidalo...a jos manje bih imala pravo da od zdravog deteta ocekujem da preuzme brigu o brat/sestri, onda kada ja ne bih mogla da brinem, zato sto ono ima pravo na svoj zivot i pravo da ga zivi kako zeli, a ne kako mora.

- - - - - - - - - -

Pitanje je da li bi time spasla sebe
ili te savest ne bi ostavila na miru :think:

najverovatnije ne bih spasila sebe, ali meni je lose od tog ocekivanja da se zdravo zrtvuje radi bolesnog, da se perspektiva ubije, radi nekoga ko perspektivu nema. da natovarim i fizicki i psihicki i materijalno zdravom detetu takav teret...ne bih i nemam pravo i niko nema pravo takvu zrtvu da ocekuje od drugog deteta. jer pacijent guta tudju energiju i tudje zivote. jel treba i ono zdravo da se razboli?

- - - - - - - - - -

hocu da kazem ako su osudjeni roditelji, ako je osudjeno bolesno dete, dal mora i onaj jedan clan porodice koji moze da se izvuce ubije?

- - - - - - - - - -

aj kad smo svi shebani i to jedno da shebemo da se ukompletiramo.

i da zrvujem sebe i posvetim ceo zivot bolesnom detetu, unisticu ono zdravo, jer ono ne bi imalo uslova za normalan zivot i razvoj, nego bi celo detinjstvo trpelo nesto, nesto bi mu se zakidalo...a jos manje bih imala pravo da od zdravog deteta ocekujem da preuzme brigu o brat/sestri, onda kada ja ne bih mogla da brinem, zato sto ono ima pravo na svoj zivot i pravo da ga zivi kako zeli, a ne kako mora.

- - - - - - - - - -

najverovatnije ne bih spasila sebe, ali meni je lose od tog ocekivanja da se zdravo zrtvuje radi bolesnog, da se perspektiva ubije, radi nekoga ko perspektivu nema. da natovarim i fizicki i psihicki i materijalno zdravom detetu takav teret...ne bih i nemam pravo i niko nema pravo takvu zrtvu da ocekuje od drugog deteta. jer pacijent guta tudju energiju i tudje zivote. jel treba i ono zdravo da se razboli?

- - - - - - - - - -

hocu da kazem ako su osudjeni roditelji, ako je osudjeno bolesno dete, dal mora i onaj jedan clan porodice koji moze da se izvuce ubije?

- - - - - - - - - -

aj kad smo svi shebani i to jedno da shebemo da se ukompletiramo.

ma znam ja sta hoces da kazes
ja isto razmisljam
ali...lako je razmisljati iz perspektive kad takvu odluku nikad ne moras da doneses :neutral:

...jeste, nije lako ali sta posle, ko ima pravo da rodi dete koje nije sposobno ni da govori ni da hoda, da ne pricam da se danas sutra stara o sebi....?
...ako se vec zna da je dete bolesno i da je bolest takva da joj nema leka, onda je humanije da ga ne rodi, nego da ga rodi i da se pati prvenstvneo ono samo,
plus roditelji, i sto je najgore od svega jednog dana i ako pozivi, a roditelji u medjuvremenu odluce da su se pokajali, a toga ima, sta onda....ili poumiru ili se
eto samo razvedu...ko ce da se stara o takvom detetu, u nasem drustvu kakvo je i sa sredstvima koje imamo realno....a takvom detetu treba bar 5x vise nego
zdravom...

Pa kako u sl. prevremeno rođenog deteta, šta treba da rade, da traže isključivanje aparata?

Znam jedan takav slučaj gde je deda rekao, ovde nema života, isključite vi to, klinac je negde sada 16-‚17 god. autističan, slep, a fizički iirastao...nikad nisu hteli da ga negde smeste roditelji, okružen je ljubavlju, ali je na lekovima, non-stop je na lekovima..imaju još dece koja su zdrava..

Ne može to niko da zna ko nije doživeo, tako da smo mi samo neko ko priča poprilično bez osnova, jer je mene i sramota da o tim ljudima pomislim da su budale...nikome ne želim pakao...a nama je lako jer to ne živimo...

Pa kako u sl. prevremeno rođenog deteta, šta treba da rade, da traže isključivanje aparata?

Znam jedan takav slučaj gde je deda rekao, ovde nema života, isključite vi to, klinac je negde sada 16-‚17 god. autističan, slep, a fizički iirastao...nikad nisu hteli da ga negde smeste roditelji, okružen je ljubavlju, ali je na lekovima, non-stop je na lekovima..imaju još dece koja su zdrava..

Ne može to niko da zna ko nije doživeo, tako da smo mi samo neko ko priča poprilično bez osnova, jer je mene i sramota da o tim ljudima pomislim da su budale...nikome ne želim pakao...a nama je lako jer to ne živimo...

...to u slucaju prevremeno rodjene dece imam ja u porodici (siroj) pa znam jako dobro kakva je to muka, ali to su druge stvari...u nasem slucaju greska medicinskog osoblja...i ne pricam o tome,
a to je velika muka i nebi to nikom pozelela...za sve je muka i za njih i za njega i za sve nas koji ga volimo i koji smo mu bliski....

...pricam o nerodjenim bebama kod kojih je ustanovljeno veliko osetcenje, znaci zna se da nece biti zdravo...da ce imati velike probleme i da se ne mogu izleciti...e to je po meni zlocin
roditi takvo dete, jer prvo ono nece biti srecno.....ono nece moci da se razvija i raste kao druga deca, a gleda i ne moze...nista....pa onda za sve ukucane...moje misljenje je da je greh
uopste roditi takvo dete, prvenstveno zbog njega samog..da ne nabrajam kako to sve utice na ostale u porodici...plus smo mi siromasna drzava, nemamo uslova i ljudi nemaju ni
zdravu decu da prehrane i pruze im neki pristojan zivot, kako onda brinuti o takvom detetu kome treba puno vise....

par dobije dete
na zalost sa dijagnozom cerbralne paralize
dete sa posebnim potrebama
dobiju i drugo, zdravo
onda se odluce da starije sa dijagnozom smeste po savetu lekara u dom za decu sa posebnim potrebama, da bi oni mogli da zive normalnim zivotom

pitanje znate, a sada vi

Imam jedan sličan, iako gori, doduše; primer iz komšiluka.

Prvo dete, sin, rođen sa težim mentalnim poremećajem. Drugo dete rođeno potpuno - ajd da se kaže mada ne volim tu reč - normalno.
Otac (zap)ostavi profitabilan posao, sopstveni život, itd, ne bi li se posvetio prvorođenom detetu sa specijalnim potrebama.

To traje skoro 20 godina, koliko znam.

Rezultat: porodica na socijalnoj pomoći, i apsolutno zanemareno drugorođeno ("normalno") dete.

Da ne pominjem da je poremećaj kod sina takav da zaista zahteva profesionalnu negu, bez preterivanja. Što je, pride, dovelo i do toga da su roditelji primorani da mu ukazuju 24/7 pažnju.

Kako preživljavaju, stvarno ne znam, kamoli da bih se usudila da mislim kako funkcionišu uopšte, i kakve su, ili će tek biti, posledice po drugo dete.

par dobije dete
na zalost sa dijagnozom cerbralne paralize
dete sa posebnim potrebama
dobiju i drugo, zdravo
onda se odluce da starije sa dijagnozom smeste po savetu lekara u dom za decu sa posebnim potrebama, da bi oni mogli da zive normalnim zivotom

pitanje znate, a sada vi
Uprostila si "da bi".
To ti je ko kad neko kaže da par nema dece iz "hedonizma". Ne, msm, pita se tu i dete nešto i ako ima bolje šanse za život u domu neka ga. A tek onda dolazi i suočavanje sa činjenicom da i porodica želi svoj je l te život na koji ima pravo.

Odrasla sam sa šizofrenikom, znam vrlo dobro koliko bi bilo bolje da smo imali para i njoj i nama, da je bila u domu. Duga je to priča.
Ovde se jedino razlikuje to što je dete u pitanju pa su emocije malo, uf, preterane. U globalu, ako u detetu nema ličnosti, ako je toliko nesvesno sebe i sveta oko sebe, definitivno bi mu bilo bolje u domu. Mnogo zavisi od stepena i vrste invaliditeta.

Back